"Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in acest an. Rata a dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara continua trendul de scadere in 2014, astfel ca institutiile de credit se astepteapta la o evolutie pozitiva a programului.
Inceputul anului 2014 a venit cu vesti bune pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a suplimentat fondurile la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste doua miliarde de lei.
"In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa", a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail Banca Romaneasca.
Din totalul plafonului aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", ANL primeste peste 40% din bugetul pentru 2014, respectiv de 495 milioane de lei.
Ce fonduri au alocat principalele banci in 2014
BRD, banca care ocupa a doua pozitie in clasamentul cotelor de piata dupa active, a primit cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului 'Prima Casa', in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite in valoare totala de 640 de milioane de lei.
Institutia de credit a acordat in cadrul programului Prima Casa,... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 12:35
Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Trecerea pe lei a programului 'Prima Casa' se va lovi de un obstacol ce tine mai degraba de mentalitate, iar negocierea in tranzactiile pe acest program se va face tot in euro, a declarat presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.
'Ar trebui luat in calcul faptul ca, in ultimii 23 de ani, piata imobiliara din Romania nu a fost niciun moment in moneda nationala. Noi dupa 1989 am avut piata in dolari si dupa aceea in euro. Mentalul colectiv nu percepe un pret al locuintei in lei, ci il converteste automat in euro. Trecerea la lei nu se face usor. Negocierea se va face intre cumparator si vanzator in continuare in euro. Vor fi diferente de curs de la intentia de cumparare si pana finalizarea tranzactiei, in care ori vanzatorul va lasa la pret ori cumparatorul va mai adauga bani', a spus Anca Bidian.
Oficialul Kiwi Finance sustine ca este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului 'Prima Casa' exclusiv pe lei pentru ca nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate ca au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent in euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.
'Daca luam in considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervati ANL, mai ramanem cu 700 milioane lei, iar acesta inseamna aproximativ 160 de milioane de euro. Iar daca ne uitam in urma la viteza de derulare a programului 'Prima Casa', acesti bani ar trebui sa ajunga doar pentru cateva luni, nu mai vorbim de un program... mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 12:59
Bancile pot introduce in oferta pentru Prima Casa si credite in lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Finantele isi propun, prin aceasta masura, sa "dinamizeze competitia pe acest segment de creditare".
"Propunerea are in vedere contextul actual in care se gasesc atat sistemul bancar european, cat si cel national, marcat de diminuarea capacitatii pietei locale de a asigura finantarea in euro, de dificultatile pe care le intampina jucatorii din sistemul bancar national in procurarea de valute straine, in special euro, scrie Agerpres.
Totodata, propunerea urmareste ca, prin introducerea posibilitatii de completare a ofertelor finantatorilor participanti in program, cu varianta de creditare in lei, sa dinamizeze competitia pe acest segment de creditare si prin orientarea cererii din partea potentialilor beneficiari catre ofertele competitive de creditare in lei, sa conduca finalmente la diminuarea riscului de curs valutar.
Prima Casa, pe ultima suta de metri. Vezi ce imprumuturi ipotecare au bancile
Astfel, diversificarea optiunilor de finantare aduce un plus de dinamism programului si se circumscrie politicilor macroeconomice sustinute de Banca Nationala a Romaniei", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
In programul "Prima Casa 4" bancile pot acorda credite cu dobanzi care sa se incadreze in anumite limite, EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 11:59
Prima Casa a obligat piata sa adapteze preturile astfel incat sa se ajunga la pragul de 60.000 de euro, creditul maxim pe care cumparatorii il pot accesa prin intermediul acestui program. Vezi ce banci practica cele mai bune dobanzi la Prima Casa.
Programul Prima Casa permite obtinerea unui credit pentru cumpararea unei locuinte finalizate, nefinalizate sau in faza de constructie. Un astfel de credit nu permite cumularea veniturilor cu sotul sau sotia, insa in calcul gradului de indatorare se va tine cont si de cheltuielile pe familie.
Daca vrei sa aplici la un credit prin Prima Casa trebuie sa ai minim 18 ani, maxim 70 de ani, si o vechime totala in munca de 12 luni. In plus, trebuie sa ai un venit net lunar minim imprumutat de 800 de lei.
Bancile cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa sunt: BRD, Raiffeisen Bank si BCR, potrivit datelor compilate de pe Vreaucredit.ro.
Suma maxima acordata prin programul BRD "creditul Prima Casa 4-pentru achizitia de locuinte finalizate" este de 57.000 de euro. Rata dobanzii aplicate este de 4,4%, fiind vorba despre o dobanda variabila calculata prin formula Euribor 3M+3,75%. Creditul este acordat pentru achizitia unei locuinte finalizate sau a unei locuinte nefinalizate, aflate in diverse stadii de constructie.
Pentru a contracta un astfel de credit trebuie sa aveti insa un venit lunar de minim 400 de euro si varsta minima de 20 de ani.
Pe locul al doilea in topul celor mai... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 08:46
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca, incepand de marti, lanseaza creditarea in lei in cadrul Programului Prima Casa 4,
"Prin accesarea creditului Prima Casa in moneda in care clientul obtine venitul se elimina riscul valutar, ceea ce este in concordanta si cu recomandarile Bancii Nationale a Romaniei".
