In cei 5 ani de cand Raiffeisen Bank sprijina antreprenorii la inceput de drum prin programul de finantare factory, peste 1000 idei de business au fost inscrise in competitie, iar peste 300 dintre acestea au primit sprijin financiar in valoare totala de aproape 12 milioane de euro. Impreuna, specialistii din fabrica de idei, alaturi de antreprenori, si-au suflecat manecile si au lucrat la fiecare idee sau business pentru a le duce la nivelul urmator.
Prin factory, Raiffeisen Bank a construit si a consolidat de-a lungul timpului un ecosistem de oportunitati pentru antreprenorii din program, oferind de la acces la finantari de 50.000 euro pentru afacerile lor, la ore de educatie antreprenoriala in Startup Studio by Factory, pana la strategii de scalare personalizate si finantari in factory GROW pentru companiile care vor sa creasca accelerat.
In tot acest timp, in jurul factory s-a format si consolidat o comunitate dinamica, puternica si inovatoare, care schimba in fiecare zi mediul de business din Romania. Sute de antreprenori au primit finantarea care le-a dus afacerile la nivelul urmator si care le-a oferit sansa unui start rapid si sanatos in business.
In editia a treia a fabricii de idei, Razvan Idicel a convins echipa factory ca visul lui merita sa fie sprijinit. Astfel, deliciile traditionale au devenit marca #madeinfactory si au prins avant pe piata din Romania.
"Colaborarea cu Raiffeisen Bank a inceput prin participarea noastra la programul factory,... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2022, ora 17:03
Cateva banci din Romania au "credite verzi", adica imprumuturi speciale pentru cei care vor sa isi ia o casa eficienta din punct de vedere energetic. Acesta sunt ceva mai ieftine decat creditele ipotecare obisnuite, dar vin si cu anumite conditii.
Astfel, pana la 30 iunie, Banca Transilvania are un astfel de credit verde oferit in anumite conditii. Pentru a lua imprumutul locuinta va trebui sa aiba un certificat energetic A sau B superior, iar consumul anual specific trebuie sa fie mai mic sau egal cu 163 kWh/metru patrat.
In acest caz, pentru un credit de 492.500 de lei (echivalentul a 100.000 de euro) pe o perioada de 360 de luni, veti avea o DAE de 4,4% pe an, iar rata creditului va fi de 2.429 de lei. Pentru acest credit va trebui sa ai un avans de minim 15%.
La capitolul comisioane vei avea:
* comision anual de administrare: 150 lei/ an* comision unic pentru serviciile pe care ti le oferim la cerere: 100 lei/ serviciu* asigurarea imobilului: este obligatorie, dar venim in ajutorul tau si iti oferim posibilitatea incheierii asigurarii direct la banca* taxa de inscriere la arhiva electronica a garantiei pe venituri: 87,60 lei pentru fiecare garantie
Creditul Ipotecar Verde
Cam cu aceleasi conditii vine si Creditul Ipotecar Verde de la Unicredit Bank. Acesta se lauda in schimb, ca este cu 0,70 puncte procentuale mai ieftin decat un credit standard si are o dobanda de 4,29% sau o DAE de 4,90% pe an.
Pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta -... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2021, ora 06:00
Volumul creditelor acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) anul trecut a crescut cu 31%, la 16,5 milioane de lei, cu 31 % mai mare fata de cel realizat in 2010, astfel incat soldul total al acestora a ajuns la 50 milioane lei.
Depunerile efectuate de clienti in 2011 au fost cu 18% peste nivelul anului 2010, iar la sfarsitul anului soldul total a atins cifra de 244 milioane lei.
Numarul de contracte incheiate de clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte in 2011 a crescut cu 37% fata de 2010, in prezent banca avand in portofoliu peste 148.000 de clienti. In ceea ce priveste calitatea contractelor incheiate de clienti anul trecut, sumele economisite de catre acestia au fost cu peste 67% mai mari fata de sumele economisite pe contractele incheiate in 2010.
