Cardul de credit poate fi un produs bancar excelent, insa trebuie sa stii foarte bine cum il folosesti, astfel incat sa scapi cat mai ieftin.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti eficient un card de credit.
1. Cardul de credit are o perioada de gratie, adica perioada in care poti returna banii cheltuiti fara a plati dobanda. Plateste la timp toti banii si nu vei da bancii niciun leu in plus. Bancile mizeaza pe faptul ca unii clienti nu pot returna, la timp, integral, sumele cheltuite, iar de aici apar dobanzile mari.
2. Foloseste cardul de credit ca pe un supliment financiar care nu este necesar bugetului tau. Adica, sunt bani pe care ii ai la dispozitie, dar nu ai nevoie de ei. Un fel de plasa de siguranta, in cazul in care se intampla ceva. Cam acelasi rol il are si overdraftul.
3. Foloseste cardul de credit numai pentru achizitii importante. Nu-l folosi pentru cumparaturi mici, de zi cu zi, pentru ca, dupa o luna, putin cate putin, poti acumula o datorie prea mare, care te va destabiliza financiar. Aici trebuie sa intervina omul disciplinat din tine.
4. Sumele mari primite fara efort sunt atragatoare, asa ca, daca folosesti cardul de credit pentru motive ca la punctul 2, atunci cere bancii sa nu iti ofere un card de credit cu suma limita, ci cu una rezonabila pentru tine. De exemplu, daca ai un salariu de 3.000 de lei, iar banca iti ofera un card de credit cu 5.000 de lei pe el, ideal ar fi sa ceri bancii ca suma... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 07:30
In general, cand ai nevoie de un imprumut cat mai repede, primul lucru la care te gandesti este sa apelezi la apropiati, fie ca e vorba de un prieten sau o ruda.
Insa, de obicei, acestia nu dispun de intreaga suma de care ai tu nevoie si pe care ti-ai putea permite sa o returnezi in timp. Deseori, chiar daca acele persoane detin banii respectivi, ti-i pot imprumuta pe o perioada prea scurta pentru posibilitatile tale de restituire.
In ultima instanta, iei in considerare ideea de a contracta un credit rapid de ordin bancar. Dar, si in acest caz, de cele mai multe ori primesti un raspuns nefavorabil din partea bancilor. Numeroase formalitati, conditii greu de indeplinit, garanti sau garantii - toate acestea te descurajeaza sau te fac sa renunti intru totul. Insa planurile tale nu pot astepta la infinit, iar uneori problemele nerezolvate la momentul potrivit genereaza alte probleme!
Astfel, ajungi sa recurgi la cea mai eficienta metoda disponibila la ora actuala: un credit rapid nebancar. Acordat de o IFN (institutie financiara nebancara), un astfel de imprumut poate fi contractat indeplinind conditii minime.
Special creat pentru nevoile tale personale ori pentru situatii de urgenta, acesta consta intr-o suma de bani care ajunge de obicei pana la 20.000 Lei, foarte utila, ce poate fi accesata pe termen scurt sau mediu. Cu rate fixe lunare ori saptamanale, un astfel de credit rapid este solutia la care apeleaza mii de romani in prezent.
Spre exemplu, Provident... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 13:11
Peste 150.000 de persoane fizice si aproximativ 10.000 de companii au solicitat pana in prezent amanarea platii ratelor la credite, termenul limita pentru depunerea cererilor fiind jumatatea lunii mai, a declarat vineri, pentru AGERPRES, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
"Peste 150.000 de persoane fizice (au solicitate amanarea ratelor la credite - n.r.) si aproximativ 10.000 de companii. Din aproximarile pe care le facem in momentul de fata", a spus Florin Danescu, intrebat care este numarul de cereri de amanare a ratelor la credite primit de banci.
Potrivit presedintelui executiv al ARB, clientii au inceput sa depuna cereri de cand bancile au oferit solutii, dar volumul a crescut foarte mult in ultimele zile, dupa aparitia normelor de aplicare pentru Ordonanta 37.
