Raiffeisen Bank Romania a anuntat miercuri ca face o noua oferta clientilor cu credite in franci elvetieni care au dificultati in plata ratelor, daca acestea depasesc 60% din veniturile familiei. Aceasta presupune reducerea datoriei principale cu 25% si mentinerea unei dobanzi fixe timp de cinci ani.
In ianuarie 2015, cand cursul francului elvetian a crescut puternic, banca a oferit posibilitatea conversiei in lei a creditelor cu discount de 10% pentru clientii cu dificultati la plata ratelor si un grad de indatorare de peste 65%.
"Raiffeisen Bank revine cu o oferta imbunatatita de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%. Oferta vine din start cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobanda fixa in primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobanda va fi variabila (ROBOR la 3 luni +3%) ", a precizat banca, intr-un comunicat.
Oferta este valabila doar pana la 30 aprilie 2017 si doar pentru creditele cu garantie imobiliara, iar clientii care vor sa apeleze la oferta trebuie sa nu inregistreze intarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii.
Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor in franci elvetieni din 2009, primul an de criza severa in Romania.
Portofoliul de credite in franci elvetieni al bancii este de aproximativ 210 milioane euro, iar numarul de credite este de aproximativ 5.600. "Dintre acestea, peste 30% au fost... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:44
Guvernul croat pregateste un act normativ referitor la conversia in euro a creditelor in franci elvetieni, o masura de care vor beneficia mai multe zeci de mii de debitori, a declarat, marti, o sursa guvernamentala.
Actul normativ, care ar urma sa fie prezentat de ministrul de Finante, Boris Lalovac, la urmatoarea reuniune a Guvernului, este destinat sa inlocuiasca actuala solutie temporara care fixeaza cursul de schimb la 6,39 kuna pentru un franc, informeaza Reuters.
Aceasta solutie expira la finele lunii ianuarie 2016.
Croatia ingheata cursul francului elvetian
Creditele respective ar urma sa fie convertite in euro la cursul de schimb din ziua incheierii contractul de credit. Costul conversiei ar urma sa fie suportat de bancile comerciale ale caror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe.
"Este posibil ca Guvernul sa adopte in scurt timp aceasta masura", a declarat sursa.
Aproximativ 60.000 de croati au credite denominate in ...citeste mai departe despre "Solutia unei tari de langa noi pentru cei care au credite in franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 13:53
De doua ori s-a dus ministrul de Finante, Darius Valcov, in Parlament ca sa prezinte "un nou produs" pentru rezolvarea problemei creditelor in franci elvetieni, de fiecare data degeaba.
Darius Valcov a fost, marti seara, sa prezinte in Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor noua solutie la care lucreaza, dar parlamentarii au suspendat sedinta, dupa ce l-au audiat trei ore si jumatate pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, relateaza Bursa.
Este a doua oara cand ministrul Finantelor pateste asta la Comisia de Buget Finante pe acelasi subiect.
Ministrul a avut in ultimele zile intalniri cu reprezentantii bancilor care au dat credite in franci si are o idee care sa ajute debitorii ...citeste mai departe despre "Romani supraindatorati in franci: Ministrul de Finante are o idee, parlamentarii il ignora" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 09:21
Guvernul polonez lucreaza la o serie de planuri pentru convertirea in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni ale populatiei, costurile operatiunii urmand sa fie suportate de banci, a declarat, luni, premierul polonez, Ewa Kopacz, transmite Bloomberg.
Conversia creditelor va fi una dintre propunerile de pe lista Guvernului, ce urmeaza sa fie prezentata pana la finele acestei saptamani, a precizat Ewa Kopacz, intr-un interviu acordat postului public de radio, informeaza Agerpres.
Kopacz a adaugat ca bancile ar trebui sa introduca 'rapid' modificarile, iar Autoritatea de Reglementare a Pietelor Financiare din Polonia va urmari raspunsul bancilor.
