ANPC a castigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank, in cazul controalelor facute la creditele in franci elvetieni.
Instanta a respins ca neintemeiata solicitarea bancii de anulare a procesului verbal de contraventie prin care, in urma unui control vizand creditele in franci elvetieni, a fost amendata cu 50.000 de lei pentru practici incorecte.
"Respinge plangerea ca neintemeiata. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, cerere care se depune la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti", se arata in decizia instantei ca urmare a solicitarii bancii de anulare a procesului verbal de contraventie.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a apreciat ca decizia era fireasca tinand cont de documente si de fapte si i-a felicitat pe juristii institutiei.
"Avand in vedere atat documentele probatorii, cat si situatia de fapt, decizia reprezinta doar normalitatea. Tebuie felicitati si juristii din cadrul ANPC care au sustinut cauza in fata instantei", a declarat Anghel, care, dupa cotrolul la Raiffeisen Bank, afirma ca bancile trebuie sa-si modifice atitudinea si abordarea in raport cu clientii, iar, acolo unde exista probleme, si modul de calcul in contractele in derulare.
Banca a solicitat anularea procesului verbal de contraventie prin care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, pentru ca ar fi incalcat Legea 363/2007, pentru creditele in franci elvetieni acordate... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:07
Doi clienti ai Piraeus Bank au primit o decizie favorabila in instanta: in premiera, un tribunal a decis plata ratelor in viitor la cursul din 2008, dar si recalcularea soldului ramas tot la cotatia de atunci.
Decizia, data de Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti, nu este definitiva, dar e prima de acest fel, in contextul in care instantele au mai decis fie rambursarea integrala a creditelor la cursul de la momentul acordarii creditelor, fie impartirea riscului valutar, dar niciodata impreuna pana acum, potrivit Profit.ro.
Clientii au luat cu imprumut 72.000 de franci de la Piraeus, prin intermediul a doua credite de consum cu ipoteca, pe 30 de ani, destinate achizitiei unei locuinte de 37 de metri patrati.
La acea vreme, cursul era de 2,27 de lei, iar rata echivalentul a 1.100 de lei. In 2016, insa, cotatia francului s-a dublat, iar suma lunara de plata a crescut pana la 2.000 de lei.
De asemenea, desi au achitat in total 44.000 de franci, soldul a scazut cu mult mai putin, la 66.400 de franci.
In cazul in care decizia tribunalului se va mentine, banca avand dreptul sa o atace cu apel, atunci clientii vor rambursa un sold de circa 150.000 de lei fata de echivalentul a 277.000 de lei la cursul curent.
Ce optiuni mai au romanii cu credite in franci elvetieni, dupa ce Legea conversiei a picat la CCR ...citeste mai departe despre "Creditele in franci elvetieni: In premiera, un tribunal a decis calcularea ratelor la cursul istoric, dar si reducerea... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 14:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) e neconstitutionala. Insa ce urmeaza pentru imprumutatii in aceasta moneda exotica? Mai au vreo sansa in instanta? Si ce se intampla cu dosarele aflate pe rol?
CCR a invocat doua motive importante pentru care a respins actul normativ.
Primul se refera la faptul ca a incalcat principiul bicameralismului, avand in vedere ca forma legii adoptata de Camera Deputatilor a fost fundamental diferita fata de cea care a trecut de Senat.
Mai mult, nici pe fond legea nu a stat in picioare in fata CCR. Asta pentru ca masura presupunea conversia creditelor in franci la data la care a fost acordat imprumutul, ceea ce ar fi reprezentat o lovitura pentru banci, in contextul in care cursul CHF s-a dublat din 2007 incoace.
Astfel, Ziare.com l-a consultat pe avocatul Adrian Cuculis pentru a ne explica situatia actuala a imprumutatilor in CHF.
El ne-a precizat ca trebuie sa se faca o diferenta clara intre Legea conversiei si dosarele aflate pe rolul instantelor cu privire la inghetarea cursului valutar.
"Decizia primita din partea CCR ce invalideaza orice efect al Legii conversiei si o declara neconstitutionala nu poate avea impact cu privire la deciziile instantei, fiindca nici macar o singura actiune depusa pe rolul instantelor ce vizeaza inghetarea cursului valutar nu a fost bazata pe Legea conversiei", a mentionat avocatul Adrian Cuculis, intr-o declaratie... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 09:56
Peste 7.000 de clienti ai OTP Bank Romania, reprezentand 72% din totalul celor cu credite in moneda elvetiana luate in perioada de boom economic, au acceptat oferta de conversie in lei, anunta banca cu actionariat maghiar.
Discounturile propuse clientilor care au ales conversia au reprezentat pentru banca un efort financiar de 425 milioane lei (95 milioane euro).
Un numar de 879 de contracte de creditare implicate in litigii cu banca au fost convertite, disputele dintre cele doua parti fiind incheiate in mod amiabil, potrivit reprezentantilor bancii.
