CEC Bank lanseaza microcreditele pentru agricultura, in urma conventiei incheiate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru derularea sumelor puse la dispozitie din Fondul pentru microcreditare in agricultura, constituit la dispozitia ministerului, conform OUG 43/ 2013.
Microcreditele sunt destinate sustinerii fermelor de familie si facilitarii accesului la finantare al fermierilor, precizeaza CEC Bank intr-un comunicat. Banca beneficiaza de un fond in valoare de aproximativ 16,6 milioane lei, cu posibilitatea suplimentarii dupa utilizarea integrala a acestei sume.
Din fondul pus la dispozitie de MADR, clientii eligibili pot contracta de la CEC Bank credite pentru investitii in domeniul agricol, in valoare de maximum 15.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 120 de luni, credite pentru asigurarea contributiei proprii aferente proiectelor de investitii selectate prin PNDR, in valoare de pana la 75.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de maximum 120 de luni, si credite pentru sustinerea realizarii productiei agricole, in valoare maxima de 25.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 24 de luni.
Conventia vine cu costuri mai mici pentru imprumuturi
Avantajul principal al finantarilor acordate prin Conventia de lucru incheiata intre CEC Bank si MADR il constituie costurile competitive, ce permit clientilor eligibili un acces facil la finantare.
In prezent, dobanda este de 6,1%, iar... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 16:47
Profitul net realizat de CEC Bank anul trecut a urcat cu 5,4%, de la 37 milioane lei la circa 39 milioane lei, in conditiile mentinerii activelor la 26,9 miliarde lei, cu depozite atrase de la clienti in crestere cu aproximativ 10%, a declarat marti presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.
Banca a inregistrat un profit brut de 56,2 milioane lei, in urcare cu 67% fata de anul precedent, cand a obtinut un rezultat brut de 33,5 milioane lei.
Profitul net ramas dupa repartizarile legale, de peste 39 milioane lei, va fi incorporat in capitalul social, care va ajunge la 1,163 miliarde lei, de la 1,124 miliarde lei.
CEC a avut anul trecut un profit operational de 567,3 milioane lei, dar a constituit privizioane de 511 milioane lei, cu 9% mai mult decat in 2012.
Activele s-au mentinut la 26,9 miliarde lei, iar banca a calculat in functie de acest indicator o cota de piata de 7,43%, in urcare de la 7,35%.
"Activele au stagnat pentru ca banca nu a mai facut anul trecut operatiuni cu titluri de stat la nivelul anilor precedenti, ajunsesem la un prag care nu ne mai permitea sa facem in continuare achizitionare de titluri noi. Se considera ca titlurile de stat raman in continuare foarte sigure, dar ele pot fi riscante pentru ca sunt sensibile la dobanda cand se tranzactioneaza. Asa ne-am propus sa ramanem la acelasi nivel al activelor, insa creditarea si depozitele au crescut", a declarat Ghetea intr-o conferinta de presa.
Cum a evoluat creditarea in 2013
Soldul... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 13:45
CEC Bank a acordat in ultimele doua luni credite de circa doua milioane de lei in cadrul Programului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si are in analiza imprumuturi de alte patru milioane lei, plafonul total fiind de peste 520 milioane lei in urmatorii doi ani.
CEC Bank si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au semnat in februarie Conventia de Colaborare pentru programul guvernamental, prin care banca beneficiaza in urmatorii doi ani de un plafon al garantiilor de circa 260 milioane lei, prin care IMM-urile pot accesa credite de peste 520 milioane lei cu garantii reduse la jumatate.
Astfel, IMM-urile cu cel putin trei ani de la infiintare pot accesa linii de credit in lei pentru finantarea capitalului de lucru de maxim cinci milioane lei, pe o perioada de cel mult doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu maximum un an.
Facilitatea poate fi garantata de stat prin FNGCIMM in proportie de 50% din valoarea creditului.
Clientul va plati o dobanda compusa din ROBOR la trei luni si o marja de 2,5% si un comision de administrare de 0,04% pe an aplicabil lunar la valoarea initiala a liniei de credit, la care se adauga comisionul de evaluare a garantiilor. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 12:40
Presedintele Comisiei de ancheta privind activitatea CEC, Cosmin Nicula, a declarat, miercuri, ca, asa cum rezulta din documentele prezentate de banca, in 2013 s-a acordat un singur credit de peste 700.000 de euro pentru persoanele fizice.
Afirmatia contrazice declaratia acestuia din prima zi de audieri, luni, cand Nicula preciza ca CEC a acordat in 2013 patru credite de peste un million de euro pentru persoane fizice si un credit de peste 700.000 de euro, acelasi numar de credite anuntandu-l, luni, si directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
Intrebat, miercuri, cate credite s-au dat anul acesta persoanelor fizice, Nicula a raspuns: "Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit".
Despre faptul ca luni afirmase ca sunt patru credite acordate persoanelor fizice care depasesc un milion de euro, Cosmin Nicula a raspuns: "Intrebati-l pe domnul presedinte Ghetea, cred ca v-a raspuns la aceasta intrebare. Eu am o situatie foarte clara, sunt documnete clasificate, cu caracter secret. Nu vorbim de persoane, de CNP-uri, ci doar de numar. V-am spus foarte clar ca anul acesta s-a dat un singur credit de peste un million de euro".
