Bancile anticipeaza ca vor inaspri moderat standardele de creditare pentru companii, in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Pentru trimestrul urmator, bancile anticipeaza insa o inasprire moderata a standardelor de creditare (in cazul companiilor nefinanciare - n.r.), in contextul introducerii de catre BNR a amortizorului de risc sistemic", se mentioneaza in "Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei", editia din august 2018, realizat de BNR. Valorile asteptate privesc atat standardele de creditare, cat si termenii creditarii.
In schimb, bancile nu au modificat standardele de creditare pentru firme, in trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul anterior - aceste standarde au ramas constante, atat la nivel agregat, cat si in structura. Astfel, factorii care contribuie la modificarea standardelor de creditare la nivel local nu au inregistrat variatii fata de trimestrul anterior.
Asteptarile bancilor cu privire la evolutia cererii de credite din trimestrul al treilea sunt de usoara temperare a ritmului de crestere a acesteia. "Astfel, desi la nivel agregat bancile estimeaza o majorare moderata a cererii, in functie de dimensiune, companiile de talie mica si mijlocie sunt asteptate sa contribuie mai mult la aceasta dinamica, in timp ce cererea provenita din partea firmelor de talie mare este preconizata a se mentine la nivelul din... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 20:56
Limitarea deductibilitatii dobanzilor si asigurarea trasabilitatii tranzactiilor financiare ar putea avea efecte asupra interesului pentru credite al companiilor, in conditiile in care finantarea intragrup va deveni mai costisitoare din punct de vedere fiscal, a aratat, marti, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la Forumul de fiscalitate pentru industria serviciilor financiare.
"Directiva europeana antievaziune a generat modificari semnificative ale legislatiei fiscale din Romania vizand masuri concrete de prevenire a "planificarii" fiscale agresive, de crestere a transparentei fiscale si de creare a conditiilor pentru concurenta echitabila.
Aspecte privind limitarea deductibilitatii dobanzilor si asigurarea trasabilitatii tranzactiilor financiare, inclusiv a celor privind transferul activelor in strainatate, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2018, sunt relevante nu numai din perspectiva ameliorarii bazei de impozitare, ci pentru revigorarea cererii de credite din partea intreprinderilor.
In conditiile in care finantarea intragrup va deveni mai costisitoare din punct de vedere fiscal, atat interesul pentru imprumuturile bancare cat si capacitatea firmelor de a contracta credite bancare se vor majora", a declarat Florin Georgescu.
Acesta a amintit faptul ca, indiferent de situatia profitabilitatii, companiile din Romania au apelat pana in prezent intr-o masura redusa la creditarea de la institutiile financiare autohtone.... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:26
Creditele pentru populatie si firme au inregistrat in octombrie o crestere cu 0,3% fata de septembrie, la 213,78 miliarde lei, pe fondul aprecierii imprumuturilor in lei cu 1% si a deprecierii celor in valuta cu 0,2%, iar comparativ cu octombrie anul trecut, nivelul s-a redus cu 3,3%, a anuntat BNR.
"La 31 octombrie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 3,3% (- 4,6% in termeni reali) fata de 31 octombrie 2013, pe seama majorarii cu 8,1% a componentei in lei (6,6% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,6% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 10,2%)", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.
Soldul creditelor in lei pentru populatie si firme a urcat cu 1% fata de septembrie, la 93,178 miliarde lei, si cu 8,1% comparativ cu octombrie anul trecut. Imprumuturile pentru populatie au consemnat un avans de 1,7%, respectiv 14,7%, la aproape 39,63 miliarde lei, in timp ce finantarile acordate companiilor au inregistrat o apreciere de 0,6% fata de septembrie si de 3,8% comparativ cu octombrie anul trecut, la 53,55 miliarde lei.
Soldul creditelor in valuta, exprimate in lei, s-a contractat cu 0,2% fata de luna precedenta si cu 10,6% fata de octombrie 2013, la 120,607 miliarde lei.
