11.000 dintre clientii Volksbank Romania (VBRO) au acceptat pana acum oferta Bancii Transilvania (BT) de conversie in euro sau lei a creditelor in franci.
Numarul lor reprezinta 60% din totalul celor care pot beneficia de oferta, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
"De la inceputul campaniei, din 4 mai 2015 si pana in prezent, peste 17.000 de clienti VBRO, reprezentand 95% dintre cei vizati, s-au programat pentru a le fi prezentata oferta de catre echipele VBRO si BT, iar 13.000, adica aproape 72% din cei vizati, au acceptat conditiile- fie au semnat deja, fie s-au programat pentru semnarea contractelor, in perioada urmatoare. 96% dintre clientii care au acceptat oferta au ales ca moneda de conversie leul", a comunicat Banca Transilvania.
Oferta este valabila pana in data de 31 iulie 2015 si consta ...citeste mai departe despre "Cati clienti Volksbank Romania au acceptat conversia creditelor in franci (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 20:53
Mii de romani care au credite in franci elvetieni au inceput sa fie chemati la banca, pentru a-si converti imprumuturile in moneda nationala.
Astfel, ratele celor peste 18.000 de clienti Volksbank, afectati de deprecierea abrupta a leului fata de francul elvetian, ar putea sa scada si cu o treime, potrivit Digi 24.
Criza francului elvetian - Proteste de amploare in Bucuresti si alte patru orase: Vrem si bancheri arestati!
Clientii Volksbank cu credite in franci elvetieni au inceput sa primeasca telefoane si SMS-uri prin care sunt chemati la ghiseul bancii. Odata ajunsi la banca, acestia vor afla oferta de conversie in lei, care e valabila pana la finalul lunii iulie.
Noul... citeste mai departe despre "Incepe conversia creditelor in franci" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 08:18
Banca Transilvania, care a preluat Volksbank, are o oferta pentru clientii bancii austriece care au credite in franci elvetieni.
Astfel, BT aplica o reducere de 22,5% la conversia creditelor din moneda elvetiana in lei sau in euro, iar cei care opteaza pentru aceasta masura nu vor mai fi nevoiti sa plateasca comisionul de risc, se arata intr-un comunicat de presa.
AP: Romanii si alti est-europeni, "zdrobiti" de creditele in franci
Oferta Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank cu credite in franci elvetieni:
- este valabila din 4 mai a.c., in unitatile Volksbank Romania;
- conversia se va realiza la cursul BNR din data semnarii documentatiei in fata notarului public;
- reducere de 22,5% pentru clientii care doresc conversia creditelor din CHF in lei sau in euro; la acest procent se adauga comisionul de risc platit efectiv de clienti pe tot parcursul derularii creditului.
Valoarea efectiva a reducerii totale difera astfel in functie de situatia fiecarui client ...citeste mai departe despre "Reducere de 22,5% pentru clientii care vor conversia creditelor din franci in lei sau euro" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 16:14
Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea bancii Credit Europe Bank in procesul intentat institutiei bancare de 90 de clienti care cereau conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii - de aproximativ 2 lei pentru un franc.
Clientii, care au fost reprezentati in instanta de avocatul Gheorghe Piperea, nu vor avea ratele injumatatite, asa cum isi doreau, si vor trebui sa plateasca si cheltuieli de judecata, care se ridica la 1.300 de lei de fiecare, informeaza Digi24.
Strict juridic, procesul nu a fost o actiune colectiva (in ciuda numarului mare de reclamanti care au actionat simultan banca in judecata), asa ca sentinta nu va fi aplicata automat si la alte cazuri similare.
Volksbank: Cate procese cu decizii privind conversia la cursul istoric a castigat banca
Afland decizia instantei, avocatul Piperea a fost extrem de nemultumit si si-a exprimat frustrarea pe o ...citeste mai departe despre "Criza francului elvetian: Zeci de clienti reprezentati de avocatul Piperea au pierdut un proces cu banca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Martie 2015, ora 18:27
Bancile trebuia sa informeze clientii cand au luat credite in franci elvetieni asupra riscurilor la care se expun, pentru ca face parte din etica profesionala a bancilor, iar daca insitutia de credit are o parte de raspundere, trebuie sa si-o asume, apreciaza directorul general BRD, Philippe Lhotte.
"Pentru clientii care au luat la un moment dat credite in franci elvetieni, era important sa fie informati cu privire la riscuri, banca trebuie sa informeze clientii, face parte din etica profesionala a bancilor, din bunul simt al meseriei noastre. Sunt clienti care trebuia sa stie de la bun inceput ca pot exista riscuri, printre care rata de schimb", a declarat joi Lhotte in conferinta de presa ocazionata de anuntarea rezultatelor BRD pentru anul trecut, potrivit Mediafax.
El si-a exprimat indoiala ca toti cei peste 75.000 de debitori in franci elvetieni au fost informati corect si avertizati asupra riscului de catre bancile care i-au creditat.
"Exista 75.000 de clienti care au facut credite in franci elvetieni si nu sunt sigur ca tot atatia clienti au fost avertizati de aceste riscuri", a spus Lhotte.
