Patru barbati si o femeie, trimisi in judecata pentru inselaciune si fals, dupa ce au luat credite de peste 850.000 de euro folosind acte false, au fost declarati nevinovati pentru ca faptele s-au prescris. Sentinta nu este definitiva.
Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a pronuntat, in data de 5 octombrie 2020, o prima sentinta intr-un dosar de inselaciune si fals in care au fost trimise in judecata cinci persoane acuzate ca, in anii 2009-2010, au luat credite de sute de mii de euro folosind acte false. Dosarul a fost deschis in 2014 si trimis in judecata in 2019.
Din cauza unor nereguli din rechizitoriu, judecatorul a retrimis dosarul la procuror pentru completarea urmaririi penale. Dupa retrimiterea in judecata au fost formate doua dosare.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, primul "tun" a fost dat in octombrie 2009. Folosindu-se de adeverinte de venit falsificate, care aratau ca are venituri mult mai mari decat in realitate, I.G.S. a obtinut un credit de 204.000 de euro. Cateva luni mai tarziu, barbatul a mai luat de la aceeasi banca 16.500 de euro, tot folosindu-se de acte false.
I.G.S. nu s-a limitat la a lua credite cu acte false. Potrivit procurorilor, in perioada 23.11.2009 - 12.01.2010 barbatul i-a pus la dispozitie unui alt inculpat adeverinte de venit false, pe baza carora barbatul a luat credit de 200.000 de euro.
In aceeasi perioada, I.G.S. i-a pus la dispozitie unui alt inculpat... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 00:02
Un antreprenor britanic de 39 de ani, devenit milionar, a cumparat banca ce ii refuzase un credit, in urma cu 20 de ani, cand a renuntat la locul sau de munca pentru a incepe propria afacere, arata digi24.ro.
Potrivit sursei citate, Adam Deering a povestit intr-o postare pe Instagram - care s-a viralizat rapid - cum a cumparat banca ce in urma cu aproape 20 de ani a fost pe punctul de a-i ruina viitorul. Milionarul a vrut sa transmita un mesaj de speranta tuturor celor care astazi se gasesc intr-o situatie disperata asa cum a fost si el in urma cu aproape 20 de ani.
"Am facut un plan al afacerii, apoi am stablit o intalnire cu directoarea bancii pentru a-i vorbi despre proiectul meu, despre deschiderea unui cont si obtinerea unui imprumut. Inainte de a merge la banca, m-am rugat, pentru ca nu aveam nicio letcaie si nicio idee despre cum as putea sa-mi realizez visul in lipsa banilor", a povestit barbatul, potrivit digi24.ro.
Antreprenorul, ajuns acum milionar, a povestit ca a fost refuzat de banca si a fost nevoit sa petreaca patru luni stand pe jos, intr-o cladire darapanata, fara a putea cumpara un birou sau un scaun.
In 2014, compania de gestionare a datoriilor infiintata de Deering a fost vanduta cu sapte milioane de lire, iar asta i-a permis antreprenorului sa cumpere inclusiv banca ce i-a refuzat creditul in urma cu 20 de ani. ...citeste mai departe despre "Un tanar ajuns milionar a cumparat banca de la care a cerut, fara succes, un credit cu care sa... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 10:23
UniCredit Bank ofera credite cu garantie de 50% acordata de Fondul European de Investitii, prin care intreprinderile mici si mijlocii din Romania pot accesa o finantare fara alte garantii cu acoperire materiala si fara comision de garantie, conform unui comunicat al bancii, remis, miercuri, AGERPRES.
Pe baza unui acord incheiat intre UniCredit si Fondul European pentru Investitii, ca parte a programului Uniunii Europene pentru Competitivitatea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (COSME, 2014 -2020), aceste finantari sunt posibile prin garantia oferita de COSME si Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI) infiintat in cadrul Planului de investitii pentru Europa.
Parteneriatul presupune emiterea de catre Fondul European de Investitii a garantiei COSME pentru UniCredit Bank, atasata creditelor pentru cheltuieli curente cu rambursari la termen. Acestea pot avea valori cuprinse intre 277.000 lei si 1.500.000 lei si sunt disponibile pentru solicitantii (companii mici si mijlocii cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 200.000 euro si cinci milioane euro) care intrunesc conditiile de eligibilitate aferente.
Scopul EFSI este de a sprijini finantarea si implementarea investitiilor productive in Uniunea Europeana si de a asigura accesul sporit la finantare.
Programul COSME pune la dispozitia IMM un instrument financiar cu scopul de a diminua dificultatile intampinate de intreprinderi atunci cand acceseaza o finantare, ca parte a strategiei Europa 2020, ce are ca... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 11:48
Romania a asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura, creditarea depasind cresterea economica, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei care a urmat sedintei Consiliului de Administratie al BNR.
