Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi in favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare in franci elvetieni, permitandu-le sa ceara tribunalelor din Polonia sa le converteasca imprumuturile in moneda locala.
"In contractele de creditare in valuta incheiate in Polonia, conditiile inechitabile legate de diferenta de curs valutar nu pot fi inlocuite de prevederile generale ale legislatiei civile poloneze. Daca, dupa retragerea conditiilor inechitabile, va fi modificata natura continutului de baza ale acestor contracte, prin faptul ca nu vor mai fi indexate la cursul unei valute desi raman supuse unei rate a dobanzii bazate de cursul valutar, legislatia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.
Presedintele Asociatiei de lobby a sectorului bancar din Polonia, Zdzislaw Pietraszkiewicz, a avertizat insa ca decizia de joi a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind creditele ipotecare in franci elvetieni ar putea costa bancile poloneze cel putin 60 de miliarde de zloti (15 miliarde de dolari), transmit Bloomberg si Reuters.
"Nu avem motive in acest stadiu sa modificam evaluarile si calculele noastre, desi impartasim opinia ca aceste costuri se vor fi intinde pe o anumita perioada", le-a sus jurnalistilor Pietraszkiewicz cand a fost intrebat de costurile deciziei CJUE.
La Bursa de la Varsovia, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat joi actiunile BNP Paribas Bank Polska (minus -7,7%) si Santander Bank... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:32
Numarul persoanelor fizice din Romania cu credite in franci elvetieni s-a redus cu 25% in perioada iulie-decembrie 2016, ajungand la 38.519 la finalul anului trecut, arata datele publicate vineri de banca Nationala a Romaniei (BNR), pe baza informatiilor raportate de banci.
Datele BNR arata ca numarul romanilor cu credite in moneda elvetiana s-a redus in ritm accelerat in ultimii doi ani, de la 75.412 in noiembrie 2014 pana la 61.833 in luna noiembrie 2015 si 51.334 in luna iulie 2016.
"Datele operative arata in plus ca, la finele lunii decembrie 2016, bancile aveau in bilant 12.289 credite ipotecare si 12.786 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atat credite de consum cat si credite imobiliare, a scazut cu 0,3 miliarde lei, la 5,4 miliarde lei, de la 5,7 miliarde de lei, in perioada iulie-decembrie 2016", a precizat banca centrala, intr-un comunicat.
La finalul anului trecut, bancile romanesti mai detineau 241 credite in franci elvetieni acordate unui numar de 211 de companii, in valoare de circa 120 milioane lei.
Scaderea acelerata a numarului de credite catre persoanelor fizice s-a realizat in principal prin acorduri de conversie intre banci si clienti.
Conversia a fost stimulata de cresterea puternica a cursului francului elvetian in raport cu celelalte monede, la inceputul anului 2015, evolutie care a marit substantial povara ratelor pentru persoanele cu credite in moneda elvetiana.
Creditele in franci elvetieni au fost... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:55
Raiffeisen Bank Romania a anuntat miercuri ca face o noua oferta clientilor cu credite in franci elvetieni care au dificultati in plata ratelor, daca acestea depasesc 60% din veniturile familiei. Aceasta presupune reducerea datoriei principale cu 25% si mentinerea unei dobanzi fixe timp de cinci ani.
In ianuarie 2015, cand cursul francului elvetian a crescut puternic, banca a oferit posibilitatea conversiei in lei a creditelor cu discount de 10% pentru clientii cu dificultati la plata ratelor si un grad de indatorare de peste 65%.
"Raiffeisen Bank revine cu o oferta imbunatatita de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%. Oferta vine din start cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobanda fixa in primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobanda va fi variabila (ROBOR la 3 luni +3%) ", a precizat banca, intr-un comunicat.
Oferta este valabila doar pana la 30 aprilie 2017 si doar pentru creditele cu garantie imobiliara, iar clientii care vor sa apeleze la oferta trebuie sa nu inregistreze intarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii.
Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor in franci elvetieni din 2009, primul an de criza severa in Romania.
Portofoliul de credite in franci elvetieni al bancii este de aproximativ 210 milioane euro, iar numarul de credite este de aproximativ 5.600. "Dintre acestea, peste 30% au fost... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:44
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a eliminat luni din proiectul legii privind conversia creditelor plafonul de 250.000 de franci elvetieni.
In forma in care a fost modificat proiectul, de prevederile acestei legi beneficiaza toate persoanele fizice care au calitatea de consumator.
A fost eliminat, cu unanimitate de voturi, alineatul care spunea ca de aceasta lege beneficiaza consumatorul ale carui credite are valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractului de credit.
Citeste mai multe despre controversa creata in jurul proiectului de lege:
De ce nu e de acord BNR cu Legea conversiei creditelor in franci: E discriminatorie si ar ...citeste mai departe despre "Conversia creditelor: Comisia juridica a eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 19:23
Comisiile reunite juridica si de buget-finante, din Camera Deputatilor, au aprobat luni in unanimitate, cu 22 de voturi pentru, un amendament in proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare in franci elvetieni, conform caruia cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului.
