Impactul creditarii asupra cresterii economice este supraestimat, avansul PIB fiind posibil si fara creditare bancara, spune Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei, mentionand insa ca bancile trebuie sa se axeze pe imprumuturile acordate firmelor si mai putin populatiei.
"In literatura de specialitate nu exista un consens privind legatura semnificativa intre creditarea bancara si cresterea PIB. Unii autori spun ca rolul sectorului financiar in cresterea economica este supraevaluat. Mai mult decat atat, in momentele decuplarii ciclului economic de ciclul financiar, este posibila cresterea economica fara apel la creditare. In Romania ipoteza este confirmata de cifre, in conditiile in care in 2012 am avut o crestere negativa a creditului guvernamental real, dar PIB a crescut, la fel si in 2013, cand creditul real s-a contractat, dar PIB real a crescut cu 3,5%. Astfel, impactul creditului asupra cresterii economice nu trebuie supraestimat", a declarat Lazea.
Pe de alta parte, Lazea a adaugat ca datele arata ca un impact mai mic asupra cresterii economice o are creditarea populatiei si in mai mare masura evolutia PIB este influentata de creditarea companiilor.
"Creditele acordate populatiei sunt pentru consum si pentru locuinte. Creditele de consum nu au fost atat de importante pentru cresterea PIB pentru ca au fost destinate pentru cumparare de bunuri din import, iar importurile nu cresc PIB-ul, ci il diminueaza. De asemenea, creditul pentru... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:55
Reprezentantii mediului de afaceri se arata ingrijorati de perspectivele acestui an, vulnerabil din cauza importantei sale politice. Principala dificultate a antreprenorilor romane finantarea afacerilor, iar in contextul unei piete de capital rudimentare, creditele bancare raman o solutie polulara pentru finantare.
"Sper ca anul 2014 sa fie unul bun, iar ceea ce fac politicienii sa nu aiba efect asupra mediului de afaceri", a declarat Forin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru Business24, la mai putin de o zi dupa ruperea oficiala a Uniunii Social Liberale.
Potrivit datelor centralizate, marti, de Banca Nationala a Romaniei, soldul creditului neguvernamental acordat companiilor in luna ianuarie 2014 a crescut cu 1,2% fata de luna decembrie 2013, pana la nivelul de 51.334 milioane lei, respectiv de aproape 2% fata de ianuarie 2013.
La polul opus se afla volumul creditelor in valuta acordate de institutiile de credit, care a consemnat in ultimul an o scadere cu circa 8% in randul companiilor.
Insa acest lucru nu ii incurajeaza pe oamenii de afaceri, care percep aceasta evolutie ca pe o "problema a bancilor care incep sa realizeze ca au venituri de realizat si nu doar restructurari de facut".
Creditul bancar, sursa de finantare a companiilor?
Odata cu cresterea economica, din ce in ce mai multe companii vor reusi sa isi rezolve problemele si vor putea dezvolta cereri solvabile de credite, potrivit consultantului... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 13:25
Impactul total al crizei financiare este inca greu de estimat, la fel ca si efectele negative pe care le poate avea asupra mediului de afaceri si economiei in general. Cu toate acestea, cei mai importanti jucatori din piata de business au trecut in revista cele mai importante aspecte care pot ajuta mediul de afaceri.
Nivelul ridicat de fiscalitate, concurenta si lipsa cererii sunt principalele probleme invocate de companii, potrivit unui sondaj realizat de Directia de Stabilitate Financiara a BNR, prezentat de economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea.
"Directia Stabilitate Financiara a facut un sondaj pe un esantion reprezentativ de firme cu cele mai presante probleme in perioada aprilie-septembrie si accesul la finantare nu se afla in topul primelor trei probleme, ci nivelul ridicat al fiscalitatii, concurenta si lipsa cererii", a declarat miercuri Lazea in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente financiar-bancare ale anului 2013, cu tema "Lectii invatate in 5 ani de criza".
