Din cauza cresterii ROBOR, primariile care au facut imprumuturi in lei au de platit acum rate de doua ori mai mari decat la inceputul anului. E si cazul primariei din Targu Jiu, care imprumutase 10 milioane de lei pentru modernizarea stadionului din oras.
La inceputul anului, rata lunara a Primariei din Targu Jiu era de 200.000 lei. Odata cu majorarea ROBOR, insa, valoarea acesteia a crescut la nu mai putin de 350.000 lei. In aceste conditii, ca sa nu se aleaga cu poprire pe conturi, primaria a ales sa isi achite datoria folosind bani pe care, initial, ii alocase pentru investitii, informeaza Digi 24.ro.
Potrivit analistilor economici, cea mai la indemana solutie pentru primariile aflate in situatia celei din Targu Jiu ar fi cresterea incasarilor, prin majorarea taxelor si a impozitelor locale. Si cresterea gradului de colectare ar putea aduce mai multi bani la buget.
Situatia de criza va trebui rezolvata intr-un fel sau altul, in conditiile in care, pe langa toate datoriile pe care le are, primaria din Targu Jiu trebui sa gaseasca bani si pentru continuarea investitiilor. Cheltuieli se vor mai face inclusiv cu arena sportiva, care in ciuda faptului ca a "inghitit" deja 30 milioane de lei, nu este gata.
"Urmeaza ca, in perioada urmatoare, prin Ministerul Dezvoltarii, sa primim o suplimentare de finantare pentru amenajarea exterioara la care si Primaria va avea o cota parte", spune Marcel Romanescu, primarul orasului Targu Jiu.
Stadionul din Targul Jiu va... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 10:55
Pentru a controla mai bine pozitia de risc asumata in relatia cu clientii, in 2012 bancile au adoptat masuri importante. Tehnicile folosite pentru diminuarea riscului de credit, impreuna cu masurile si actiunile luate in acest scop, ca de altfel si politicile si procedurile implementate difera de la o banca la alta.
Riscul de credit, este unul din riscurile la care este expusa o banca, pe langa riscul de lichiditate, riscul de piata sau riscul operational, iar expunerea cea mai mare a banciilor la acest risc ia nastere din acordarea de credite si avansuri clientilor.
In sopul gestionarii riscurilor care i-ar putea afecta activitatea, dar si performantele financiare, institutia de credit ia masuri necesare pentru identificarea surselor de risc, pentru evaluarea si monitorizarea expunerilor sale.
Managementul riscului la nivel de banca
Spre exemplu, in cazul BRD, anul 2012 a fost marcat de adaptari structurale importante. Au fost luate masuri de intarire a culturii de risc in banca si de completare si aplicare stricta a mecanismelor interne de control al riscurilor.
In ceea ce priveste controlul acordarii creditelor, a fost impusa o serie de metode mai exigente de analiza pentru a cunoaste mai bine clientii si situatiile lor financiare.
De asemenea, au fost implementate noi metode de scoring si a fost intarit dispozitivul de evaluare a garantiilor imobiliare la momentul acordarii creditelor, precium si o reanaliza periodica a acestei valori.
La BCR,... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:00
Administratiile publice cauta sa isi diversifice sursele de finantare. Pe de o parte, a crescut valoarea totala a creditelor acordate in luna mai, iar pe de alta parte, devin din ce in ce mai interesate de finantarea prin fondurile europene.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valoarea totala a creditelor acordate administratiei publice a crescut in luna mai cu 0,23%, fata de luna precedenta, ajungand la peste 9,624 miliarde lei.
Suma este mai mare decat nivelul de la finalul lunii mai 2012 cu 3,4%, cand se ridica la 9,307 miliarde lei. Din cele 9,624 miliarde lei, circa 8,638 miliarde lei erau credite acordate administratiei publice locale si 986,5 milioane lei credite ale administratiei centrale.
Depozitele administratiei publice la institutiile financiare au crescut cu 11,6%, in luna mai fata de luna precedenta, ajungand la 35,425 miliarde lei.
Valoarea totala a creditului guvernamental se ridica, la finele lunii mai 2013 la peste 71,443 miliarde lei, fiind in scadere cu 1,84% fata de nivelul de luna precedenta.
Creditele de nevoi personale, produsul vedeta al sistemului bancar romanesc
Precum era de asteptat, cele mai solicitate produse bancare in perioada aprilie - iunie au fost creditele de nevoi personale, acestea reprezentand 37,3% din totalul creditelor acordate de institutiile de credit.
Acestea sunt urmate de creditele rapide (16,5%), creditele Prima Casa (10%) si de creditele acordate persoanlor juridice (9%).
