Desi Guvernul se lauda constant cu o crestere economica record, prima din Uniunea Europeana, previziunile macroeconomice nu sunt atat de optimiste: in urmatorul an, ne asteptam la o majorare a ratelor de dobanda la creditele in lei (bazate pe indicatorul ROBOR), pe fondul unei deprecieri a leului fata de moneda europeana.
Astfel, pentru urmatoarele 12 luni, analistii CFA Romania anticipeaza o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomica pentru februarie 2018, publicat luni seara.
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Aceasta cotatie e importanta, pentru ca ea va fi luata in considerare in calcularea ratelor pe urmatoarele trei luni.
Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica s-a majorat cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 46,7 puncte, in timp ce indicatorul conditiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pana la 67,1 puncte.
De asemenea, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.
Se asteapta o depreciere a leului fata de euro
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala.
Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 09:57
Romanii cu credite in lei platesc rate mai mari din cauza cresterii ROBOR, insa ce se intampla in cazul celor care au imprumuturi in euro?
Ultimele luni au venit cu vesti proaste pentru cei care au datorii la banci in moneda nationala.
Asta pentru ca ROBOR - partea variabila care se ia in calcul pentru ratele la unele credite, inclusiv Prima Casa - a explodat in ultima perioada, dupa ce o vreme buna a fost la minime istorice.
In fapt, valoarea aproape ca s-a triplat in decurs de doar 9 luni anul trecut.
Iar cea mai recenta lovitura a venit la finalul lunii decembrie, cand indicele a depasit putin pragul de 2%. Drept urmare, romanii cu credite in moneda nationala platesc pana in martie rate cu 200 de lei mai mari decat in ultimele trei luni din 2017.
Vezi aici calculele si explicatia pe larg
Cum a evoluat ROBOR in 2017:
2,05% in 29 decembrie1,58% in 29 septembrie0,86% pe 30 iunie0,86% pe 31 martie
Iar apele nu se vor linisti, ba dimpotriva. Potrivit senatorului PNL Florin Citu, ROBOR va depasi in 2018 rata inflatiei (care in noiembrie a fost de 3,23%).
Dar cum se prezinta situatia pentru romanii cu credite in euro? Ei bine, moneda unica s-a apreciat considerabil, iar in contexul demisiei lui Mihai Tudose din functia de premier a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.
Cu toate acestea, EURIBOR - componenta variabila in cazul unor credite acordate in euro - a scazut semnificativ in ultimii ani, fapt ce a compensat pentru aprecierea monedei... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 08:41
Legea conversiei creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei la cursul istoric e discriminatorie, deoarece ii dezavantajeaza pe cei care au luat imprumuturi in moneda nationala, in numar mult mai mare fata de debitorii in CHF, atrage atentia BNR.
Potrivit bancii centrale, e vorba de "un efect de hazard moral", dupa cum se arata intr-un raspuns la o interpelare adresata de deputatul liberal Andreea Paul.
"Conversia discrimineaza debitorii care s-au imprumutat in lei (debitorii care au contract credite denominate numai in lei reprezinta aproximativ 65% din total), in conditile in care ei au fost mai precauti la risc si s-au imprumutat in moneda in care obtin veniturile. Debitorii in CHF ar beneficia de avantaje considerabile", arata BNR in documentul remis Ziare.com.
Ba mai mult, legea ar dezavantaja si clientii cu credite in franci care au negociat cu bancile o conversie voluntara in lei, caci aceasta nu s-a facut la cursul istoric, asa cum prevede actul normativ, aflat acum ...citeste mai departe despre "BNR: Legea Conversiei e discriminatorie - Cati romani au credite in lei, euro si franci" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 08:32
Romanii cu credite in euro sunt nemultumiti de faptul ca Legea conversiei s-ar putea aplica doar celor care au imprumuturi in franci elvetieni.
"Politicienii sunt pe cale de a comite o mare eroare. In cadrul dezbaterilor nu au realizat o analiza a tututor valutelor, nu au solicitat informatii din partea BNR sau a bancilor. In consecinta nu cunosc datele reale ale creditarii in valuta din Romania, care a avut loc dupa anul 2006.
Le reamintim faptul ca daca legea conversiei se va aplica doar creditelor in CHF, problema principala cu care se confrunta debitorii romani nu va fi rezolvata, deoarece aceasta este in realitate creditarea din Romania de dupa 2006, care s-a dovedit a fi un fenomen nociv pentru populatie", arata reprezentantii grupului Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari.
Ei sustin ca nu inteleg de ce, saptamana trecuta, in cadrul dezbaterii din comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, reprezentantului lor nu i s-a permis sa aduca in discutie ...citeste mai departe despre "Se cauta solutii pentru cei cu credite in franci. Imprumutatii in euro vor si ei conversie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 14:42
Slaba redresare economica din zona euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scadere a creditarii companiilor, la stagnarea creditului de consum si la continuarea unor rate ale dobanzilor relativ mici.
Dar 2015 pare sa fie un moment de cotitura, se arata in raportul EY, Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS).
In 2015, creditarea pentru companii va creste pentru prima data in ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in zona euro.
