Banca Comerciala Romana (BCR) acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maximum 5 milioane de lei in cadrul "Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii" - Program OUG 92/2013.
BCR pune un accent deosebit pe sprijinirea sectorului IMM, avand la dispozitie garantii de 263 milioane de lei in cadrul Programului OUG 92/2013 in baza carora poate acorda credite de pana la 526 milioane de lei.
Statul, prin Ministerul Finantelor Publice - FNGCIMM, garanteaza pana la 50% din valoarea finantarii, mai putin dobanzile si comisioanele, prima de garantare ridicandu-se la nivelul de 1,99%/an din valoarea garantiei.
Creditele vor fi acordate la o dobanda de ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% p.a., la care se adauga un comision de acordare de maximum 0,7%/an.
Perioada de creditare este de maximum 24 luni cu posibilitate prelungirii o singura data pe o perioada de maximum 12 luni, fara a depasi perioada de valabilitate a Programului. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 11:30
Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa, prin intermediul celor patru banci inscrise in program (Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank), imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 13:32
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat, in cadrul initiativei JEREMIE, patru noi contracte de finantare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank.
Prin noile contracte, semnate in cadrul instrumentului JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") de creditare cu subventie partiala de dobanda, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania
In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:10
Din ce in ce mai multe institutii financiare sunt atrase de potentialul IMM-urilor, in conditiile in care, pana in momentul de fata, bancile au mentinut blocajul in procesul de creditare.
Bancile pun la dispozitie oferte de creditare a activitatii curente sau a proiectelor de investitii, prin parteneriatul cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Firmele devin din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care au conceput produse financiare dedicate acestora.
Unul dintre jucatorii care intra cu forta in lupta pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, este BCR.
Aceasta banca, a anuntat infiintarea a 23 de echipe mobile, prin care incearca sa cucereasca un numar cat mai mare de clienti IMM.
"Este un model de servisare teritoriala care tine cont de apropiere geografica, si mai ales de acoperie in cel mai bun fel posibil pentru clienti" a declarat pentru Business24 Ionut Stanimir, purtator de cuvant BCR.
Ce face o echipa mobila
O echipa mobila aduce flexibilitate in conexiunea cu clientii IMM, se lauda BCR. Acestea sunt echipe de bancheri comerciali, care asigura relatia de afaceri cu un client pe teren.
Activitatea unei echipe mobile tine de "aspectele de zi cu zi" ale unei relatii comerciale cu o companie. "Ea poate privi chestiuni de finantare, servicii de cash management sau poate privi chestiuni legate de scrisori de garantie", potrivit lui Ionut Stanimir.
Insa, acesta recunoaste ca la... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 07:21
BERD isi intensifica sprijinul acordat Romaniei pentru a depasi impactul crizei financiare, printr-un imprumut de 80 milioane euro acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru sub-creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, a anuntat, luni, BCR.
"Imprumutul, care va fi acordat in doua transe egale, va sprijini afacerile locale, care sunt inca afectate de criza financiara globala. Deoarece Romania da semne de redresare economica, este foarte important sa se imbunatateasca accesul companiilor la finantare", se spune in comunicat.
BCR va acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii sub forma de credite de investitii, facilitati de creditare, credite pentru capital de lucru, finantare pentru leasing, factoring si alte instrumente de finantare, cu accent special pe agricultura si agri-business. Creditele acordate companiilor vor fi disponibile atat in euro cat si in lei.
BCR, impreuna cu parteneri internationali, sustine intreprinderile mici si mijlocii sa dezvolte proiecte viabile prin programe de finantare competitive. Incepand cu anul 2000, BCR a finantat peste 10 000 de astfel de proiecte (din fonduri proprii sau din fonduri imprumutate de la institutiile financiare internationale), pentru care valoarea totala cofinantata a fost de peste 1 miliard euro.
"Am lucrat indeaproape cu BCR de multi ani si suntem incantati sa intensificam cooperarea prin acest nou proiect. Acest lucru demonstreaza angajamentul continuu al BERD si BCR de a sprijini economia... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 13:41
Banca Comerciala Romana (BCR) va acorda credite imobiliare numai in lei, pentru a proteja clientii de riscul valutar.
In acelasi timp, banca a lansat un imprumut in lei pentru locuinta sau nevoi personale, solicitantii putand obtine credite cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani, potrivit Mediafax.
"Facem un pas important, in acelasi timp indraznet si necesar, de a acorda credite pentru casa numai in lei. Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a declarat seful departamentului Credite Garantate in cadrul BCR, Ioana Mihai.
