Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Romania a asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura, creditarea depasind cresterea economica, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei care a urmat sedintei Consiliului de Administratie al BNR.
"Dupa datele pe care le avem, sistemul bancar romanesc a trecut din pozitia de creditor in cea de debitor. Sa vedem in ce masura se confirma. Sunt mai multi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat in trecut, in repetate randuri. Nu este niciun mister cu evolutia lichiditatii. Sunt mai multi factori care contribuie.
Este vorba si de evolutia ciclica, lunara, a acestei lichiditati in functie de absorbtia si introducerea de lichiditati in piata de catre Ministerul de Finante. Nu vreau sa va mai repet procesul. Este lunar.
In perioada cand se platesc taxe si impozite dispar lichiditatile din piata, cand Ministerul de Finante plateste pensii si salarii se introduc lichiditati in piata si acestea sunt evolutii ciclice.
Apoi e vorba de faptul ca o parte din lichiditati au fost folosite de banci in procesul de creditare, ati observat noi am asistat la o cadere a intermedierii financiare, dar se pare ca s-a produs punctul de cotitura intrucat cresterile, se pare, sa nu zicem hop pana cand nu sarim gardul, pentru ca avem evolutia creditarii care depaseste cresterea economica.
Bate spre 7%, cresterea economica probabil ca se va situa in jur de 4% anul... mai mult
Luni, 06 August 2018, ora 17:43
Ritmul de crestere economica se va tempera, iar Banca Nationala a Romaniei va decide majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 3% pana la sfarsitul acestui an, a declarat, joi, Andrei Radulescu, director de cercetare al Bancii Transilvania, in cadrul conferintei "Economia digitala - ce poate sa castige Romania?".
"Ma astept sa avem o decelerare a ritmului de crestere economica, care deja se intampla in prezent daca ne uitam la datele pe trimestrul unu. Avem insa o redinamizare a investitiilor publice in acest an, iar la acel deficit bugetar pentru primele cinci luni, anuntat ieri, de 0,88%, a contribuit si revitalizarea cheltuielilor de capital ale statului, ceea ce este un lucru incurajator, pentru ca va antrena si investitiile private", a sustinut Radulescu.
Totusi, el a aratat ca investitiile private vor continua cu un ritm mai lent fata de perioada de dinaintea cresterii economice.
"Ne asteptam si la temperarea consumului privat spre un ritm apropiat de potential. 10% era un ritm nesanatos, insa anul trecut a fost unul exceptional si prin prisma mixului de politici economice implementat si valului de masuri fiscale si de venituri, care au stimulat cererea", sustine oficialul BT.
Si exporturile si-au redus turatia, pentru ca si zona euro a intrat intr-un proces de decelerare, a aratat el.
"Dinamica cheltuielilor publice depaseste dinamica veniturilor si deja Comisia Europeana avertizeaza ca trebuie masuri pentru mentinerea deficitului sub 3% din... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 17:30
Romania poate avea economia cu cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, dar de asemenea nu are rival la cel mai putin flatant indicator: deprivarea sociala, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Conform datelor publicate marti de Eurostat, in Uniunea Europeana, 16% din populatie (75 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivarii materiale si sociale, cea mai ridicata rata fiind in Romania (50%) si Bulgaria (48%).
Potrivit Eurostat, persoanele care se confrunta cu deprivarea materiala nu au mijloacele necesare pentru cel putin cinci puncte din aceasta enumerare: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta in fiecare an departe de casa, evitarea restantelor (la plata creditului ipotecar, a ratelor, a chiriei si a utilitatilor), la fiecare doua zile o mancare cu carne, sau echivalentul vegetarian, mentinerea locuintei la un nivel de incalzire adecvat, o masina/camioneta proprietate personala, schimbarea incaltamintei, imbracamintei si mobilei uzate, bani de buzunar (cheltuirea saptamanala a unei sume mici de bani pentru sine), activitatile de recreere in mod regulat, iesire cu prietenii cel putin o data pe luna, conectare la internet.
Nivelul din Romania este de peste trei ori mai ridicat decat media din UE.
Economia Romaniei a crescut cu 8,8% in trimestrul trei din 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani.