"Un alt avantaj pentru clienti este acela ca BCR nu percepe comision de analiza dosar, iar clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR beneficiaza de o reducere a dobanzii cu 0,2 puncte procentuale fata de dobanda standard", a declarat Ioana Mihai - Sef Departament Credite Garantate, Directia Managementul Produselor Retail, BCR.
Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50mp.
Dobanda este variabila si este formata din Robor la 3 luni, plus o marja de 2,3% p.a. pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR sau 2,5% p.a. pentru clientii care nu isi incaseaza salariul intr-un cont BCR.
Clientii trebuie sa dispuna de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca accepta pana la trei coplatitori.
Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 11:40
Bank Leumi Romania si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au semnat un protocol de participare a institutiei de credit la etapa a IV-a a programului Prima Casa.Banca va acorda credite in limita unui plafon de 7,2 milioane euro, finantand atat cumpararea de locuinte finalizate sau in constructie, cat si achizitia de imobile care urmeaza sa fie construite.
Conditiile de acordare a imprumuturilor raman neschimbate fata de etapele precedente ale programului.
Astfel, pentru imprumuturile in lei, dobanda va fi egala cu ROBOR la trei luni + 2,45% (marja bancii), iar pentru cele in valuta, dobanda va fi de EURIBOR la trei luni + 3,95%, se arata intr-un comunicat al bancii.
Valoarea comisionului cuvenit FNCGIMM este de 0,49%/an.
Pentru un credit in valoare de 57.000 de euro contractat pe o perioada de 30 de ani, DAE (dobanda anuala efectiva) va fi de 5,91%, rata lunara va fi 324 euro, iar suma totala platibila va fi de 119.223 euro.
Pentru un credit in valoare de 245.000 de lei angajat tot pe o perioada de 30 de ani, DAE va fi 9,29 %, rata lunara 1.912 lei, in timp ce suma totala platibila de client va fi de 701.013 lei. In acest exemplu s-au folosit indicii de referinta valabili la 30 septembrie, EURIBOR la 3 luni - 1.55% si ROBOR la 3 luni - 6.21%. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 13:29
Tot mai multe banci apar pe piata cu oferte pentru "Prima Casa 4", asta dupa ce, in asteptarea acestui program, mai toate au scos cate o oferta alternativa, pentru a castiga cat mai multi clienti. Produsele sunt destule si variate, restul depinde doar de clienti si alegerea lor. Una dintre ultimele banci care au intrat in program este OTP Bank, care a si primit un plafon de 9,6 milioane de euro.
Oferta acestei banci este de 4% plus Euribor la 3 luni, pentru creditele in euro, in timp ce, pentru cele in moneda nationala, banca vine cu o dobanda compusa din 2,50% - marja bancii plus Robor la 3 luni. Si Raiffeisen Bank a ramas ceva mai la urma, dupa lansarea celei de-a patra parti a programului.
Aceasta a stabilit o marja de 3,9% plus Euribor la 3 luni si de 2,4% plus Robor la 3 luni. Cei care sunt deja clienti ai bancii au, din start, un mic avantaj. Daca isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la banca, platesc o marja de dobanda mai redusa cu 0,2 puncte procentuale, adica 2,2% la lei si respectiv 3,7% la euro. In iulie, Piraeus Bank s-a inscris in "Prima Casa 4" si are o oferta asemanatoare cu cea a OTP Bank.
Grecii au mai anuntat ca suma minima pe care o acorda printr-un astfel de credit este de 10.000 de euro, iar cea maxima este cuprinsa intre 57.000 si 71.250 de euro, in functie de segmentul de creditare pe care-l alegeti. Perioada maxima de creditare este de 30 de ani.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 11:14
Presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat marti ca in cateva zile ar putea fi lansat programul Prima Casa 4, informeaza NewsIn."Probabil, in cateva zile, programul Prima Casa va fi lansat. Lucrurile au intrat pe fagasul normal", a precizat Ghetea in cadrul unui eveniment pe tema fondurilor europene.
Acesta a mentionat ca interesul pentru acest program este foarte mare, existand deja solicitari.
"Activitatea de creditare se relanseaza in conditiile in care avem primele semnale de iesire din recesiune.
Pe acest fond, stabilitatea veniturilor va fi mai mare si oamenii vor reveni la dorinta de consum.
Suntem deja la al patrulea program Prima Casa, pentru care interesul este deja mare, avem produse pentru credite ipotecare, credite pentru populatie, toate acestea vor face ca lucrurile sa inceapa sa se miste in a doua parte a anului, deci destul de aproape. Fara sa tintim perioada 2007-2008, vom asista la o crestere a consumului in 2011", a explicat Ghetea.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, la randul sau, in cadrul aceluiasi eveniment:
"Speram ca astazi (marti, n.r.) sa se publice ordinul prin care se aproba toate formularele necesare pentru implementarea acestui proiect". Presedintele CEC Bank a adaugat ca, "foarte curand", in alegerea creditului in valuta sau moneda nationala nu va mai fi important nivelul de dobanda, pentru ca acesta va fi asemanator.
"Diferentele de dobanda la creditele in euro si... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 13:26