Ratele romanilor cresc din nou dupa ce Banca Nationala a majorat dobanda cheie de la 6,25% la 6,75%. Este a opta majorare din acest an si sunt vizate toate creditele cu dobanda variabila, dependente de ROBOR sau IRCC.
Ce a anuntat BNR
Mai exact, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat recent majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25% pe an.
De asemenea, BNR a majorat rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, si a crescut rata dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 5,25%.
Cat plateste in plus un roman cu un credit de 400.000 lei
Pentru Ziare.com, Andrei Geamana, administrator credite, a facut un calcul in care ne arata cum au crescut ratele romanilor.
Pentru un imprumut de 400.000 de lei, adica 80.000 de euro, luat pe 30 de ani, o persoana plateste in plus in luna noiembrie 2022, fata de ianuarie 2022, 720 de lei.
Aceeasi persoana va plati in ianuarie 2023 cu 1.394 de lei mai mult fata de cat platea in ianuarie 2022.
Calcul perioada 30 ani, credit 80.000 euro
- 01.01.2022 - rata: 1824 ron
- 01.11.2022 - rata: 2544 ron
- 01.01.2023 (daca Ircc=6.5) - rata: 3218 ron
E indicat un credit cu dobanda fixa
"Nu cred ca putem vorbi despre o frica, doar de o prudenta mai mare din partea consumatorului in privinta ofertei de creditare. In momentul de fata, ar fi indicat sa ne uitam catre o dobanda fixa care ne-ar... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 05:04
Daca esti pentru prima oara in fata acestei decizii, de a alege intre creditul cu dobanda fixa si cel cu dobanda variabila, ideal ar fi sa nu te uiti la valoarea pe care ti-o da DAE (Dobanda Anuala Efectiva), pentru ca poate fi inselatoare, mai ales in cazul unui imprumut pe termen lung si foarte lung.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, care sunt principalele diferente dintre cele doua servicii bancare.
In primul rand, dobanda fixa va fi intotdeauna mai mare decat o dobanda variabila. Din acest motiv, odata cu dobanda fixa iti vine si siguranta ca, daca treci prin vremuri economice si financiare instabile, dobanda ta nu va creste, asa cum s-a intamplat in cazul creditelor din anii marcati de criza financiara mondiala.
Astfel ca, oricat ar fluctua IRCC si ROBOR, rata creditului tau nu va fi afectata de acest lucru, pentru ca are valoare fixa. Indiferent de creditul pe care il alegi, fie ca este unul de nevoi personale, fie ca este unul imobiliar (dobanda fixa este doar pe o durata de cinci sau poate 10 ani), pune-te la adapost de orice risc.
In plus, diferenta dintre rate, la un credit cu dobanda variabila si unul cu dobanda fixa, nu este chiar atat de mare.
Sa luam cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, accesat pe o perioada de 60 de luni. In cazul dobanzii fixe, rata este de 420 de lei, in timp ce, in cazul dobanzii variabile, rata este de 405 lei. Cei 15 lei dati in plus pe luna iti vor asigura un somn... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 10:30
Banca Comerciala Carpatica a lansat pentru clientii persoane fizice un pachet special de credite cu garantii imobiliare la o dobanda speciala incepand de la 5,4%/an pentru primul an de creditare.
Campania este valabila pentru creditele in lei acordate pana in luna februarie 2015 inclusiv, pentru: creditele pentru constructii si achizitii Casa 9, creditele pentru Modernizare, creditele pentru Achizitie teren extravilan, creditele de nevoi personale Prosper, creditele de refinantare OneSmart.
"Cu acest pachet special pentru creditele in lei cu garantii imobiliare, clientii beneficiaza de costuri mult mai mici doar din diferenta de dobanda din primul an. In plus, vorbind de o dobanda atractiva si fixa, sunt protejati de orice fluctuatii ale Robor pe care clientul nu le poate anticipa nici influenta. Pentru clientii interesati de constructia unei case, chiar si in regie proprie, de lucrari de modernizare sau achizitii de imobile si terenuri, dobanda fixa practicata va fi de 5,4% pe primul an iar pentru cei interesati de finantare pentru nevoi personale sau refinantarea unor credite mai vechi de 2011, dobanda fixa practicata va fi de 5,9% pe primul an", a declarat Andra Buzdugan, Director Relatii Comerciale Retail in cadrul Bancii Comerciale Carpatica.
In plus, banca nu percepe comisioane pentru analiza dosarului, pentru acordarea creditului,
comisioane lunare sau taxa anuala de inspectie a garantiei.
Pachetul se aplica doar clientilor care nu beneficiaza de alte... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 16:00
BRD-Groupe Societe Generale a redus cu 0,15 puncte procentuale dobanzile la imprumuturile noi prin "Prima Casa", a anuntat joi banca, care inregistra la sfarsitul anului trecut un volum al creditelor acordate in cadrul acestui program de 320 milioane euro, anunta Mediafax.Astfel, pentru finantarile pe perioade cuprinse intre 10 si 20 de ani, dobanda BRD va fi calculata pe baza indicelui Euribor la 3 luni, la care se adauga o marja fixa de 2,25 %, iar pentru creditele acordate pe o perioada intre 20 si 30 de ani, noul nivel al marjei practicate este de 2,50%, se arata intr-un comunicat al BRD.
