Bancile anticipeaza ca vor inaspri moderat standardele de creditare pentru companii, in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Pentru trimestrul urmator, bancile anticipeaza insa o inasprire moderata a standardelor de creditare (in cazul companiilor nefinanciare - n.r.), in contextul introducerii de catre BNR a amortizorului de risc sistemic", se mentioneaza in "Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei", editia din august 2018, realizat de BNR. Valorile asteptate privesc atat standardele de creditare, cat si termenii creditarii.
In schimb, bancile nu au modificat standardele de creditare pentru firme, in trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul anterior - aceste standarde au ramas constante, atat la nivel agregat, cat si in structura. Astfel, factorii care contribuie la modificarea standardelor de creditare la nivel local nu au inregistrat variatii fata de trimestrul anterior.
Asteptarile bancilor cu privire la evolutia cererii de credite din trimestrul al treilea sunt de usoara temperare a ritmului de crestere a acesteia. "Astfel, desi la nivel agregat bancile estimeaza o majorare moderata a cererii, in functie de dimensiune, companiile de talie mica si mijlocie sunt asteptate sa contribuie mai mult la aceasta dinamica, in timp ce cererea provenita din partea firmelor de talie mare este preconizata a se mentine la nivelul din... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 20:56
Limitarea deductibilitatii dobanzilor si asigurarea trasabilitatii tranzactiilor financiare ar putea avea efecte asupra interesului pentru credite al companiilor, in conditiile in care finantarea intragrup va deveni mai costisitoare din punct de vedere fiscal, a aratat, marti, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la Forumul de fiscalitate pentru industria serviciilor financiare.
"Directiva europeana antievaziune a generat modificari semnificative ale legislatiei fiscale din Romania vizand masuri concrete de prevenire a "planificarii" fiscale agresive, de crestere a transparentei fiscale si de creare a conditiilor pentru concurenta echitabila.
Aspecte privind limitarea deductibilitatii dobanzilor si asigurarea trasabilitatii tranzactiilor financiare, inclusiv a celor privind transferul activelor in strainatate, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2018, sunt relevante nu numai din perspectiva ameliorarii bazei de impozitare, ci pentru revigorarea cererii de credite din partea intreprinderilor.
In conditiile in care finantarea intragrup va deveni mai costisitoare din punct de vedere fiscal, atat interesul pentru imprumuturile bancare cat si capacitatea firmelor de a contracta credite bancare se vor majora", a declarat Florin Georgescu.
Acesta a amintit faptul ca, indiferent de situatia profitabilitatii, companiile din Romania au apelat pana in prezent intr-o masura redusa la creditarea de la institutiile financiare autohtone.... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:26