In pofida faptului ca Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana in functie de PIB... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:54
1Intre anii 1950 si 1970, Romania a avut unele dintre cele mai ridicate ritmuri de cresteri ale economiei, dezvoltarea fiind impresionanta chiar si pentru observatorii occidentali; in acea perioada, s-au atins chiar si procentaje ale cresterii PIB de peste 15%.
Tara avea atunci una dintre cele mai inalte rate de acumulare din lume, iar cresterea economica alimenta dezvoltarea rapida a infrastructurii si a capacitatilor industriale nationale.
Imediat dupa venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu, s-au crescut puternic salariile, s-a reformat sistemul de pensii si s-au scazut preturile reale ale bunurilor de consum in vederea cresterii consumului. Pentru a alimenta cresterea economica si consumul, guvernul Romaniei a acumulat o datorie externa uriasa, care, intr-un singur an (1980) s-a triplat: de la 3,5 miliarde USD la aproape 10 miliarde USD, din cauza cresterii dobanzilor, ca urmare a crizei economice mondiale.
Deficitul comercial crestea vertiginos, astfel incat intr-un singur an (1975, anul primului acord cu FMI), exporturile au crescut cu 33%, iar importurile cu 48%! Ca urmare a acestor deficite uriase, FMI si creditorii internationali au impus Romaniei o politica de austeritate dramatica: importurile au fost reduse cu rate de doi digiti an de an, in 1978 a venit primul an de cresteri ale preturilor la transport, alimente, servicii si imbracaminte; in 1979, al doilea val de scumpiri a lovit produsele energetice, iar in 1982 au venit scumpiri de 35% in medie... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 15:30
Chiar daca ne laudam cu o datorie publica mica, Romania are de platit anul acesta rate de 14 miliarde de euro. Singura solutie pare a fi rostogolirea datoriilor.
In 2012, statul roman, prin Ministerul de Finante Publice (MFP), are de returat diversilor creditori suma record de 60 de miliarde de lei (14 miliarde de euro), de patru ori mai mare decat rata din 2008.
Doar dobanzile si comisioanele aferente datoriei publice totale vor fi de 2 miliarde de euro. Conform Ministerului Finantelor, anul 2012 va reprezenta apogeul acestor note de plata, urmatoarea perioada urmand sa fie mai relaxata.
Datoria s-a triplat in criza
Aceste rate sunt urmarea unei datorii publice a Romaniei ce se apropie de 40% din Produsul Intern Brut (PIB), suma triplandu-se de la inceputul crizei, in 2008. Astfel, daca in urma cu patru ani, Romania avea o datorie de 69,02 miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut, aceasta ajunsese la 193,25 miliarde de lei. Ponderea din PIB a crescut de la 13,4% la 34,3% in aceasta perioada, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
"Datoria Romaniei se afla pe un trend crescator de cativa ani din cauza ca statul nu este in stare sa genereze venituri proprii si sa reduca cheltuielile", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Astfel, statul roman este asemuit cu o familie nepasatoare, care nu stapaneste niciun fel de notiune financiara si care nu obtine venituri, dar nici nu scade cheltuielile.
"In 2012,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 12:20
Romania va inregistra pe termen lung o crestere economica peste media Uniunii Europene, datorita procesului de convergenta, insa economia nu va mai fi sustinuta de creditare, ca in trecut, a declarat miercuri directorul executiv al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, informeaza Mediafax."Perspectiva pe termen lung este inca acolo. Aceasta nu s-a schimbat si invesitorii vad acest lucru", a spus Groningen, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.
El a aratat ca activitatea de creditare a scazut foarte mult, una din cauze fiind si reducerea semnificativa a cererii, dar si a increderii.
"Solutia nu este sa spui bancilor sa imprumute bani. Trebuie schimbate mai multe lucruri pe toate nivelurile economiei, lucruri care sa stimuleze cu adevarat economia", a precizat Groningen.
Reprezentantul Raiffeisen a explicat ca increderea consumatorului este mult mai scazuta in Romania decat in alte tari, acesta fiind unul din motivele pentru care oamenii ezita in a cheltui bani.
"Vom vedea rate de crestere peste media UE, pentru ca Romania va beneficia de procesul de convergenta, dar cresterea nu va mai veni din creditare", a mai spus Groningen.
Autoritatile romane si expertii FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero, dupa ce anterior prognoza a fost redusa de la 1,3% la 0,8%. In 2009, economia a scazut cu 7,1%. mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 11:13