'Daca voi fi nevoita sa aleg intre interesele bancilor si cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populatiei, iar bancile vor fi cele care vor suporta nota de plata si nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a ma asigura ca aceste masuri vor intra in vigoare cat mai curand posibil si nu in 3-4 luni, pentru ca viata oamenilor depinde de acestea', a declarat Ewa Kopacz.
Decizia neasteptata a Bancii Nationale a Elvetiei de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul, ceea ce a provocat dificultati pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite in franci. Protestele organizate in mai multe orase de cei cu credite in franci au devenit o chestiune politica in Polonia, unde, in acest an,... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:15
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca doreste discutii atat cu reprezentantii conducerilor partidelor politice, dar mai ales cu specialisti pe tema legislatiei economice, in contextul problemelor aparute la cei care au credite in franci elvetieni.
El a precizat, insa, ca nu poate garanta solutii punctuale pentru romanii afectati de cursul francului elvetian si ca nu vrea sa vanda iluzii sau sa stranga capital politic prin declaratii demagogice, atacandu-l in acest sens pe liderul PNL Catalin Predoiu.
Sedinta extraordinara in Parlament pentru romanii cu credite in franci
"Nu exista o solutie a unui partid, ci doar posibilitatea in discutiile cu BNR, bancile private si grupurile parlamentare sa vedem ce masuri se pot lua. E vorba de 75 de mii de persoane, sa vedem daca se poate face ceva. Insa, si imi asum acest lucru, vreau sa nu vindem iluzii, sa nu cream asteptari nerealiste.
Am vazut un punct de vedere extrem de demagogic, cred ca pe la dl. Predoiu, care nu se poate ...citeste mai departe despre "Ponta, despre creditele in franci elvetieni: Spre deosebire de demagogi, nu vreau sa vindem iluzii (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 14:00
Bancile trebuie sa evalueze individual cazurile pentru creditele in franci elvetieni si sa gaseasca solutii impreuna cu fiecare client in parte, asa cum Banca Nationala a "incurajat intotdeauna" institutiile de credit, a declarat vineri pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
"Banca Nationala a incurajat intotdeauna solutiile individuale, de la caz la caz, discutii intre debitor si banca, cred ca este primul aspect de care trebuie tinut cont si, daca este sa vorbim de solutii de sistem, trebuie sa nu vorbim de una discriminatorie in raport cu ceilalti debitori in alte valute", a afirmat Suciu, potrivit Mediafax.
El a aratat ca bancile sunt cele care trebuie sa-si evalueze cazurile cu probleme si sa gaseasca solutii, in concordanta cu capacitatea lor de a raspunde la aceasta situatie.
La randul sau, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat ca Banca Nationala nu poate interveni cu reglementari care sa afecteze piata libera, reluand ideea ca impactul aprecierii francului elvetian asupra sistemului bancar nu poate fi major.
"BNR este dispusa la orice discutie cu toate institutiile statului si vom pune la dispozitie toate datele pe care le avem. (...) Evident ca se poate discuta orice (privind solutiile - n.r.), daca cineva isi asuma anumite costuri, fie bancile, fie bugetul, pentru ca implica anumite costuri", a spus Suciu.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu oficialii BNR... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 14:50
Sentimentele de panica de pe pietele internationale au impins moneda Elvetiei la un nou maxim istoric atingand pragul de 4,0865 lei/franc, marcand o crestere de peste 40% de la inceputul anului. Fata de perioada 2007-2008, francul elvetian a crescut cu 80%. Economistii intervievati de Bloombiz.ro sunt de parere ca tendinta de apreciere a francului elvetian va mai continua si in saptamanile urmatoare, cursul stabilizandu-se la un nivel apropiat de euro.In opinia economistului Mircea Cosea, presedinte al Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica, toata atentia s-a axat asupra francului elvetian care a devenit "campionul stabilitatii si al garantiei" din cauza lipsei de credibilitate fata de dolar si euro.
"Francul este in criza si este o dovada a faptului ca intr-o mare de furtuna este foarte complicat sa ai o insula de liniste si de pace. Francul a ramas o moneda exotica in cadrul unei zone euro extinse.
