Fermierii romani vor putea beneficia de credite de investitii si de dezvoltare in conditii avantajoase, in baza unui instrument de finantare cu partajarea riscului, in valoare de 126 de milioane de euro, derulat prin Fondul European de Investitii (FEI), Romania fiind a cincea tara din Uniunea Europeana care semneaza un astfel de acord.
"Acordul de finantare este sustinut 70% din fonduri europene si 30% din contributia bancilor, care va fi supusa rigorilor bancare de credite si comisioane. Este un mecanism usor de accesat, dar cu rigoare in implementarea lui, motiv pentru care, in etapa urmatoare, se vor construi structuri care sa urmareasca indeaproape implementarea acestui mecanism", a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, cu prilejul semnarii acestui acord.
Din totalul imprumutului, circa 93,8 milioane de euro vor veni prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, iar diferenta va fi asigurata de institutiile financiare selectate.
Potrivit reprezentatilor FEI, acesta este un produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor si va imbunatati cerintele de garantare a imprumuturilor acordate intreprinderilor active in sectorul agricol.
Creditele se vor acorda in lei pentru sustinerea investitiilor si cheltuielile de capital ale fermelor mici si ale intreprinderilor active in domeniul agriculturii, precum si cofinantarea granturilor din agricultura.
"Vrem sa cream un produs... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:17
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) isi extinde parteneriatul cu Agricover Credit IFN SA prin intermediul unui imprumut de 7 milioane de euro, banii urmand sa fie folositi pentru credite care vor fi acordate fermierilor, au anuntat luni intr-un comunicat EFSE si Agricover.
"Prin strategia sa de extindere a activitatii catre noi segmente de clienti, Agricover Credit isi va consolida si mai mult pozitia pe piata, precum si capacitatea de a deservi mai bine intreprinderile mici si mijlocii care au acces redus la finantare", a spus Monika Beck, presedintele consiliului de administratie al EFSE, scrie Mediafax.
Agricover Credit, institutie financiara nebancara apartinand grupului Agricover, colaboreaza cu EFSE din 2012.
"Colaborarea noastra constanta cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) ne permite sa oferim mai multe credite fermierilor, sa sprijinim investitiile si sa aducem valoare in sectorul agricol romanesc in ansamblul sau", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN.
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a fost initiat de KfW Development Bank (KfW), cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ) si al Comisiei Europene. Fondul are drept scop de a sprijini dezvoltarea economica in Albania, Armenia, Azerbaijan, Bielorusia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Kosovo, Georgia, Moldova, Muntenegru,... mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:11
Agricover Credit IFN a semnat, joi, un acord cu Oikocredit International din Olanda pentru un imprumut in valoare de 30 de milioane RON, pe o perioada de 4 ani. Fondurile sunt alocate dezvoltarii de noi produse si servicii financiare ale Agricover Credit IFN si vor furniza resurse financiare suplimentare pentru a sprijini si credita fermierii locali.
"Pentru a creste si a dezvolta un sector agricol performant, avem nevoie de solutii moderne, inovative. Platforma integrata de produse si servicii construita de Agricover de-a lungul intregului lant valoric agricol este menita sa asigure un mediu de afaceri solid si flexibil, in sprijinul unuia dintre cele mai importante sectoare cu potential din Romania. Acordul de astazi va permite Agricover Credit sa mentina ritmul rapid in dezvoltarea de noi produse si servicii financiare, pentru a raspunde nevoilor fermierilor", a declarat Robert Rekkers, Director General al Agricover Credit IFN, divizia financiara a grupului Agricover.
"Apreciem acest nou parteneriat in Romania, prin care ne putem intari angajamentul de a sprijini sectorul agricol", a declarat David Woods, Director General al Oikocredit International.
