Unul dintre subiectele care au tot revenit in atentie anul acesta a fost faptul ca bancile din Romania acorda credite romanilor aflati in strainatate, in anumite conditii. O tema de interes ramane si programul Prima Casa, pentru care sunt depuse sute de mii de dosare, dar si evolutia creditelor de nevoi personale.
Deprecierea leului in fata euro i-ar putea afecta pe romanii cu credite in lei, sustin analistii. Sunt vizati in primul rand cei care au credite Prima Casa, insa exista si vesti bune, cum ar fi faptul ca tot mai multe banci ofera sprijin romanilor care lucreaza in strainatate si care isi doresc sa obtina un credit in tara.
Exista cu siguranta cerere, avand in vedere faptul ca romanii se aflau in anii trecuti pe primul loc in topul strainilor care solicita credite pentru casa in Italia, potrivit site-ului cu informatii imobiliare mutuionline.it.
Ce banci ofera credite romanilor care lucreaza in afara tarii
Ofertele vin de la Banca Transilvania, BRD, CEC Bank sau Bancpost, vechimea totala in munca necesara fiind de minimum un an si de 3-6 luni la ultimul loc de munca.
Ce trebuie sa iei in calcul la contractarea unui credit de nevoi personale
Unul dintre principalele criterii pe care le urmaresc romanii atunci cand isi doresc sa solicite un credit este valoarea mica a dobanzilor. Cateva banci se diferentiaza prin credite de consum cu dobanzi mici si oferte mai bune pentru clientii de casa, care incaseaza salariul intr-un cont deschis la acea banca,... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 13:26
Stabilitatea sistemului financiar din Regatul Unit este periclitata de pofta nemasurata a britanicilor pentru creditele de consum, arata ultimele date prezentate de Comitetul de Politici Financiare din Banca Angliei.
Insularii par sa fi prins din nou gustul creditelor de consum, in 2016, dupa cum au sesizat si reprezentantii Bancii Angliei, imprumuturile poersonale si cardurile de credit accelerand fenomenul, mentioneaza BBC.
Anul trecut, in Marea Britanie, moda creditelor de consum a inregistrat o crestere la fel de accelarata precum cea din 2005, in luna noiembrie nivelul acestora marcand o crestere anuala de 10,9 procente.
"Finantarile pentru achizitia de noi autoturisme au avut cea mai pregnanta expansiune in ultimii ani, dar cardurile de credit si imprumuturile personale au contribuit material la accelerarea vazuta la creditele de consum in 2016", au anuntat oficialii bancii centrale.
Clientii britanici par si sa nu mai fi fost atat de interesati de detalii, alegand in multe cazuri credite care aveau o oferta in care erau scutiti de plata dobanzilor pe perioade de pana la 43 de luni.
Insa, acestea ascund in spate, de cele mai multe ori, dobanzi peste medie percepute ulterior de care creditori, ca si riscuri pentru bancile care spera ca acesti clienti sa ramana buni platnici in viitor.
Astfel, desi creditele de consum se mentin inca la 10 procente din nivelul total de credite acordate populatiei din Regatul Unit si mult sub marja de 70% reprezentata... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 18:01
O analiza a economistilor bancii Credit Suisse diseca fara mila situatia in care s-a afundat Marea Britanie dupa votul dat impotriva mentinerii statutului de tara membra a UE.
Increderea pietelor intr-o usoara redresare a economiei britanice in cursul anului viitor este nejustificata, sustine echipa de economisti condusa de Andrew Garthwaite, care, de altfel, prognozeaza o usoara recesiune in regat, relateaza Business Insider.
Optimism nefundamentat
"Optimismul general in ceea ce priveste cresterea economica prognozata pentru Marea Britanie in 2017 este prea mare.
Echipa noastra de economisti din Europa considera ca vom inregistra o contractie de 1% in 2017, fata de prognoza de crestere de 0,5% procente data de alti analisti.
Inca dinainte de vot, doi dintre indicatorii puternici care asigurau cresterea economica in Marea Btritanie, indicele puterii de cumparare al managerilor din sfera de servicii si numarul locurilor de munca disponibile, semnalizau o usoara recesiune", explica Garthwaite.
Cinci alte riscuri majore planeaza asupra economiei din Regatul Unit, conform analizei Credit Suisse, iar acestea pot lasa cicatrici adanci in dezvoltarea afacerilor din insula.