Potrivit... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 11:06
Asmita Gardens SRL , compania care a dezvoltat cel mai mare complex rezidential din tara, va plati creditul catre Alpha Bank in urmatorii trei ani, asa cum se prevazuse in septembrie prin Planul de reorganizare a companiei, a declarat, marti, Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol SRL.
Judecatorul sindic a confirmat, prin sentinta pronuntata marti de Tribunalul Bucuresti, Planul de reorganizare Asmita Gardens, astfel cum a fost propus de creditorul majoritar AGI RRE prin mandatar Alpha Bank Romania SA.
"Statul va fi singurul care isi va recupera banii integral, creanta bugetara, de un milion de euro urmand a fi platita pana la 1 noiembrie 2012 catre Primaria sectorului IV.
Creditul catre Alpha Bank va fi platit in urmatoarele 36 de luni. Suma incasata de banca depinde de evolutia pietei imobiliare. Astfel, daca vom reusi sa vindem apartamentele la 1.000 de euro metrul patrat, vom putea plati Alpha Bank Romania SA suma de 50 milioane de euro. Nu putem insa estima evolutia pietei", ne-a declarat Remus Borza.
Planul prevede plata integrala a creantelor bugetare si defavorizarea creditorului garantat si a creditorilor chirografari (care nu au constituite garantii fata de patrimoniul debitorului).
Procedura insolventei impotriva Asmita Gardens SRL a fost deschisa in data de 7 noiembrie 2011, la cererea creditorului majoritar AGI RRE.
Asmita Gardens reprezinta cel mai mare complex rezidential din Romania, atat ca valoare a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 18:05
Reprezentantii bancilor pentru locuinte au propus autoritatilor modificarea legislatiei privind reabilitarea termica, astfel incat sa fie acceptate in program si creditele cu dobanzi fixe, oferite de aceste banci, a declarat, pentru NewsIn, presedintele RBL, Aurelia Cionga.
Propunerea se refera la OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala.
"Persoanele fizice care vor sa isi reabiliteze termic locuintele si au nevoie de finantare pot accesa in prezent un credit cu dobanda variabila. Bancile pentru locuinte ofera credite cu dobanda fixa, motiv pentru care suntem in discutie cu autoritatile pentru ca acest cadru legislativ sa fie largit, astfel incat sa permita si acestui produs sa fie parte din oferta de finantare. Am discutat deja cu autoritatile ce reglementari ar putea fi adaptate", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Aurelia Cionga.
Potrivit presedintelui Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), creditele pentru reabilitare termica sunt destinate persoanelor fizice care doresc sa-si anvelopeze locuintele. In acest caz, cetatenii suporta intergral costul reabilitarii, mai putin dobanda creditului, care este subventionata de catre stat.
In prezent doar doua banci comerciale ofera credite pentru reabilitare termica, respectiv BCR si CEC Bank.
Reabilitarea termica poate fi efectuata si de catre autoritatile locale (unde exista fonduri locale... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 15:45
Sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, si Sectorul 6, unde primar este Cristian Poteras de la PDL, au fost autorizate sa atraga cele mai mari sume din credite bancare in 2011, fiind urmate la ceva distanta de primariile Sector 5 si Cluj, plafonul la nivel de tara fiind alocat in intregime.Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Primaria Sector 1 va trage 50 de milioane de euro dintr-un credit de 125 de milioane de euro contractat de la BEI si 71,13 milioane lei dintr-un credit de 298 milioane lei de la BCR.
Pe locul secund se plaseaza Primaria Sector 6, care va putea utiliza 30 de milioane de euro dintr-un imprumut de 70 de milioane de euro de la BEI si 50 de milioane de lei contractate de la BCR.
Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale din MFP a aprobat finantari pentru intreagul plafon de 1,4 miliarde lei stabilit pentru creditele rambursabile atrase de autoritatile locale in 2011, altele decat cele de cofinantare fonduri UE sau acoperirea datoriei publice locale.
Astfel, au primit aprobare pentru trageri de credite 46 de autoritati locale conduse de PDL, 43 primarii si consilii judetene conduse de PSD, 34 de PNL si 7 de UDMR.
Pe pozitia a treia se plaseaza Primaria Sector 5 (condusa de PSD - Marian Vanghelie), cu trei trageri care insumeaza 112 milioane lei, toate fiind credite contractate in urma cu mai multi ani de la BCR.
Primaria Cluj-Napoca (PDL) a fost autorizata sa atraga in acest an o suma de 75 de milioane de lei, dintr-un credit total... mai mult
Duminica, 20 Martie 2011, ora 22:51