Un raport al AVBS Credit arata ca romanii au accesat, in 2020, cu ajutorul brokerilor de credite peste 13.000 de imprumuturi in valoare de peste 400 milioane de euro, in crestere cu aproape 30% fata de anul 2019.
"Piata de brokeraj bancar se afla pe un trend ascendent, inregistrandu-se cresteri in valori de aproximativ 30%, iar printre investitiile preferate de romanii care au accesat un credit bancar in 2020 se regasesc proprietatile imobiliare, autoturismele, electrocasnicele mari si obiectele de mobilier.
STUDIU Creditorii din Romania au printre cele mai mari dobanzi din UE
Multi dintre romanii care si-au desfasurat activitatea profesionala de acasa au simtit nevoia sa isi reconfigureze spatiul de locuit pentru a lucra sau pentru a le oferi un ambient adecvat copiilor", a declarat directorul si fondatorul AVBS Credit, Valentin Anghel.
Romanii sunt dispusi sa acceseze credite bancare prin intermediul brokerilor de credite, iar pe parcursul primului an de pandemie, printre cele mai cautate si accesate credite bancare au fost: creditele ipotecare (80%), creditele de nevoi personale (14%), creditele "Noua Casa" (4%) si alte tipuri de credite (2%).
Creditul de pandemie - banca nici nu trebuie sa te vada la fata
Astfel, valoarea medie a unui credit bancar accesat de un roman prin intermediul unui broker de credite se situeaza la aproximativ 30.000 de euro, iar cea mai mare valoare inregistrata a unui credit bancar intermediat de AVBS Credit a fost de 255.000... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 11:59
Nu orice venit pe care-l incasezi este acceptat de banca atunci cand vrei sa accesezi un credit. Asa ca, daca iti faci calcul ca banca va accepta ca tu sa ai o rata de maximum 40% din venituri, s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, la ce venituri se uita banca atunci cand vrei credit.
Daca ai un salariu din mediul privat, ai sanse pentru a merge pe o rata de 35-40% din acesta, desi nu iti recomand sa te indatorezi atat de mult, mai ales pe termen lung.
In schimb, daca ai un salariu care iti cuprinde si anumite sporuri, bonusuri sau prime, ore suplimentare, norma de hrana si altele, atunci acestea iti vor fi luate si ele in calcul (depinzand de banca) dar numai in anumite procente.
Spre exemplu, in cazul indemnizatiei de cresterea a copilului, poti accesa un credit numai pe durata cat inca mai incasezi acest venit.
Daca faci parte din categoria personalului navigant sau a soferilor de tir, atunci trebuie sa stii ca si diurna se ia in calcul, dar din nou, aici depinde de la o banca la alta.
Daca activezi intr-o profesie liberala, atunci trebuie sa stii ca PFA-urile din acest domeniu pot primi credit, dar in anumite conditii. Unele banci cer ca tu sa ai activitate de minim 2 ani incheiati, altele cer doar un an.
Contractele pe drepturi de autor sunt acceptate in proportie de 75-85% la bancile mai restrictive, dar sunt si intitutii financiare sau nefinanciare care tin cont de 100% din acestea.... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 08:30
Pandemia ne-a fortat sa ne digitalizam, asa ca, daca vrei un credit, nu trebuie sa mai mergi pana la banca si sa stai in fata unui ofiter de credite pentru a obtine imprumutul. Creditul online este, de obicei, unul rapid, pentru urgente, asa ca si cererea ta va fi tratata "la urgenta".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cand sa iei un credit "la urgenta".
In general, un astfel de imprumut nu cere un dosar stufos, dar asta nu inseamna ca oricine poate primi un astfel de imprumut. Ai nevoie, totusi, de cateva acte pentru a demonstra creditorului ca poate sa aiba increde in tine. Marele avantaj este ca nu necesita drumuri pana la banca si inapoi, pentru ca este "credit online" si poti rezolva totul de la distanta.
Partea buna este ca un astfel de imprumut poate fi acordat si persoanelor care au un istoric negativ cu bancile din Romania, desi Ziare.com nu incurajeaza un astfel de comportament.
Daca alegi un astfel de imprumut trebuie sa stii ca nu este nevoie sa ai venituri peste salariul mediu net pe economie, ci poate fi si un salariul minim pe economie. Dar, la fel de bine, poti sa castigi si peste 10.000 de lei pe luna.
Cum spuneam la inceput, genul acesta de credit este numai pentru urgente, asa ca nu te avanta sa-l iei daca nu ai nevoie disperata de el.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Vrei un credit? Iata la ce comisioane trebuie sa fii atent!
Amanarea ratelor, salvare sau dulce capcana?... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 10:30
Banca Nationala a Romaniei a votat miercuri limitarea gradului de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, reprezentand o premiera dupa anul 2007. Noul regulament va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Astfel, potrivit unor surse citate de Profit.ro, pentru creditele in lei gradul maxim de indatorare va fi de 40%, iar pentru cele in euro de 20%. La creditele ipotecare pentru achizitia unei locuinte, gradul maxim creste cu 5% daca debitorul nu are sau nu a avut alta locuinta proprietate personala.
Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) pot sa depaseasca aceasta limita pentru debitorii cu venituri mai mari decat salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentand 15% din creditele acordate in trimestrul anterior. Exceptia nu se aplica creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent in lei) . Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor.
Decizia a fost luata dupa ce BNR s-a aratat ingrijorata de cresterea accelerata a creditarii persoanelor fizice din ultimii ani, mai ales de evolutia gradului de indatorare a persoanelor fizice cu venituri reduse.
Ultimul raport privind stabilitatea financiara publicat de Banca Centrala arata ca persoanele din grupa de venit cea mai joasa aveau un grad de indatorare de 53%, fata de 20% in cazul debitorilor care castiga peste dublul salariului mediu pe economie.
BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 17:11
Jumatate dintre locuitorii din mediul urban nu au si nu vor sa ia un credit, in timp ce doar 10% ar vrea sa ia un imprumut, principalul motiv fiind acela de a cumpara o casa, conform unui sondaj realizat de IRSOP Market Research & Consulting.
"Aici se cumuleaza mai multe motive. Primul motiv, poate nu in ordinea aceasta, il constituie cei care nu au resursele necesare pentru a face fata sau considera ca nu au posibilitatea sau considera ca nu sunt eligibili pentru un credit.
A doua categorie o reprezinta cei care pur si simplu se tem de credit, intrucat considera ca s-ar putea sa nu poata sa-l ramburseze.
A treia categorie o reprezinta cei care nu au nevoie efectiva de credit pentru ca ori isi rezolva problemele pe care le au cu veniturile proprii sau cu economiile pe care le au, fie nu au probleme care sa necesite rezolvarea lor si atunci aceste lucruri fie se pot cumula, fie sunt segmente independente", a explicat Petre Datculescu, directorul IRSOP, cu ocazia prezentarii sondajului efectuat pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Potrivit studiului, 44% dintre cei care vor sa ia un credit (10% dintre respondenti) au ca scop achizitia unei locuinte, 23% efectuarea de reparatii in locuinta, 11% cumpararea unui autoturism, 8% vor bunuri suplimentare pentru casa, 4% pentru afaceri, 4% pentru educatie si 6% pentru cheltuieli curente.
Conform sondajului, 40% dintre cei intervievati au deja un credit luat si nu mai vor altul.... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 18:26
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis luni majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai 2018. Asta inseamna ca se vor scumpi creditele romanilor.
Este a treia majorare din acest an a dobanzii de politica monetara. In ianuarie a crescut de la 1,75% pe an la nivelul de 2% pe an, iar in luna februarie a fost majorata iar la 2,25%.
Masura de a creste din nou dobanda de politica monetara vine ca o masura de a tina in frau rata inflatiei, care a urcat in luna martie la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Se scumpesc creditele romanilor. BNR a majorat dobanda cheie pentru a treia oara in acest an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 13:03
Plafonarea dobanzilor la credite va duce la compromiterea creditarii in Romania, a afirmat, joi, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, la o conferinta de specialitate, precizand ca ar putea fi afectati atat potentialii clienti cu venituri mici, cat si cei cu venituri mari.
"Fara a fi plastic deloc, am putea spune ca si o concluzie ca in Romania creditarea este compromisa", a spus Florin Danescu.
Acesta a precizat ca in industria bancara costul creditului este format din mai multe elemente si ca o eventuala plafonare a dobanzilor nu ar mai permite reducerea acestora decat prin diminuarea creditarii.
Astfel, cheltuielile operationale nu mai pot fi reduse dupa o perioada de peste 10 ani in care bancile s-au tot optimizat din perspectiva costurilor. Bancile au redus personalul cu peste 25%, reteaua bancara cu peste 25%, iar in concluzie nu mai exista interval de reducere a acestui element de cost.
Un alt element de cost il reprezinta depozitele atrase de la clienti si capitalul, dar nici aici nu exista multe posibilitati. In plus, o eventuala asteptare de a vedea dobanzi real - pozitive la depozite de acum incolo nu este una realista.
Exista un element care ar putea fi redus, iar acesta este cel al riscului.
"Al treilea element de cost si cel mai important din perspectiva acestei initiative legislative este nivelul de neperformanta sau riscurile pe care si le asuma bancile. Cu cat pretul va fi fixat si va fi mai jos acest... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 13:22
Pentru a putea contracta imprumuturi imobiliare, romanii au girat cu 908.599 de case si terenuri, potrivit datelor statistice de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Cele mai multe ipoteci s-au incheiat in 2007, adica 250.311, iar cele mai putine in acest an, doar 49.613 ipoteci in primele sase luni. "Deschiderea unei ipoteci in Cartea Funciara are loc atunci cand proprietarul locuintei ia un imprumut ipotecar de la banca sau cand gireaza cu imobilul pentru o alta persoana care vrea sa se imprumute. Vorbim atat de persoanele juridice, cat si de cele fizice", a spus Cornel Paunescu, vicepresedinte al Ordinului Geodezilor Romani, pentru Cotidianul. Cele mai multe gajuri la banci s-au pus de catre locuitorii judetelor bogate, iar cele mai putine de catre locuitorii zonelor mai slab dezvoltate economic.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
mai mult
Vineri, 28 August 2009, ora 09:06
Costul asigurarii datoriei Romaniei impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor a scazut miercuri cu aproximativ 50 de puncte de baza, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a ajuns la un acord de finantare cu Romania, potrivit Reuters. Astfel, costul asigurarii contra incetarii platii la creditele pe cinci ani (credit default swaps - CDS) pentru Romania au scazut la 475-525 puncte de baza, de la un pret mediu de 550 puncte de baza, a declarat un trader, citat de Reuters.
In acelasi timp, platforma de monitorizare a CDS-urilor CMA DataVision arata ca CDS-urile la cinci ani erau cotate la un pret mediu de 501,6 puncte de baza, de la 556,4 puncte.
"Pachetul FMI este pozitiv pentru Romania, pentru ca promite stabilitate fiscala pentru urmatoarele 12 luni, prin acoperirea golului din balanta de plati", a comentat Luis Costa, strateg pentru piete emergente la Commerzbank.
Pachetul de finantare convenit de Romania cu institutiile internationale cuprinde 12,9 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.
BERD anticipeaza ca va suplimenta finantarile in urmatorii doi ani cu 500 milioane euro, pana la 1 miliard de euro. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 12:37