Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca sistemul informatic a redevenit functional, in urma lucrarilor de mentenanta desfasurate in ultimele zile.
"In acest moment, este posibila inclusiv raportarea catre banci", se arata intr-un comunicat de presa al ANAF remis luni.
Timp de o saptamana, Fiscul nu a mai furnizat direct bancilor informatiile despre veniturile romanilor care vor credite, pentru ca sistemul informatic a intrat in mentenanta, pe 12 iunie.
Din aceasta cauza, durata de analiza a unui dosar s-a prelungit de la 1-3 zile pana la aproape o saptamana. In plus, clientii care isi doreau un credit au fost nevoiti sa aduca adeverinta de salariu de la angajator, plus alte acte suplimentare.
Contactat de Ziare.com, Biroul de presa al ANAF a informat ca sistemul informatic a intrat in mentenanta pe o perioada care, la acel moment (miercuri), nu putea fi precizata.
"Deocamdata nu stim cat va dura, se lucreaza. Colegii de la IT inca nu au specificat un termen. Lucrarile au inceput in 12 iunie. Nu as putea sa va spun cat vor dura. De indata ce ii dau drumul, ma informeaza si pe mine, in cel mai scurt timp posibil, vom da un anunt", ne-a declarat atunci Sabina Zeres, sef serviciu comunicare ANAF, precizand ca este pentru prima oara cand se fac aceste lucrari. ...citeste mai departe despre "Vrei un credit? Acum e mai usor, dupa ce Fiscul si-a reparat sistemul informatic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 19:20
Fiscul primeste de la banci in fiecare zi, incepand de la 1 iulie, o lista cu persoanele fizice si juridice care-si deschid sau inchid conturi. Insa care este scopul acestei proceduri? Ce urmareste ANAF cu aceste raportari zilnice? Pana acum, datele erau furnizate doar de doua ori pe luna.
Reprezentantii institutiei sustin ca raportarea zilnica va ajuta la "combaterea ferma a evaziunii fiscale, la imbunatatirea conformarii voluntare si la cresterea eficientei colectarii" taxelor si impozitelor.
Mai pe larg, potrivit raspunsului primit la solicitarea Ziare.com, colectarea zilnica a informatiilor de la institutiile de credit va permite:
- eficientizarea proceselor de executare silita;- eficientizarea activitatii de instituire a masurilor asiguratorii;- sprijinirea activitatii de recuperare a prejudiciilor rezultate din hotararile judecatoresti definitive;- imbunatatirea activitatii de analiza de risc care se desfasoara la nivelul ANAF (activitate cu caracter permanent, prin care ...citeste mai departe despre "Bancile trimit Fiscului in fiecare zi informatii despre clienti - Ce urmareste ANAF" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 17:04
Fiscul va primi, incepand de vineri, 1 iulie, in fiecare zi de la banci o lista cu persoanele fizice si juridice care deschid sau inchid conturi, dar si a celor care inchiriaza casete de valori.
De asemenea, la solicitarea ANAF, institutiile de credit sunt obligate ca sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi, potrivit Digi 24.
Bancile vor trimite aceste documente ...citeste mai departe despre "De la 1 iulie, Fiscul primeste in fiecare zi de la banci o lista cu persoanele care deschid sau inchid conturi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 11:02
Banca Romaneasca a anuntat, joi, ca a incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin care faciliteaza acordarea de credite clientilor sai.
In baza acordului de colaborare, institutia financiara poate verifica la ANAF veniturile celor care solicita un credit, reducand, astfel, timpul de raspuns.
Colaborarea simplifica procesul de creditare si reduce birocratia, sustin reprezentantii bancii, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, in cazul salariatilor, nu mai este necesara adeverinta de venit, respectiv cuponul de pensie, pentru pensionarii care solicita acordarea unui credit. Verificarea se face doar cu acordul clientilor, in baza unui acord de consultare.
Credite "doar cu buletinul", garantate de Fisc: Ce urmaresc bancherii - Sfatul avocatului
"Am implementat protocolul cu ANAF avand in minte confortul clientilor nostri. Ne-am dorit ca ei sa faca mult mai putine drumuri pana la banca si, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate, sa ...citeste mai departe despre "Credit "doar cu buletinul", garantat de Fisc - Inca o banca colaboreaza cu ANAF" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 14:16
ING Bank a anuntat, luni, ca a semnat un acord cu ANAF pentru verificarea informatiilor legate de veniturile clientului. Drept urmare, acesta nu va mai fi nevoit sa aduca adeverinta de salariu, iar creditul de nevoi personale ar putea fi acordat pe loc, daca se intrunesc "conditiile ideale".
Este a treia institutie financiara care a incheiat o astfel de intelegere cu Fiscul, dupa Idea Bank si Bancpost, arata Capital.
Proiectul a fost anuntat in iunie 2015.
Oferta ING Bank
Din aceasta luna, orice persoana fizica, client ING Bank sau nu, poate lua pe loc un credit de nevoi personale intre 2.000 si 90.000 de lei pe o perioada de maximum cinci ani, fara a mai fi nevoie sa prezinte adeverinta de salariu sau cupon de pensie, se arata intr-un comunicat de presa.
