"Nu o sa scape nimeni sa nu plateasca mai devreme sau mai tarziu", a sustinut marti, in cadrul unei dezbateri publice privind recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, unul din directorii din cadrul ANAF.
Directorul adjunct al Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din ANAF, Toni Avram, a explicat ca structura din care face parte se ocupa de recuperarea prejudiciilor in marile dosare de coruptie sau crima organizata.
"Eu sunt cel de la munca de jos, de la baza", a explicat acesta cu ce se ocupa. Este pentru prima data cand un oficial din cadrul Ministerului de Finante explica public ce face statul roman pentru recuperarea prejudiciilor si cu ce piedici se confrunta. Structura aceasta din ANAF se ocupa de recuperarea prejudiciilor si a confiscarilor in baza deciziilor definitive pronuntate de instanta.
Declaratiile au fost facute la o dezbatere la care au luat parte magistrati, diplomati si reprezentanti ai Fiscului, pe tema recuperarii prejudiciilor.
Citeste si Kovesi: Un condamnat prefera sa stea mai mult in inchisoare, dar sa nu i se confiste averea
Care sunt hibele sistemului
Toni Avram a explicat ca in cadrul Directiei Executari Silite Cazuri Speciale din ANAF exista un numar de peste 20.000 de dosare de executare silita, derivate din hotarari judecatoresti, pronuntate in materie penala.
"Aceste creante provenite din savarsirea de infractiuni au un caracter cert ca si suma stabilita, dar un caracter incerct ca suma ce urmeaza a fi... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 13:14
Directorul Antenei 3, Mihai Gidea, este amenintat de Fisc cu blocarea conturilor. Motivul: a imprumutat bani de la Dan Voiculescu, condamnat in dosarul ICA, iar acum inspectorii ANAF vor sa recupereze cei 695.000 de lei.
Dan Voiculescu a trecut in declaratia sa de avere din 2010 un imprumut in nume personal acordat moderatorului Mihai Gidea. Valoarea imprumutului: 785.000 de lei. Potrivit ultimei declaratii de avere depuse de politician, din 2012, Gidea a platit o parte din imprumut, si mai avea de plata, in iulie 2012, suma de 695.000 de lei. Pe 8 august 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.
Nu este clar ce suma de bani mai are sa ii returneze Mihai Gidea lui Dan Voiculescu. Tocmai acest lucru trebuie clarificat de instanta de judecata si de aceea ANAF a deschis pe 13 decembrie 2017 o procedura la Judecatoria Sectorului 3. Termenul de judecata este 29 ianuarie 2018.
Fiscul cere ca acesti bani sa intre in contul statului avand in vedere ca nu a fost recuperat in totalitate prejudiciul din dosarul in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, in 2014, si la plata a peste 60 de milioane de euro.
Cazul Daniel Constantin
Intr-un caz similar, Judecatoria Buftea a admis solicitarea ANAF de poprire a conturilor deputatului Daniel Constantin, pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru prejudicierea ICA. In perioada 2007-2008,... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 09:24
Persoanele care au mers marti dimineata sa faca diferite plati la unitatile ANAF s-au trezit ca banii nu le pot fi incasati, pentru ca sistemul informatic nu functiona.
"Nu putem emite ordine de incasare, caci nu functioneaza sistemului informatic", a declarat pentru Digi24 o functionara de la Administratia Financiara a Sectorului 6.
De altfel, nici dupa pranz site-ul ANAF nu functiona.
Amintim ca, luna trecuta, timp de mai multe zile, bancile au fost nevoite sa ceara solicitantilor de credit acte suplimentare pentru a verifica veniturile lor declarate, din cauza unor lucrari de mentenanta la serverele ANAF.
Luni, seful ANAF, Bogdan Stan, declara ca modernizarea informatica a Fiscului este doar pe hartie, ca din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic. Programul de modernizare informatica a Fiscului este finantat de Banca Mondiala si a fost demarat in urma cu patru ani. Termenul de realizare a fost amanat din 2018 pana in 2021.