"Dupa datele pe care le avem, sistemul bancar romanesc a trecut din pozitia de creditor in cea de debitor. Sa vedem in ce masura se confirma. Sunt mai multi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat in trecut, in repetate randuri. Nu este niciun mister cu evolutia lichiditatii. Sunt mai multi factori care contribuie.
Este vorba si de evolutia ciclica, lunara, a acestei lichiditati in functie de absorbtia si introducerea de lichiditati in piata de catre Ministerul de Finante. Nu vreau sa va mai repet procesul. Este lunar.
In perioada cand se platesc taxe si impozite dispar lichiditatile din piata, cand Ministerul de Finante plateste pensii si salarii se introduc lichiditati in piata si acestea sunt evolutii ciclice.
Apoi e vorba de faptul ca o parte din lichiditati au fost folosite de banci in procesul de creditare, ati observat noi am asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura intrucat cresterile, se pare, sa nu zicem hop pana cand nu sarim gardul, pentru ca avem evolutia creditarii care depaseste cresterea economica.
Bate spre 7%, cresterea economica probabil ca se va situa in jur de 4% anul... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:43
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 3,15%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Marti, indicele a crescut la 3,14%.
Miercuri, indicele a avansat la 3,15%, cel mai mare nivel din 7 mai 2014, cand a fost 3,16%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Indicele a crescut accelerat incepand din 13 aprilie, cand a atins nivelul de 2,07%.
Totodata, indicele ROBOR la sase luni a scazut miercuri la 3,23%. Marti, acesta a crescut la 3,24%, cel mai mare nivel din 14 mai 2014, cand a fost tot 3,24%.
BNR a anuntat, in 7 mai, cresterea ratei dobanzii de politica monetara de la 2,25% la 2,50% pe an.
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M).
Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 11:23
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a crescut puternic vineri, cu 4,7% fata de ziua precedenta.
Indicele a ajuns 3,09%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare din septembrie 2014, cand a fost 3,10%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat vineri la 3,16%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:15
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,13%, de la 2,07% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 14 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,46%, de la nivelul de 2,41% inregistrat vineri. De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,48% la 2,52%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,57%, de la 2,53%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%. Cea mai mare valoare a acestui indicator a fost inregistrata in luna octombrie a anului 2014, respectiv 2,20%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustine intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:01
Bancile romanesti prognozeaza in primul trimestru al acestui an o cerere de finantare in scadere din partea companiilor si stabilizarea cererii din partea populatiei, indiferent de destinatia creditului (ipotecar sau consum), arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ultimul trimestru din 2013, standardele de creditare s-au mentinut constante atat in cazul companiilor, cat si al populatiei. Cererea de credite din partea companiilor, precum si a populatiei pentru credite de consum s-a majorat, in timp ce in cazul creditelor imobiliare nu a cunoscut modificari semnificative.
Creditarea companiilor nefinanciare
In ultimul trimestru din 2013 s-a consemnat o crestere moderata a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, pe fondul avansului cererii de credite din partea firmelor de mari dimensiuni (corporatii), indiferent de maturitate, in timp ce cererea de credite din partea IMM s-a mentinut neschimbata.
Pentru T1 din 2014, bancile preconizeaza o scadere de o amploare ridicata a cererii de finantare la nivel agregat, pe fondul unei diminuari a cererii pentru majoritatea tipurilor de credite, cu exceptia cererii de credite pe termen scurt din partea corporatiilor, potrivit bancii centrale.
In structura, standardele de creditare au ramas nemodificate indiferent de dimensiunea
companiei debitoare sau de maturitatea creditului (termen scurt sau termen mediu si lung), iar bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2014... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 13:26
Anul 2013 a fost unul dificil pentru cei cu credite la banci, avand in vedere ca numarul restantierilor a ajuns la un nivel record, iar imprumuturile in euro sunt, in continuare, mai avantajoase. Insa ce se va intampla cu dobanzile la credite si depozite in 2014?
Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale contactati de Ziare.com, anul viitor va aduce o relaxare a conditiilor monetare.
In primul rand, analistii din piata se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara inca de la inceputul lui 2014.
Apoi, creditele in lei se vor ieftini, ca urmare a acestei decizii. Totusi, pentru imprumuturile in euro, exista toate sansele ca ratele sa ramana la un nivel similar ca cel din 2013.
Insa cea mai proasta veste data de banci este ca vor scadea si dobanzile la depozite, in special la cele in moneda nationala.
Citeste mai multe despre Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 14:05