Inflatia din zona euro a scazut puternic in aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, de la 1,7% in luna martie, evolutie care creste sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca in viitorul apropiat rata dobanzii de politica monetara pentru a stimula creditarea si cresterea eocnomica.
Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat la 1,2% in aprilie, potrivit unui comunicat publicat marti de Eurostat, biroul de statistica al UE. In luna martie, inflatia s-a cifrat la 1,7%.
Raportul Eurostat prezinta datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie si nu cuprinde detalii privind evolutia inflatiei in statele membre.
Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv.
Rata somajului din zona euro a crescut in martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat.
Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Prognoza BCE indica o inflatie de 1,6% in acest an si 1,3% pentru 2014.
Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie, potivit datelor Eurostat.
Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie.
Preturile... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 09:40
Creditul neguvernamental a crescut 0,5 la suta, in termeni reali, in luna martie 2013, fata de luna februarie, pana la nivelul de 223,883 miliarde lei, a anuntat, miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Creditul in lei a scazut cu 0,3 la suta (-0,3 la suta in termeni reali), iar creditul in valuta, exprimat in lei, s-a majorat cu 1 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 9,7 milioane euro).
La 31 martie 2013, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 0,2 la suta (-5,2 la suta in termeni reali), fata de 31 martie 2012, pe seama majorarii cu 3,4 la suta a componentei in lei (-1,8 la suta in termeni reali) si a diminuarii cu 2,3 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 3,1 la suta).
Creditul guvernamental a scazut in luna martie 2013 cu 3,4 la suta, pana la 73,171 miliarde lei. La 31 martie 2013, creditul guvernamental a inregistrat o diminuare de 9,6 la suta (-14,1 la suta in termeni reali), fata de 31 martie 2012. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 12:21
BCR, subsidiara din Romania a Erste Bank va reveni pe profit in 2013, a declarat seful grupului bancar austriac, Andreas Treichl, care a reafirmat angajamentul institutiei de a ramane pe piata din Ungaria.
"La ambele subsidiare (din Romania si Ungaria) au inceput programe cuprinzatoare si deja vedem primele efecte pozitive", a afirmat seful Erste. Acesta a adaugat ca programele se axeaza pe diverse aspecte, cum ar fi majorarea bazei de clienti, in cazul Ungariei, si imbunatatirea calitatii creditarii, in Romania, precum si imbunatatirea structurii de cost pentru ambele tari.
Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante. Ungaria face parte din piata de baza a Erste, desi in acest an afacerea va fi afectata de taxe si va dura mai mult decat in cazul Romaniei sa revina pe profit, a explicat Andreas Treichl. Acesta s-a referit si la piata din Turcia, care nu este o piata de baza pentru Erste.
Pietele de baza ale Erste sunt Austria si partea de est a Uniunii Europene, sustine seful grupului bancar austriac.
In functie de modificarile ce vor fi impuse de autoritatile de reglementare si de cresterea economica in Europa Centrala si de Est, Erste intentioneaza sa plateasca dividende similare cu cele din trecut, care s-au situat intre 20 si 30%, a apreciat Andreas Treichl.
BCR a anuntat in 2012... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 09:59
Imprumuturile in euro s-au dovedit mai ieftine pe perioada crizei economice, in ciuda fluctuatiilor masive ale cursului de schimb si a incertitudinii care domneste asupra monedei unice.
Sa luam exemplul unui credit de 50.000 de euro cu dobanda variabila, contractat in ianuarie 2008, pentru o perioada de 30 de ani.
Daca plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproape 600 de euro, in decursul ultimilor cinci ani valoarea ei a scazut, insa cu fluctuatii in cea de-a doua parte a anului 2008 si in 2011. La jumatatea lui 2012, valoarea ratei coborase la un nivel minim de sub 400 de euro.
In cazul unui credit in lei contractat in aceleasi conditii, plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproximativ 700 de euro (echivalent in lei), mai ridicat din cauza dobanzilor mai mari practicate pentru astfel de imprumuturi, a atins un varf de aproape 1100 de euro la inceputul lui 2009 dupa care a scazut usor, pana la valoarea de 600 de euro in 2012. In graficul de mai jos se poate observa o volatilitate mai mare in cazul ratelor la creditul in lei:
Sursa: Kiwi Finance
ROBOR, mai costisitor decat cursul valutar
Surpriza vine de la ratele medii de dobanda - EURIBOR si ROBOR. Desi leul a pierdut masiv in fata euro in cei cinci ani de criza (euro s-a apreciat cu circa 20% in perioada 2008-2012), volatilitatea ROBOR a facut diferenta in buzunarele romanilor.
"Iata ca si creditul in lei are incorporat un risc monetar", observa Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:20
Creditarea in zona euro ramane blocata pana in 2014, cand va inregistra o crestere de 1,5%, se estimeaza intr-un raport Ernst&Young. In acest timp, creditele neperformante vor atinge un nou record, crescand la 7,6% in 2013.
