O hotarare data recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ar putea schimba regulile de creditare in cazul persoanelor peste 64 de ani, stiut fiind faptul ca majoritatea institutiilor bancare limiteaza aceasta categorie la obtinerea de imprumuturi pe persoana fizica.
Cazul care poate reprezenta un precedent in modificarea normelor de creditate a plecat de la o petitie adresata CNCD de un barbat in varsta de 69 de ani, care a reclamat faptul ca anul trecut, cu putine zile inainte de pandemie, a solicitat ING Bank emiterea unui card de credit, motivand faptul ca-i este necesar pentru a putea inchiria un autoturism in timpul vacantelor.
Barbatul a mentionat in cererea adresata bancii ca este beneficiarul unui venit lunar din pensie peste salariul minim pe economie, insa sucursala la care a apelat l-a refuzat, pentru motivul ca are varsta peste 64 de ani, acesta fiind de altfel singurul handicap pentru care cererea sa nu a fost aprobata.
Considerandu-se discriminat pe criteriu de varsta, barbatul a mers la CNCD, hotarat sa-si faca singur dreptate. Lucru care i-a reusit deocamdata, Colegiul director al institutiei dandu-i intr-un final satisfactie, in urma judecarii cazului sau exact ca la instanta, cu citarea partilor.
"Colegiul director considera ca unul din criteriile de evaluare in cazul contractarii unui produs de creditare, cel al varstei, nu poate fi singurul criteriu de evaluare al riscului luat in considerare. Persoanele fizice cu... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 03:05
Daca esti de parere ca ai fost nedreptatit de banca si ca aceasta nu si-a respectat contractul, iar buzunarul ti-a fost agresat, printr-o rata mai mare, sa spunem, atunci exista o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce trebuie sa faci in cazul unei concilieri.
Te adresezi Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB). Completezi o cerere de conciliere si, apoi, astepti ca expertii CSALB sa o analizeze si sa dea un verdict. Dupa ce CSALB constata ca cererea ta este conforma, va informa banca. Apoi, va trebui ca banca sa accepte concilierea. Dupa acest pas, CSALB va desemna un conciliator care, odata numit, va analiza situatia, va purta discutii si va face negocieri cu ambele parti.
Dupa toate aceste discutii si negocieri, conciliatorul va propune o solutie, iar tu si banca aveti la dispozitie 15 zile pentru a o accepta sau refuza. In cazul in care ambele parti accepta solutia propusa de conciliator, aceasta are titlu executoriu si este obligatorie.
In cazul concilierii, te poti retrage oricand din procedura, daca este ceva cu care nu esti de acord, mai ales ca aceasta procedura este una flexibila. In cazul in care te intrebi cat te costa aceasta procedura, trebuie sa stii ca ea este una gratuita pentru tine, consumator. Solutionarea este una mult mai rapida decat in instanta. Aici dureaza maximum 90 de zile, fata de cativa ani cat ar putea dura un proces cu banca.
CEC Bank te incurajeaza sa fii... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:00
In general, cand ai nevoie de un imprumut cat mai repede, primul lucru la care te gandesti este sa apelezi la apropiati, fie ca e vorba de un prieten sau o ruda.
Insa, de obicei, acestia nu dispun de intreaga suma de care ai tu nevoie si pe care ti-ai putea permite sa o returnezi in timp. Deseori, chiar daca acele persoane detin banii respectivi, ti-i pot imprumuta pe o perioada prea scurta pentru posibilitatile tale de restituire.
In ultima instanta, iei in considerare ideea de a contracta un credit rapid de ordin bancar. Dar, si in acest caz, de cele mai multe ori primesti un raspuns nefavorabil din partea bancilor. Numeroase formalitati, conditii greu de indeplinit, garanti sau garantii - toate acestea te descurajeaza sau te fac sa renunti intru totul. Insa planurile tale nu pot astepta la infinit, iar uneori problemele nerezolvate la momentul potrivit genereaza alte probleme!
Astfel, ajungi sa recurgi la cea mai eficienta metoda disponibila la ora actuala: un credit rapid nebancar. Acordat de o IFN (institutie financiara nebancara), un astfel de imprumut poate fi contractat indeplinind conditii minime.
Special creat pentru nevoile tale personale ori pentru situatii de urgenta, acesta consta intr-o suma de bani care ajunge de obicei pana la 20.000 Lei, foarte utila, ce poate fi accesata pe termen scurt sau mediu. Cu rate fixe lunare ori saptamanale, un astfel de credit rapid este solutia la care apeleaza mii de romani in prezent.
Spre exemplu, Provident... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 13:11
Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 0,53% in septembrie, comparativ cu luna precedenta, ajungand la 679.660, reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aceste persoane aveau restante in valoare de peste 7,54 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 2,98 miliarde in lei si 3,11 miliarde lei in euro. In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,37 miliarde lei.
Valoarea totala a restantelor firmelor si populatiei la banci a scazut cu 7,6%, in septembrie, la aproximativ 12,5 miliarde lei, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent, conform BNR.
Din aceasta suma, 5,64 miliarde lei erau in moneda nationala si 6,9 miliarde lei in valuta.
Valoarea totala a creditelor acordate firmelor si populatiei insuma 236,4 miliarde lei, in crestere cu 7,57% comparativ cu nivelul din septembrie 2016. Cea mai mare parte din valoare era in lei, respectiv peste 143,07 miliarde lei. mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:31
Rolul ofiterului de credite din banci ar putea fi luat in viitorul apropiat de roboti, cred dezvoltatorii celui mai performant sistem software care imita gandirea umana, programatorii japonezi de la Heroz.
