Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene inainte de intrarea in zona euro, dar in functie de fluxurile de capital si de momentul in care bancile vor incepe sa dea credite, insa cu "ochii cat cepele", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
"In privinta rezervelor minime obligatorii ramanem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene intr-un interval de timp rezonabil, inainte de intrarea in zona euro, dar dozajul masurilor il vedem in functie de factorii interni si externi. Intrarile de capital pot sa intarzie sau sa apropie acest calendar. Deocamdata avem exces de lichiditate. (...) Pe masura ce acest exces va disparea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.
Alta posibilitate ar fi ca bancile sa inceapa sa dea credite cu "ochii cat cepele", dar sa lucreze mai atent cu clientii, sa sporeasca creditarea in moneda nationala si sa compenseze scaderea de creditare in valuta", a precizat Isarescu.
El a spus ca, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este in exces, in special din cauza intrarilor de capital peste asteptari, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca aceste intrari de bani au dus la o apreciere semnificativa a monedei nationale si la cresterea rezervei nete a bancii centrale cu doua miliarde de euro, in conditiile efectuarii... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 14:16
Gorj, Braila si Brasov conduc topul judetelor unde soldul creditarii a crescut cel mai mult in prima jumatate a anului, cu un avans de 21,9% in Gorj si de 2,24% in Braila, respectiv 1,27% in Brasov, in conditiile in care soldul total in sistemul bancar s-a redus cu 1,54% fata de decembrie 2013.
Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a ajuns la finele lunii iunie la 216,7 miliarde lei, de la un nivel de 220,09 miliarde lei la sfarsitul anului trecut. Din totalul imprumuturilor, cele in moneda locala reprezinta 90,51 miliarde lei (cu o pondere de circa 42%), iar cele in valuta exprimate in lei cumuleaza 126,18 miliarde lei.
In prima jumatate a anului, doar patru judete au consemnat o dinamica pozitiva a volumului total de creditare, respectiv Gorj (+21,97%), Braila (+2,24%), Brasov (+1,27%) si Vaslui (+0,6%), potrivit datelor BNR.
Top 10 este completat de judetele cu cele mai mici scaderi inregistrate la creditele totale, de sub 1%. Astfel, in judetul Neamt soldul finantarilor bancare s-a redus cu 0,02%, fiind urmat de Prahova (-0,26%), Teleorman (-0,78%), Sibiu (-0,86%), Dolj (-0,93%) si Constanta (-0,99%).
Nivelul creditelor aferente Capitalei s-a comprimat cu 1,84% de la finele anului trecut, ajungand la 86,66 miliarde lei.
Totodata, restantele totale ale populatiei si firmelor s-au redus cu 4,3% in primul semestru fata de decembrie 2013, la 31,28 miliarde lei, atingand minimul ultimelor 14 luni, iar fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 08:35
Bancile ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a realiza profit, intrucat resursele potentiale s-au ingustat, cu toate dificultatile si riscurile existente in piata, in special pe zona IMM-urilor, unde firmele sunt subcapitalizate, care ar putea fi sustinute de politici publice.
"Premisa reala a curateniei in bilanturile bancilor (prin scoaterea creditelor neperformante provizionate din bilant - n.r.) va fi data de presiunea economiei reale, nu neaparat o presiune a cererii de credite (...), cat nevoia bancilor de a face profit. Resursele potentiale de profit ale bancilor s-au ingustat, cel putin zona de trezorerie e mult mai putin usor de folosit decat a fost in perioadele anterioare, randamentele tuturor titlurilor imaginabile au scazut semnificativ in acesti ani si atunci evident e posibil ca bancile sa se intoarca catre activitatea traditionala de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase si sa incerce sa obtina profitul de acolo", a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
El a aratat ca reluarea activitatii de creditare va fi insotita de dificultati, asumare de riscuri, provocarea lipsei de capitalizare a companiilor din Romania, dar si de "sansa pe care o avem de derulare a unor politici publice".