Moneda elvetiana a fost intotdeauna intr-o pozitie complicata pentru ca pozitia ei in lume se degradeaza odata cu dezvoltarea celorlalte monede, a euro si a dolarului.
Dovada este ca acum, cand SUA si zona euro au dificultati, francul urca. Exista o dependenta a francului fata de aceste doua zone puternice din jurul lui. Pe termen lung, francul elvetian nu va putea sa ramana o moneda sigura, stabila, neafectata de socurile externe.
Pana in 2025, Elvetia trebuie sa-si spuna pozitia in legatura cu zona euro, daca pana atunci va mai exista zona euro", a... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 11:23
Debitorii care au contractat credite in farnci elvetieni de la OTP Bank vor avea o dobanda mai mica pe un interval de sase luni-doi ani, iar plata va fi amanata pe un termen de pana la doi ani, informeaza Mediafax."Orice client va solicita aceste facilitati le va primi, trebuie doar sa vina la banca. Cumularea celor doua masuri duce, pe medie, la o relaxare a platilor de 20-30%", a declarat miercuri Gabriel Cretu, director executiv Vanzari si Retea la OTP Bank Romania.
Reducerea cu un punct procentual este valabila in prima faza pentru sase luni, perioada in care banca estimeaza o corectie dupa aprecierea foarte puternica a francului elvetian, care s-a apropiat de paritatea de unu la unu cu euro, dar aceasta facilitate va putea fi prelungita la cerere din sase in sase luni.
Efectul amanarii platii principalului cu doi ani s-ar putea diminua, daca la inchiderea acestei perioade clientul opteaza pentru lungirea maturitatii cu inca doi ani.
"Speram ca rata de schimb sa revina in intervalul 1,2-1,3 franci pe euro in urmatoarele trei luni. Daca banca centrala a Elvetiei a indicat acest target, pe asta mizam si noi, deocamdata nu suntem mai optimisti. Structural, romanii au incredere in ceasurile elvetiene. Sa speram ca o sa functioneze si in acest caz", a mai spus Cretu.
Oficialul OTP a aratat ca pentru moment rata de neperformanta pe creditele ipotecare in franci elvetieni este similara celei inregistrate la creditele in euro, dar, avand in vedere aprecierea foarte rapida a... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 14:38
"Cred ca ar trebui pastrat creditul in franci elvetieni, o alta varianta ar fi yenii japonezi. Eu vad avantajul de dobanda mai important decat riscul de depreciere a cursului de schimb" a declarat pentru Bloombiz.ro Razvan Temesan, presedinte Finrom Consulting. Analistul financiar mai afirma ca deprecierea leului fata de francul elvetian in ultimii 3 ani este mult mai mica decat diferenta de dobanda care este in favoarea debitorului. Care este cea mai ieftina moneda pentru un credit de nevoi personale?
Cea mai ieftina moneda este yenul japonez, depinde de termenul pentru care vrei sa angajezi creditul si de capacitatea de a acumula sume in yeni.
In momentul in care strangi banii pentru a plati ratele poti cumpara yeni si te poti asigura impotriva diferentelor de curs nefavorabil.
Yenul este o moneda destul de stabila si cu dobanda cea mai mica.
Pe termen lung, cea mai buna moneda este yenul japonez pentru ca are perspective de stabilitate.
Intr-o perioada relativ scurta, leul va disparea, deci pe termen mediu trebuie sa ne gandim la monede care rezista mai mult.
Cea mai buna moneda pentru un credit imobiliar?
Creditele pe termen mediu si lung sunt mai potrivite in monede care au perspective de stabilitate mai mare si au dobanzile cele mai mici.
In momentul in care judeci o moneda pentru contractarea unui credit trebuie sa faci un echilibru intre riscurile generate de moneda respectiva si avantajul dat de dobanzile mici.
Dobanzile mai mici conduc si la o perspectiva... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 13:11