Amendamentul a fost votat de 22 de deputati, fara a se inregistra nicio abtinere si niciun vot contra. Proiectul legii conversiei ar putea intra marti la vot in plenul Camerei Deputatilor, informeaza News.ro.
Cele mai multe credite ipotecare in franci elvetieni au fost acordate in 2007 si 2008. La cursul Bancii Nationale a Romaniei ...citeste mai departe despre "Creditele in franci elvetieni vor putea fi trecute in lei la cursul din ziua in care au fost luate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 18:36
Clientii cu imprumuturi in franci organizeaza duminica, in fata Guvernului, un mars de sustinere a unei legi pentru conversia creditelor in moneda elvetiana in lei, la cursul la care a fost acordat.
"Am luptat pentru DIP (darea in plata - n.red.), am fost uniti si bine organizati, am fost perseverenti si am crezut ca noi, oamenii, putem schimba viitorul. Si am reusit! Legea DIP a fost promulgata. Acum este momentul sa luptam pentru Legea Conversiei.
Sa le aratam ca noi nu ne vom opri pana cand nu se va face dreptate! Participati! Luptati pentru viitorul vostru si al familiilor voastre! Nu cerem decat ceea ce este corect, nimic in plus, nimic in minus!", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului, care e organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF.
Marsul va incepe, duminica, din fata Palatului Victoria, sediul Guvernului, la ora ...citeste mai departe despre "Protest la Guvern: Cei care au credite in franci elvetieni cer in strada Legea Conversiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 10:51
Piraeus Bank Romania anunta ca ofera clientilor cu credite in franci elvetieni, garantate cu un imobil, posibilitatea conversiei in lei, cu discount imediat la sold de 15%, si inca doua reduceri succesive de cate 10% fiecare, odata la trei ani, pentru cei care nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 89 de zile.
Piraeus Bank isi va contacta, in urmatoarea perioada, clientii care au luat credite in franci elvetieni pentru nevoi personale cu garantie imobiliara, ipotecare sau de investitii imobiliare, prioritari fiind cei care au intampinat dificultati la rambursarea creditelor.
Mai intai, acestora li se da posibilitatea ca soldul creditului in franci sa fie redus cu 15%, ulterior imprumutul este convertit in lei, iar apoi se aplica doua reduceri de cate 10%, la fiecare trei ani, daca pe parcursul acestor perioade nu se vor inregistra intarzieri la plata ratelor.
"Acum, oferta bancii permite reducerea soldului creditului si conversia acestuia in lei, ceea ce va ...citeste mai departe despre "Oferta Piraeus Bank pentru cei cu credite in franci elvetieni: Ce reduceri aplica si in ce conditii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 16:22
O persoana fizica a castigat, la Tribunalul Valcea, prin decizie definitiva, procesul cu o institutie financiara de la care contractase un credit in franci elvetieni.
In urma deciziei, imprumutul va fi returnat la valoarea cursului din momentul semnarii contractului.
OTP Bank a pierdut un proces referitor la creditele in franci: Rata va fi achitata la cursul initial
Francul elvetian se intoarce impotriva bancilor: 4 clienti au castigat procese intr-o saptamana
BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Reactia bancii
BCR a pierdut un proces cu peste 200 de clienti: Ce clauze au fost declarate abuzive de Inalta Curte (Video)
"Admite apelul. Modifica ...citeste mai departe despre "Decizie definitiva: Un roman a obtinut inghetarea cursului pentru un credit in franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 13:27
Uniunea Europeana va ancheta posibila asociere a unor banci si brokeri in carteluri pentru a manipula dobanzile de la creditele in franci elvetieni, in conditiile in care pana acum investigatiile s-au concentrat pe ratele de referinta la mprumuturile in yeni si pe cele in euro.
"Investigam ratele folosite ca referinte pentru mai multe monede, inclusiv euro, yenul si francul elvetian. Suspectam existenta unor carteluri intre anumiti actori de pe piata derivatelor - banci, dar si brokeri", a declarat, vineri, comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de Bloomberg, potrivit Agerpres.
Deutsche Bank, Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland Group au recunoscut deja ca sunt cercetate de UE in privinta ratelor de referinta.
Anterior anuntului privind extinderea anchetei, Almunia informase privind investigatii referitoare la posibila manipulare a Libor, Euribor si Tibor (pentru credite in yeni).
Anchetele vizand Libor sunt o "prioritate absoluta" pentru UE, a spus, vineri, comisarul european. Orice amenda aplicata de autoritatile de reglementare va viza, in acelasi timp, toate companiile implicate. Abordarea este diferita de cea a altor autoritati de reglementare, care au preferat sa rezolve astfel de situatii prin acorduri amiabile separate cu institutiile financiare.
Barclays, UBS si RBS au primit amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari de la autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru manipularea indicelui Libor al pietei interbancare... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 10:00