"In plus, instanta a stabilit 386 de decizii finale pentru reconcilierea partilor implicate. Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de catre OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari ...citeste mai departe despre "Bilant la conversia creditelor in franci elvetieni: Cati clienti au acceptat conditiile la OTP Bank" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 14:41
Tribunalul Bucuresti a stabilit inghetarea cursului pentru un credit in franci elvetieni la valoarea de la momentul semnarii contractului, dar a luat si o decizie in premiera: clientul va plati echivalentul in lei al ratei.
Sentinta este definitiva si executorie.
In procesul dintre Banca Romaneasca si familia Leon si Dorinela Frumusache, instanta a decis caracterul abuziv al unor clauze din contractul de credit, pe care le-a declarat nule.
"Dispune stabilizarea (inghetarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea ...citeste mai departe despre "Premiera in Romania: Un client cu credit in franci elvetieni va plati ratele in lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 13:47
Sapte clienti ai OTP Bank cu credite in franci au obtinut in instanta, in luna noiembrie, inghetarea cursului la nivelul contractarii creditului.
La inceput, procesul a fost unul colectiv, insa apoi a fost disjuns, arata un comunicat remis Ziare.com de catre avocatul Cuculis Adrian, care i-a reprezentat pe reclamanti.
Unul dintre clienti a obtinut plata ratei la un curs foarte mic fata de cel actual, anume putin peste 2 lei/franc, in conditiile in care, in prezent, cotatia monedei din Tara Cantoanelor e de peste doua ori mai mare.
Tribunalul Bucuresti a dat 7 sentinte in favoarea clientilor, insa deciziile nu sunt definitive si pot fi atacate cu apel.
Decizie definitiva: Un roman a obtinut inghetarea cursului pentru un credit in franci elvetieni
Iata ce a spus instanta in aceste cazuri: "Admite, in parte, ...citeste mai departe despre "Curs inghetat pentru plata ratelor la creditele in franci: 7 romani au castigat procesul cu OTP Bank" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 17:56
In ultima saptamana, patru clienti cu credite in franci au castigat in instanta dreptul de a-si plati ratele la cursul din 2008, cand au imprumutat banii, care e de doua ori mai mic decat cel din prezent.
Deciziile nu sunt insa definitive, iar bancile au anuntat deja ca vor face recurs, arata Digi 24.
"Este cursul de 2,2 lei pentru un franc. Ei plateau in momentul de fata 4,4 lei pentru un franc, fara niciun discount, nicio reducere de dobanda. Sunt doua familii, sunt dosare individuale, care au fost implicate in aceste procese", a precizat avocatul Gheorghe Piperea, pentru postul de televiziune citat.
Ambele dosare au fost impotriva Piraeus Bank, iar reprezentantii bancii au sustinut ca decizia va fi atacata, amintind de altfel ca deciziile instantelor nu sunt unitare, iar in jur de 90% din procese au fost pana acum in favoarea institutiei financiare.
OTP Bank a pierdut un proces referitor la ...citeste mai departe despre "Francul elvetian se intoarce impotriva bancilor: 4 clienti au castigat procese intr-o saptamana" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 14:25
Tribunalul Gorj a decis ca o familie care are un credit in franci elvetieni, contractat in 2008, sa achite ratele la cursul de schimb de la data semnarii contractului, sentinta in acest caz fiind definitiva.
Procesul a fost intentat Piraes Bank de catre Claudia si Gheorghe Valentin Mares Medar. Instanta a decis, luni, "inghetarea cursului de schimb valutar CHF - leu si efectuarea platilor in temeiul contractului de credit la valoarea de la data incheierii contractului".
Judecatorii au dispus calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea in lei a francului elvetian de la data incheierii contractului pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia. Mai mult, banca va trebui sa restituie reclamantilor sumele platite in plus.
Anunt ingrijorator pentru cei cu credite in franci elvetieni - ar putea creste si mai mult
In prima instanta, in 13 noiembrie 2014, Judecatoria Targu-Jiu a constatat ca sunt abuzive anumite clauze din contractul de credit, referitoare... citeste mai departe despre "Ratele in franci, achitate la cursul de la contractarea creditului - decizie definitiva a instantei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 21:54
Judecatoria Craiova a decis inghetarea cursului de schimb franc elvetian-leu la valoarea de la data contractarii imprumutului.
Magistratii au obligat Banca Romaneasca sa-l despagubeasca pe datornic cu sumele platite in plus si dobanda, informeaza un comunicat de presa remis Ziare.com de avocatul Marius Vicentiu Coltuc.
Potrivit site-ului instantei, judecatorii au constatat, pe 16 martie, "caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar" inserate in contractul de credit al reclamantului "privind efectuarea platilor in moneda creditului si suportarea de catre consumator a diferentelor de curs valutar".
Victorie in lupta cu francul elvetian: Un roman a obtinut inghetarea cursului la nivelul din 2007
Totodata, judecatoria "constata nulitatea absoluta a acestor clauze".
In plus, instanta a dispus "inghetarea cursului de schimb valutar CHF - leu pentru efectuarea platilor in temeiul contractului de credit la valoarea de la data incheierii ...citeste mai departe despre "Un craiovean a obtinut in instanta inghetarea cursului franc elvetian-leu la valoarea de la data contractarii creditului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 17:31