Fara plan de rezerva
Cele mai importante companii britanice listate la bursa londoneza par sa nu fi crezut nicio clipa in posibilitatea declansarii Brexitului. 49% dintre executivii firmelor prezente in indicele FTSE 350 nu au intocmit niciun plan de rezerva in caz de Brexit dupa cum... mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 10:59
3Marea Britanie renunta treptat la banii gheata folositi zilnic. Un raport recent al Consiliului de Plati din Regatul Unit demonstreaza ca nivelul tranzactiilor electronice l-a depasit pe cel al platilor in numerar.
Mai mult, estimarile Consiliului indica o reducere cu 30% a platilor cu bani cash in urmatorul deceniu, relateaza revista Business Insider.
Transformare radicala
Reprezentantii industriei financiare britanice sustin ca schimbarea de atitudine se regaseste nu doar in cazul consumatorilor simpli, marile companii si bancile apeland tot mai mult la cardurile de debit si de credit in locul banilor cash.
4,4% dintre britanici sustin ca folosesc banii fizici doar ocazional, iar anul trecut volumul tranzactiilor realizate in numerar de catre consumatori, companii si institutii financiare a scazut la 48%.
Ca numar, Consiliul de Plati sustine ca, in 2014, s-au efectuat 18 miliarde de treanzactii cu bani cash, totalizand o suma de 250 miliarde de lire sterline.
Maruntis pe tejghea
80% dintre tranzactiile cu numerar se desfasoara in continuare in pub-uri, cluburi si la chiscurile de ziare.
Victoria Cleland, casierul sef al Bancii Angliei, sustine totusi ca zilele bancnotelor si monedelor nu se apropie de sfarsit.
"Nici nu se pune problema sa vorbim de eliminarea banilor fizici. De cand am preluat acest post am vazut chiar o crestere a cererii de bancnote emise.
Din bancnotele aflate in circulatie, 46% sunt emise in anii recenti. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 12:28
Guvernul britanic a decis sa majoreze inca o data taxa impusa bancilor, aceasta fiind cea de a a sasea majorare de la introducerea acestei taxe in 2011, dar va reduce impozitul pe companii.
In discursul sau anual privind bugetul, ministrul britanic de finante George Osborne a declarat ca obiectivul majorarii este ca bancile sa-si aduca si ele contributia si totodata reflecta "riscurile pe care bancile le reprezinta la adresa sistemului financiar si a economiei in general", transmite Reuters.
Ministerul de Finante britanic a informat ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014 aceasta taxa va creste pana la 0,142% din bilanturile bancilor.
Pana acum Marea Britanie nu a strans fondurile la care se astepta de pe urma acestei taxe, chiar daca de la introducerea sa in 2011 taxa a fost majorata cu 80%, deoarece bancile au inceput sa vanda din active pentru a-si intari capitalul.
La introducerea taxei pe banci, guvernul britanic a anuntat ca spera sa stranga aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline pe an in 2012-2013. Cu toate acestea potrivit estimarilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR) taxa va genera in acest an fiscal 1,6 miliarde de lire sterline, dupa ce in anul fiscal 2011-2012 a generat 1,8 miliarde lire sterline.
Criticii sustin ca taxa pe banci prejudiciaza pozitia de centru financiar a Londrei si descurajeaza bancile sa acorde credite intr-un moment in care guvernul incearca sa creasca fondurile aflate la... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:31
Economia Marii Britanii va continua sa se comprime pana in al patrulea trimestru din 2009, in contextul in care economia mondiala se confrunta cu cea mai severa incetinire a cresterii de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit unor statistici oficiale, relateaza Bloomberg.Produsul intern brut (PIB) se va comprima cu 2,7% in 2009, fata de estimarile anterioare de 0,9%, releva datele Institutului National de Cercetare Economica si Sociala (INCES), care are clienti precum Trezoreria Marii Britanii si Bank of England.Datele INCES arata o crestere cu 0,5% a economiei mondiale, cu cel mai mic ritm din ultimii 60 de ani.Increderea consumatorilor a scazut luna trecuta pana la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, in contextul in care reducerile de personal au creat o imagine pesimista asupra evolutiei economice. Banca centrala ar putea reduce rata dobanzii la nivelul minim record de 1% in cadrul intrunirii de joi, pentru deblocarea pietelor de credit si contracararea recesiunii."Economia Marii Britanii a intrat intr-o recesiune severa. Scaderea cheltuielilor de consum va avea o contributie majora la comprimarea PIB-ului", a declarat un economist al INCES.Estimarile arata ca recesiunea din Regat, care a inceput in trimestrul incheiat in septembrie 2008, va continua pana in al treilea trimestru al anului acesta. Ministrul de finante Alistair Darling a sugerat ca ar putea cobori prognoza privind revenirea economica din al doilea semestru, anuntand ca marile... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:57