Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.
Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.
Primul imprumut
NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.
Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.
Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.
NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.
Cadru legal incert
In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.
48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.
Proptele pentru economie
Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.
"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.
Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.
Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.
Directii gresite
In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.
"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19
Ca si in religie, pietele financiare sunt dominate de dogme care reflecta increderea investitorilor in sistemul de reguli caree guverneaza piata. Spre deosebire de cele religioase, dogmele financiare se dovedesc de multe ori false.
Cel mai bun exemplu in acest caz l-a dat China, saptamana trecuta, cand a recurs la devalorizarea propriei monede, remarca jurnalistul Edward Chancellor intr-o postare de pe blogul Reuters.
Pericolul unui yuan devalorizat
Ani la rand s-a considerat intr-un consens deplin ca, atata vreme cat ritmul de crestere economica al Chinei il depaseste pe cel al altor tari dezvoltate, moneda chinezeasca se va aprecia in mod inevitabil.
Este drept ca yuanul si-a stabilit in raport cu dolarul american un curs valutar fix, dar, in trecut, Beijingul a recurs deseori la aprecierea graduala a monedei proprii.
Cu toate acestea, decizia bancii centrale de a relaxa cursul fix pentru yuan a luat prin surprindere pietele financiare de pe glob.
Adevarata semnificatie a acestei miscari efectuate de Banca Populara a Chinei nu o reprezinta declansarea unui razboi al valutelor care sa duca la intrarea in deflatie globala, desi riscul acesta exista.
Pericolul cel mare este reprezentat tocmai de efectul advers pe care deprecierea neasteptata a yuanului il va avea in disfunctionalul sistem financiar din China.
Credite ieftine
Era dobanzilor scazute la dolarul american a incurajat cresterea relatiilor comerciale cu China. Nici nu este de mirare,... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 15:36
Grupul american Citigroup a devenit prima banca din Vest care emite propriile carduri de credit in China, fara co-branding cu o institutie financiara locala, subliniind relaxarea restrictiilor impuse de guvernul de la Beijing pe piata cu cel mai ridicat potential de crestere din lume.
Cardurile pot fi denominate in yuani sau dolari si sunt acceptate oriunde in lume, a anuntat marti Citigroup.
China UnionPay, cea mai mare retea de plati eletronice din tara, va procesa platile efectuate in China cu cardurile Citigroup. Pe plan international, platile vor fi gestionate de MasterCard si Visa, potrivit bancii americane.
Piata cardurilor bancare din China va depasi Statele Unite pana in 2020, cand va totaliza 900 de milioane de clienti, estima MasterCard intr-un raport din 2010.
Legislatia chineza impune ca toate tranzactiile denominate in yuani efectuate prin carduri de credit sa fie procesate de China UnionPay, care este detinuta de peste 80 de banci si alte companii de stat.
Prima banca straina care a emis carduri in China a fost Bank of East Asia, cu sediul la Hong Kong, care opereaza carduri pe continent din 2008. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 10:55
Cele mai mari patru banci chinezesti au crescut numarul de credite acordate, pana la 3,2 miliarde dolari, in primele doua luni din 2012.
Presedintele Bancii Industriale si Comerciale din China (BICC), Yank Kaisheng, a precizat ca institutiile bancare chinezesti au majorat numarul de credite, in primele doua luni ale anului, in comparatie cu perioada similara de anul trecut, arata Bloomberg.
BICC, cea mai mare banca a natiunilor comerciale, a crescut creditarea cu aproximativ 15 miliarde de yuani, pana la 165,5 miliarde de yuani.
Factorii de decizie politica din China sunt presati sa usureze conditiile de creditare, pentru a determina o crestere economica, dupa ce economia Chinei a incetinit pana la cel mai mic nivel din ultimele 10 trimestre. mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 11:13
Guvernul de la Beijing le permite bancilor sa acorde mai multe credite, in primul trimestru, pentru a stimula cresterea consumului si implicit pentru a contribui la cresterea economica.
Creditorii pot permite cresterea imprumuturilor noi cu un maximum de 5 procente, fata de anul trecut, arata surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg. Pe de alta parte, China Banking Regulatory Commission (CBRZ) a declarat ca toti creditorii trebuie sa tina cont de riscurile datoriei publice.
Cresterea economica a Chinei a incetinit la 8,9% in trimestrul al patrulea, cel mai lent ritm din prima jumatate a anului 2009, in contextul in care criza datoriilor din Europa a temperat nivelul exporturilor.
Premierul chinez Wen Jiabao isi propune sa sustina extinderea economica fara marirea artificiala a preturilor la imobiliare sau a preturilor la consum.
