Banca Comerciala Carpatica a lansat pentru clientii persoane fizice un pachet special de credite cu garantii imobiliare la o dobanda speciala incepand de la 5,4%/an pentru primul an de creditare.
Campania este valabila pentru creditele in lei acordate pana in luna februarie 2015 inclusiv, pentru: creditele pentru constructii si achizitii Casa 9, creditele pentru Modernizare, creditele pentru Achizitie teren extravilan, creditele de nevoi personale Prosper, creditele de refinantare OneSmart.
"Cu acest pachet special pentru creditele in lei cu garantii imobiliare, clientii beneficiaza de costuri mult mai mici doar din diferenta de dobanda din primul an. In plus, vorbind de o dobanda atractiva si fixa, sunt protejati de orice fluctuatii ale Robor pe care clientul nu le poate anticipa nici influenta. Pentru clientii interesati de constructia unei case, chiar si in regie proprie, de lucrari de modernizare sau achizitii de imobile si terenuri, dobanda fixa practicata va fi de 5,4% pe primul an iar pentru cei interesati de finantare pentru nevoi personale sau refinantarea unor credite mai vechi de 2011, dobanda fixa practicata va fi de 5,9% pe primul an", a declarat Andra Buzdugan, Director Relatii Comerciale Retail in cadrul Bancii Comerciale Carpatica.
In plus, banca nu percepe comisioane pentru analiza dosarului, pentru acordarea creditului,
comisioane lunare sau taxa anuala de inspectie a garantiei.
Pachetul se aplica doar clientilor care nu beneficiaza de alte... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 16:00
In prima jumatate a anului 2014, urmare a vanzarii unei parti din portofoliul de active financiare, Banca Comerciala Carpatica a inregistrat un venit de 33,4 milioane lei, in comparatie cu 52,5 milioane lei, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2013, in conditiile in care volumul activelor vandute in 2013 a fost dublu fata de cel din 2014.
De asemenea, profit inainte de impozitare inregistrat in prima jumatate a anului de banca a fost de 1,8 milioane lei, reprezentand o reducere de 8,8 milioane lei, fata de 10,6 milioane lei inregistrat in semestrul 1 al anului 2013. Rezultatele din ambele perioade au fost afectate semnificativ de elemente singulare care au generat o serie de ajustari.
In urma re-evaluarii activelor reposedate ale Bancii in prima jumatate a anului 2014, a fost constituit un provizion de 7,2 milioane lei.
De asemenea, rezultatul net al Bancii, in valoare de (0,35) milioane lei pentru semestrul incheiat la 30 iunie 2014, in scadere cu 16.45 milioane lei fata de profitul net de la 30 iunie 2013 de 16,1 M RON, a fost influentat negativ cu 7,6 milioane lei de ajustarile legate de impozitul amanat.
Concluzionand, banca a inregistrat o performanta financiara stabila in primul semestru al anului 2014, in contextul ajustarilor explicate. De asemenea, Banca a facut progrese semnificative in indentificarea unor investitori strategici.
"Incepand cu al doilea trimestru al anului 2014, in urma mandatului acordat de actionariatul bancii, prioritatea... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 13:10
Pentru ca ne aflam in perioada sarbatorilor de iarna, iar sacul Mosului nu poate ramane gol, institutiile de credit au ales sa se foloseasca de aceasta ultima luna din an, "aruncand" pe piata o serie de produse pentru atragerea clientilor.
Astfel, fie ca este vorba de dobanda la credite sau oferta la cardurile de credit, intentia bancilor in perioda sarbatorilor de iarna este sa-i determine pe romani sa cheltuiasca mai mult si sa apeleze la sursele de finantare pe care le ofera.
"Este o politica conjuncturala care tine de promovarea consumului intr-o perioada in care acesta oricum creste foarte mult si depaseste aproape primele patru luni ale anului viitor. Bancile profita de o perioada mai favorabila atragerii de clienti. Este o politica conjunctutrala de obtinere a unor beneficii in aceasta periada" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Peste 60% dintre romani considera perioada sarbatorilor de iarna optima pentru achizitionarea unui produs bancar, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare eFin.ro
"In perioada sarbatorilor sunt foarte multi oameni care isi doresc sa aibe un consum mai bun. Dar cum nu reusesc sa il acopere cu surse proprii, atunci recurg la credite" sustine Cosea.