In urma cu doi ani, un program de computer creat de ei a reusit sa invinga un jucator profesionist de shogi (sah japonez), o performanta net superioara celei atinse de programul Deep Blue in fata campionului Gary Kasparov, iar acum tinta este robotizarea operatiunilor din lumea financiara, anunta Bloomberg.
Sah la functionarul uman
Shogi este un joc cu o complexitate mult mai ridicata fata de sah, inclusiv inlocuirea pieselor pe tabla avand reguli mult mai complicate decat cele intalnite in obisnuitul "sport al mintii".
Nu este de mirare ca dezvoltatorii programului au stabilit ca urmatoarea provocare pentru software o reprezinta analiza situatiei financiare a clientilor care solicita imprumuturi bancare.
Programatorii de la Heroz cred ca lectia invatata odata cu aplicarea rationamentului uman pe programul de calculator care a invins in timpul jocului de sah japonez poate fi aplicata pentru evaluarea situatiei financiare si riscurilor prezentate de clientii bancilor.
"Sunt cazuri in care computerele pot evalua corect o situatie care noua ni se pare anormala", a explicat directorul economic al Heroz, Daisuke Asahara, fost angajat al Goldman Sachs.
Din punctul sau de vedere, un computer poate actiona mult mai repede in extragerea informatiilor... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 13:53
Bancile spaniole si-au redus imprumuturile nete de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a 13-a luna consecutiv, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2012, reflectand stabilizarea pietelor de capital in ultimele luni, transmit AFP si Reuters.
Bancile spaniole au imprumutat in septembrie 244,2 miliarde de euro (331,2 miliarde de dolari) de la Banca Centrala Europeana (BCE), in scadere fata de 249,3 miliarde de euro in august si cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.
Institutiile de creditare din Spania au beneficiat de cererea solida pentru obligatiunile guvernamentale spaniole, dupa ce BCE a lansat anul trecut un program de achizitionare de bonduri ale tarilor din zona euro care se confrunta cu probleme.
In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.
Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 41 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile. mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 15:52
Doi administratori de firma din judetul Suceava si zece bistriteni sunt cercetati de politisti pentru obtinerea frauduloasa a unor credite bancare in valoare de peste 400.000 de lei de la trei unitati bancare din municipiul Bistrita, potrivit buletinului de presa remis luni de Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud.
La sfarsitul saptamanii trecute, politistii de la Investigarea Fraudelor au inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, cu propunere de trimitere in judecata, un dosar penal privind 12 suspecti, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.
"In fapt s-a retinut ca, in perioada 2006-2007, B.M.I. de 31 de ani din comuna Dorna Candrenilor si C.C. de 27 de ani din comuna Poiana Stampei (judetul Suceava), avand calitatea de administratori ai unor societati comerciale cu sediile in Bistrita, ar fi contractat credite in valoare de 442.655 de lei de la trei institutii bancare din Bistrita, prin falsificarea de documente si prin intermediul unor persoane interpuse, folosindu-se de numele acestora", se arata in comunicat.
Persoanele care i-au ajutat sa obtina aceste credite sunt zece bistriteni, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 31 si 46 de ani, care au acceptat sa li se intocmeasca adeverinte salariale fictive pentru a putea obtine credite bancare.
Dintre cei zece, trei sunt din Bistrita, trei din Livezile si patru... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 11:22
Guvernul irlandez vra sa impuna unor creditori ai bancilor irlandeze sa suporte o parte din pierderile cauzate de criza acceptand rambursarea unor sume mai mici, pentru a reduce volumul ajutoarelor care vor fi acordate institutiilor de credit din bani publici, transmite Mediafax.Irlanda vrea sa impuna pierderi pe obligatiunile neacoperite cu prioritate la rambursare care nu sunt asigurate prin garantii de stat. Aceste titluri totalizeaza 16 miliarde euro.
"O solutie sustenabila si completa pentru bancile irlandeze implica recapitalizarea, dar si o impartire a poverii financiare (...)
Acesta este cu siguranta rezultatul cautat de guvern", a declrat ministrul agriculturii, Simon Coveney, pentru televiziunea de stat RTE.
Conform acordului cu UE si FMI incheiat anul trecut, Irlanda poate impune pierderi pe datoriile cu prioritate mai scazuta la rambursare, insa BCE se opune reducerii sumelor datorate detinatorilor de obligatiuni cu prioritate ridicata.
Noul guvern din Irlanda a venit la putere in luna februarie cu mandatul de a renegocia acordul de finantare externa.
Oficialitatile irlandeze au declarat ca tara nu-si poate permite acordul actual cu FMI si UE, iar ministrii finantelor din Uniune trebuie sa decida in urmatoarele saptamani ce concesii pot oferi Dublinului.
Autoritatile asteapta rezultatele testelor de stres derulate in sectorul bancar irlandez, care vor fi publicate joi. Golul de capital este estimat de analisti la 25 miliarde euro, in timp ce fondurile puse... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 09:10
Proprietarii locuintelor incluse in programul de reabilitare termica vor avea posibilitatea sa finanteze lucrarea prin credit bancar contractat cu garantia statului si dobanda subventionata, dupa modelul programului "Prima Casa", in baza unui act normativ adoptat, miercuri, de Guvern, citat de Mediafax.Creditul va putea fi contractat pentru o perioada de cinci ani, a precizat ministrul ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea.
Ea a aratat totodata ca programul de locuinte pentru tineri va fi derulat si cu finantari atrase prin parteneriat public-privat. mai mult
Joi, 01 Iulie 2010, ora 00:26