"Guvernul pare sa se simt confortabil cu ritmul actual de incetinire si cu nivelul economic", apreciaza Chang Jian, economist in cadrul Barclays Capital din Hong Kong. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 19:47
Autoritatile de reglementare din China au cerut creditorilor sa acorde mai mult ajutor financiar companiilor mici, care se lupta sa faca fata crizei financiare si care intampina dificultati in obtinerea de credite.
China Bank Regulatory Commission a subliniat masurile pe care trebuie sa le adopte bancile de stat pentru a contribui la ameliorarea crizei creditelor, care pune in pericol existenta a mii de intreprinderi mici, scrie Bloomberg.
Institutia chineza a anuntat ca bancile trebuie sa ofere sprijin in special pentru companiile care imprumuta mai putin de 5 milioane de yuani (aproximativ 788.000 de dolari) pe an si ca ar trebui sa manifeste mai multa toleranta fata de companiile mici care se afla in imposibilitatea rambursarii creditelor.
Bancile, care tind sa favorizeze intreprinderile mari si influentate politic, isi pot modifica politica si pot acorda mai multa finantare companiilor mici, puncteaza publicatia amintita.
Banca centrala a Chinei a ordonat bancilor sa mentina niveluri record ale rezervelor, pentru a evita o crestere prea mare a investitiilor si pentru a evita o alimentare in exces a proiectelor in infrastructura. Dar efectul acestei masuri a constat tocmai in ingreunarea accesului la creditare pentru companiile mici.
Economistii din mediul privat chinez apreciaza o "scala de creditare informala", care s-ar putea ridica pana la 4 miliarde de yuani, aproximativ 628 miliarde de dolari. Suma echivaleaza cu 10% din PIB-ul Chinei.
Pe de alta parte,... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 10:34
Bancile chineze ar putea avea probleme cu recuperarea a 23% din totalul de 7.700 miliarde yuani (1.100 miliarde de dolari) al creditelor prin care au finantat proiectele de infrastructura ale autoritatilor locale, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei, informeaza Mediafax.Circa jumatate din aceste imprumuturi trebuie sa fie refinantate din surse secundare, inclusiv de catre giranti, pentru ca proiectele genereaza venituri insuficiente, a continuat sursa citata.
Comisia de reglementare a sistemului bancar din China a dispus ca bancile sa treaca la necolectabile creditele neperformante pana la sfarsitul acestui an.
Presedintele Comisiei a declarat recent ca imprumuturile catre asa-numitele vehicole de finantare ale guvernelor locale reprezinta o amenintare pentru indusitra bancara.
Cele mai mari banci din China vor sa-si majoreze capitalul cu 53,5 miliarde de dolari dupa ce au acordat anul trecut imprumuturi in valoare totala de 1.400 miliarde de dolari.
Un analist american compara explozia de pe piata chineza de credit cu situatia de acum cativa ani din SUA.
"Cine vrea bani primeste bani", arata el.
Autoritatile locale din China s-au imprumutat masiv pentru a finanta diverse proiecte, de la autostrazi la aeroporturi. Guvernul central a limitat abia in acest an creditarea, exprimand temeri ca banii nu sunt folositi pentru investitii viabile.
Doar 27% dintre creditele acordate vehicolelor de finantare, create de autoritatile locale pentru ca legea nu le... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 09:43
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca accelerarea creditarii din sistemul bancar chinez, de la sfarsitul lui 2008 pana in prezent, a sporit considerabil expunerea acestuia pe credite riscante si a pus presiune pe capitalizare si finantare, informeaza NewsIn.Majoritatea creditelor noi din China au fost acordate pentru finantarea proiectelor autoritatilor locale si pentru proiecte imobiliare, ambele domenii prezentand un risc in ceea ce priveste randamentul imprumuturilor pe termen mediu, sustine Charlene Chu, director senior al departamentului de rating al Institutiilor Financiare, Fitch Ratings.
"De aceea, deteriorarea viitoare a calitatii activelor este aproape o certitudine", a declarat Chu, in cadrul conferintei anuale de la Hong Kong de miercuri.
Fitch considera, insa, ca bancile din Hong Kong au un profil al creditelor sanatos, cu riscuri limitate legate de piata imobiliara, in pofida numarului mare de credite contractate pentru proiecte in acest domeniu.
Motivele pentru care riscurile creditarii sunt mai mici in cazul Hong Kong-ului sunt raportul mic al creditelor fata de valoarea de achizitie pentru ipotecile rezidentiale si capacitatea bancilor Hong Kong-ului de a trece peste probleme, conform statisticilor ciclurilor financiare precedente, a mentionat Sonny Hsu, director in cadrul echipei Fitch, Hong Kong.
Agentia se asteapta ca orice incetinire a cresterii economice din China sa se rasfranga, insa, si asupra Hong Kong-ului si... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 17:12