Chiriile sunt tot mai mari in marile orase din Romania, astfel ca multi iau in considerare sa treaca de la o chirie la o rata de credit ipotecar. Daca te numeri printre cei care se gandesc sa isi ia un credit ipotecar, ar fi bine sa stii la ce imprumut te incadrezi cu banii pe care-i ai din salariu.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce credit ipotecar iti permiti cu un salariu mic si ce apartament iti poti cumpara.
Astfel ca, in exemplul nostru vom face abstractie de avansul minim necesar, cel de 15 sau de 25% din valoarea imprumutului.
In cazul in care salariul mediu este de 3.300 de lei, atunci te incadrezi la o rata de maximum 1.320 de lei. Corespondent unei astfel de rate, este un credit de 53.000 de euro, adica undeva la 250.000 de lei. Pentru un credit la Noua Casa, atunci va trebui sa ai un avans de 12.500 de lei.
Din pacate, la o astfel de valoare, in marile orase iti poti permite fie o garsoniera de 40 de mp sau un apartament cu doua camere undeva in zonele limitrofe.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe care le poti face cu privire la pensionare
De ce este bine sa investesti bani pe bursa cand e criza ...citeste mai departe despre "Ce credit ipotecar iti permiti dintr-un salariu mediu pe economie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 08:30
Daca ai ajuns sa ai probleme cu returnarea creditului pe care l-ai accesat de la o banca, atunci ar fi bine sa mergi si sa discuti cu creditorul pentru ca, impreuna, sa gasiti o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce documente trebuie sa te prezinti la banca intr-o astfel de situatie.
Dupa ce ati ajuns la un consens in privinta a ceea ce urmeaza sa se intample cu creditul, primul act de care vei avea nevoie va fi cererea de restructurare.
In cazul in care ai fost concediat, ti-a fost taiat salariul sau dintr-un alt motiv care nu iti poate fi imputat, va trebui sa aduci bancii acte in acest sens. Astfel, iti trebuie documente care sa ateste situatia aparuta si vei avea nevoie, dupa caz, de o decizie de incetare a contractului de munca, de o decizie de diminuare a veniturilor sau, daca ai suferit vreun incident de natura medicala, atunci aduci documentele medicale.
Chiar daca se intelege de la sine, vei avea nevoie si de un act de identitate si de acte prin care iti dai acordul pentru ca banca sa consulte anumite baze de date. In cazul in care este vorba despre un credit cu ipoteca sau despre unul imobiliar, atunci vei avea nevoie si de documente justificative cu privire la garantiile creditelor.
In plus, restructurarea creditului se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de credit si la cel de ipoteca, in cazul in care este vorba despre asa ceva.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 10:30
De cele mai multe ori, cei care vor sa isi cumpere o casa nu fac diferenta intre cele doua credite - cel imobiliar si cel ipotecar -, desi cel putin una semnificativa exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este diferenta intre un credit imobiliar si unul ipotecar.
In cazul creditului ipotecar, acesta este destinat achizitiei sau construirii unei locuinte, dar garantia care va fi folosita pentru credit este chiar locuinta construita sau achizitionata.
Acesta vine cu cel mai mic avans de care ai nevoie, daca includem aici si programul Noua Casa, adica acel avans de 5%, in situatia in care este vorba despre o locuinta veche cu o valoare de pana la 70.000 de euro.
Cele mai intalnite credite ipotecare au acum un avans de cel putin 15%, iar la bancile mai restrictive avansul minim poate ajunge la 25%.
In schimb, la creditul imobiliar, nu este necesar ca imobilul achizitionat prin intermediul creditului sa garanteze creditul respectiv. Aici pot fi utilizate alte ipoteci imobiliare, care nu fac obiectul finantarii.
Aceasta este marea diferenta intre cele doua credite, restul conditiilor fiind aproape similare. Ar mai putea exista diferente de costuri la accesarea creditului, dar si diferente in privinta dobanzii, la cele imobiliare, pe alocuri acestea fiind ceva mai mari.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 10:30
Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei. Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.
Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015. Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant. Creditului neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.
In perioada... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
Cele mai multe banci din Romania au marit avansul pentru creditele imobiliare, in contextul Legii darii in plata. Insa unele dintre ele s-au razgandit apoi si au relaxat conditiile pentru cei care vor sa obtina bani pentru a-si lua o casa.
Momentan, programul Prima Casa e in stand-by. Ministerul Finantelor a solicitat suplimentarea garantiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oara in acest an, insa suma nu a fost inca aprobata.
