Creditele acordate companiilor si gospodariilor din zona euro au scazut cu 0,5% in decembrie, dar intr-un ritm mai lent decat luna precedenta, dupa ce Banca Centrala Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro, transmite Reuters.
Potrivit datelor publicate joi de BCE, creditele acordate sectorului privat au scazut cu 0,5% in decembrie, dupa o contractie de 0,9% in luna precedenta. In schimb, masa monetara M3, un indicator al lichiditatii existente in economie, a crescut cu 3,6% in ritm anual in luna decembrie, potrivit Agerpres.
Bancile din zona euro, in special in tarile afectate de criza, au restrans creditarea in asteptarea noilor norme de capital si a testelor de stres in timp ce companiile au redus investitiile. mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 15:39
Criza financiara determina reprezentantii marilor companii sa renunte la bancile si finantatorii locali si sa apeleze la institutiile financiare din SUA pentru imprumuturi.
Companiile europene au imprumutat 14,4 miliarde de euro (aproximativ 18 miliarde de dolari) ceea ce a determinat o dublare nivelului imprumuturilor acordate in 2011 care nu depasea 6,7 miliarde de euro, potrivit unui raport S&P citat de Wall Street Journal.
Ingrijorarile legate de situatia economica din Europa au crescut in ultima luna in special din cauza alegerilor din Grecia care au redeschis problema iesirii tarii din zona euro. Noile alegeri au fost stabilite pentru 17 iunie.
In timp, temerile legate de situatia precara a bancilor din Spania, a patra economie din zona euro s-au adancit. Vineri, guvernul Spaniei a anuntat nationalizarea efectiva a unuia dintre cei mai mari creditori ai tarii, Bankia din cauza creditelor neperformante.
"Mutarea" facuta de guvernul tarii ar fi starnit ingrijorarea investitorilor care considera ca revenirea sectorului bancar spaniol ar putea costa mai mult decat poate gestiona tara.
Unul dintre riscurile pe care companiile europene care se imprumuta in SUA trebuie sa si-l asume este acela ca in situatia in care nivelul imprumuturilor catre companii creste in SUA, se inregistreaza o scadere in Europa. Practic, companiile europene si-ar putea reduce optiunile de finantare, ceea ce ar determina si o crestere a costurilor.
Unele dintre cele mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:16
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in februarie cu 0,1% fata de nivelul din ianuarie, la 222,28 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 7,6%, potrivit datelor prezentate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pe segmente, creditarea in lei a coborat cu 0,4%, pana la 80,30 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 0,1%, la echivalentul a 141,98 miliarde lei.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a scazut cu 0,3%, la 34,62 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,4%, la valoarea echivalata in lei de 69,77 miliarde. Creditarea companiilor a scazut cu 0,5% pe componenta in lei, la 45,68 miliarde lei si a avut un declin de 0,2% pe cea in valuta, la 72,21 miliarde lei.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in februarie cu 1,4% fata de luna similara din 2011, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 7,9%. Creditele in lei acordate companiilor au crescut in februarie, in ritm anual, cu 9,2%, iar cele in valuta au sporit cu 11%. Per ansamblu, creditarea in lei a crescut cu 4,3% in ritm anual la finalul lunii februarie, in vreme ce creditarea in valuta a sporit cu 9,5%.
Creditul guvernamental s-a majorat in februarie cu 4,5%, pana la 77,04 miliarde lei. La 29 februarie 2012, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 23% (19,9% in termeni reali) fata de 28 februarie 2011
Masa monetara... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 13:11
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in ianuarie cu 0,2% fata de nivelul din decembrie, la 222,50 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 7,1%.
Pe segmente, creditarea in lei a coborat cu 1,2%, pana la 80,64 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 0,3%, la echivalentul a 141,86 miliarde lei, potrivit datelor prezentate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a scazut cu 0,9%, la 34,72 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,4%, la valoarea echivalata in lei de 69,52 miliarde. Creditarea companiilor a scazut cu 1,5% pe componenta in lei, la 45,92 miliarde lei si a avut un avans de 0,2% pe cea in valuta, la 72,34 miliarde lei.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in ianuarie cu 2% fata de luna similara din 2011, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 6,4%.
Creditele in lei acordate companiilor au crescut in ianuarie, in ritm anual, cu 10,7%, iar cele in valuta au sporit cu 10,3%. Per ansamblu, creditarea in lei a crescut cu 4,9% in ritm anual la finalul lunii ianuarie, in vreme ce creditarea in valuta a sporit cu 8,4%.
Creditul guvernamental s-a majorat in ianuarie cu 5,6%, pana la 73,57 miliarde lei. La 31 ianuarie 2012, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 17,9% (14,8% in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2011
Masa monetara in... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 10:51
Creditarea va ramane in 2011 la nivelul de anul trecut, dar ne putem astepta la o performanta mai buna a imprumuturilor acordate companiilor, a declarat, pentru The Money Channel, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc."Cel mai probabil, in 2011 nu o sa vedem o reluare a activitatii de creditare si acest lucru se va datora atat factorilor de oferta, adica dinspre banci, cat si factorilor de cerere, adica dinspre populatie si companii.
Ne vom situa undeva aproape de cresterea inregistrata anul trecut, adica in jur de 5% in ceea ce priveste activitatea de creditare la nivelul intregii economii", a spus Chidesciuc.
Potrivit acestuia, in acest an ar putea fi inregistrata o performanta mai buna a creditelor acordate companiilor."Probabil ca vom avea o performanta mai buna a creditelor acordate companiilor, acolo unde cred ca vom avea rate de crestere mai mari de 5% pe final de an si o performanta ceva mai slaba in cazul populatiei", a mai mentionat Chidesciuc.
ING Bank Romania a obtinut anul trecut un profit brut de 128 milioane lei, in crestere cu 52% fata de 2009.
Activele totale ale bancii au crescut cu 9%, la 12,03 miliarde lei, iar ponderea creditelor in activele totale a sporit cu 3%, la 7,46 miliarde lei. mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 13:20
Compania de brokeraj de credite Kiwi Finance si-a propus pentru 2009 cresterea cotei de piata pana la 2% din volumul creditelor acordate de bancile comerciale, in urcare cu 0,3% fata de cat are in prezent, estimand ca va intermedia credite in valoare de 34 milioane euro, a anuntat compania. Din volumul creditelor pe care Kiwi Finance estimeaza ca le va intermedia, 30 de milioane de euro vor fi credite pentru persoane fizice si 4 milioane de euro credite destinate IMM-urilor, se mai arata in comunicatul de presa publicat luni.
Noile obiective ale Kiwi Finance au fost stabilite luand in considerare o crestere de 10% a pietei de retail si marirea cotei de piata cu 0,3%.
"Incepand cu luna octombrie 2008 am trecut prin 3 etape de consolidare si reducere a costurilor, astfel incat suntem acum pe un palier ajustat noului context de piata.
Am introdus 2 noi linii de business, consultanta companii si consultanta juridica si continuam extinderea prin francize", a declarat Anca Bidian, directorul executiv al Kiwi Finance.
Liniile de business Kiwi Finance sunt: IMM - consultanta credite si leasing, pachete salariale, persoane fizice -consultanta si planificare pe bugetul familiei si consultanta juridica.
Kiwi Finance este lider pe piata de brokeraj bancar din Romania si a fost infiintata la sfarsitul anului 2003, sub numele de Gemini Capital Consult.
Compania detine 7 sucursale proprii in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj-Napoca, Campina si 3 francize. De la... mai mult
Luni, 04 Mai 2009, ora 12:23