El a mentionat ca cererile se pot depune pana la jumatatea lunii mai, iar daca ritmul de crestere a numarului de solicitari se mentine, se consuma portofoliul de clienti. "Nu stiu daca ar fi bine, ca nu e vorba de resurse sau ca nu ar vrea bancile. Doamne fereste! Ci de faptul ca inseamna ca oamenii nu ar face selectia intre cei care chiar au nevoie sau pur si simplu ar cere toata lumea fara sa aiba nevoie. Ar fi o greseala pentru ca si-ar incarca nota de plata fara rost", a declarat Florin Danescu.
De asemenea, el a mentionat ca volumul este foarte mare pe comunicare nu numai despre credite, dar si pentru restul produselor. Clientii ar putea sa foloseasca... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:54
In ultimii ani, atunci cand romanii au cautat o varianta optima de finantare, s-au indreptat, tot mai mult, catre ofertele de credit propuse de institutiile financiare nebancare (IFN), deoarece puteau beneficia de un credit rapid, fara sa fie nevoiti sa prezinte prea multe hartii; aveau o perioada de rambursare personalizata; formalitatile de creditare erau minime, aproape inexistente; in anumite situatii, nu aveau nevoie nici macar de adeverinta de venit pentru a primi banii in cont etc.
Fie ca aveau un plan de afaceri ce necesita finantare urgenta, fie ca isi doreau credite rapide pentru achizitionarea de bunuri, vacante sau electronice performante, romanii au contribuit la cresterea IFN-urilor, prin interesul manifestat fata de usurinta cu care obtineau credite online rapide.
Evolutia institutiilor financiare nebancare, din 2015 pana in prezent
Numai in intervalul 2015-2018 s-au infiintat aproximativ cate 10 IFN-uri anual, avand ca obiect de activitate acordarea de credite de consum si imprumuturi imobiliare. In anul in curs functioneaza peste 250 de IFN-uri (active si inregistrate in registrul general al BNR si Registrul Special al BNR), specializate in credite de consum, microcreditare, leasing financiar, sau cele cu activitati multiple de creditare.
Ascensiunea IFN-urilor si cresterea interesului romanilor pentru un credit rapid au atras atentia bancilor care au inceput sa simta impactul concurentei.
Cererea mare a romanilor pentru credite online rapide... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:40
Cei care doresc refinantarea unui credit pentru a beneficia de noul indice de calcul a ratelor trebuie sa compare dobanda efectiva anuala a tuturor bancilor din piata si sa incerce sa plateasca in avans cat mai mult, pentru a reduce din comisioane, a declarat, miercuri, Irina Chitu, analist si director general al platformei de servicii financiare Finzoom.
"Trebuie sa ne uitam si sa comparam intreaga piata, pentru ca sunt banci care au mentinut dobanzile, banci care le-au marit si unele care le-au scazut. Comparatia s-a facut pentru propriul produs. Daca facem o comparatie intre banci, sa o facem nu doar dupa dobanda, ci in functie de dobanda anuala efectiva, ceea ce inseamna costul total al creditului, atat dobanzi, cat si comisioane. Si sa facem un top al bancilor in functie de dobanda pentru creditul pe care ni-l dorim. Aceasta deoarece o banca e posibil sa fi marit dobanzile, dar in continuare sa fie in top 5, iar una sa fi micsorat dobanzile, dar sa nu fie in top 5", considera Chitu, care a participat la Forumul Pietei Financiare.
Ea a precizat ca orice credit refinantat presupune costuri suplimentare, iar, daca vorbim de unul ipotecar, aici intra si costurile cu tertii, respectiv cele cu evaluatorul si notarul, care pot ajunge chiar si la 1.000 de euro.
"Primul pas pentru refinantare este sa mergem la banca si sa spunem care este problema, sa facem impreuna cu ea simulari. Important este sa comparam, sa luam o decizie pentru noi, fiecare, cum ne imprumutam.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:47
O ordonanta de urgenta nu poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania, aceasta este in primul rand un act fiscal si printr-un act fiscal nu se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la modificarile OUG 114, precizand ca este un punct de vedere personal.