"De cand am preluat aceasta functie, la inceputul acestui an, am constatat ca modernizarea informatica a ANAF era doar pe hartie si, practic, din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic concret", a declarat Stan, pentru RFI, conform News.ro.
In prezent, infrastructura de servere si unitati de stocare a centrelor de date ale ANAF este formata, in mare parte, din echipamente aflate la sfarsitul ciclului de viata, cu o uzura fizica si morala avansata, mai noteaza sursa.
Citeste si Seful ANAF: Avem un deficit de incasari fata de... mai mult
Marti, 11 Iulie 2017, ora 13:59
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca sistemul informatic a redevenit functional, in urma lucrarilor de mentenanta desfasurate in ultimele zile.
"In acest moment, este posibila inclusiv raportarea catre banci", se arata intr-un comunicat de presa al ANAF remis luni.
Timp de o saptamana, Fiscul nu a mai furnizat direct bancilor informatiile despre veniturile romanilor care vor credite, pentru ca sistemul informatic a intrat in mentenanta, pe 12 iunie.
Din aceasta cauza, durata de analiza a unui dosar s-a prelungit de la 1-3 zile pana la aproape o saptamana. In plus, clientii care isi doreau un credit au fost nevoiti sa aduca adeverinta de salariu de la angajator, plus alte acte suplimentare.
Contactat de Ziare.com, Biroul de presa al ANAF a informat ca sistemul informatic a intrat in mentenanta pe o perioada care, la acel moment (miercuri), nu putea fi precizata.
"Deocamdata nu stim cat va dura, se lucreaza. Colegii de la IT inca nu au specificat un termen. Lucrarile au inceput in 12 iunie. Nu as putea sa va spun cat vor dura. De indata ce ii dau drumul, ma informeaza si pe mine, in cel mai scurt timp posibil, vom da un anunt", ne-a declarat atunci Sabina Zeres, sef serviciu comunicare ANAF, precizand ca este pentru prima oara cand se fac aceste lucrari. ...citeste mai departe despre "Vrei un credit? Acum e mai usor, dupa ce Fiscul si-a reparat sistemul informatic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 19:20
ANAF nu mai furnizeaza direct bancilor informatiile despre veniturile romanilor care vor credite, pentru ca sistemul informatic a intrat de cateva zile in mentenanta.
Din acest motiv, acordarea imprumuturilor este intarziata cu cateva zile, iar potentialii clienti trebuie sa aduca acte suplimentare.
Procedura a fost mult simplificata in urma cu aproape doi ani. De atunci incepand, bancile verifica veniturile celor care vor credite prin intermediul raportarilor ANAF. De cateva zile, insa, baza de date nu mai este accesibila.
Din aceasta cauza durata de analiza a unui dosar se prelungeste de la 1-3 zile pana la aproape o saptamana, timp in care clientii trebuie sa aduca adeverinta de salariu de la angajator plus alte acte suplimentare, a declarat Dragos Nechifor, broker de credite, pentru Digi24.
Contactat de Ziare.com, Biroul de presa al ANAF a informat ca sistemul informatic a intrat in mentenanta pe o perioada care inca nu poate fi precizata.
"Deocamdata nu stim cat va dura, se lucreaza. Colegii de la IT inca nu au specificat un termen. Lucrarile au inceput in 12 iunie. Nu as putea sa va spun cat vor dura. De indata ce ii dau drumul, ma informeaza si pe mine, in cel mai scurt timp posibil, vom da un anunt", ne-a declarat Sabina Zeres, sef serviciu comunicare ANAF, precizand ca este pentru prima oara cand se fac aceste lucrari, de aceea, este greu de spus cat vor dura. ...citeste mai departe despre "Creditele sunt aprobate cu intarziere din cauza ANAF.... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 11:17
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca face controale la banci comerciale si ca, desi la acest moment nu pot fi date detalii, au fost gasite multe nereguli.