Finantarile in valuta acordate clientilor persoane fizice au scazut cu 0,7% fata de septembrie, la 61,73 miliarde lei, reducerea fiind de 10% raportata la octombrie 2013. Imprumuturile in valuta pentru... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 15:13
Creditele pentru populatie si firme au consemnat in iulie o scadere de 0,7% fata de luna precedenta, la un sold de 213,84 miliarde lei, influentate de reducerea cu 1,7% a creditului in valuta exprimat in lei, in timp ce imprumuturile in lei s-au apreciat cu 0,7%, potrivit datelor Bancii Nationale.
"Creditul in lei a crescut cu 0,7% (0,8% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 2,5%). La 31 iulie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 3,4% (-4,3% in termeni reali) fata de 31 iulie 2013, pe seama majorarii cu 8,6% a componentei in lei (7,6% in termeni reali) si a diminuarii cu 10,8% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 11%)", se arata intr-un comunicat al BNR, potrivit Mediafax.
Creditul in lei s-a plasat la 91,08 miliarde lei, din care populatia avea 37,54 miliarde lei, in crestere cu 1,9% fata de iunie si cu 10,5% comparativ cu iulie 2013, iar firmelor le-a revenit un sold de 53,53 miliarde lei, in scadere cu 0,1% fata de iunie, insa cu 7,3% peste nivelul din iulie anul trecut.
Componenta in valuta consemna la finele lui iulie un sold de 122,75 miliarde lei, din care creditul pentru populatie reprezenta 63,21 miliarde lei, in scadere cu 2% fata de iunie, iar cel pentru firme - 59,54 miliarde lei, nivel cu 1,5% mai mic.
Creditul guvernamental a scazut in iulie cu 1,8%, la 79,05 miliarde lei,... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 13:35
Scaderea creditarii catre firmele si companiile din zona euro a incetinit in luna noiembrie pana aproape de stagnare, alimentand sperantele unei majorari a imprumuturilor acordate de banci pentru sustinerea economiei europene, transmite Reuters.Creditele catre companii au crescut cu 11 miliarde euro in luna noiembrie, dupa ce au scazut in octombrie cu 10 miliarde euro, iar variatia anuala a soldului a urcat la -0,1%, potrivit datelor prezentate miercuri de Banca Centrala Europeana.
"Este un pas binevenit, dar limitat, in directia corecta. Cresc sperantele ca bancile din zona euro ar putea deveni mai inclinate catre creditare pentru companii percepute ca mai putin riscante.
Totodata, datele sugereaza ca a existat o crestere limitata a numarului de companii care cauta imprumuturi pentru a-si finanta investitiile si planurile de afaceri, o reactie la imbunatatirea recenta a conditiilor", comenteaza economistul Howard Archer de la IHS Global Insight.
Per total, creditele catre sectorul privat au crescut cu 2% in noiembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 1,5% inregistrat in octombrie. Economistii estimau pentru noiembrie un avans de 1,5%.
Imprumuturile catre populatie au urcat cu 2,7% in noiembrie, cresterea incetinind de la 2,9% in luna anterioara.
Datele arata in acelasi timp absenta unor presiuni inflationiste semnificative in zona euro, care consolideaza asteptarile economistilor ca BCE nu va majora dobanzile pana cel mai devreme la finele... mai mult
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 13:19
Guvernul intentioneaza sa garanteze si creditele contractate de catre firme private pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri comunitare si cauta o formula juridica prin care aceasta procedura sa nu fie considerata ajutor de stat, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Introducerea unui sistem de garantare a creditelor contractate de catre firme private pentru proiecte UE a fost discutata in sedinta de miercuri a Guvernului, iar premierul a cerut institutiilor implicate sa gaseasca o formula juridica potrivita in interval de o saptamana, au aratat sursele participante la sedinta.
In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.
Premierul afirma atunci ca Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.
