Inainte de criza economica din 2008, contractele de creditare erau redactate, fie pe hartie de culoare roz, galbena, sau albastra, cam dupa cum dorea fiecare banca. De asemenea, nici fontul si marimea acestuia nu erau reglementate pe atunci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum trebuie sa arate un contract legal.
Dupa acest moment, Directivele Europene au trasat o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte fiecare banca ce activeaza pe teritoriul UE, si, prin urmare, si in Romania. Asa au aparut reglementarile conform carora, contractele de creditare trebuie sa fie redactate vizibil si foarte usor de citit.
In aceste conditii, contractul trebuie sa fie scris in font Times New Roman care sa aiba o marime minima de 12. Mai mult, contractul trebuie sa fie scris pe un suport durabil precum hartia, iar daca aceasta este de culoare alba, scrisul trebuie sa contrasteze, adica sa fie negru.
Contractul pe care ti-l pune in fata banca va trebui sa aiba informatii usor de inteles, in limba nationala, si cel mai important, sa fie complete.
Cum spuneam si in materialele anterioare, dupa ce ai analizat contractul, il poti "ingheta" pentru 14 zile si poti merge sa analizezi alte oferte.
De asemenea, intr-un alt material iti vorbeam vorbeam despre drepturile pe care le ai, astfel ca, este imperios necesar, sa ceri o copie a contractului pentru a-i studia atent toate clauzele.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 10:30
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) solicita bancilor solutii concrete pentru clientii cu credite in franci elvetieni, pentru ca, desi la nivel declarativ acestea se arata deschise negocierilor cu clientii, au venit doar cu cateva cazuri rezolvate, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Marius Dunca.
"La nivel declarativ, bancile spun ca sunt deschise, spun: 'Consumatorii nu vin la noi, nu vin sa discute'. Si, iata ca i-am pus la aceeasi masa. Vreau sa vad cu ce solutii concrete vin bancile, ca pana acum doar si-au batut joc.
Am chemat si inainte bancile la negociere in institutie, au promis ca vin cu cele mai bune solutii pe care le au pentru toti consumatorii care sufera din cauza cresterii cursului, dar pana acum nu au venit cu nicio solutie. Au fost doar cateva cazuri pe care le putem numara pe degetele unei maini (...) Vreau sa vad solutiile, pentru ca pana acum si-au batut joc!", a explicat Dunca.
El a mentionat ca se astepta ca bancile ...citeste mai departe despre "Protectia Consumatorilor: Bancile sa vina cu o solutie, pana acum si-au batut joc" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 22:02
Contractul de credit este actul prin care banca acorda, promite sau stipuleaza posibilitatea de a acorda unui client un imprumut si trebuie sa cuprinda informatii esentiale prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea, exista anumite clauze contractuale care sunt interzise si care nu trebuie sa se regaseasca in document sub nicio forma. In plus, pe parcursul derularii contractului de credit, banca nu are voie sa efectueze anumite operatiuni.
Guvernul a acordat recent avize favorabile unor initiative legislative aflate in dezbatere in Parlament. Este vorba despre proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice si cel referitor la convertirea in lei a creditelor in valuta la cursul de schimb de la data conversiei.
Citeste mai multe despre Ce informatii trebuie sa contina contractul de credit? Iata la ce trebuie sa fiti atenti cand semnati documentul! pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 16:30
Mai putin de 20% din totalul firmelor active, respectiv 116.000 de companii, aveau la mijlocul anului credite in derulare acordate de banci sau alte institutii financiare nebancare din Romania sau strainatate, numar cu 17,4% mai mic decat la finele anului trecut, potrivit BNR. "Numarul companiilor cu credite interne sau externe de la institutii financiare (banci si IFN) s-a redus cu 17,4% in perioada decembrie 2010- iunie 2011 (ajungand la aproximativ 116.000 de companii, respectiv 19,4% din firmele active din Romania).
Din totalul companiilor active, doar 13,3% apelau la finantari de la bancile autohtone (iunie 2011)", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2011, elaborat de Banca Nationala a Romaniei.
Din datele prezentate de BNR rezulta ca aproape o treime din firmele care beneficiaza de finantari au contractat credite de la institutii financiare nebancare din Romania sau de la institutii de credit din strainatate.
Gradul de concentrare a creditului a crescut, circa 88.000 de companii avand scaderi de datorie in medie cu 53%, in timp ce 33.000 au inregistrat un avans al datoriei in medie cu 141% (decembrie 2009 - iunie 2011).
"Reluarea creditarii sectorului corporativ, desi constransa de dificultatile inerente modificarii unui model de business concentrat pe oferta de produse financiare standardizate prin intermediul unor retele teritoriale extinse, are potential mare in urma procesului de dezintermediere produs pe parcursul crizei",... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 21:40
Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, schema de sprijin temporara privind subventionarea ratei dobanzii pentru creditele contractate de fermieri pentru productie, pana la finalul anului 2010, a anuntat joi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat preluat de NewsIn.Potrivit MADR, aceasta schema de ajutor de stat va permite beneficiarilor de credite bancare sa isi desfasurare activitatile de productie din agricultura cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente de productie si, implicit, sa obtina o crestere a rentabilitatii activitatilor agricole.