Creditele garantate in lei se pot contracta pe maxim 30 de ani, banca finantand 85% din valoarea garantiilor aduse de clienti, inclusiv imobile care apartin altor persoane, iar solicitantii pot avea pana la trei coplatitori.
BCR nu percepe comisioane de analiza si administrare a creditului, iar dobanda este stabilita in functie de raportul dintre suma creditului si valoarea garantiei.
Creditele garantate in euro vor fi disponibile doar pentru clientii care realizeaza venituri in aceasta moneda.
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:35
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii care apeleaza la creditele cu garantie JEREMIE, destinate IMM-urilor.
Banca Comerciala Romana (BCR) ofera linii de credite revolving din surse proprii sau din surse atrase, cu garantie gratuita JEREMIE in proportie de 80% din valoarea creditului BCR.
De asemenea, BCR acorda credite cu garantie Jeremie pentru capital de lucru, destinate consolidarii activitatii fara solicitarea planurilor de afaceri.
BCR extinde maturitatea maxima a creditelor acordate cu astfel de garantie de la sase la zece ani pentru creditele de investitii in active corporale si necorporale, precum si pentru capitalul de lucru destinat dezvoltarii / extinderii activitatii IMM-urilor.
Totodata, BCR majoreaza la cinci ani perioada de rambursare a creditelor pentru capital de lucru destinat consolidarii activitatii curente si la trei ani maturitatile aferente liniilor de credit revolving.
Garantia JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises" sau "Resurse europene comune pentru intreprinderi mici si mijlocii") este acordata in cadrul "Schemei transparente de ajutor de minimis sub forma de garantii de portofoliu de credite, ca parte integranta a implementarii initiativei JEREMIE in Romania", finantata de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 15:47
Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Comerciala Romana (BCR) semneaza un acord de creditare de 50 milioane euro, pentru finantarea proiectelor care urmeaza a fi derulate de catre intreprinderile mici si mijlocii, companiile cu o capitalizare de piata medie si entitatile publice din Romania.
Imprumutul BEI va fi utilizat pentru co-finantarea proiectelor care contribuie la dezvoltarea regionala si la productivitatea IMM-urilor si a companiilor cu o capitalizare de piata medie din sectorul industrial si cel al serviciilor in Romania.
Investitiile IMM-urilor, care vizeaza eficienta energetica, vor primi, totodata, asistenta sub forma de grant-uri din partea Comisiei Europene (CE), in baza Oportunitatii privind Facilitatea de Finantare a IMM-urilor pentru Eficienta Energetica, care prevede cooperarea intre BEI si CE, in vederea reducerii emisiilor de CO2 in constructii si industrie.
"Fondurile BEI vor imbunatati accesul la finantarea pe termen lung acordata IMM-urilor, companiilor cu o capitalizare de piata medie si municipalitatilor. Aceasta va contribui la intarirea competitivitatii in Romania, deoarece aceste companii formeaza coloana vertebrala a economiei tarii si vor crea un numar semnificativ de locuri de munca, in special oportunitati noi de angajare, generand, totodata, un procent substantial din PIB", a declarat Plutarchos Sakellaris, vicepresedintele BEI responsabil pentru Romania.
Acordul dintre BEI si BCR are ca scop sprijinirea IMM-urilor... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 11:32
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat in primele opt luni din acest an peste un miliard de lei credite noi IMM-urilor, reprezentand o crestere cu 10% a soldului de credite existent fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat luni vicepresedintele executiv al BCR, Wolfgang Schoiswohl. "In acest an, in care am vazut rumoare legat de faptul ca sectorul IMM este problematic, ca bancile nu finanteaza, la sfarsitul primelor opt luni am acordat mai mult de un miliard de lei credite noi sectorului IMM. Ne pregatim sa continuam si vrem sa facem aceasta pana la finalul anului si in 2012 cu o intensitate si mai mare", a spus Wolfgang Schoiswohl, citat de NewsIn.
El a subliniat ca o problema in acest sector o constituie lipsa cererii de pe piata interna.
Creditele au fost acordate catre IMM-urile din agricultura, industrie si chiar in constructii.
Potrivit vicepresedintelui executiv, banca a inregistrat o crestere cu 10% a soldului de credite acordate sectorului IMM, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, Wolfgang Schoiswohl a spus ca, pentru acest an, banca si-a prospus sa cofinanteze proiecte realizate cu fonduri europene insumand un miliard de euro, segment pe care banca are in prezent o cota de piata de 40%. mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 13:51