Romanii care au facut credite pentru a-si lua o casa au devenit prizonierii propriilor aspiratii, nu robii bancilor, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand raportul elaborat de expertii FMI in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar.
El a precizat ca BNR doreste sa promoveze o discutie serioasa despre ceea ce inseamna creditul ipotecar, nu una de tipul "alba-neagra" cu afirmatii care fac referire la descurajarea creditarii.
"Recent, un guvernator de banca centrala spunea ca aspiratia de a avea o casa este o aspiratie constructiva, iar solutia de a realiza aceasta aspiratie este creditul ipotecar.
Se spune ca oamenii care si-au luat case au devenit robii bancilor. Nu au devenit robii bancilor, au devenit prizonierii unei aspiratii pe care doreau sa si-o indeplineasca. Dorinta de a-si face o casa rapid, fara sa astepte 20-30 de ani, dotata de la inceput, pe care sa o plateasca in 20-30 de ani", a afirmat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, in copilaria lui, casele nu se faceau cu credite.
"Eu am trait in copilaria mea maniera in care se faceau case. Nu erau pe atunci credite. Luai o caramida, un lemn, reuseai sa construiesti o casa in 20-30 de ani. Apoi a venit moda blocurilor, sa fie cumparate prin credite", a subliniat Mugur Isarescu.
Potrivit guvernatorului, din pacate, exista un risc de nerambursare a creditelor, iar el poate fi atenuat prin gasirea unui echilibru intre riscuri si aspiratii. Totodata, Isarescu a subliniat... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 12:55
Romania este tara din UE in care proprietarii care au luat credite ipotecare intampina cele mai mari greutati pentru a-si achita ratele pentru locuinte, potrivit datelor Eurostat.
Din cauza salariilor mici din Romania, le este greu sa-si suporte cheltuielile si celor care locuiesc cu chirie, situatie mai rar intalnita in Occident, potrivit Cursdeguvernare.ro.
In plus, Romania mai are doua particularitati care complica situatia:
1. Romania este tara din UE cu cea mai mare rata a proprietarilor de locuinte in ...citeste mai departe despre "Romania - povara creditelor pentru locuinte in tara proprietarilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 14:17
Cele mai multe banci din Romania au marit avansul pentru creditele imobiliare, in contextul Legii darii in plata. Insa unele dintre ele s-au razgandit apoi si au relaxat conditiile pentru cei care vor sa obtina bani pentru a-si lua o casa.
Momentan, programul Prima Casa e in stand-by. Ministerul Finantelor a solicitat suplimentarea garantiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oara in acest an, insa suma nu a fost inca aprobata.
Cererea foarte mare vine pe fondul darii in plata, care i-a speriat pe cei care cochetau cu ideea de a-si cumpara o locuinta. Si pe buna dreptate, caci foarte multe banci au marit avansul de la 15-20% la 35-40% inainte de intrarea in vigoare a legii, chiar daca doar pentru cateva luni, in unele cazuri.
Iar cum la Prima Casa e nevoie doar de 5% din suma, romanii s-au inghesuit in acest an sa acceseze programul.
Astfel, in primele sapte luni din 2016, statul a acordat garantii in valoare de 2,16 miliarde de lei. Comparativ, in tot anul 2015, ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti iei o casa? Ce avans mai cer bancile la creditele imobiliare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 08:05
Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comerciala Romana (BCR) pentru achizitionarea unei locuinte in Bucuresti este de circa 180.000 lei, in timp ce, la nivel national, valoare medie a unui credit pentru locuinta este de peste 140.000 lei, conform unui studiu al BCR.
De asemenea, la nivel national, 46% dintre creditele acordate de BCR pentru achizitionarea unei locuinte au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor cu 2 camere, 23% pentru cele cu 3 camere iar 13% pentru garsoniere.
Datele studiului relava faptul ca 14% din credite au fost folosite pentru achizitionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. In Bucuresti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere - 48%.
Peste 50% dintre clientii care au beneficiat de un credit ipotecar in ultimele 6 luni au varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, procentul fiind de 65% in urma cu 2 ani. Aproape 70% dintre clientii cu credite Prima Casa au varsta intre 26 si 35 de ani ceea ce arata succesul Programului in randul tinerilor, precizeaza BCR.
Profilul clientului in 2013
In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achizitia unei locuinte, acestia sunt in proportie de 54% barbati, marea majoritate dintre ei avand varsta cuprinsa intre 25 si 40 ani, casatoriti, cu studii superioare.
Ponderea barbatilor este insa descrescanda fata de 2012 (58,5%), zonele in care femeile sunt principalii clienti ale acestei... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 12:52
In contextul in care, de la declansarea crizei economice, piata imobiliara a fost sustinuta in proportie semnificativa prin programul Prima Casa, bancile incearca sa devina mai atractive si prin creditele imobiliare.
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat ofertele bancilor in functie de costuri, avantaje particulare si disponibilitatea institutiei financiare de a acorda imprumuturi, pentru a identifica cele mai avantajoase cinci credite Prima Casa si cele mai bune cinci credite imobiliare.
Prima Casa
Credite imobiliare
Comparatii intre Prima casa si creditul imobiliar
Principalul avantaj al unui astfel de credit il reprezinta avansul de 5%, comparativ cu cel de 25% la creditele ipotecare in valuta. Pe de alta parte, suma maxima ce poate fi obtinuta accesand un credit Prima Casa este de 66.500 euro (conform ofertelor bancilor), in timp ce suma care poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar este nelimitata, in functie de veniturile de care dispune solicitantul, garantiile aduse etc.