Astfel, aceasta subventie determina o reducere anuala cu circa 45% a sumelor reprezentand dobanzi platite la credite.
Subventia la dobanda reprezinta diferenta dintre dobanda pietei stabilita prin contractele de credit incheiate cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare si dobanda de referinta comunicata de Comisia Europeana.
Schema de sprijin se aplica tuturor contractelor de credit incheiate de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, pentru creditele acordate pe orice perioada, iar subventia se calculeaza pentru dobanzile platite institutiilor finantatoare pana la data de 31 decembrie 2012, inclusiv.
Numarul total estimat al beneficiarilor de ajutor de stat in temeiul prezentei scheme este de 500, suma alocata fiind de 105 milioane de lei, cu un buget mediu anul de 35 milioane de lei.
Valoarea totala... mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 16:31
Creditele contractate de Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice, in 1997-1998, pentru reabilitarea sistemului de termoficare in Bucuresti, in valoare totala de 45 milioane euro, vor fi restituite partial de catre Primaria Capitalei, deoarece regia nu dispune de bani pentru rambursare, potrivit Mediafax.Transferul obligatiei de rambursare a fost decis in sedinta de miercuri a Guvernului, printr-un proiect de lege."Este vorba de credite angajate in anii 1997-1998, pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Bucuresti. Creditele au fost integral utilizate, iar restituirea creditelor s-a facut partial pana in acest moment din bugetul RADET.
RADET nu are in acest moment capacitatea de rambursare si primaria preia obligatia de rambursare. Se modifica practic platitorul contului de credit", a spus ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in sedinta de guvern.Modificarea a fost anuntata dupa ce, in prealabil, seful Guvernului i-a reprosat ministrului de Finante, initiatorul actului normativ, titlul prea lung al proiectului de lege."Nu o sa citesc eu tot titlul, domnule ministru, ca daca cititi tot titlul, trece jumatate din sedinta de guvern. Aseara am stat si am tot citit...", i-a spus Boc lui Vladescu, acesta raspunzand ca, "in ciuda titlului lung", este un proiect de lege important, care ratifica doua amendamente cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si, respectiv, cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).Romania si... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 10:57
Creditele contractate de catre fermieri pentru productia agricola vor fi garantate de stat cu pana la 80% din suma imprumutata, dar valoarea maxima a unei garantii va fi limitata la 2,5 milioane euro, a declarat, marti, la Guvern, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Conditiile de garantare a creditelor au fost stabilite in sedinta de marti a Executivului, potrivit Mediafax.
"Masura prevede conditiile in care fermierii pot lua credite si obtine garantii pentru creditele de productie, degrevandu-i pe acestia de a furniza garantii reale, precum pamantul, casa si alte astfel de valori.
Ei pot obtine garantii in cuantum de pana la 80% din valoarea creditului, iar valoarea maxima a unei garantii este de 2,5 milioane de euro", a spus Dumitru.
Ministerul Agriculturii a alocat deja Fondului de Garantare 250 milioane lei pentru acoperirea unor astfel de credite, alocatii care vor fi suplimentate anul viitor cu 86 milioane lei.
Potrivit ministrului, Fondul poate acorda garantii de pana la 1,25 miliarde lei.
Ministrul de resort a mai aratat ca, la 4 ianuarie, va fi lansata o schema de garantare pentru investitii in domeniul agricol si dezvoltarii rurale, finantata din fonduri europene, precum si licitatia de selectie a gestionarului acestei scheme, care ar urma sa fie aplicata incepand cu luna aprilie 2010. mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 09:51
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat vineri ca este prea devreme pentru a proclama finalul crizei, dupa semnalele recente ce indica ameliorarea perspectivelor economice, relateaza AFP, preluat de NewsIn. "In prezent, nevoia sustinerii creditarii persista", a declarat Trichet, in cadrul unei reuniuni din Frankfurt.
BCE intentioneaza sa mentina masurile exceptionale ce au ca scop ajutarea bancilor, pentru ca acestea sa obtina fonduri de refinantare la un cost convenabil, pentru a le incuraja sa acorde mai multe credite, in contextul in care temerile legate de crediatre persista.
Nivelul dobanzii de politica monetara a fost fixat din mai la un minim isoric de 1%, iar bancile pot imprumuta de la BCE sume nelimitate la aceasta dobanda.
Nu este momentul sa aplicam o strategie de iesire din criza, a afirmat Trichet. "Insa vreau sa fie clar ca BCE are o strategie pregatita, pe care o va pune in practica la momentul potrivit", a adaugat el.
Joi, BCE a estimat ca perioada de contractie economica puternica a trecut, insa a avertizat in legatura cu excesul de optimism, subliniind ca relansarea se anunta anevoioasa si indelungata.
mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 12:04
Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani, a decis Guvernul, precizeaza NewsIn."Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului "Prima Casa" bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern si publicate joi in Monitorul Oficial.Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF.
"Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita (...), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele incasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.
Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2009, ora 09:07