Si pentru ca este o perioada dedicata cumparaturilor, o parte din institutiile de credit au si lansat credite de nevoi personale mai ieftine in luna decembrie.
Promotii speciale si costuri reduse
Aflandu-se pe ultima suta de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 07:00
Consumul intern nu a crescut in acest an intrucat suplimentul de venituri rezultat din reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor s-a dus catre plata ratelor la banci, iar sistemul bancar nu a intors acesti bani in economie, afirma ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Este adevarat ca au crescut veniturile si nu a crescut consumul, dar... In opinia noastra banii suplimentari s-au dus catre sistemul bancar, la plata ratelor la banci, si nu s-au mai intors, creditarea nu a functionat", a explicat Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.
Ministrul delegat pentru Buget nu crede insa in previziunile sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si mizeaza pe o reluarea a creditarii de al inceputul anului viitor.
"Am incredere ca de la inceputul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat si anume garantii pentru IMM de 2 miliarde lei, o suma mare, deci jumatate de miliard de euro. Mai pun si bancile 2 miliarde, in total 4 miliarde de lei, sunt imprumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru", a aratat Voinea.
Directorul directiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres.
"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 14:36
Rata creditelor neperformante a crescut in octombrie cu 0,1 puncte procentuale fata de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care nu se arata ingrijorat de acest ritm si considera ca va continua la fel si anul viitor.
"Neperformanta in sistem a explodat, la septembrie era de 21,6%. Cresterea la nivelul lunii octombrie este foarte mica, de 0,1 puncte, neperformanta a fost de 21,7%. Cred ca va continua sa creasca si anul viitor intr-un ritm ca cel inregistrat in octombrie anul acesta", a afirmat Cinteza la un forum bancar.
Directorul BNR a mentionat ca, personal, nu este atat de speriat de nivelul neperformantelor intrucat in analiza acestora banca centrala a luat in calcul si alt indicator, respectiv cat din pierdere a fost asumata de catre banci, adica 64%.
"In conditiile in care bancile au acceptat sa provizioneze 64% din neperformante, diferenta de 36% are in spate un colateral care va aduce ceva recuperare din nenorocire, dar nu integral. Un al treilea indicator, solvabilitatea, arata ca bancile pot suporta si diferenta pe care bancile nu o realizeaza din provizioanele deja existente si recuperarea colaterala. Problema se pune cat va mai creste aceasta neperformanta?", a precizat Cinteza.
El a explicat ca banca centrala a efectuat recent verificari in sistemul bancar intrucat existau suspiciuni ca bancile rambursau prea repede resursele atrase de la bancile-mama, suspiciuni care s-au adeverit.... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 11:54
In luni urmatoarea bancile comerciale vor relua creditarea, insa aceasta ar constitui presiune pe BNR ca sa "indulceasca normele", crede analistul financiar Dragos Cabat.
"Reluarea creditarii trebuie sa se intample foarte rapid. Eu anunt ca se va intampla lucrul acesta de un an si nu s-a inamplat inca, dar eu cred ca si rabdarea bancilor-mama cu sucursalele din Romania s-a cam terminat.
Pierderile acumulate de sucursalele din Romania nu mai pot fi sustinute cum trebuie de bancile-mama, costurile s-au redus, de acum incolo nu se mai pot reduce costurile, singura solutie este reluarea creditarii. Cred ca in lunile urmatoare o sa fie pasi clari de reluare a creditarii si presiune pe BNR sa mai indulceasca putin normele de creditare", a spus Dragos Cabat, prezent la o conferinta despre creditele neperformante, scrie Newsin.
El a explicat ca bancile comerciale au ajuns intr-o situatie foarta proasta si ca de o lunga perioada de timp ele au pierderi. Pe agregatele sistemului bancar "vedem pierdere agregata si probabil ca asa se va termina anul 2012". In acest context, singura solutie de reducere a creditelor neperformante si de crestere a profitabilitatii bancilor, pentru ca cele doua sunt corelate, este reluarea creditarii.
"Reluarea creditarii trebuie sa se faca atat pe segmentul de companii, cat si pe cel de persoane fizice, eu as spune ca in aceasta ordine, mai intai pe cel de companii, de IMM si apoi pe cel de persoane fizice. Ceea ce este important este... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 14:45
Bank of America a demarat un program pilot in statele americane Nevada, Arizona si New York pentru proprietarii de case care vor fi executate silit. Debitorii vor avea posibilitatea de a ramane in locuinte in calitate de chiriasi inainte ca proprietatile sa le fie vandute investitorilor, scrie Los Angeles Times.