Directorul BRD a precizat ca banca pe care o conduce are cinci astfel de credite in portofoliu si urmeaza sa propuna clientilor respectivi conversia in lei, la cursul dinaintea aprecierii puternice a francului, la jumatatea lunii ianuarie.
"Sunt cinci clienti, am vazut dosarele, eu sper ca si peste 20-30 de ani sa ramana clientii nostri. Cand banca a acordat... mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 14:44
Banca Transilvania pregateste un set de masuri pentru clientii Volksbank Romania care au credite in franci elvetieni si care sunt afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene, estimand ca va putea oferi solutii viabile in aproximativ trei luni, dupa finalizarea preluarii Volksbank.
Consiliul Concurentei a emis, la cererea Bancii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei, astfel incat institutia de credit sa se poata implica in activitatea Volksbank Romania si Volksbank Services Romania inainte de obtinerea autorizatiei din partea autoritatii de concurenta pentru preluarea acestora.
Cele mai mari banci, despre solutia propusa pentru romanii cu credite in franci: Doar in cazuri extreme!
"Salutam decizia Consiliului Concurentei de a ne acorda mai repede accesul la datele clientilor Volksbank Romania. Dorim sa ajutam clientii Volksbank Romania care s-au imprumutat in franci. Practic, vrem sa replicam bunele practici ale Bancii Transilvania in ...citeste mai departe despre "Banca Transilvania pregateste solutii pentru clientii Volksbank care au credite in franci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 23:04
Impunerea conversiei creditelor in franci elvetieni la alt curs de schimb decat cel din ziua tranzactiei ar produce pierderi pentru banci, in cazul unora existand riscul de faliment daca transforma imprumuturile la cursul istoric, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza
"Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decat cel din data tranzactiei produce pierderi pentru banci. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul! Cineva spunea ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci este un risc sistemic", a afirmat Cinteza miercuri la dezbaterea din Comisia Buget-Finante la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.
El a aratat ca bancile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb ca fiind neconstitutionala.
"Daca n-ar fi existat aceasta variatie de curs in perioada aceasta si BNR ar fi intervenit in activitatea unei banci era un abuz cras, puteam sa fim trasi la raspundere penal", a spus Cinteza.
Oficialul BNR a punctat ca, dupa preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania, cand aceasta din urma va converti creditele in franci elvetieni in lei, asa cum s-a angajat in contract, cu oferirea unui discount, masura va pune presiune si pe restul bancilor,... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 13:57
Volksbank a anuntat, luni, ca va ingheta cursul la care va fi platita rata la creditele in franci elvetieni la cotatia inregistrata la finalul anului trecut. Masura va fi valabila trei luni.
Pe data de 15 ianuarie, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a renuntat la cursul de schimb franc-euro mentinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 franci pentru un euro, iar de atunci, moneda elvetiana s-a apreciat semnificativ fata de euro si, in consecinta, fata de leu, de la 3,7415 lei/unitate (curs valutar BNR din data de 14.01.2015) la 4,4716 lei/CHF (curs valutar BNR de luni).
Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim
In aceste conditii, Volksbank Romania a decis sa mentina pe o perioada de 3 luni (intre 20 ianuarie 2015 si 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei/unitate (cursul de schimb valabil la data de 31 decembrie 2014 in unitatile Volksbank), pentru platile urmatoarelor 3 rate lunare datorate de clienti.
Cursul oferit de Volksbank Romania este cu ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru romanii cu credite in franci la Volksbank: Banca ingheata cursul monedei elvetiene" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 17:17
Un client Volksbank, care a contestat in Instanta comisionul de risc practicat de banca, risca sa ramburseze integral creditul de aproape 100.000 de franci elvetieni pentru ca Judecatoria Ramnicu Valcea a decis anularea conventiei de credit.
Conventia de credit a aparut dupa scandalul in care a fost implicat Volksbank, acuzat de clienti de introducerea in mod nejustificat a unor comisioane abuzive.
"In cazul anumitor conventii, prin vointa exclusiva a bancilor care au invocat intervenirea schimbarilor semnificative, dobanda fixa a fost majorata, dar, ulterior, a fost transformata intr-o dobanda variabila", precizeaza firma de avocatura Piperea, pe pagina oficiala.
Datorita clauzelor contractuale, in cazul acestor conventii de credit, contractul este unul aleatoriu, dar numai din perspectiva consumatorului, deoarece variatia dobanzii depinde exclusiv de vointa bancii.
Banca apreciaza daca la un moment dat are interesul sa creasca dobanda, justificand aceasta crestere prin schimbarile semnificative ale pietei, fara a le identifica cu precizie, mai precizeaza sursa amintita.
In cazul clientului Volksbank, conventia de credit a fost anulata, prin decizia instantei judecatoresti, iar acesta risca sa ramburseze integral creditul contractat la Volksbank.
Recent, Curtea de Apel Bucuresti a mai dat castig de cauza austriecilor de la Volksbank intr-un proces in care un client a cerut eliminarea din contractul de credit a asa-numitului comision de risc.
Au... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 13:26