Asteptarile mediului de afaceri in 2014
Potrivit reprezentantilor din piata de business, stimularea investitiilor, atragerea mai multor fonduri europene, accelerarea procesului de creditare in special pe partea de companii si incurajarea consumului ar trebui sa se numere printre prioritatile anului 2014.
"In 2014 vom avea o crestere economica mai lenta decat in acest an, de circa 2%. De asemenea, si contributia exporturilor va fi mai scazuta anul viitor. Este... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:30
In conditiile in care pana in momentul de fata managerii nu au gasit "sprijin" in mediul bancar, institutiile financiare se aseaza la negocierii cu antreprenorii pentru a dezbate problemele cele mai des intalnite in relatia dintre banci si oamenii de afaceri.
In incercarea de a face un pas inainte spre o intelegere reciproca mai buna, atat pentru mediul de afaceri cat si pentru mediul bancar, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au lansat un program de informare la nivel national dedicat Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) "Parteneriate potrivite pentru finantari inteligente".
"Este bine venit un asemenea program pentru ca stim bine ca exista plangeri de o parte si de alta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Acesta este de parere ca realizarea unei astfel de campanii de informare este importanta pentru ca pe de o parte IMM-urile se plang ca nu sunt suficient de mult ajutate si bagate in seama de banci, iar pe de alta parte, bancile spun ca nu au cereri din partea intreprinderilor sau intreprinderile nu stiu care sunt criteriile pe baza carora se califica pentru a primi credite.
"Intensificarea dialogului constructiv intre mediul de afaceri si comunitatea financiar bancara privind accesarea de finantare si garantii in actualul context economic speram sa conduca la cresterea interesului IMM pentru contractarea de credite", a declarat Radu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:17
Ce avem la dispozitie in afara de investitii straine directe si credite bancare? Nu prea multe din nefericire. Am ales pentru articolul acesta sa va vorbesc despre microcreditare, fondurile nerambursabile de la bugetul de stat si fondurile structurale.
In momentul de fata, economia romaneasca merge din inertie. In lipsa unei directii strategice clare la nivel national, preponderente sunt sectoarele de comert si servicii, in detrimentul celor axate pe productie sau cu valoare adaugata ridicata la bugetul de stat. Industriile creative, in care intra si software-ul, sau inovatia sunt infim stimulate - desi partea de IT are o serie de facilitati, ce exista nu este nici pe departe suficient; iar daca incepem sa vorbim de forme alternative de capitalism, precum antreprenoriatul social, atunci ne-ar invalui viforul.
Pe langa lipsa unei strategii, imaginea sumbra a mediului economic romanesc se datoreaza numarului limitat de instrumente de finantare pentru antreprenori, indiferent de stadiul in care se afla afacerea acestora. De asemenea, conditiile in care se acorda acele instrumente care exista ridica semne de intrebare.
In articolele anterioare am mentionat scaderea drastica a capitalului de investitii strain, cat si despre neincrederea bancilor in a acorda credite IMM-urilor datorita gradului ridicat de risc pe care il implica. Ca alternative, am vorbit despre business angels si despre principii demne de luat in considerare in abordarea unei finantari. De data... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:42
Peste 90% din companiile mici si mijlociii din Romania se autofinanteaza, in conditiile in care managerii nu gasesc "sprijin" in banci. Oamenii de afaceri se plang de faptul ca ofertele bancilor nu se adapteaza nevoilor reale.
Pe lista problemelor se mai numara si: lipsa personalului calificat pentru a intermedia relatia banci-IMM-uri, cerintele tot mai stricte din partea bancilor, evaluare standard sau lipsa transparentei.
"Bancile vor sa traiasca intr-o lume a garantiilor ideale, si cer luna de pe cer" a declarat pentru Business24 Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Un alt vinovat pentru situatia dificila in care se afla bancile este, potrivit reprezentantilor din piata, chiar statul roman, un client mult mai bun pentru institutiile financiare.
"Statul este cel mai mare concurent al IMM-urilor. Orice banca descurajeaza creditele pentru intreprinderi pentru ca e mai simplu sa dea statului un imprumut, a declarat Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903 pentru Business24.
