Ordonanta de urgenta care introduce schema fiscala pentru restructurarea creditelor va fi aprobata in sedinta de joi a Guvernului, a anuntat premierul Victor Ponta.
Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de presa "Electorata", va fi aplicata doar pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015, conform ultimului proiect initiat de Ministerul Finantelor.
"Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.
Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.
Electorata, optionala atat pentru debitor, cat si creditor... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 15:46
Schema de injumatatire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicata incepand cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra in vigoare dupa doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta.
"Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul Finantelor a explicat un lucru care este atat de tehnic incat nu incape (in titlul stirilor - n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea injumatatire a ratei pe o perioada de doi ani, creditul fiscal intra in vigoare din 2016, dupa doi ani, asta incerca sa spuna ministrul, dar nu are cum sa spuna in cuvinte foarte simple lucruri complicate. Incearca si ea, saraca, ce sa facem...eu sunt traducatorul", a spus Ponta.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a fost citat, marti, la Adevarul, afirmand ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, cunoscuta ca electorata, va suferi modificari de calcul fata de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, si va intra in vigoare incepand cu anul 2016.
"Se va aplica, dar vreau sa o supun dezbaterii atat cu bancile, cat si cu mediul academic. Noul plan este sa ajutam pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care sa identifice orice posibila problema. Daca sunt persoane cu venituri mici, e bine sa fie ajutati inainte ca acest imprumut sa de devina neperformant. Trebuie sa fie mai putin birocratica. Am mai schimbat formula domnului Voinea", a fost citatul prezentat al ministrului.
In luna februarie, premierul Victor Ponta a anuntat, la... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:00
Riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala par tot mai ridicate dupa ruperea USL, avertizeaza analistii ING Bank.
Potrivit acestora, un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale, precum proiectul privind restructurarea creditelor populatiei -"electorata".
"Mai mult, un guvern condus de socialisti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor indatorate care au venituri sub medie), mai ales in conditiile in care riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala par tot mai ridicate", noteaza ING.
Destramarea unei majoritati parlamentare de 74% va conduce la cresterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arata intr-o analiza a bancii, potrivit Mediafax.
Analistii amintesc de reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, situatie care face aproape sigura ratarea de catre executiv a listarii companiei pana la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.
Prin schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obtin de la banca restructurarea creditelor.
PNL a anuntat marti ca renunta la functiile din Guvern si trece in opozitie, in contextul crizei politice care dureaza de mai multe... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:21
Presedintele Traian Basescu reproseaza Bancii Nationale, Guvernului si Fondului Monetar International, elaborarea, propunerea si acceptarea electoratei, o facilitate pentru persoanele cu credite, pe care presedintele a catalogat-o ca fiind "un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea".
"Am luat nota de afirmatia lui Victor Ponta in care a multumit guvernatorului BNR ca au muncit doua luni cu echipa pentru aceasta electorata. Nu mi-a venit sa cred ca BNR ar fi implicata in acest proiect electoral, pentru ca este un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat si intr-adevar, ideea a venit de la BNR. Nu as mai vrea sa il vad pe mierosul purtator de cuvant al BNR-ului, explicandu-ne cum Banca Nationala, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase", a afirmat Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni la B1 TV.
Presedintele sustine ca va refuza sa semneze scrisoarea de intentie cu FMI, daca apare "aceasta electorata", despre care a spus ca este "atat de imorala incat nici macar nu va putea fi controlata".
De asemenea, seful statului a facut referire si al modul in care aceasta masura a fost acceptata de catre Fondul Monetar International: "Nu am ezitare sa o spun: si echipa Fondului a gresit acceptand aceasta solutie. Am vazut-o pe doaman sefa delegatiei, poate avand o experienta mai mica, fericita ca a gasit o solutie inovativa. Nu, doamna reprezentanta a Fondului, ti-o spun eu, presedintele acestei tari in care vii in misiuni,... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 09:45
Electorata, o facilitate pentru persoanele cu credite la banci, a fost propusa cu scopul de a stimula consumul, insa a reusit in doar cateva zile sa arunce in aer puterea de guvernare. Combatuta la scara larga de economisti, masura este nepopulara si in randul liberalilor, provocand o noua criza in sanul USL. In urma scandalului, ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, care si-a asumat proiectul elaborat impreuna cu BNR, a demisionat din functie.
Electorata a fost anuntata luni de premierul Victor Ponta, in contextul prezentarii concluziilor vizitei misiunii FMI in Romania. Masura se dorea a fi o facilitate pentru persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar. In urma unei intelegeri cu banca, acesti clienti pot ajunge la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani. Masura ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie si de aceasta vor putea beneficia cei care nu au restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.