BNR are in plan reducerea rezervelor minime obligatorii
Intrebat daca banca centrala va mai reduce nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), el a precizat ca BNR are aceasta intentie pe termen scurt si... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 13:17
Creditarea a inceput sa-si revina in primele patru luni ale anului la nivelul sistemului bancar, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, aratand ca a tras concluzia in urma intalnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR.
"Ieri (luni - n.r.), la prezentarea facuta de guvernator in fata membrilor ARB - am fost invitati la intalnirea trimestriala - parca pentru prima oara am constat cu totii ca se dezmorteste ceva in cea ce priveste creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Ghetea intr-o conferinta de presa cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii pe care o conduce.
El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a inregistrat in primele patru luni un avans al creditarii pentru persoane fizice cu 15% ca numar si cu 56% ca volum fata de acelasi interval al anului trecut.
"Este foarte interesant ca in anii precedenti a fost un declin al creditarii pentru persoane fizice, dar iata ca se reia creditarea pe acest segment. Avem si produse care sunt cerute, dar se confirma ca persoanele fizice incep sa fie mai interesate de credit", a spus Ghetea.
Pe segmentul persoanelor juridice, volumul de creditare a avansat cu 22% in perioada mentionata.
"De mult n-am mai vorbit de cresteri de doua cifre, lucru care ne da speranta, fiind prima treime a anului cu semne atat de bune, creste activitatea de creditare", a mai spus Ghetea.
Datele BNR arata ca la finele lunii martie soldul creditelor... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:00
International Finance Corporation (IFC), membra a Grupului Banca Mondiala (BM), va furniza finantare de pana la 20 milioane euro companiei cehe APS Holding pentru preluarea de active neperformante din regiune, fiind vizate si pana la 30.000 de credite problematice in Romania.
Acordul vizeaza achizitia, in parteneriat de catre IFC si APS, a unor portofolii de active neperformante, inclusiv credite retail si ipotecare, imprumuturi catre companii mai mici sau mai mari, se arata intr-un comunicat publicat marti de IFC.
"Numai in Romania, parteneriatul ar putea rezolva pana la 30.000 de credite problematice, ar inlatura aceste active din bilanturile bancilor si ar elibera capital pentru creditare", se spune in comunicat.
APS Holding este o companie de management al datoriilor si gestionarea investitiilor neperformante cu sediul in Cehia si cu operatiuni in Cehia, Romania, Slovacia, Polonia si Serbia.
Acordul cu IFC vizeaza credite din Romania, Bulgaria, Muntenegru, Serbia si, posibil, alte state din estul si sudul Europei.
"Prin aceste investitii, IFC se va asigura ca bancile vor putea continua sa furnizeze acces la finantare pentru companii si persoane, esentiala pentru revenirea economica", a declarat in comunicat K. Aftab Ahmed, director IFC pentru institutii financiare si private equity.
Acordul face parte din "Debt and Asset Recovery Program" al IFC, care vizeaza preluarea si solutionarea activelor neperformante, refinantarea debitorilor viabili si... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 16:20
Tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei se va mentine daca fundamentele economice actuale nu se schimba, afirma viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"In volumul creditelor nou acordate este remarcabil pentru Romania, ca pentru prima data creditele in lei au dobanzi mai mici decat cele in valuta, in anumite conditii. Este o revolutie. Exista premisele ca aceasta evolutie sa continue, daca fundamentele economice se pastreaza. Viziunea noastra in domeniul politicii monetare este ca mentinandu-se fundamentele economice, premisele reducerii costurilor la creditele in lei sa continue. Stiti bine ca in ceea ce priveste costul creditelor in valuta aceste mecanisme nu tin de BNR", a spus Olteanu, la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor".
El a mai aratat ca si cursul de schimb se va mentine in aceleasi marje, in aceleasi conditii economice.
"Nu poti sa mentii un curs de schimb impotriva evolutiei economiei. Din analizele colegilor mei, cursul de schimb este in marja actuala a economiei reale, dar premisele viitoare tin de activitatea economica si de stabilitatea politicilor publice. Atata timp cat economia reala va sustine acest curs de schimb, el va ramane stabil", a spus Olteanu. mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 14:46
Pe parcursul anului 2013, bancile au fost reticente in relansarea creditarii. Avand probleme in elaborarea unor strategii de crestere a veniturilor, leaderii sistemului bancar din Romania au mizat pe reducerea costurilor operationale in incercarea de a atinge stabilitatea financiara.