In urma unei anchete realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), cuprinzand IMM-uri din toate clasele de marime, din toate regiunile si ramurile de activitate, s-a evidentiat preponderenta autofinantarii in afaceri in 91,27% din IMM-urile din Romania, cu crestere de 16,37% comparativ cu valoarea din anul precedent.
Care sunt problemele cele mai des intalnite in relatia banci-IMM
-... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:16
Banca Europeana de Investitii, Intesa Sanpaolo Bank si Intesa Sanpaolo Leasing IFN Romania au semnat un acord de finantare de 20 milioane de euro, pentru creditarea proiectelor initiate de intreprinderile mici si mijlocii.
Din imprumutul acordat de Banca Europeana pentru Investitii, o suma de 15 milioane de euro revine Intesa Sanpaolo Bank Romania, iar cinci milioane de euro sunt alocati Intesa Sanpaolo Leasing Romania IFN SA, conform Mediafax.
IMM-urile primesc astfel finantare pentru proiecte din sectorul industriei si al serviciilor, inclusiv turism, proiectelor de infrastructura mici si medii sustinute de autoritatile locale si proiectelor de investitii privind domeniul energiei, protectia mediului inconjurator, sanatate si educatie.
Potrivit acordului, cel putin 70% din valoarea creditelor vor fi alocate proiectelor initiate de IMM-uri si companii cu pana la 3.000 de angajati.
Peste 60% din portofoliul Intesa Sanpaolo Bank este reprezentat de clienti IMM.
Incepand cu 1991, BEI a acordat imprumuturi in Romania in valoare totala de circa noua miliarde de euro.
Din aceasta suma, aproximativ 900 de milioane euro, inclusiv imprumuturile semnate luni, reprezinta suport pentru punerea in aplicare a proiectelor mai mici ale IMM-urilor, companiilor cu pana la 3.000 de angajati si municipalitatilor.
Si Raiffeisen Bank a semnat un acord cu Banca Europeana de Investitii pentru finantareac IMM-urilor. Valoarea acestui acord este de 45 milioane de euro.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:58
Raiffeisen Bank si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat un acord de imprumut in valoare de 45 milioane de euro, destinat finantarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
O suma de 30 milioane de euro din acest acord este destinata Raiffeisen Bank Romania, in timp ce Raiffeisen Leasing va primi 15 milioane de euro, anunta un comunicat emis de Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank va finanta astfel IMM-uri cu maxim 250 de angajati, companii medii (care au intre 250 si 3.000 de angajati) si proiecte ale autoritatilor locale din Romania.
In plus, Banca Europeana de Investitii poate cofinanta creditele acordate de Raiffeisen, valoarea cofinantarii putamd sa ajunga la 100% din creditul acordat de banca.
Acordarea acestor linii de finantare are ca scop diminuarea impactului crizei financiare asupra IMM-urilor si a companiilor medii.
Creditele vor fi acordate pe termene medii si lungi. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:40
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii care apeleaza la creditele cu garantie JEREMIE, destinate IMM-urilor.
Banca Comerciala Romana (BCR) ofera linii de credite revolving din surse proprii sau din surse atrase, cu garantie gratuita JEREMIE in proportie de 80% din valoarea creditului BCR.
De asemenea, BCR acorda credite cu garantie Jeremie pentru capital de lucru, destinate consolidarii activitatii fara solicitarea planurilor de afaceri.
BCR extinde maturitatea maxima a creditelor acordate cu astfel de garantie de la sase la zece ani pentru creditele de investitii in active corporale si necorporale, precum si pentru capitalul de lucru destinat dezvoltarii / extinderii activitatii IMM-urilor.
Totodata, BCR majoreaza la cinci ani perioada de rambursare a creditelor pentru capital de lucru destinat consolidarii activitatii curente si la trei ani maturitatile aferente liniilor de credit revolving.
Garantia JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises" sau "Resurse europene comune pentru intreprinderi mici si mijlocii") este acordata in cadrul "Schemei transparente de ajutor de minimis sub forma de garantii de portofoliu de credite, ca parte integranta a implementarii initiativei JEREMIE in Romania", finantata de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 15:47