La insistentele presei, Nicula a mai adaugat: "Eu vorbesc despre persoane fizice care au luat peste un milion de euro si din acest punct de vedere, cred ca v-am lamurit".
El a mai mentionat ca afirmatia privind cele cinci credite a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 15:31
CEC Bank a finantat 58 mii de fermieri din 2008, cu aproape un miliard de lei, prin SAPS (schema de plata unica pe suprafata.
Costurile aplicate de banca sunt o dobanda cuprinsa intre 9,4% si 9,9%, in functie de clasa de performanta financiara in care se incadreaza clientul, si un comision de gestiune de 0,25%, perceput la acordarea creditului. In plus, valoarea finantarii a fost majorata de la 80%, pana la maxim 90% din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei.
Banca a incheiat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. (FNGCIMM) conventiile privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) - Campania 2012. Astfel, CEC Bank a lansat cel de-al XVI-lea produs in parteneriat cu APIA.
Creditele beneficiaza de garantia emisa de FGCR sau FNGCIMM, care reprezinta un procent de pana la 80% din valoarea creditului acordat. Rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor, dar nu mai tarziu de data stabilita in conventiile incheiate de banca cu APIA, FGCR/FNGCIMM sau in actele aditionale ulterioare.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 12:58
CEC Bank anunta ca a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei privind aplicarea noilor norme de creditare, iar incepand de luni, banca ofera clientilor produse ajustate in conformitate cu prevederile noului regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice.
"Clientii care inregistreaza dificultati financiare in rambursarea creditelor vor beneficia in continuare de sustinerea CEC Bank in vederea identificarii unor solutii de restructurare adaptate la noile posibilitati de rambursare ale acestora", a declarat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.
Mai multe informatii despre produsele si serviciile CEC Bank pot fi obtinute de catre clienti in orice unitate a bancii, apeland numarul de telefon de la Call Center 0.800.800.848 sau accesand site-ul de Internet www.cec.ro. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 15:49
CEC Bank a anuntat miercuri ca a lansat creditul pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat, destinat persoanelor juridice, care se acorda in lei, pe o perioada de creditare de maximum 60 luni.
"Clientii bancii, IMM sau Corporate isi vor putea finanta datoriile la bugetul consolidat (plata obligatiilor bugetare restante), determinate pe baza Certificatului Fiscal", se spune in comunicatul bancii.
Valoarea creditului este determinata de valoarea totala a obligatiilor restante la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, conform certificatului de atestare fiscala si nu poate depasi 50% din cifra de afaceri a ultimului bilant anual incheiat. De asemenea, clientii pot beneficia de o perioada de gratie de pana la 6 luni, indiferent de perioada de creditare.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:51
Eliminarea prevederii care permitea CEC Bank sa isi majoreze capitalul social din profiturile anilor precedenti reprezinta o eroare, a declarat presedintele bancii, Radu Ghetea.
"Aceasta modificare cred ca este o eroare. CEC Bank ar avea in continuare nevoie de capitalizare", a explicat Ghetea.
In ultimii ani, Ghetea a facut repetate apeluri la guvernanti si opinia publica pentru capitalizarea CEC Bank, cel putin din profiturile bancii, intrucat capitalizarea din resursele statului, actionarul majoritar, nu a fost permisa de Comisia Europeana, fiind considerata ajutor de stat.
Guvernul a decis ca nu va majora capitalul CEC Bank
Posibilitatea majorarii capitalului CEC Bank din profitul pe anii precedenti a fost eliminata de Guvern printr-o ordonanta de urgenta emisa in luna septembrie pentru modificarea statutului Eximbank.
Prin acea ordonanta, Guvernul a decis ca Eximbank, cealalta banca de stat, sa fie trecuta de la AVAS tot in portofoliul Ministerului Finantelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani sa fie varsat ca dividende la bugetul de stat.
Ordonanta a fost justificata de Executiv prin prelungirea efectelor crizei economice financiare la niel european si mondial si "imperativul" cresterii veniturilor la bugetul de stat.
Prin acelasi act normativ au fost insa abrogate de catre Guvern si prevederile legale care au permis pana la acea data bancilor de stat, inclusiv CEC Bank, sa isi majoreze capitalul din profiturile anilor... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:31
CEC Bank a lansat in aceasta saptamana creditul APIA pentru finantarea capitalului de lucru necesar beneficiarilor masurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (axa II), a anuntat miercuri banca, informeaza Mediafax."Categoriile de clienti eligibili care pot accesa aceste credite sunt reprezentate de beneficiarii Masurilor 211 (sprijin pentru terenurile agricole situate in Zona Montana Defavorizata), 212 (sprijin pentru terenurile agricole situate in zone defavorizate, altele decat zona montana) si 214 (plati de agro-mediu), respectiv fermierii, persoane fizice sau juridice sau grupuri, care desfasoara activitati pe terenurile agricole din zonele vizate, indiferent de statutul juridic al terenului (proprietate/concesiune/arenda) si care respecta bunele conditii agricole si de mediu", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
Potrivit CEC Bank, rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor masurilor precizate, dar nu mai tarziu de data stabilita in Conventia incheiata de banca cu APIA.
In ianuarie, CEC Bank, Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) au semnat conventa privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala cuprinse in Axa a II-a a PNDR 2007-2013, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
De asemenea, CEC Bank si FGCR... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 11:08