Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.
"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.
In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.
Europa... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
Investitorul miliardar George Soros se arata inspaimantat in fata cresterii gradului de indatorare din China, considerand ca acesta este un semnal de alarma pentru economia globala.
Evolutia creditelor din economia chineza a inregistrat o crestere rapida in luna martie starnind nelinistea lui Soros. "Imi aduce aminte de economia indatorata din Statele Unite in perioada 2007-2008", a comentat miliardarul, citat de Bloomberg.
Peste medie
In martie, bancile din China au acordat credite de 2.340 miliarde de yuani (362 miliarde de dolari), depasind cu mult prognoza lunara medie de 1.400 miliarde yuani emisa de analistii Bloomberg si starnind ingrijorari in privinta sustinerii cresterii economice prin cresterea gradului de indatorare a companiilor chineze.
"Situatia din China seamana in mod bizar cu ceea ce s-a intamplat in SUA, in 2007-2008, inaintea crizei financiare, care a fost alimentata de cresterea gradului de indatorare.
Mare parte din banii pe care bancile ii arunca pe piata sunt destinati acoperirii creditelor nerentabile si mentinerii in viata a companiilor neprofitabile", a afirmat Soros in cadrul unui seminar organizat la mijlocul acestei saptamani de Asia Society in New York.
Soros a construit un imperiu financiar de 24 de miliarde de dolari pariind curajos impotriva unor valute aflate in pragul declinului.
La inceputul acestui an, miliardarul american a mentionat ca este dispus sa joace impotriva valutelor asiatice, o prabusire a economiei... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:15
Linia de credit de 10 miliarde dolari este pusa la dispozitia de China firmelor private din Europa Centrala si de Est care "se misca foarte repede" cu depunerea de proiecte, acestea urmand astfel sa beneficieze de finantare cu garantia statului chinez si dobanda foarte mica, afirma premierul Ponta.
"In loc sa te mai duci la banca, poti sa obtii mult mai usor creditarea", a aratat Ponta la Antena 3.
China este pregatita sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica o serie de canale de finantare considerand ca poate fi valorificata cu succes o linie speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani, in liniile trasate de regulamentele UE, a declarat premierul chinez, marti, la Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.
Linia de credit a fost anuntata si in primavara anului trecut, la precedenta editie a Forumului economic, de catre premierul chinez din acel moment, Wen Jiabao.
In aprilie 2012, la Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, organizat la Varsovia, Jiabao a anuntat ca China va infiinta o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiecte de infrastructura in Europa Centrala si de Est si un fond de 500 milioane dolari pentru investitii in regiune, vizand si o crestere a schimburilor comerciale cu regiunea la 100 miliarde dolari in 2015.
De asemenea, dupa intrevederea prim-ministrului chinez cu premierul roman de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, Guvernul de la Bucuresti anunta ca oamenii de... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 08:37
Banca Centrala a Chinei cere bancilor din tara sa intareasca managementul lichiditatii, potrivit unei note oficiale publicate luni. Este un semn ca Beijingul nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara in pofida unei crize de creditare, spun expertii.
"In prezent, lichiditatea din sistemul bancar intern este la un nivel rezonabil", se arata in documentul trimis bancilor din toata China, potrivit France24.
Este primul comentariu public al Bancii Poporului, de cand costurile imprumuturilor interbancare au ajuns la nivel record in ultimele saptamani, ridicand semne de intrebare cu privire la o potentiala criza monetara, pe fondul unei incetiniri a economiei chineze.
Citeste mai multe despre China nu-si relaxeaza politica monetara, in ciuda crizei creditelor pe Ziare.com. mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 10:42
Grupul american Citigroup a devenit prima banca din Vest care emite propriile carduri de credit in China, fara co-branding cu o institutie financiara locala, subliniind relaxarea restrictiilor impuse de guvernul de la Beijing pe piata cu cel mai ridicat potential de crestere din lume.
Cardurile pot fi denominate in yuani sau dolari si sunt acceptate oriunde in lume, a anuntat marti Citigroup.
China UnionPay, cea mai mare retea de plati eletronice din tara, va procesa platile efectuate in China cu cardurile Citigroup. Pe plan international, platile vor fi gestionate de MasterCard si Visa, potrivit bancii americane.
Piata cardurilor bancare din China va depasi Statele Unite pana in 2020, cand va totaliza 900 de milioane de clienti, estima MasterCard intr-un raport din 2010.
Legislatia chineza impune ca toate tranzactiile denominate in yuani efectuate prin carduri de credit sa fie procesate de China UnionPay, care este detinuta de peste 80 de banci si alte companii de stat.
Prima banca straina care a emis carduri in China a fost Bank of East Asia, cu sediul la Hong Kong, care opereaza carduri pe continent din 2008. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 10:55
Economia chineza este dependenta de investitiile in imobiliare, domeniu care cunoaste fluctuatii importante de la inceputul crizei financiare. Care sunt totusi problemele uneia dintre cele mai puternice economii din lume?
Economia Chinei afecteaza in mod direct schimburile comerciale, investitiile sau valoarea dolarului din America si in mod indirect partenerii Americii printre care si Europa, scrie CNN.