In Romania, rata creditelor neperformante a atins 17-18% in 2012 si se indreapta spre 20%, potrivit unor estimari ale analistului financiar, Florin Citu.
Florin Citu: Creditele neperformante pot influenta cresterea economica
Ernst&Young mai prognozeaza ca decalajul economic dintre sudul si nordul Europei se va accentua in acest an, din cauza reticentei sistemului bancar de a finanta afacerile.
Previziunile pentru 2013 pe segmentul creditarii afacerilor arata o crestere de 1-2,5% in Franta, Germania si Olanda si o scadere de 0,5% in Italia si de 4% in Spania.
"Pentru perioada 2011-2013, creditarea in Franta va fi crescut cu 18 miliarde euro, in Germania cu 72 de miliarde euro, iar in Olanda cu 28 de miliarde euro, in timp ce creditarea in Italia va fi scazut cu 43 de miliarde euro iar in Spania cu 100 de miliarde euro in aceeasi perioada de timp", se arata in comunicat.
Si creditarea pentru persoane fizice va fi blocata pana in 2014, ca urmare a procesului de dezintermediere in sistemul bancar. Astfel, se estimeaza o continuare a diminuarii portofoliului de credite cu 132 miliarde de euro in 2013.
Media raportului intre credite si depozite va scadea de la 124% in 2006, inainte de criza, pana la 111% la sfarsitul anului 2012.... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:15
Reglementarile europene mai restrictive in materie de creditare sau de consolidare a bazelor de capital pot afecta, in mod special, statele in care sistemul bancar finanteaza preponderent economia, cum este si situatia Romaniei, afirma Radu Ghetea, presedinte CEC Bank.
Despre consecintele reglementarilor europene, constrangerile economice si activitatea de creditare din 2013, vorbeste Radu Ghetea, intr-un interviu acordat Agerpres.
Cum apreciati evolutia creditului in 2013 pe piata bancara romaneasca si care va fi impactul crizei sistemice din Europa asupra bancilor din Romania. Cat de intens va trebui sa fie procesul de restructurare a bancilor?
Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost. Creditul neguvernamental consider ca va inregistra o crestere cu o singura cifra in anul 2013. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitate a clientilor si de reglementarile care impacteaza aceasta activitate, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta.
Sunt asteptate constrangeri pe zona creditarii pentru IMM-uri ca urmare a aplicarii recomandarilor europene pentru restrictionarea creditarii in valuta si a aplicarii prevederilor Noului acord privind cerintele de capital - Basel III. Avand ca scop gestionarea adecvata a riscurilor, aplicarea recomandarilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmarita descurajarea creditarii in valuta pe zona... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 12:59
Creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti, iar creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania.
"La creditarea in lei nu sunt foarte optimista pentru ca dobanzile la creditele in lei raman ridicate, la fel si perspectivele de evolutie ale acestora, in conditiile in care si asteptarile inflationiste sunt ridicate. Astfel, creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti si creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt", a spus Hancila.
Potrivit acesteia, este foarte important subiectul finantarii cresterii economice pentru ca este nevoie de finantare pentru a relua cresterea economica.
"Aici ar trebui sa aiba un rol mai activ si Guvernul. Trebuie gasite solutii alternative de finantare a economiei. Pentru anul viitor, in ceea ce priveste cresterea economica, ma astept la o usoara contributie pozitiva a constructiilor. Cred ca si consumul cu amanuntul ar putea avea o usoara crestere pozitiva. Totusi, nu trebuie sa ne asteptam la un ritm de crestere sau de scadere ridicat (n.r. a PIB). Cred ca va fi un an al cifrelor mici, cu exceptia agriculturii", a mai afirmat Hancila. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:50
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
"In ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita situatiei politice a BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului, vom vedea dobanzi identice la lei si euro la anumite tipuri de imprumuturi.Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate.Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca cele doua rate de dobanda nu vor fi identice iar marja medie de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro va fi de cateva puncte procentuale.In opinia acestuia, dobanzile la lei nu au scazut suficient de mult.Baltazar spune ca bancile au costuri foarte mari in a atrage euro si de aceea isi maresc ecartul dintre dobanzile active si pasive."BNR nu da nici un semn cu dobanda de politica monetara. In acelasi timp are dreptate sa nu dea fiindca inflatia e inca foarte ridicata si principala preocupare a BNR e inflatia", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Pe de alta pare, analistul financiar, Aurelian Dochia spune ca in ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale.De asemenea, exista o incredere mai mare in redresarea economiei romanesti si in stabilitatea financiar-economica a Romaniei, ceea ce a dus la o tendinta de scadere a dobanzilor la... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:05