Nivelul sumei contractate aferente acestor contracte s-a situat, la 31 decembrie 2012, la valoarea de 2,4 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 5% fata de 2010.
"In ultimii ani observam o tendinta imbucuratoare de crestere a economisirii. Pana acum, primii 20.000 de clienti RBL, care au parcurs intregul ciclu de economisire, au investit 220 de milioane lei pentru imbunatatirea conditiilor lor locative: modernizare, reabilitare, constructie, achizitie locuinte etc".
"Ei au economisit constant si au beneficiat de prima de stat de 25% din economiile anuale (in limita a 250 de euro) si de dobanda bancii. In ultimul an, observam ca parintii pun deoparte din ce in ce mai multi bani pentru copiii lor.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:04
Raiffeisen Bank a obtinut un profit net de 96 milioane de euro in 2011, in crestere cu 16% fata de 2010,cand a fost de 83 milioane de euro.
Cresterea s-a datorat, in principal, calitatii bune a portofoliului de credite, unui nivel stabil al provizioanelor,precum si capitalizarii solide a bancii.
La sfarsitul anului 2011, valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank era de 5,521 miliarde de euro, mai mare cu 8% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Volumul de credite administrate de banca a crescut cu 16% fata de 2010, ajungand la 3,53 miliarde de euro, in timp ce volumul de depozite a crescut cu 7%, pana la 3,95 miliarde de euro.
Raportul credite/depozite era de 89% la sfarsitul lui 2011, fata de 83% la finele anului anterior. Rata solvabilitatii era de 10,9% la sfarsitul lui 2011, "dovada a lichiditatii sanatoase si a capitalizarii foarte bune a bancii".
"Raiffeisen Bank a anuntat un profit net de 96 milioane euro, un rezultat foarte bun in conditiile economice pe care le traversam in ultimii ani. Capitalizarea buna, precum si diversificarea surselor noastre de venituri ne-au permis sa crestem venitul bancii cu 6% si sa ne continuam dezvoltarea.", a declarat Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.
Cheltuielile au crescut cu 3% ca urmare a unei contributii mai mari la fondul de garantare a depozitelor si a cresterii TVA
Potrivit bancii, in 2011, cheltuielile au crescut cu 3% ca urmare a unei contributii mai mari la fondul... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 15:15
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30
Raiffeisen Romania nu va fi afectata semnificativ de decizia autoritatilor austriece de a limita creditarea bancilor locale pentru subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est, intrucat are suficient capital la dispozitie si resurse interne, potrivit lui Steven van Gronigen, CEO-ul institutiei.
Raiffeisen, una dintre cele mai mari institutii de credit din Romania, ar putea emite obligatiuni anul viitor, printr-un program pe termen mediu, de aproximativ 1,5 miliarde de euro, insa asteapta momentul potrivit sa obtina un pret rezonabil, a declarat van Groningen, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Institutiile de supraveghere austriece restrictioneaza imprumuturile viitoare ale bancilor austriece - inclusiv Raiffeisen, Erste Group Bank si Austria AG de la Unicredit, in Europa Centrala si de Est. Astfel, noile imprumuturi acordate nu trebuie sa depaseasca de 1,1 ori depozitele si fondurile totale pe care subsidiarele bancilor austriece le pot obtine pe cont propriu.
La sfarsitul lunii iunie, rata dintre imprumuturile acordate in Romania de Raiffaisen si depozite este de 1,3 in Romania, 1,5 in Ucraina si de 1,2 in Ungaria, potrivit companiei.
"Nu imi fac griji ca nu primesc niciun ban de la Raiffeisen Group. Asadar, pentru noi nu este nicio problema", a declarat van Groningen.