Liberalii s-au pozitionat inca de la inceput impotriva masurii, sustinand ca nu a fost discutata in cadrul USL. Unul dintre cei mai ferventi combatanti ai propunerii este chiar prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis:
"Nu mi se pare o masura buna. Nu a fost discutata in PNL, nu stiu daca a fost discutata in PSD. Dupa parerea mea, nu va da rezultate decat in talk-show. Nu cred ca este o masura buna pentru oamenii care au venituri mici, care, peste doi ani, vor trebui sa plateasca o rata considerabil mai mare decat cea pe care... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 14:17
Masura privind creditul fiscal este o masura de crestere economica si de stimulare a cererii interne si este optionala, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
'Aceasta este o masura de crestere economica si nu cred ca cineva din aceasta tara nu doreste sa avem crestere economica. Este o masura de stimulare a cererii interne, o masura de care economia are nevoie ca sa creasca mai puternic. De ea beneficiaza toti cetatenii, chiar daca se adreseaza celor cu venituri mai mici. In aceeasi economie traiesc si cetateni cu venituri mai mari si, daca cel cu venituri mai mici are bani ca sa cumpere, finanteaza locurile de munca, inclusiv pe cele cu venituri mai mari. Vanzatorii vand, producatorii produc, cu o singura conditie: sa si consume lumea - si in 2013 nu prea s-a consumat', a explicat Voinea, la TVR 1.
Contul curent a fost ajustat cu 3% anul trecut
Acesta a precizat ca este nevoie de cerere interna si a subliniat ca, anul trecut, contul curent a fost ajustat cu 3%.
'Trebuie sa avem cerere interna. In 2013, a avut loc o ajustare semnificativa a contului curent de la 4% din PIB la 1% din PIB. Deficitul fiscal bugetar a ramas la 2,5%, e adevarat, s-au platit arieratele, s-a facut o ajustare fiscala, dar acolo, in zona de 2%. Inseamna ca toata ajustarea contului curent, de 3% din PIB, a provenit din zona sectorului privat, adica sectorul privat s-a contractat cu 3% din PIB. Era datoria oricarui guvern sa vina cu masuri care sa... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 10:41
Masura Guvernului privind acordarea de facilitati romanilor prin injumatatirea ratelor pe o perioada de 2 ani este catalogata de analistii economici ca fiind un cadou electoral. Ei sustin ca dincolo de avantajul diminuarii ratelor pe o perioada de timp, trebuie analizat impactul asupra economiei pe care il poate avea aceasta decizie a Executivului.
"Sunt multe lucruri neclare si este o politica total aberanta. In ce masura mai putem avea incredere in profesionalismul delegatiei FMI care la conferinta de dimineata a laudat o astfel de masura?", se intreaba analistul economic Mircea Cosea.
Potrivit Guvernului, va fi adoptata o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit net de maximum 1.610 lei/luna pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Facilitatea ataca principiile de drept
In opinia analistului, aceasta masura nu ar trebui introdusa, din cauza impactului negativ pe care il va avea ca urmare a "incapacitatii Guvernului de a utiliza masurile clasice, cum ar fi crearea de locuri de munca si posibilitatea de a oferi acestor oameni sansa de a castiga si de a rambursa, nu de a primi un cadou din partea statului".
In primul rand, este o masura care ataca principiile de drept. "Contractul dintre o banca si un particular este un contract de vanzare - cumparare, de utilizare a unor servicii in care nu poate interveni institutia guvernamentala prin masuri care ataca principiile de acordare... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 15:35
Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.
Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.
El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.
"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.
Ponta apreciaza ca... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58
"3-4 banci din Romania au facut profit din volumul de creditare. Erau pe locul 8 ca valoare a activelor in 2006 si in 3 ani de zile au ajuns pe locul 2, fiindca inselau clientii si prejudiciau ceilalti bancheri. 50% din venituri sunt dobanzi din comisioane care trebuiau sa fie ascunse. Statul premiaza aceste banci care au inselat clientii", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Bloombiz.
Bloombiz va recomanda:
Ce ne asteapta in anul 2011?Comisia de buget-finante a votat ca majoritatea prevederilor din OUG 50 sa fie aplicate doar creditelor noi. Cum comentati?
Amendamentul era previzibil pentru ca FMI a fost convins de catre lobby-ul bancar.
Este o serie intreaga de chestiuni de ordin conceptual in contrarietate cu Constitutia.
E un cadou nesperat pe care l-au primit 3-4 banci, care au facut tot felul de artificii pentru a nu aplica aceasta ordonanta.
Peste 30 de banci care au implementat aceasta OUG 50 au fost transformate in victime.
Ele vor trebui sa revina la blockstart-uri, sa cheme peste 4 milioane de oameni sa semneze actele aditionale, iar daca nu vin, sa le trimita prin posta.
Din perspectiva clientilor, lucrurile sunt cat se poate de triste.
Aceasta ordonanta nu rezolva problemele contractelor pe care le au acesti 800.000 de debitori care nu-si mai pot plati ratele, insa le face mai transparente.
Astfel, oamenii au vazut ca in contracte se ascund tot felul de costuri sub diferite denumiri care nu ar trebui sa apara.
Raman insa o serie de... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 00:47