In structura sistemului bancar romanesc au survenit o serie de modificari in anul precedent. Valoarea activul bilantier agregat net a fost de 362,2 miliarde lei la sfarsitul lunii decembrie 2013, inferioara celei consemnate in anul anterior, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, imbunatatirea performantelor si optimizarea continua a costurilor au reprezentat principalele obiective ale bancilor.
Analiza rezultatelor obtinute in anul 2013, efectuata pe baza situatiilor financiare elaborate, este prezentata in cele ce urmeaza:
BCR, record la scaderea cheltuielilor operationale
BCR a incheiat ambitiosul proces de restructurare lansat in urma cu un an si jumatate. Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, institutia de credit a concediat aproximativ 2.200 de persoane in ultimii doi ani, iar reteaua s-a micsorat cu circa 100 de sucursale.
Astfel, procesul de restructurare pare sa fi dat roade la BCR, banca mentinandu-se lider de piata dupa active si reusind sa isi coboare semnificativ cheltuielile.
Venitul operational al bancii in 2013 a inregistrat o scadere usoara cu 1,2%, pana la 3.990,1 milioane (902,9 milioane EUR), de la 4.040,5... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:05
Majoritatea institutiilor de credit cauta solutii pentru acapararea de noi clienti. Creditele de consum sunt vazute ca fiind o sursa facila de venituri din dobanzi si comisioane, astfel ca bancile au indraznit si s-au aruncat pe piata cu oferte. Insa in opinia specialistilor, relansarea creditului de consum ar fi prematura in acest moment.
"Bancile inca sunt fragile. O abordare de tipul asta inseamna o revenire la politicile de risc anterioare. In opinia mea, bancile nu au invatat foarte multe in perioada de criza. Au trecut dintr-o extrema in alta, de la o atitudine extrem de dezinvolta fata de riscul anterior la o actiune extrem de prudenta, dincolo de normal", este de parere Eugen Lascu, consultant financiar.
O schimbare radicala a peisajului bancar in 2014 si o reorientare a bancilor spre anumite nise de clienti a fost anticipata inca de la finele anului trecut de catre Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliul Fiscal.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa de clienti, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.
Principalele obiective ale bancilor in 2014
In opinia lui Lascu, noile norme pe care le da Banca Nationala a Romaniei si noile conditii de stres test vor face ca bancile sa fie in continuare foarte slabite.
"O mare parte din... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 13:10
Standardele de creditare au cunoscut in primul trimestru din 2012 o inasprire pentru creditele destinate companiilor, dar mai semnificativa in cazul creditarii populatiei, in special pe segmentul creditelor de consum, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cererea de credite din primul trimestru al acestui an a ramas relativ constanta pentru sectorul companiilor si s-a contractat in cazul populatiei. Bancile anticipeaza pentru trimestrul doi din 2012 o diminuare a cererii de finantare pentru ambele sectoare, potrivit raportului.
Sectorul companiilor nefinanciare
Standardele de creditare s-au inasprit in primul trimestru, potrivit BNR, pe fondul sporirii restrictivitatii fata de segmentul corporatiilor. Bancile anticipeaza pentru trimestrul doi o inasprire a standardelor creditarii, orientata in special catre finantarile pe termen lung.
Cererea de credite s-a mentinut constanta in primul trimestru din 2012 la nivel agregat, o crestere fiind inregistrata pe segmentul creditelor pe termen scurt destinate corporatiilor, in timp ce cererea de credite din partea IMM a continuat sa se reduca. Bancile anticipeaza pentru urmatorul trimestru diminuari ale cererii pe toate segmentele de creditare, cu exceptia finantarilor pe termen scurt ale corporatiilor.
Riscurile asociate companiilor din toate sectoarele de activitate, mai putin din sectorul energie si agricultura, au fost percepute ca fiind in crestere in primul trimestru al acestui an. In... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 18:13