"Cred ca e o masura sanatoasa, in principiu, care poate limita riscul sistemic. In Romania, sunt sanse sa vedem si mai multa presiune in atragerea de depozite fata de anii trecuti, iar... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 18:12
Raiffeisen Bank va acorda, prin programul guvernamental Prima Casa 3, credite in valoare de 25 milioane de euro, conform plafonului primit de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), a anuntat institutia de credit, intr-un comunicat preluat de Mediafax.Dobanda la un credit Prima Casa in lei este egala cu ROBOR la 3 luni (in prezent 6,18%), la care se adauga marja bancii, de 2,5%.
Marja este redusa la 2,25% in cazul in care clientul isi primeste venitul lunar intr-un cont curent Raiffeisen Bank.
Pentru creditele Prima Casa in euro, dobanda este egala cu EURIBOR la 3 luni (in prezent 1,01%), plus marja bancii de 3,5%, care poate scade la 3% pentru clientii cu salariul sau pensia la Raiffeisen Bank.
Banca are un portofoliu de credite de aproximativ 90 milioane de euro acordate in primele doua etape ale programului guvernamental, din care circa 75 milioane de euro prin Prima Casa 2.
mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:51
Grupul austriac Raiffeisen International, a doua mare banca din Europa Centrala si de Est, prezenta si in Romania, va relaxa conditiile de creditare in fostele tari comuniste din Europa, in conditiile in care economiile si valutele din regiune s-au stabilizat. Politicile restrictive introduse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers au fost relaxate in unele din cele 17 state in care Raiffeisen este prezenta, a declarat directorul financiar al institutiei de credit austriece, Martin Gruell, potrivit Mediafax.
Oficialul a precizat ca avansul creditului regional va reveni la peste 10%, insa nu va reusi sa se ridice la nivelurile maxime inregistrate anterior din cauza conditiilor de creditare mai stricte si a cerintelor mai severe pentru capitalul bancilor.
"Imediat dupa criza Lehman Brothers am inasprit regulile de acordare a imprumuturilor, iar acum le relaxam in statele ale caror economii, potrivit estimarilor noastre, isi vor reveni mai repede", a precizat Gruell.
Statele care se bucura de un grad mai mare de incredere din partea Raiffeisen sunt Cehia, Polonia, Slovacia si, in particular, Slovenia, iar Ucraina si Ungaria sunt tarile cu cele mai sumbre perspective, a spus oficialul.
El a avertizat ca mediul de afaceri din sectorul bancar este caracterizat de cresterea creditelor neperformante, fenomen care va continua si anul viitor.
Grupul austriac controleaza in Romania companiile Raiffeisen Bank, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2009, ora 14:50
Creditarea corporatiilor are o latenta in raspuns de 6-8 luni, iar primele semnale pozitive, de revigorare a acestui segment, vor veni cel mai devreme la finalul anului, a declarat pentru NewsIn prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, responsabil pentru divizia corporatii, Marinel Burduja."Segmentul corporatiilor are o anumita latenta in raspuns, de 6-8 luni. Pot spune ca primele semnale pozitive, de relansare a creditarii, vor veni cel mai devreme la sfarsitul anului, dar pentru acest lucru trebuie sa existe premise, masuri pe care economia sa le aiba la dispozitie", a mai spus Burduja, intr-un interviu acordat NewsIn.
Printre premisele necesare, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank a enumerat creditul mai ieftin, precum si politici economice care sa permita demararea in forta a unor activitati. "Avem nevoie de masuri pentru stimularea agriculturii dar si pentru atragerea fondurilor structurale.
Noi dam prea mult loc disputelor, in loc sa ne concentram pe solutii eficiente", a completat el. Burduja a mai subliniat ca, in conditiile actuale de piata, este nevoie de o utilizare mult mai eficienta a resurselor de catre companii.
"Exista un climat arid in domeniul creditului. Costurile au crescut si asistam la o restrangere a pietelor de desfacere, ceea ce inseamna ca este nevoie de o redimensionare a modului in care imi atrag resursele de finantare. Masurile necesare trebuie sa tina cont de bunul simt si de un management riguros al companiilor", a mai spus... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2009, ora 00:42