Volumul creditelor acordate de BRD in programul Prima Casa se ridica, la sfarsitul anului 2010, la aproximativ 320 milioane euro.
Guvernul a decis, saptamana trecuta, ca programul "Prima Casa" sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului.
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca)... mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 11:25
Banca Transilvania a anuntat miercuri printr-un comunicat ca impartaseste obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai buna informare si transparenta catre clienti, dar ca ar fi fost indicat ca aceasta sa se aplice numai creditelor noi, si nu retroactiv celor in derulare, precizeaza NewsIn."Banca Transilvania impartaseste obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai buna informare si transparenta catre clienti, insa ar fi fost indicat ca aceasta sa preia strict prevederile Directivei Europene si sa se aplice numai creditelor noi, si nu retroactiv celor in derulare", au spus reprezentantii bancii, adaugand ca aplicarea Ordonantei nu a avut drept scop diminuarea administrativa a dobanzilor.
"BT, nefiind parte a unui grup bancar international, nu a avut acces la surse externe ieftine exprimate in Euribor, ci a asigurat finantarea prin atragerea de resurse de pe piata interna sau externa. Astfel, costul resursei este la un nivel mult mai mare din cauza riscului de tara, a riscului de emitent, la care se adauga costul rezervei minime obligatorii.
In aceste conditii, marja actuala a bancii nu reprezinta profitul acesteia deoarece, prin folosirea unui alt indicator decat cel initial, din contractele de credit, in marja actuala trebuie incluse toate celelalte costuri pe care le suporta banca, in vederea acordarii unui credit", au explicat reprezentantii bancii.
Acestia au specificat si ca Banca Transilvania a solicitat clarificari de la... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:42
Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale, transmite Mediafax.Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Executivului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobanda fixa.
Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, comisionul va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, in cazul in care pana la data scadentei contractului este mai mult de un an.
In cazul in care perioada pana la data scadentei este mai mica de un an, comisionul va fi de 0,5%.
Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice.
Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 13:20
Ratele directe la dezvoltatori presupun un avans de 30% din valoare apartamentului, iar diferenta este creditata pe o anumita perioada de timp, cu o dobanda fixa, dobanda ce difera in functie de cuantumul avansului si de perioada de timp. Avantajul este dat de faptul ca nu se cer garantii, a declarat Florin Munteanu, project leader, Domus Stil.Vezi interviul integral pe 3idei.ro mai mult
Luni, 01 Martie 2010, ora 14:56
Banca Comerciala Romana (BCR) scade cu 2 puncte procentuale, din februarie, nivelul ratei dobanzii de referinta fixa pentru creditele noi acordate companiilor in lei si cu 1 punct procentual nivelul ratei dobanzii de referinta variabila pentru creditele in sold si nou acordate in moneda nationala, relateaza NewsIn.Noile niveluri ale dobanzii de referinta pornesc de la 11,5% si variaza in functie de tipul de credit si de scadenta, a anuntat marti banca, intr-un comunicat. "Va fi un an dificil si BCR este pregatita sa finanteze in continuare proiectele bune de afaceri dezvoltate de clientii pe care te poti bizui", a declarat vicepresedintele executiv corporate al BCR,Wolfgang Schoiswohl.
BCR, controlata de grupul austriac Erste, are active de peste 17,2 miliarde euro si are o retea de 663 de unitati de retail (pentru populatie si microintreprinderi) si 48 de centre de afaceri corporate, dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari. mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 12:27
Verida Credit IFN a lansat un imprumut pentru achizitia de locuinte, in dolari americani, pe o perioada maxima de 30 de ani, cu o dobanda de 10,87% pe an, suma rambursata lunar fiind aceeasi pe toata perioada contractului, a anuntat, luni, compania de credite ipotecare. Clientii pot plati anual, in avans, maxim 5% din valoarea creditului, se arata intr-un comunicat al Verida Credit,informeaza Mediafax. Totodata, acestia pot stabili nivelul ratei lunare, prin sistemul de alegere a dobanzii, care le permite sa influenteze dobanda creditului contractat, in functie de planurile lor pe termen scurt si lung. "Acest produs ofera clientilor protectie impotriva actualei si viitoarei volatilitati a pietelor financiare. In contextul economic actual, posibilitatea de a putea opta pentru un credit pe 30 de ani cu dobanda fixa este o oportunitate imensa", a declarat directorul general al companiei, Carmen Retegan. Cu un capital social de 25,51 milioane de lei, compania si-a inceput activitatea in luna iulie a anului trecut, avand in prezent peste 40 de angajati si sucursale in Bucuresti si Iasi. Societatea de credite ipotecare este controlata in proportie de 99,99% de Ipocredit Holing Olanda, care a fost infiintata de Old Lane, un fond de investitii al grupului financiar american Citi. Presedintele companiei, Dorian Klein, detine 0,0001% din titluri. Verida Credit estimeaza ca va acorda, pana la finele anului, circa 600 de credite. mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 12:18