Finantarea pe segmentul de agribusiness continua sa fie considerata o problema de catre fermierii romani. Studii recente au aratat ca portofoliul de credite agricole al bancilor a inregistrat o crestere de doar 1% si reprezinta deocamdata un maxim de doar 3,6% din totalul de credite acordate de banci.... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:51
Fermierii vor putea obtine credite pebaza certificatele de depozit la cereale, care vor fi reintroduse printr-o initiativa guvernamentala, mai ales ca, in prezent legislatia favorizeaza un numar redus de persoane, in special marii fermieri, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Saptamana viitoare vom avea o initiativa guvernamentala, o Ordonanta de urgenta sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Intr-un an in care productia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajuta fermierii sa isi duca productia intr-un siloz si beneficiaza de un certificat pe baza caruia pot lua credit", a declarat agentiei Mediafax, ministrul Agriculturii.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata incepand cu anul 2009 si a functionat pana in aprilie 2013, cand a fost suspendata.
"Noua forma a legii favorizeaza toti fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare si cu bancile. Saptamana viitoare sper sa intre pe ordinea de zi a guvernului", a mai spus el.
Fermierii pot face lucrarile de toamna cu creditele obtinute
Agricultorii pot beneficia, pe baza cerificatului, de un imprumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiti sa vanda cerealele imediat dupa recoltare, cand preturile sunt mai mici.
In acest fel, fermierii pot face lucrarile de toamna cu creditele obtinute.
Din 2009 si pana la data suspendarii schemei, depozitarii licentiati au... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 13:34
Bancherii lauda in mass-media potentialul investitiilor in agricultura si lanseaza produse dedicate, subliniind sprijinul pe care il acorda fermierilor. Practic insa, doar sapte dintre cele 40 de banci din Romania au intrat in convenabilele programe de stat, precum cel al creditelor "punte".
Beneficiarii acestor credite pot fi persoanele juridice, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, cat si persoanele fizice ce detin adeverinte de inregistrare fermier emise de APIA si care respecta conditiile de eligibilitate specifice produsului.
Pentru acest credit garantia principala o reprezinta sumele care urmeaza a fi incasate de fermieri de la APIA si care vor constitui principala sursa de rambursare a creditului. Atat creditulul acordat, cat si contravaloarea dobanzilor si comisioanelor urmeaza a fi restituite bancii la momentul incasarii sumelor de la APIA.
In urma cu o saptamana, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura.
"As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva", a declarat Isarescu.
In schimb, specialistii in agricultura nu au fost de acord cu Isarescu. "Nu are dreptate pentru 2014, dar are dreptate pentru 2015", a spus Bogdan Baianu, consultant pentru fonduri europene in agricultura. "In Romania, investitiile in agricultura merita facute doar prin fonduri europene iar acestea in cel mai bun caz... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 13:59
Bancile nu se inghesuie sa acorde credite fermierilor romani, in ciuda eforturilor autoritatilor de a impulsiona creditarea. Doar sapte din cele 40 de banci din Romania au incheiat conventii cu APIA pentru a acorda credite "punte" fermierilor romani. Motivul lipsei de interes a bancilor dedus de analisti: "adeverinta APIA nu reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA".
Cele sapte banci care vor acorda in 2014 credite fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.
Numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale.
Reducerea numarului de banci pe acest segment de piata este explicata si de introducerea de autoritati a unui plafon maxim pentru dobanzile si comisioanele practicate pe astfel de produse.
Practic, credite acordate pe baza adeverintei APIA nu trebuie sa aiba o dobanda mai mare de ROBOR 6M+4% pentru FEGA si ROBOR 6M+4,5% pentru FEADR, iar comisionul sa fie sub 1%.
Cat plateste un fermier cu 100 de hectare pentru un credit punte
Si in prezent ofertele bancilor pentru creditele punte in agricultura au o dobanda sub plafonul negociat de Ministerul Agriculturii. Totusi, initiativa autoritatilor reprezinta "o umbrela" de protectie pentru fermieri, in contextul... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:00
Mai mult de jumatate din terenurile agricole ale Romaniei sunt lucrate de micii fermieri care nu s-au inregistrat ca persoana jurdica. In incercarea de a comasa terenurile, autoritatile "uita" de fermierii care nu si-au inregistrat exploatatia sub o forma juridica.