In programul test sunt inclusi 1.000 de proprietari de case care urmeaza sa fie executate silit, si daca acesta are succes, ar putea fi extins si in California si ulterior la nivel national.
Avocatii sustin ca sansa oferita proprietarilor cu probleme de a ramane in case in calitate de chiriasi este favorabila atat pentru proprietari, comunitati, cat si pentru banci, fiind o solutie mai buna decat cea de a-i da pe oameni afara din locuintele lor. Confiscarea si vanzarea de case goale accelereaza scaderea preturilor locuintelor, considera acestia.
Institutia financiara nu intentioneaza sa ramana pentru mult timp proprietar al caselor debitorilor transformati in chiriasi. Banca spera sa nu detina casele mai mult de trei luni inainte de a le vinde investitorilor, pariind pe relansarea pietei imobiliare. Bank of America vrea ca prin acest program sa afle daca scoaterea din bilant a unui credit printr-o vanzare rapida la care acorda un discount semnificativ este o afacere mai buna decat procesul de executare silita care poate dura cateva luni sau chiar cativa ani in statele foarte reglementate cum este cazul New Yorkului. mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 19:32
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat vineri ca bancile nu acorda un volum mai mare de credite, deoarece nu exista cerere solvabila, mai ales in randul persoanelor fizice.
"Suntem pregatiti ca atunci cand conditiile vor fi propice, sa ne implicam cu toate fortele pentru a oferi produse si servicii competitive. Foarte multa lume spune ca nu exista un interes al bancilor pentru creditare.
De fapt, nu exista conditii pentru ca bancile sa acorde credite, pentru ca nu exista cerere solvabila. Cand aceasta cerere va deveni solvabila, am convingerea ca vom asista din nou la o competitie puternica, fie ca acea competitie se va numi creditarea pentru cofinantarea proiectelor cu accesare de fonduri europene, fie vom intensifica creditarea agriculturii", a mentionat Radu Ghetea.
Presedintele ARB considera ca nu trebuie uitati ceilalti potentiali beneficiari de credite, cum ar fi IMM-urile sau persoanele fizice.
"In ceea ce priveste persoanele fizice, nu exista cerere solvabila. Oamenii inca nu au acea siguranta care sa le permita sa se gandeasca intr-o perspectiva pe termen scurt de a accesa un credit, nu mai vorbesc pe termen lung. Oamenii asteapta in prezent, asta se explica si prin faptul ca anul trecut a crescut economisirea, desi a fost un an de criza", a mai spus presedintele ARB.
Radu Ghetea a subliniat ca sunt conditii pentru ca, odata ce mediul va permite, sistemul bancar sa poata contribui in mod esential la relansarea... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:57
Cererea de creditare pe piata bancara romaneasca exista, insa nu toti clientii indeplinesc conditiile pentru a putea fi eligibili cand solicita un credit, a declarat luni, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.
"Bancile nu privesc clientii cu suspiciune, din contra vor sa acorde credite. Dar, ca sa acorzi credite trebuie sa existe cerere eligibila. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca atunci cand economia mondiala este inca in criza, riscul este evaluat altfel.
In momentul de fata, exista lichiditate in sistem dar fiecare banca are propria strategie de piata si deciziile privind plasamentele trebuie riguros analizate avand in vedere nivelul creditelor neperformante.
Constituirea de provizioane atat pe segmentul corporate cat si pe retail, generata de inrautatirea calitatii portofoliilor de credite pe fondul deteriorarii conditiilor economice, a mentinut presiunea pe rezultatele nete raportate de institutiile de credit, astfel ca la nivelul sistemului bancar anii 2010 si 2011 au insemnat pierdere", a spus Ghetea.
Presedintele ARB a aratat ca bancile comerciale sunt mult mai exigente cu costul operatiunilor, pe fondul persistentei crizei si al cresterii volumului de credite neperformante. "Anii de criza s-au caracterizat printr-o reducere drastica a consumului care a condus la temperarea activitatii de creditare.
Institutiile de credit si-au adaptat strategia, planurile de expansiune teritoriala, portofoliul de produse si au... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 16:01