"Investeste in Tine", programul guvernamental prin care se acorda credite fara dobanda persoanelor active pentru anumite investitii personale, este contestat de catre reprezentantii mediului de afaceri si ai societatii civile.
"Este o catastrofa care ar fi trebuit evitata de mult timp sau abrogata. Este o parere personala: astfel de programe in care fiecare ia niste bani si face ce vrea, fara sa existe niste prioritati si niste directii clare, sunt bani irositi. Asa cum vedem pe tot felul de chestiuni, inclusiv in orasul Bucuresti, unde sunt plimbati pensionarii nu in Romania, ci in Grecia, pe banii publici", a afirmat Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines, grup cu activitati in turism si transporturi, si presedintele AHK Romania (Camera de Comert Romano-Germana), intr-o conferinta de presa organizata marti de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
Adela Jansen, HR Executive Director al BRD Groupe Societe Generale si coordonatorul CDR, a completat ca partea de birocratie a acestui program ar trebui simplificata.
"Legat de Programul 'Investeste in Tine', temerea noastra cea mai mare este ca aceste imprumuturi sa nu le ofere universitatilor sau celorlalte institutii de invatamant motiv pentru cresterea taxelor pentru studenti, pentru ca atunci nu si-ar mai atinge scopul si obiectivul. Daca ar exista un set de criterii sau niste indicatori cum sa fie utilizati acei bani poate ca ar fi o idee buna", a spus si Alin Grigore, presedintele Uniunii Studentilor din... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 19:49
Oamenii de afaceri spun ca programul "Investeste in tine" prin care Guvernul le promite romanilor cintre 16 si 55 de ani imprumuturi cu dobanda zero si garantate de stat e populist, subfinantat si, practic, imposibil de implementat.
In loc sa creeze himere de tipul "dam de toate pentru toti", statul ar trebui, in schimb, sa isi foloseasca banii pentru a investi in educatia tinerilor, asa cum reusesc sa faca atatea alte state europene, sustin aceiasi intreprinzatori.
In urma cu o saptamana, pe 29 mai, vicepremierul Viorel Stefan anunta ca Guvernul pregateste un program cu un buget de 1 miliard de lei intitulat "Investeste in tine". Prin intermediul acestuia, mai spunea vicepremierul, Cabinetul Dancila si-a propus sa imprumute pana la 8 milioane de romani, fara dobanda, cu bani pe care acestia sa ii poata investi, apoi, in dezvoltare personala.
Cu alte cuvinte, in functie de varsta, nevoi si aspiratii, cei 8 milioane de romani ar putea imprumuta de la stat pana la 60.000 lei (daca au intre 16 si 26 de ani) sau pana la 55.000 lei (daca au intre 26 si 55 de ani), pe care sa-i poate, apoi, cheltui intr-o multime de feluri.
Mai exact - potrivit proiectului gandit de Cabinetul Dancila - banii s-ar putea duce, intr-o singura transa sau in rate, printre altele, pe plata studiilor sau pe publicarea unor carti, pe achitarea de abonamente la teatru sau la sali de sport.
In plus, banii imprumutati cu dobanda zero de la stat ar mai putea fi folositi pentru cumpararea de... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 13:43
Guvernul va aproba, in sedinta de saptamana viitoare, un program prin care va acorda credite fara dobanda, garantate de stat, mai multor categorii de persoane si pentru diverse cheltuieli - de la cursuri pana la abonamente de sport sau amenajarea locuintei, in scopul dezvoltarii personale a acestora, a anuntat vicepremierul Viorel Stefan marti seara, intr-o declaratie de presa.
Programul se numeste "Investeste in tine", iar persoanele eligibile sunt circa 8 milioane de romani, a estimat vicepremierul, care a motivat demersul si prin dorinta de a-i descuraja pe romani sa plece din tara.
Beneficiari si conditii
Beneficiarii programului vor fi doua categorii de persoane - tineri intre 16 si 26 de ani si persoane intre 26 si 55 de ani care urmeaza o forma de invatamant, cursuri de specalizare acreditate de Ministerul Educatiei Nationale sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala. In principiu este vorba de persoane care nu au un loc de munca, dar se acorda sume suplimentare in cazul in care persoanele solicitante de credit au un loc de munca sau se angajeaza pe parcursul programului.