Astfel, in prezent doar doua banci acorda credite pentru fermierii persoane fizice, restul concentrandu-se pe credite pentru agricultorii cu personalitate juridica.
Peste 56% din suprafata agricola utilizata din Romania apartine explotatiilor fara persoana juridica, se arata in Studiul "Cadrul National Strategic", realizat de comisia prezidentiala pentru Agricultura. Ba mai mult decat atat, din acestea 12%, sunt ferme care au peste 100 de hectare de teren agricol.
"In ultimii ani au crescut si suprafetele din exploatatiile fara personalitate juridica care exploateaza peste 100 ha. Conforma RGA 2010 (Recensamantul General Agricol din 2010), exploatatiile fara personalitate juridica peste 100 ha gestioneaza 12% din suprafata detinuta de acest tip de ferme (adica cca 900 mii ha), fata de numai 6% in 2002 (respectiv 475 mii ha)", se arata in documentul oficial.
Cele mai "caute" forme de creditare in cazul fermierilor sunt creditele "punte" pentru subventiile APIA. Practic, bancile le acorda agricultorilor, in baza subventiei pe urmeaza sa o primeasca, credite de la 90% din valoarea sumei pe care o au de incasat. Totusi, cele mai multe banci se inghesuie, si pentru aceste forme de creditare, la... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 08:03
Intr-un acord cu banca regionala Black Sea Trade and Development Bank, Grupul Agricover a primit finantarea pentru 15 milioane de euro destinat dezvoltarii diviziei de achizitii, prelucrarea si comercializarea cerealelor si acordarii de credite catre fermieri.
Suma va fi impartita in mod egal intre proiectele de dezvoltare a companiei agricole si creditele acordate prin intermediul Agricover Credit IFN.
"Obtinerea acestui credit este o confirmare ca agricultura romaneasca are potential. Noi am avut o rata de crestere a busuness-ului de 20% de la an la an", a declarat, Robert Arsene, directorul general al grupului Agricover.
BSTDB a acordat in anul 2012 credite in valoare de 295 milioane de euro pentru proiecte din mai multe tari din zona Marii Negre, dintre care 30 de milioane de euro s-au indreptat catre Romania, potrivit afirmatiilor vicepresedintelui Mustafa Boran.
Banca are in vedere pentru anul 2013 o majorare a volumului finantarii cu 11% si o crestere a valorii creditelor pentru proiectele din Romania.
"In Romania ne intereseaza sa finantam proiecte din domeniile agricultura, infrastructura si energie", a mai spus Boran.
Agricover Credit IFN finanteaza peste 800 de firme din agricultura, care lucreaza peste 500.000 de hectare de teren agricol. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:22
CEC Bank a anuntat ca va incheia cu Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) conventia trilaterala privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) Campania 2011, transmite Mediafax.Potrivit unui comunicat al bancii, valoarea creditului va fi de 80% din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei, la cursul leu/euro comunicat de BNR la data solicitarii creditului.
Creditele beneficiaza de garantia emisa de FGCR care va reprezenta pana la 80% din valoarea creditului acordat.
Dobanda practicata de CEC Bank pentru acest tip de credit este cuprinsa intre 9,4% si 9,9%, in functie de clasa de risc in care se incadreaza clientul, iar la acordare se percepe un comision de 0,25% din valoarea finantata.
Plata pentru sumele cuvenite beneficiarilor in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) se va efectua pana la data de 30 iunie 2012 inclusiv, in conturile beneficiarilor deschise la CEC Bank din sumele cuvenite de la APIA.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat in luna mai ca 1,04 milioane fermieri au depus cereri de sprijin pe suprafata, numar apropiat de cel de anul trecut, pentru 9,2 milioane hectare. mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:12