"Suntem in analiza in momentul de fata in domeniul bancar si avem controale in curs. Nu pot sa va dezvalui care este astazi stadiul si ce se intampla acolo, dar va spun ca sunt consecinte majore si am identificat multe. Pot sa va dau un exemplu. Va dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vand. Bancile au venit cu ideea ca pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie sa il puna intr-un pachet cu credite performante, astfel incat sa creeze un pachet cat mai atractiv pentru un eventual investitor.
S-au vandut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o suma facila pe tranzactiile care se realizeaza, la randamente de 5-7%. Au vandut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferenta de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuiala ...citeste mai departe despre "Fiscul face controale la banci comerciale: Sunt consecinte majore si am identificat multe" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 15:01
Banca Romaneasca a anuntat, joi, ca a incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin care faciliteaza acordarea de credite clientilor sai.
In baza acordului de colaborare, institutia financiara poate verifica la ANAF veniturile celor care solicita un credit, reducand, astfel, timpul de raspuns.
Colaborarea simplifica procesul de creditare si reduce birocratia, sustin reprezentantii bancii, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, in cazul salariatilor, nu mai este necesara adeverinta de venit, respectiv cuponul de pensie, pentru pensionarii care solicita acordarea unui credit. Verificarea se face doar cu acordul clientilor, in baza unui acord de consultare.
Credite "doar cu buletinul", garantate de Fisc: Ce urmaresc bancherii - Sfatul avocatului
"Am implementat protocolul cu ANAF avand in minte confortul clientilor nostri. Ne-am dorit ca ei sa faca mult mai putine drumuri pana la banca si, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate, sa ...citeste mai departe despre "Credit "doar cu buletinul", garantat de Fisc - Inca o banca colaboreaza cu ANAF" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 14:16
Un roman care vrea sa ia un credit de la banca se confrunta cu destul de multa birocratie si este nevoiti sa umble dupa multe acte. Iar dupa ce isi pune la punct dosarul, mai are de asteptat pana cand primeste unda verde si are acces la bani. Insa exista o varianta rapida, care te poate scapa de acest cosmar.
Cateva institutii financiare din tara noastra au batut palma cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru verificarea solicitantilor.
Pana acum, in majoritatea cazurilor, pentru a acorda un credit, bancile cereau trei documente: adeverinta de salariu, fisa fiscala si dovada platii unei facturi recente la utilitati.
Insa un roman care vrea sa primeasca banii in 24 de ore, trebuie doar sa isi exprime acordul ca ANAF sa trimita direct la banca toate datele privind veniturile pe care le-a realizat.
Cum poti lua credit in 24 de ore: Te ajuta ANAF
Marilena Popovici, director executiv al diviziei de administrare a retelei de distributie la BRD Groupe Societe ...citeste mai departe despre "Credit rapid de la banci, garantat de Fisc - Cum functioneaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:35
Clientii care nu isi achita ratele la credite se pot trezi cu conturile poprite de catre banca, fara sa fie instiintati si somati in prealabil, masura fiind in conformitate cu legislatia in vigoare. Totusi, pentru ca poprirea sa poate fi infiintata trebuie sa existe in mod obligatoriu o declaratie de scadenta anticipata a creditului, in caz contrar debitorul poate formula o contestatie.
Atunci cand vine vorba despre poprire, nu doar conturile pot fi blocate, ci si alte venituri obtinute de debitor, insa doar in anumite limite. Chiar si asa, unele venituri nu pot fi blocate pentru nicio datorie.
Majoritatea bancilor au in contractele de credit anumite clauze privind neexecutarea de catre client (imprumutat/debitor) a obligatiilor, care pot declara creditul scadent anticipat, caz in care clientul va datora toata suma la momentul respectiv, a declarat la solicitarea noastra Madalina Pascu, avocat in cadrul forumului AvocatNet.ro.
Citeste mai multe despre Nu iti achiti ratele de credit? Iata cum banca iti poate popri conturile pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 09:49