Pentru o persoana cu varsta intre 16 si 26 de ani, valoarea initiala a creditului este de 40.000 de lei si poate fi suplimentata cu 20.000 de lei, daca este angajata sau se angajeaza in perioada de derulare a programului.
Pentru o persoana cu varsta intre 26 si 55 de ani, valoarea initiala este de de 35.000 de lei si se poate suplimenta cu 20.000 de lei, daca este angajata sau... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 19:28
ROBOR la 3 luni - indicele in functie de care se calculeaza dobanzile celor mai multe credite in lei - a scazut la nivelul de 2,10%, cel mai mic din ultima luna, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Atunci cand indicele creste se majoreaza automat si dobanzile.
La inceputul acestui an, ROBOR avea o valoare de 0,87% la suta, iar in august ajunsese la o valoare de 0,91%. In septembrie valoarea indicelui a depasit 1%, iar pana pe 28 noiembrie ajunsese la 2,2%. Valoarea de luni este cea mai scazuta inregistrata de pe 16 noiembrie.
Totodata, indicele ROBOR la 6 luni a crescut luni la 2,31%, de la 2,30% vineri.
Dobanzile interbancare scazusera puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni inregistra in septembrie si in octombrie 2016 un minim istoric de doar 0,68% pe an. Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta.
Citeste si:
Cresterea ROBOR dubleaza ratele primariilor. La Targu Jiu, datoriile franeaza investitiileROBOR la 3 luni trece de 2,2%. E cel mai mare nivel din octombrie 2014 ...citeste mai departe despre "Rate mai mici pentru romanii cu credite in lei. ROBOR e la cel mai scazut nivel din ultima luna" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:56
CEC Bank a acordat in ultimele doua luni credite de circa doua milioane de lei in cadrul Programului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si are in analiza imprumuturi de alte patru milioane lei, plafonul total fiind de peste 520 milioane lei in urmatorii doi ani.
CEC Bank si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au semnat in februarie Conventia de Colaborare pentru programul guvernamental, prin care banca beneficiaza in urmatorii doi ani de un plafon al garantiilor de circa 260 milioane lei, prin care IMM-urile pot accesa credite de peste 520 milioane lei cu garantii reduse la jumatate.
Astfel, IMM-urile cu cel putin trei ani de la infiintare pot accesa linii de credit in lei pentru finantarea capitalului de lucru de maxim cinci milioane lei, pe o perioada de cel mult doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu maximum un an.
Facilitatea poate fi garantata de stat prin FNGCIMM in proportie de 50% din valoarea creditului.
Clientul va plati o dobanda compusa din ROBOR la trei luni si o marja de 2,5% si un comision de administrare de 0,04% pe an aplicabil lunar la valoarea initiala a liniei de credit, la care se adauga comisionul de evaluare a garantiilor. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 12:40
Eforturile BNR de a frana deprecierea leului ofera un moment de respiro romanilor cu credite in valuta, ale caror rate lunare au crescut cu cateva sute de lei in doar cativa ani.
Pe de alta parte, masurile bancii centrale imping in sus nivelul indicelui Robor, pe baza caruia sunt calculate dobanzile aferente imprumuturilor in moneda nationala, cand tocmai incepeau sa se resimta efectele operatiunilor bancii nationale de reducere a dobanzii de politica monetara, in scopul incurajarii imprumuturilor in lei.
Dupa ce pe 3 august cursul valutar a atins nivelul maxim istoric de 4,6481 lei pentru un euro, BNR a decis reducerea lichiditatilor din piata, anuntand, pentru prima data din noiembrie 2008, plafonarea sumelor imprumutate bancilor prin intermediul licitatiilor repo organizate saptamanal pana la 4 miliarde de lei saptamana trecuta, reducand astfel cantitatea de lei de pe piata si descurajand atacurile speculative carora a fost supus leul.
Cititi mai multe despre Romanii care au ascultat sfatul BNR au ajuns victime ale bataliei politice pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 10:13
Rolul bancilor nu este sa finanteze statul roman, a declarat directorul executiv Raiffeisen Romania, Steven van Groningen, care a precizat, insa, ca bancile nu isi vor retrage expunerea.