Diferentele de cost intre un credit imobiliar si unul Prima Casa s-au diminuat din 2009 pana in prezent, insa acestea sunt in continuare destul de evidente. De exemplu, in cazul creditului imobiliar in euro de la Garanti Bank, banca percepe un comision de analiza a dosarului de 600 euro, in timp ce comisionul de administrare lunara este 0,05%. Banca ofera gratuit asigurare de viata.
Nu exista limita privind suma maxima ce poate fi acordata, iar bunul... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 00:01
Romanii au contractat mai putine credite credite imobiliare si de consum in luna ianuarie 2013, volumul acestora reducandu-se cu 0,62% si respectiv 1,53%, a anuntat BNR.
Astfel, volumul creditelor pentru locuinta s-a cifrat la 36,834 miliarde lei, dintre care peste 30,092 miliarde lei reprezinta volumul creditelor in euro pentru locuinte, peste 4,069 miliarde lei volumul creditelor in in alte valute si 1,861 miliarde lei in moneda nationala, scrie Agerpres.
In ceea ce priveste volumul creditelor pentru consum si alte scopuri, acesta a scazut, de asemenea, cu 1,53%, la aproximativ 66,360 miliarde lei in ianuarie, fata de nivelul inregistrat la finalul lunii decembrie 2012.
Dintre acestea, peste 32,348 miliarde lei erau in moneda nationala, 25,610 miliarde lei erau in cea europeana, iar peste 8,4 miliarde lei erau in alte valute. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:43
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a redus comisionul de administrare pentru creditele nou acordate de la 0,15% la 0,05%.
Comisionul fix de administrare se reflecta intr-o reducere substantiala a DAE (dobanda anuala efectiva) pentru tipurile de contracte Locuinta Plus si Economii Plus, spun reprezentantii BCR BpL.
In plus, toate produsele de creditare locativa oferite de BCR Banca pentru Locuinte beneficiaza de dobanda fixa de 5% sau 6% pe an pe toata perioada creditului, zero comisioane de analiza dosar si rambursare anticipata, zero costuri pentru evaluarea garantiilor, fiind acordate doar in lei, adauga Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
Persoanele care doresc sa contracteze credite locative in lei cu dobanzi fixe, dar nu au ajuns la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar - de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de 7% pe an.
Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transforma in credit locativ.
Creditele acordate de BCR Banca pentru Locuinte pentru domeniul locativ au ca destinatii posibile modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
Clientii BCR BpL au primit 20,1 mil lei din prima de stat
Profitul BCR BPL a... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:15
Sistemul de economisire-creditare, prin intermediul caruia pot fi accesate credite pentru constructia sau modernizarea locuintelor inclusiv cu o prima de la stat, castiga din ce in ce mai multi adepti, potrivit datelor prezentate de Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania.
Aproape 500.000 de romani vor adera la sistemul de economisire-creditare pana la sfarsitul acestui an potrivit Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
"Prin intermediul acestui sistem, adoptat deja de multe state din Europa, cei care incheie contracte de economisire-creditare, in special clientii cu venituri medii si sub-medii, beneficiaza si de prima de la stat astfel incat este stimulat atat un nou comportament pentru consumator, dar sunt si efecte de multiplicare in economie, statul beneficiind la randul sau de trei ori mai mult de suma investita in prima prin taxele si impozitele generate de sumele investite in domeniul locativ", a declarat miercuri, la Berlin, Alexandru Ciobanu, presedinte BCR Banca pentru Locuinte, membru al ABDLR.
Numarul celor care au beneficiat de acest sistem a crescut semnificativ in ultimii ani, de la 264.000 de clienti in 2009 la 324.000 in 2010 si 400.000 in 2011. La fel au crescut si activele implicate in sistem, de la 580 milioane lei in 2009 la 1,7 miliarde lei in 2012.
"Cresterea activelor bancilor pentru locuinte reflecta cresterea portofoliului de clienti si orientarea romanilor catre investitiile pentru domeniul... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 13:36
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat miercuri ca, in urma discutiilor purtate cu reprezentantii BNR, se contureaza faptul ca noul regulament privind creditarea nu afecteaza creditele ipotecare si imobiliare, conform NewsIn."Sunt cateva vesti bune pe care le putem spune, din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii BNR saptamana aceasta. Sigur, nu sunt definitive, dar se contureaza clar ca noul regulament nu afecteaza creditul pentru locuinte. Deci, cumpararea sau contruirea si renovarea de locuinte se va putea face in continuare in conditiile existente.
Inclusiv programul Prima Casa nu va fi afectat de acest nou regulament. Bancile sunt preocupate sa mentina creditarea pentru persoanele fizice la un nivel rezonabil conditiilor actuale din piata", a mentionat Ghetea.
Acesta a precizat ca au aparut incertitudini in ceea ce priveste veniturile unor categorii de populatie. "Cu toate aceastea, nu putem sa ramanem impasibili si sa nu ne gandim la viitor, la aceea ca o banca trebuie sa se gandeasca sa faca plasamente, mai ales in credite", a mai spus Ghetea.
Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.
De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 14:44