"Am gandit procesul de acordare a creditului din perspectiva clientului. Cum ar fi cel mai simplu si comod pentru client? Sa nu fie nevoit sa faca mai multe drumuri la banca, sa nu aiba nevoie de adeverinta de salariu ...citeste mai departe despre "Credit rapid, garantat de Fisc: ING Bank ar putea da banii pe loc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 18:59
Un roman care vrea sa ia un credit de la banca se confrunta cu destul de multa birocratie si este nevoiti sa umble dupa multe acte. Iar dupa ce isi pune la punct dosarul, mai are de asteptat pana cand primeste unda verde si are acces la bani. Insa exista o varianta rapida, care te poate scapa de acest cosmar.
Cateva institutii financiare din tara noastra au batut palma cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru verificarea solicitantilor.
Pana acum, in majoritatea cazurilor, pentru a acorda un credit, bancile cereau trei documente: adeverinta de salariu, fisa fiscala si dovada platii unei facturi recente la utilitati.
Insa un roman care vrea sa primeasca banii in 24 de ore, trebuie doar sa isi exprime acordul ca ANAF sa trimita direct la banca toate datele privind veniturile pe care le-a realizat.
Cum poti lua credit in 24 de ore: Te ajuta ANAF
Marilena Popovici, director executiv al diviziei de administrare a retelei de distributie la BRD Groupe Societe ...citeste mai departe despre "Credit rapid de la banci, garantat de Fisc - Cum functioneaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:35
Dupa ce faimosul credit cu buletinul a fost desfiintat acum cativa ani, nimeni nu ar mai fi crezut ca in Romania se va mai putea obtine vreodata un imprumut in 24 de ore. Insa iata ca acest lucru devine posibil, cu ajutorul neasteptat al... Fiscului.
Bancile pot stabili linie directa cu ANAF, prin care ii verifica pe cei care solicita imprumuturi, fara sa le mai ceara adeverinte de venit sau fise fiscale, iar acestia pot obtine finantarea de care au nevoie intr-o singura zi.
Trei mari banci au facut deja legatura directa cu Fiscul, iar acum clientii lor pot lua astfel creditul de care au nevoie imediat.
Initiativa este avantajoasa si pentru bancile care in felul acesta se asigura ca au capatat un client serios, de la care sigur isi vor putea recupera banii, informeaza Digi 24.
Bancile, in fata unui paradox: Cum sa dea credite, fara sa riste?
Pana acum, in majoritatea cazurilor, pentru a acorda un credit, bancile cereau trei documente: adeverinta de salariu, fisa fiscala ...citeste mai departe despre "Cum poti lua credit in 24 de ore: Te ajuta ANAF" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 07:22
Bancile sunt "un stup fara matca", iar clientii care vor finantare se gasesc in fata unui paradox, fiind primiti cu bratele deschise in sucursale sau de catre directorii pe corporate, dar refuzati de Departamentul Risc la al doilea raspuns, afirma Marcel Vulpoi, partener V&TM.
"Prima reactie a bancilor: sigur ca da! Sunt oameni care suna saptamanal din banci, relationship manageri care cer sa le aducem clienti, sa facem ceva. Vine clientul si-l duc la intalnirea cu managerul din banca, iar acesta spune din start ca finantarea se va aproba cu siguranta. Abia la finalul unei discutii calduroase aminteste ceva de cei de la Risc, dar ne asigura ca nu va fi o problema. Dupa care incepe ping-pong-ul. Da-mi aia, da-mi aia, cum e aia, de ce ai facut aia acum 14 ani. Ping-pong-ul din prima luna este cu cel care intocmeste dosarul, nu cu Riscul", a spus Marcel Vulpoi, fondatorul firmei de consultanta si contabilitate Vulpoi & Toader Management (V&TM).
Consultantul, care preda si la catedra de contabilitate de la ASE, spune ca abia dupa o luna de schimbat documente cu ofiterul de credit din sucursala incepe "moartea pasiunii" pentru cel care vrea un credit.
"Dosarul ajunge la Risc si trei saptamani - o luna nu mai auzi nimic. Nimeni nu-ti da vreun contact de la Risc. Daca suni in sucursala, invariabil primesti raspunsul: . La Risc sta si o luna fara sa te sune nimeni. Ce-or face acolo, Dumnezeu stie", a continuat Vulpoi.
Dupa o luna, banca solicita documente suplimentare... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 18:28
Bancile vor putea primi date de la Fisc privind situatiile financiare declarate de potentialii clienti numai daca va fi modificat Codul de Procedura Fiscala in legatura cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fara ca bancile sa poata urmari in timp evolutia debitorului.
"La discutiile dintre ARB, BNR si ANAF s-a cerut acceptul institutiei pentru a facilita accesul bancilor la bazele de date ale Fiscului. Astfel, bancile ar urma sa aiba posibilitatea de a interoga situatia fiscala a celor care aplica pentru credite sau alte instrumente de finantare, simplificandu-se procedurile existente, ca un avantaj pentru toti jucatorii.
Totusi, acordul de la Fisc va fi unul conditionat, si pe un termen definit. Bancile vor putea verifica un client doar cand aplica pentru un produs de finantare, nu si pe perioada de derulare", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor.
Bancile au propus inca din urma cu cativa ani sa poata verifica direct la ANAF datele privind situatia financiara a clientilor persoane fizice si juridice, atat pentru a se asigura ca informatiile livrate de aplicanti nu sunt false, dar si pentru degreva clientii de birocratia implicata.
Discutiile dintre ARB si ANAF au fost intensificate in 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, inainte de campania electorala. Necesitatea unui acord a devenit cu atat mai presanta cu cat Parchetul a inceput anul trecut ample anchete privind mari fraude in mai multe banci, implicand... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:27