La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.
La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:58
Cele doua companii nationale energetice care vor fi infiintate de Guvern vor fi obligate sa preia toate obligatiile societatilor preluate, inclusiv creditele interne si externe garantate de stat, si sa instituie ipoteci pe bunurile unitatilor prin care sa garanteze rambursarea imprumuturilor.Companiile vor fi obligate sa incheie cate un protocol si cu Eximbank, pentru creditele cu garantia statului emise de institutia bancara in favoarea societatilor preluate, conform noului proiect de hotarare de guvern privind reorganizarea sectorului energetic, obtinut de MEDIAFAX.
Documentul, semnat si de ministrul Justitiei, stabileste ca societatile din sectorul energetic preluate de catre cele doua companii vor fi obligate sa instiinteze institutiile financiare creditoare despre modificarile survenite in structura organizatorica si statutul juridic, iar cele doua companii sa preia, incepand cu data inmatricularii la Registrului Comertului, toate drepturile si obligatiile decurgand din raporturile acestora cu tertii, inclusiv in litigiile in curs.
Vor fi preluate obligatiile fiscale principale si accesorii datorate si neachitate, decurgand din credite interne si externe garantate de stat sau contractate direct de stat si subimprumutate societatilor reorganizate, cele doua companii nationale fiind obligate sa incheie in acest sens acte juridice cu Ministerul Finantelor si/sau cu institutiile de credit finantatoare.
Cele doua companii vor fi obligate sa instituie garantii asupra... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:25
Cerintele de garantii au fost revizuite, in primele 3 luni din an, de catre majoritatea bancilor in analiza dosarelor de credit ale firmelor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, pe fondul corectiilor semnificative ale preturilor activelor imobiliare, arata un sondaj trimestrial realizat de BNR, potrivit Newsin."Revizuirea are loc pe fondul corectiilor semnificative ale preturilor activelor imobiliare, precum si datorita asteptarilor viitoare in acelasi sens. Efectul cumulat al inaspririlor succesive ale cerintelor de colateral sugereaza o translatie a obiectivului bancilor din zona maximizarii profiturilor, catre preocupari de gestionare a eventualelor pierderi (in conditiile cresterii considerabile a aversiunii fata de risc a creditorilor)", subliniaza banca centrala.
Caracterul restrictiv s-a manifestat la nivelul tuturor termenilor creditarii, iar cele mai vizibile modificari se regasesc in reducerea scadentei maxime de acordare a creditelor si majorarea primei solicitate pentru creditele mai riscante.
Ca urmare a acestor evolutii declansate inca de la inceputul anului 2008, ritmul de crestere a creditului acordat companiilor a incetinit semnificativ, de la o rata anuala de 53,92% in martie 2008, la 19,92% in martie 2009.
Sondajul realizat de BNR in randul principalelor banci din piata mai arata ca, la nivel agregat, cererea de credite noi pentru firme a intrat pentru prima data in teritoriu negativ.
"Explicatiile tin atat de restrangerea activitatii economice (si... mai mult
Joi, 04 Iunie 2009, ora 18:25
Statul ar putea fi nevoit sa supracapitalizeze CEC si Eximbank precum si fondurile de garantare daca bancile nu vor relua creditarea firmelor in cateva luni, a declarat, marti, presedintele Senatului, Micea Geoana.Acesta a precizat ca economia romaneasca este, in momentul de fata, necompetitiva in ceea ce priveste exporturile si ca se bazeaza doar pe "forta de munca ieftina".
Totodata, presedintele Senatului a mentionat ca atat autoritatile cat si mediul de afaceri trebuie sa treaca rapid la palierul doi de aplicare a masurilor anticriza, in caz contrar "la sfarsitul lunii martie, ne vom vedea nevoiti sa adoptam masurile anticriza elaborate de alte state europene, ceea ce nu ar corespunde problemelor economiei romanesti". mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 11:37