Doi clienti ai Piraeus Bank au primit o decizie favorabila in instanta: in premiera, un tribunal a decis plata ratelor in viitor la cursul din 2008, dar si recalcularea soldului ramas tot la cotatia de atunci.
Decizia, data de Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti, nu este definitiva, dar e prima de acest fel, in contextul in care instantele au mai decis fie rambursarea integrala a creditelor la cursul de la momentul acordarii creditelor, fie impartirea riscului valutar, dar niciodata impreuna pana acum, potrivit Profit.ro.
Clientii au luat cu imprumut 72.000 de franci de la Piraeus, prin intermediul a doua credite de consum cu ipoteca, pe 30 de ani, destinate achizitiei unei locuinte de 37 de metri patrati.
La acea vreme, cursul era de 2,27 de lei, iar rata echivalentul a 1.100 de lei. In 2016, insa, cotatia francului s-a dublat, iar suma lunara de plata a crescut pana la 2.000 de lei.
De asemenea, desi au achitat in total 44.000 de franci, soldul a scazut cu mult mai putin, la 66.400 de franci.
In cazul in care decizia tribunalului se va mentine, banca avand dreptul sa o atace cu apel, atunci clientii vor rambursa un sold de circa 150.000 de lei fata de echivalentul a 277.000 de lei la cursul curent.
Ce optiuni mai au romanii cu credite in franci elvetieni, dupa ce Legea conversiei a picat la CCR ...citeste mai departe despre "Creditele in franci elvetieni: In premiera, un tribunal a decis calcularea ratelor la cursul istoric, dar si reducerea... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 14:00
Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala (CCR), luni seara, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric.
Informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, potrivit News.ro.
Astfel, conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii Curtii Constitutionale sa dea un verdict.
Observatiile Guvernului
Guvernul considera ca actul normativ incalca prevederile Constitutiei legate de retroactivitate, caci conversia se aplica si creditelor luate in trecut, dar si in ceea ce priveste predictibilitatea legii.
Intr-un punct de vedere transmis anterior adoptarii proiectului in Parlament, Cabinetul Ciolos cerea ca legea sa aiba un caracter social. Asta presupunea ca masura sa fie aplicata doar consumatorilor persoane fizice, care au credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de ...citeste mai departe despre "Guvernul ataca la CCR conversia creditelor in franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 20:45
Fiecare an electoral are cate o tinta predilecta atacata cu populism fara masura. In general, sub asalt era bugetul de stat, prin majorari de salarii si/sau scaderi de fiscalitate fara nicio evaluare de impact si adesea, cum a fost in cazul salariilor profesorilor in 2008, nici macar aplicabile. Anul acesta pare ca tinta este sistemul bancar. Si este una ideala avand in vedere aversiunea generalizata si pe undeva fireasca fata de banci.
Mai intai a fost legea darii in plata, a carei constitutionalitate a devenit un cartof fierbinte pe masa CCR, apoi a venit randul legii conversiei in lei a creditelor contractate in franci elvetieni (CHF). Parlamentarii sunt pe cale sa transeze aceasta chestiune, taraita multi ani, in cel mai toxic si discriminatoriu mod cu putinta, in opinia mea.
Ce spune legea ajunsa la votul final? Ca titularul oricarui credit in CHF, indiferent daca se afla in reala dificultate, indiferent de gradul de indatorare, poate cere convertirea acestuia in lei la ...citeste mai departe despre "Cutia Pandorei. De ce franci elvetieni si nu euro?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 18:45
Problema romanilor cu credite in franci elvetini a fost abordata, luni, la nivel tehnic in Camera Deputatilor, in contextul unor proteste care au avut loc de curand. Totusi, bancile nu vor sa auda de conversia creditelor la cursul istoric, pentru ca impactul financiar ar fi mult prea mare, in viziunea lor.
Exista trei propuneri:
- conversia creditelor in franci la curs istoric;- conversia creditelor in valute straine la cursul istoric plus 20%;- schema de garantii propusa de ministerul finantelor publice, dar cu discount majorat fata de propunerea lor initiala la soldul creditului.
Deputatul PNL Andreea Paul a scris pe Facebook ca aceste propuneri vor fi supuse la vot, marti, in cadrul Comisiilor reunite de Buget si Juridica.
Iar cum prima varianta are cele mai multe sanse, bancile au dat de inteles ca nu vor sa auda de asa ceva. Mai degraba, ele prefera negocierea directa cu clientul, iar fiecare caz sa fie tratat individual.
Florin Danescu, reprezentantul Asociatiei... citeste mai departe despre "Se cauta solutii pentru cei cu credite in franci - Impact de 2,4 miliarde de lei pentru banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 23:25
Aproximativ 1.500 de persoane care au credite in franci elvetieni au iesit iar sa protesteze in Piata Constitutiei din Bucuresti, cerand conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%.
Proteste au loc si la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Craiova, informeaza Mediafax.
Manifestantii au pancarte cu sloganuri precum "Isarescu neaga declaratia de avere/ ANI, tu nu mai ai putere?", "Isarescu dictator, avocatul bancilor!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vrem solutii reale. Stop minciunilor electorale!", "Voi, 18 deputati imprumutati,/ Atitudine cand luati?", "Doar oameni politici arestati, / Toti bancherii sunt curati?", "Pe NOI cand ne ajutati? / Vrem si bancheri arestati!", "Banca Nesimtirii Rusinoase (BNR) ".
Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia la un curs istoric: Cine plateste? Domnul Piperea?
Catalin Voivozeanu, unul dintre reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF si initiator al mitingului, a declarat ca bancile refuza sa ...citeste mai departe despre "Criza francului elvetian - Proteste de amploare in Bucuresti si alte patru orase: Vrem si bancheri arestati!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Februarie 2015, ora 15:07
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut, vineri, o conferinta de presa, in care vorbit despre problema creditelor in franci elvetieni.
El a tinut sa precizeze ca nu este de acord cu conversia creditelor in franci elvetieni la un curs istoric (cursul la care a fost contractat creditul).
Potrivit lui Isarescu, in acest caz pierderea ar fi de 9,8 miliarde de lei, iar la un curs istoric plus 20% pierderea ar fi de 5,5 miliarde de lei. "Eu nu vreau sa va sperii, dar va arat costurile", a declarat guvernatorul BNR.
El a precizat ca nu poate fi adoptata o singura solutie generala, ci mai multe solutii diferentiate, mesaj care va fi prezentat si Parlamentului.
Isarescu a prezentat cateva solutii "realiste"pentru cei care au credite in franci elvetieni: solutii individualizate, negociate intre parti, care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in franci la un nivel celui din decembrie 2014, conversia creditelor in franci in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumului serviciului datorat, reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in franci.
Mugur Isarescu a incheiat conferinta de presa cu un citat din Eugeniu Carada, economist politic si scriitor roman: "Nu fagadui decat jumatate din ceea ce poti face cu usurinta. Sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor. Daca inseli un creditor, acesta devine pentru tine o fantana secata".
...citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 11:06
Conversia in lei a creditelor in franci elvetieni ca urmare a unei masuri administrative nu este dorita de banci, nefiind necesara in cazul tuturor debitorilor, iar costurile afecteaza deponentii, insa bancile au solutii individuale,a declarat presedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen.
"In primul rand nu e nevoie (de conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clientii, sau mai mare - n.r.) si, daca luam abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toti cei care au credite in franci si asta-i include si pe cei care nu au probleme. De ce trebuie sa cream un cost pentru sistemul bancar, care ar putea sa fie intre 700 si 900 milioane de euro pentru ca intr-o saptamana a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce intr-o marire de rata intre 10% si 15%? E o problema de cash-flow, de serviciul datoriei acum si nu vad de ce trebuie sa luam o masura care afecteaza un credit pentru inca 20 de ani", a afirmat van Groningen, care este si presedintele Raiffeisen Bank, dupa ce a participat la sedinta Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, care s-a amanat din lipsa de cvorum.
El a aratat ca nu crede in masuri administrative si ca situatia din Romania este total diferita fata de alte tari care au adoptat rapid masuri, "unde nu s-a realizat conversia la alt curs decat cursul zilei, iar problema era una sistemica".
Presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 10:09
Impunerea conversiei creditelor in franci elvetieni la alt curs de schimb decat cel din ziua tranzactiei ar produce pierderi pentru banci, in cazul unora existand riscul de faliment daca transforma imprumuturile la cursul istoric, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza
"Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decat cel din data tranzactiei produce pierderi pentru banci. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul! Cineva spunea ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci este un risc sistemic", a afirmat Cinteza miercuri la dezbaterea din Comisia Buget-Finante la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.
El a aratat ca bancile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb ca fiind neconstitutionala.
"Daca n-ar fi existat aceasta variatie de curs in perioada aceasta si BNR ar fi intervenit in activitatea unei banci era un abuz cras, puteam sa fim trasi la raspundere penal", a spus Cinteza.
Oficialul BNR a punctat ca, dupa preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania, cand aceasta din urma va converti creditele in franci elvetieni in lei, asa cum s-a angajat in contract, cu oferirea unui discount, masura va pune presiune si pe restul bancilor,... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 13:57
Temerile privind franarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa au apreciat francul elvetian pana la un nou maxim record fata de euro, care au determiant investitorii sa renunte la active riscante si sa caute refugiu in investitii sigure, transmite Reuters.Cursul de schimb a coborat la 1,0710 franci pe euro, un nou minim istoric, revenind ulterior la 1,0812 franci, in urcare cu 0,4% fata de inchiderea de joi.
Desi francul elvetian este sustinut de aversiunea investitorilor fata de risc, banca centrala a Elvetiei a avertizat ca nu va accepta o noua apreciere a monedei fara sa ia masuri, comentarii care au temperat scaderea cursului fata de euro.
Pe piata din Romania, referinta publicata marti de Banca Nationala pentru francul elvetian, de 3,8269 lei/franc, a atins maximul istoric.
Banca Elvetiei a surprins miercuri pietele, reducand dobanda de politica monetara de la 0-0,25% la "cat mai aproape de zero" pentru a incerca sa tempereze aprecierea francului si a proteja exportatorii.
Yenul s-a apreciat si s-a indepartat de minimul ultimelor trei saptamani, atins joi dupa o interventie puternica a Japoniei pentru stoparea cresterii monedei, insa temerile ca Tokyo ar putea intra din nou pe piata au calmat trendul ascendent.
O crestere de scurta durata a dolarului fata de yen a generat peste noapte zvonuri ca Japonia ar derula deja o noua interventie, dar moneda americana a revenit ulterior, iar traderii atribuie miscarea achizitiilor de dolari efectuate... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 10:58