Mai putin cunoscut este rolul pe care il joaca bancile chineze in acest context. Aproape jumatate din productia economica a Chinei merge pe investitii in infrastructura, constructii rezidentiale si comerciale, constructii de fabrici, etc. O mare parte din aceste investitii este finantata din imprumuturi, ceea ce face sistemul financiar extrem de important in sustinerea economiei chineze.
Bancile chineze domina sistemul financiar mult mai mult decat in alte economii precum cea americana, unde bancile pun la dispozitie maxim o treime din valoarea creditelor. Restul banilor pentru finantari vin de pe pietele non-bancare.
Spre exemplu, patru mari banci: ICBC, China Construction Bank, Banca Agricola a Chinei si Banca Chinei sunt detinute de catre statul chinez.
Creditele sunt foarte ieftine si usor de accesat de catre reprezentantii intreprinderilor de stat angajati in proiecte paguboase. De cealalta parte, companiile private intampina nenumarate dificultati in obtinerea finantarilor bancare, si de obicei se vad obligati sa apeleze la alte institutii.... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 13:50
Cresterea economica diminuata si preturile ridicate sunt noile probleme care se adauga la dificultatile cu care se confrunta a doua cea mai mare economie din lume, anunta premierul Wen Jiabao.
Statul isi va pastra politicile de export, iar guvernul se va folosi de cheltuielile fiscale pentru a imbunatati nivelul de trai al populatiei, a mai precizat premierul chinez, potrivit Bloomberg.
"Cresterea economica actuala este ceva de moment, dar ne confruntam cu multe situatii noi. China isi va mentine o politica monetara prudenta si o politica fiscala proactiva anul viitor, urmand ca aceste politici sa fie ajustate in functie de schimbarea situatiei economice", spune Jiabao.
O criza persistenta a datoriilor europene si o eventuala "racire" a pietei imobiliare" ar putea determina Guvernul sa relaxeze politiva pentru a sustine ritmul de expansiune.
"China pare ca se pregateste pentru o receisune prelungita in SUA si in zona euro prin stimularea cererii interne si totodata prin concentrarea pe expunerile la pietele emergente", a declarat Dariusz Kowalczyk, economist senior la Credit Agricole din Hong Kong.
"Regiunile care sunt extrem de dependente privind exporturile ar trebui sa incerce sa stimuleze cererea interna si sa eploreze pietele interne sau emergente.
Statul trebuie sa "corecteze" comenzile financiare, iar bancile ar trebui sa abordeze problema taxelor si conditiile nerezonabile atasate creditelor, deoarece multe intreprinderi sufera de costuri de... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 09:18
China a majorat ponderea depozitelor pe care bancile trebuie sa le constituie sub forma de rezerve, pentru a stabiliza economia cu cel mai intens ritm de crestere din lume, dupa ce cresterea creditarii a dus la scumpirea proprietatilor, relateaza Bloomberg.
Rata rezervelor minime obligatorii ar urma, astfel, sa urce cu 0,5 puncte procentuale de la 25 februarie, potrivit anuntului bancii centrale. Nivelul actual este de 16% pentru bancile mari si 14% pentru bancile mai mici.
Indicii europeni au scazut in urma anuntului, din cauza temerilor ca restrangerea creditarii din China va afecta revenirea economiei mondiale.
Oficialii vor sa evite aparitia unor bule ale activelor si sa controleze inflatia, dupa ce proprietatile au inregistrat cea mai puternica scumpire din ultimele 21 de luni.
"Este vorba de controlarea cresterii, pentru a nu inregistra o spargere a bulei activelor in a doua jumatate (a anului n.r.)", a declarat Stephen Green, analist in cadrul Standard Chartered Bank Plc.
Creditarea record si un pachet de stimuli de 4.000 miliarde yuani au ajutat China sa sustina revenirea economiei mondiale din prima recesiune dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 15:57
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a reafirmat la "A+", cu perspectiva stabila, ratingul creditelor Chinei pe termen lung, actiunea reflectand volumul mare de active detinute de stat in strainatate, dezvoltarea puternica si problemele limitate legate de datorii, transmite Reuters. Analistii agentiei considera ca balanta contabila a statului asiatic ar putea prezenta "riscuri moderate" in cazul in care revenirea economica ramane fara resurse, iar economia incetineste pentru o perioada mai lunga de timp, informeaza Mediafax.
Pe de alta parte, situatia de ansamblu a economiei Chinei este buna, subliniaza agentia. Totodata, volumul mare de active plasate in strainatate va limita impactul unor eventuale socuri economice si financiare.
In plus, continuarea reformelor structurale, legislative si a celor din sectorul financiar va permite statului sa sustina un trend de crestere economica de 8% in urmatorii zece ani.
Agentia estimeaza ca datoria guvernamentala va fi de circa 18% din Produsul Intern Brut (PIB) la sfarsitul anului 2011, mult sub nivelul de 30% din PIB estimat pentru statele cotate cu ratingul "A-".
Moody's Investors Service a imbunatati in noiembrie 2009 de la "stabila" la "pozitiva" perspectiva calificativului "A1" al Chinei, analistii agentiei fiind incurajati de modul in care autoritatile de la Beijing au gestionat economia in timpul crizei.
Fitch Ratings a reafirmat anul trecut calificativul "A+", cu perspectiva stabila, insa recent a... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 12:27