"Inca nu stiu exact cum va arata maine dupa sedinta de Guvern acest document. Ceeea ce pot sa va spun este ca nu am cum sa cred ca o ordonanta de urgenta poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania. O ordonanta de urgenta este in primul rand un act fiscal. Guvernul gestioneaza fiscalitatea, politica fiscala si are tot dreptul sa fiscalizeze in aceasta tara si normal ca are tot dreptul sa introduca impozite pentru banci, bineinteles respectand legitatile economice. Pentru ca acesta este un lucru important. Dar aceasta nu inseamna ca printr-un act fiscal se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, fie la ipotecare, fie pentru creditele de consum, fie pentru populatie", a spus Adrian Vasilescu, precizand ca este un punct de vedere personal.
El a oferit exemplul unui credit care are o dobanda de 8% si a explicat componentele acesteia. Astfel, patru parti reprezinta operatiunile bancii, doua parti reprezinta apararea de riscul de creditare, o parte o reprezinta costul finantarii si o parte costul capitalului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:29
Dobanda pentru creditele acordate in moneda nationala va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, se arata in proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, respectiv pentru modificarea OUG 114/2018.
Documentul - publicat marti seara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) - prevede modificari si pe alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 20 septembrie 2016.
"In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) pentru creditele in valuta, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului;
b) pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:55
Creditele pot fi oferite de banci sau de institutii financiare nebancare. Cele din urma sunt mai rapide si nu presupun niciun fel de garantie. In schimb, valoarea imprumutata este de cel mult 10.000 de lei. Acest gen de credit nebancar te ajuta sa iti rezolvi rapid probleme ivite din senin, care necesita o cheltuiala neprevazuta.
Spre deosebire de creditele pentru nevoi personale sau creditele imobiliare, imprumuturile rapide sunt o varianta mult mai simpla de a obtine bani pe care te angajezi sa ii restitui intr-un anumit interval.
Practic, atunci cand intervine o problema pentru rezolvarea careia este necesara o anumita cheltuiala, poti apela la un credit nebancar ca la un prieten. Diferenta este ca institutia financiara va avea mereu disponibila suma necesara pentru a te imprumuta rapid, pe cand cei apropiati e posibil sa nu detina banii de care ai avea nevoie.
Un alt avantaj important este dat de faptul ca ratele dobanzilor la imprumuturile nebancare sunt adesea mult mai mici decat ratele dobanzilor la cardurile de credit, care de obicei variaza intre 10 si 20% sau chiar mai mult. In aceste conditii inseamna ca vei restitui suma imprumutata plus o anumita dobanda, care este mai mica decat daca ti-ai face un card de cumparaturi la care bancile pretind dobanzi, dar si comisioane.
Atunci cand soliciti un imprumut rapid, consultantul financiar nu iti va cere niciun fel de justificari privind destinatia banilor. Practic, este treaba ta ce faci cu ei. Iti iei un... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:22
* "Cel mai Cel" este primul produs financiar care imbina avantajele unui credit urgent cu posibilitatea de a rambursa creditul intr-un termen mai lung.
Din februarie 2015, cei care cauta un credit rapid, dar ieftin, pe termen mediu si lung, dar simplu de obtinut, au in sfarsit o optiune reala: creditul "Cel mai Cel" de la Credius IFN. Sume de pana la 25000 RON pot fi obtinute in 60 de minute, fara adeverinta de venit si fara documente suplimentare.
Fiecare aplicant primeste o oferta personalizata, dar ratele sunt intotdeauna fixe si costurile transparente, iar dobanda variaza intre 7% si 17% pe an (7% in cazul prezentarii unei adeverinte de venit). Pentru o suma de 1000 RON, imprumutata pe termen de 24 luni cu o dobanda de 17%, comision de administrare lunar 3,6% si DAE 80,12%, rata lunara ajunge la 72,59 RON.
"'Cel mai Cel' este cel mai bine conturat produs existent pe piata creditelor urgente. permitand cu un efort financiar minim obtinerea unui credit urgent fara mare bataie de cap", declara Andrei Buzgan, CEO Credius.
"Am observat rapid ca, in ciuda aparentei abundente de optiuni, exista putine credite de nevoi personale care sa corespunda cerintelor unei bune parti a clientilor: accesibil pe de o parte si ieftin pe de alta parte. Exista creditul rapid, obtinut repede si simplu, dar extrem de scump; si creditul pe termen mediu si lung, pentru sume mai consistente, care se obtine cu greu, cu alte costuri indirecte, si intr-un termen mult mai lung.
Noi... mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 13:37