Cererea foarte mare vine pe fondul darii in plata, care i-a speriat pe cei care cochetau cu ideea de a-si cumpara o locuinta. Si pe buna dreptate, caci foarte multe banci au marit avansul de la 15-20% la 35-40% inainte de intrarea in vigoare a legii, chiar daca doar pentru cateva luni, in unele cazuri.
Iar cum la Prima Casa e nevoie doar de 5% din suma, romanii s-au inghesuit in acest an sa acceseze programul.
Astfel, in primele sapte luni din 2016, statul a acordat garantii in valoare de 2,16 miliarde de lei. Comparativ, in tot anul 2015, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti iei o casa? Ce avans mai cer bancile la creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 08:05
BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a anuntat ca micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare de la 35% la 25% in marile orase din tara.
Reprezentantii institutiei financiare au explicat si conditiile in care a fost luata aceasta decizie.
"Problema de accesibilitate data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a Legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.
BCR a fost prima banca ce a initiat exclusiv creditarea in moneda nationala, introducand in acelasi timp ofertele de dobanda fixa pe termen lung (5 si 10 ani) ", se arata in notificarea bancii.
Institutia financiara marise in luna mai avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, pe fondul efectelor Legii darii in plata.
Citeste mai departe despre "BCR micsoreaza avansul pentru creditele imobiliare. Dar doar in marile orase din tara" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 12:52
Un grup de 156 parlamentari au initiat un proiect de lege potrivit caruia atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii, iar datoria sa se stinga, a anuntat, joi, deputatul PNL Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir, unul dintre initiatori, a prezentat, la o conferinta de presa, alaturi de avocatul Gheorghe Piperea proiectul de lege, aratand ca acest proiect introduce "principiul echitatii", din acesta avand castig si banca si clientii.
"Proiectul de lege prevede ca atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii.
Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, ...citeste mai departe despre "Cine nu poate sa achite creditele sa dea bancii casa ipotecata, si scapa - proiect" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 16:54
Protestele din strada si doua sinucideri in 15 zile au fortat mana guvernului spaniol pentru a introduce masuri in scopul protejarii familiilor vulnerabile aflate in situatia de a fi executate silit de catre creditori.
In Romania, debitorii disperati nu au iesit in strada si nici nu au fost raportate in presa gesturi extreme de genul celor savarsite in Spania. Observam pe de alta parte cum portofoliile imobiliare ale bancile locale se imbogatesc constant.
"Lipseste vointa politica de a implementa in legislatie principii generale de drept, de a imparti responsabilitatea crizei in mod echitabil asupra tuturor celor implicati", a identificat problema avocatul Ionut Mateescu.
In cadrul initiativei Executivului de la Madrid, familiile care nu isi pot plati creditele nu pot fi evacuate din locuinte timp de doi ani.
Citeste mai multe despre Executari silite: Se poate face in Romania ce a facut guvernul spaniol? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 10:15
Achizitia unui apartament de 60.000 de euro necesita un efort financiar sustinut sau un credit imobiliar bine ales. Din moment ce bancile sunt foarte darnice, atat in ceea ce priveste creditele, cat si informatiile despre ele, Bloombiz.ro iti ofera, cu ajutorul calculatorului de credite eFin, cele mai bune oferte.Mai exact, am selectat bancile in functie de rata lunara, in euro, pe care o vei plati ulterior si perioada contractata: 10, 20 sau 30 de ani.Daca te hotarasti sa faci creditul in euro pentru 30 de ani si alegi un avans de 10%, BRD are cea mai buna rata a dobanzii la Creditul Habitat Plus: 309/euro/luna, cu dobanda de 5.58% si DAE de 7.84%. La Garanti Bank ai plati o rata de 328 euro/luna, si o dobanda de 6.12%, insa ai un DAE mai avantajos, de 7.57%. O alta varianta ar putea fi BCR, care are o rata de 330 de euro/luna, cu cea mai mare dobanda: 6.19%, dar si cel mai mic DAE 6.37% pentru creditul imobiliar Casa Mea.O indatorare pe 30 de ani poate parea inspaimantatoare pentru unii, care ar putea prefera o varianta de credit pe 20 de ani.
Astfel, pentru o locuinta de 60.000 de euro vei plati lunar la BRD 344 euro/luna, la o dobanda avantajoasa de 4.58% si DAE de 6.82%, daca alegi Creditul Habitat Plus in euro, pentru credite intre 10 si 20 de ani, cu avans sub 20%. Pentru aceeasi suma, platesti o rata lunara la Garanti Bank de 391 de euro. Dobanda este insa mai mare, de 6.12%, ca si DAE, de 7.57%, de altfel. O rata mai mare ai platii la BCR, de 393 euro lunar, la o... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:46