"Nu este rolul bancilor sa finanteze statul roman. Orice banca are un portofoliu de titluri de stat, dar asta trebuie facut in anumite limite. Suntem aici ca sa finantam economia reala. Putem sa contribuim. (...). O banca trebuie sa aiba un bilant echilibrat", a declarat Steven van Groningen, in cadrul unei emisiuni televizate.
In ceea ce priveste reducerea expunerii, directorul Raiffeisen Romania a precizat ca nu se pune problema si ca nu a primit instructiuni speciale in acest sens.
Intrebat daca exista posibilitatea ca o banca sa se retraga anul viitor de pe piata locala, Steven van Groningen a precizat ca "va incepe un proces de consolidare si ca vom avea mai putine banci".
"Nu vad ca un jucator mare sa plece. Avem prea multe banci cu aceeasi ambitie", a mai spus directorul Raiffeisen Romania.
Referitor la dobanzile mari aplicate creditelor in lei, Steven van Groningen a spus ca "dobanzile vor continua sa isi caute un palier de stabilitate" si ca incorporat in valoarea dobanzii se afla si costul riscului.
"Sistemul bancar nu se finanteaza la EURIBOR, pentru ca Romania nu e in zona euro. In plus, platim riscul de tara, destul de consistent si avem un cost de risc destul de mare in Romania. Nu euro defineste costul creditului. Ci de costul riscului de tara", a mai... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:12
"Problema pe care presedintele ne-a sugerat-o fara sa spuna direct este ca plata salariilor si a pensiilor pe care Guvernul o face inca din 2009 prin imprumut pe piata in fiecare luna va continua, dar cu preturi cu dobanzi mult mai mari care inseamna cresterea gradului de indatorare al tarii.
Creditarea nu va fi oprita ci va fi mai scumpa. In conditiile in care oferta de credit pe piata in euro va fi mai mica si mai scumpa, rolul leului va creste, astfel creditarea in lei are sanse sa fie mai rentabila pentru populatie", a declarat economistul Mircea Cosea pentru Business 24.
Atacul presedintelui Traian Basescu la adresa bancilor a starnit reactii in piata. Presedintele a acuzat bancile din Occident de lipsa de fair-play in cazul in care acestea se pregatesc sa lase economia fara finantare in plina perioada de criza, dupa ce au impus privatizarea sistemului bancar romanesc.
Atacul presedintelui vine dupa anuntul Bancii Centrale a Austriei privind reducerea fluxurilor de capital in Europa de Est.
Economistii contactati de Business 24 au atras atentia asupra pericolului care se poate abate asupra Romaniei odata cu incetarea creditarii.
"Bancile austriece nu pleaca din Romania ci isi reduc activitatea de creditare, ceea ce e un lucru ingrijorator. Referitor la declaratia presedintelui, nu ne-a obligat nimeni sa facem privatizarea sistemului bancar. Daca am fost fortati sa facem o astfel de privatizare inseamna ca Guvernul a fost subordonat intru totul unor... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:34
"BNR nu incurajeaza folosirea monedei nationale in economie, nu reduce rezervele minime la lei, cu toate ca vorbeste despre descurajarea creditului in euro", spune directorul ING, Misu Negritoiu.In opinia acestuia, BNR emite prea putine titluri pe termen lung in lei, iar dobanda de referinta si dobanzile de pe piata se bat cap in cap.
Potrivit lui Negritoiu, adoptarea euro devine o fata morgana,insa tocmai creditul in euro creste mai departe.
Negritoiu spune ca BNR trebuie sa adopte masuri concrete pentru stimularea creditului in lei, al carui cost poate fi controlat, trebuie sa stimuleze economisirea in lei si sa aiba o politica proactiva prin care sa incurajeze populatia sa economiseasca si companiile sa investeasca.
Bancherul este de parerre ca BNR nu poate actiona pentru incurajarea cresterii economice, insa poate proteja portofoliul de credite in euro ale populatiei si ale firmelor.
"Politica monetara si politica creditului nu lovesc imediat, putini le percep, sunt precum hipertensiunea arteriala - nu te doare, dar poate conduce la deces subit.", a declarat Misu Negritoiu, informeaza ZF.
Acesta a mai adaugat ca Romania are o economie de euro in care are obligatia de a tine cursul stabil, ins anu beneficieaza si de avantajele de a fi membru UE. mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 13:33