Asiguratorii continua sa se confrunte cu rate scazute ale dobanzilor, insa vor beneficia de o crestere a cererii pe masura ce economia prinde avant, iar activele in administrare (AUM) cunosc deja o crestere accelerata.
Cu toate acestea, desi QE stimuleaza revenirea economica pe termen scurt, de care este atat de multa nevoie, iar bancile din regiune sunt pregatite sa sprijine aceasta crestere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive.
Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEA, este de parere ca programul de relaxare cantitativa ridica niste dificultati privind economisirea pe termen lung.
"A fost nevoie de sase ani pentru crearea conditiilor care sa permita relansarea cresterii in zona euro, iar acum au fost actionate toate parghiile de stimulare a cererii care puteau fi actionate, in plus a aparut si un stimulent suplimentar prin preturile mai mici la energie.
Prin urmare, daca nu vom asista la cresteri in 2015 si 2016, va trebui sa... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 11:21
O analiza ofertei de creditare de pe piata locala evidentiaza avantajele creditelor in euro in comparatie cu cele in moneda nationala: dobanzi mai scazute, venituri solicitate mai mici, o valoare mai mare a imprumutului. Pe de alta parte, riscul valutar si restrictiile BNR echilibreaza balanta dintre cele doua tipuri de imprumut. Business24 iti prezinta punctele forte, dar si "slabiciunile" creditelor in euro si in lei.
In cazul unui credit de achizitie, de 50.000 de euro, contractat pentru o perioada de 25 de ani, dobanda anuala efectiva (DAE) din oferta bancilor variaza intre 5,03% si 7,27% - o fluctuatie importanta, de peste doua puncte procentuale. Doar ca in cazul unui credit similar, contractat in moneda nationala, fluctuatia este si mai mare, iar DAE porneste de la o valoare superioara. Mai exact, dobanda variaza intre 7,7% si 11,52%.
In plus, graficul de mai jos arata ca intre cele doua tipuri de credit exista diferente consistente si in privinta sumelor care pot fi obtinute.
Sa luam un venit familial de 1000 de euro (echivalent in lei): daca in cazul creditului in euro, suma care poate fi imprumutata variaza intre 60.000 de euro si 90.000 de euro, pentru creditele in lei se acorda intre 53.401 euro (echivalent in lei) si 79.433 euro (echivalent in lei).
In alta ordine de idei, pentru a contracta 50.000 de euro (sau echivalentul in lei), venitul minim solicitat de banci este de 3000 de lei in cazul imprumuturilor in euro si de 3500 de lei in cazul... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 08:19
Imprumuturile in euro s-au dovedit mai ieftine pe perioada crizei economice, in ciuda fluctuatiilor masive ale cursului de schimb si a incertitudinii care domneste asupra monedei unice.
Sa luam exemplul unui credit de 50.000 de euro cu dobanda variabila, contractat in ianuarie 2008, pentru o perioada de 30 de ani.
Daca plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproape 600 de euro, in decursul ultimilor cinci ani valoarea ei a scazut, insa cu fluctuatii in cea de-a doua parte a anului 2008 si in 2011. La jumatatea lui 2012, valoarea ratei coborase la un nivel minim de sub 400 de euro.
In cazul unui credit in lei contractat in aceleasi conditii, plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproximativ 700 de euro (echivalent in lei), mai ridicat din cauza dobanzilor mai mari practicate pentru astfel de imprumuturi, a atins un varf de aproape 1100 de euro la inceputul lui 2009 dupa care a scazut usor, pana la valoarea de 600 de euro in 2012. In graficul de mai jos se poate observa o volatilitate mai mare in cazul ratelor la creditul in lei:
Sursa: Kiwi Finance
ROBOR, mai costisitor decat cursul valutar
Surpriza vine de la ratele medii de dobanda - EURIBOR si ROBOR. Desi leul a pierdut masiv in fata euro in cei cinci ani de criza (euro s-a apreciat cu circa 20% in perioada 2008-2012), volatilitatea ROBOR a facut diferenta in buzunarele romanilor.
"Iata ca si creditul in lei are incorporat un risc monetar", observa Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:20
Creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti, iar creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania.
"La creditarea in lei nu sunt foarte optimista pentru ca dobanzile la creditele in lei raman ridicate, la fel si perspectivele de evolutie ale acestora, in conditiile in care si asteptarile inflationiste sunt ridicate. Astfel, creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti si creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt", a spus Hancila.
Potrivit acesteia, este foarte important subiectul finantarii cresterii economice pentru ca este nevoie de finantare pentru a relua cresterea economica.
"Aici ar trebui sa aiba un rol mai activ si Guvernul. Trebuie gasite solutii alternative de finantare a economiei. Pentru anul viitor, in ceea ce priveste cresterea economica, ma astept la o usoara contributie pozitiva a constructiilor. Cred ca si consumul cu amanuntul ar putea avea o usoara crestere pozitiva. Totusi, nu trebuie sa ne asteptam la un ritm de crestere sau de scadere ridicat (n.r. a PIB). Cred ca va fi un an al cifrelor mici, cu exceptia agriculturii", a mai afirmat Hancila. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:50
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05