Institutiile de credit au inasprit standardele de creditare pentru populatie inca din primul trimestru al anului 2020, atat in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri (12,1%), cat si in cel al creditelor de consum acordate populatiei (procent net de 21,4%), releva recentul Sondaj privind creditarea companiilor si populatiei realizat de BNR.
Bancile autohtone estimeaza pentru T2 2020 continuarea tendintei de inasprire a standardelor de creditare in cazul ambelor categorii de imprumuturi destinate populatiei.
La nivelul zonei euro, standardele de creditare aferente atat creditelor acordate populatiei pentru achizitia de locuinte (9%), cat si cele aferente creditelor de consum (10%) s-au inasprit intr-o oarecare masura in primul trimestru al anului 2020, pe fondul deteriorarii perspectivelor economice si bonitatii clientilor, precum si diminuarii tolerantei la risc a bancilor.
In contrast, bancile din zona euro au raportat ca avand un impact neutru factori precum costul finantarii si situatia bilantiera. Pentru T2 2020, institutiile de credit estimeaza continuarea inaspririi nete a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite acordate populatiei, fiind reflectate, astfel, asteptarile de inrautatire a veniturilor populatiei si a situatiei locurilor de munca. Pierderea medie in caz de nerambursare pentru creditele populatiei intrate in stare de nerambursare a crescut cu 0,8 puncte procentuale, de la 47,7% in T4 2019 la 48,5% in T1... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 11:00
Autoritatile daneze au decis sa intervina si sa plafoneze dobanzile la creditele de consum, dupa ce dobanzile anuale percepute de unii furnizori de credite au urcat pana la 800%, transmite Bloomberg.
Guvernul de la Copenhaga si o larga coalitie de partide in Parlament au cazut de acord sa impuna un plafon de 35%, a anuntat ministrul pentru Industrie si Afaceri, Simon Kollerup. Masura este una tintita pe produsele financiare catalogate drept "credite rapide".
Plafonarea reflecta inmultirea semnalelor de alarma cu privire la aceste credite rapide, care au devenit mai populare dupa ce institutiile traditionale de credit au inasprit accesul la creditare. Autoritatea de supraveghere financiara din Danemarca a reamintit joi tuturor institutiilor de credit ca nu ar trebui sa acorde imprumuturi debitorilor care nu isi permit sa le ramburseze si de asemenea sa isi revizuiasca procedurile prin care stabilesc solvabilitatea debitorilor.
"Avem acum o problema serioasa cu aceste credite rapide, care blocheaza in special tineri si cetateni vulnerabili cu datorii care nu pot fi gestionate", a spus Simon Kollerup.
Prin aceasta masura Danemarca se alatura altor state scandinave care au decis sa puna presiuni asupra companiilor care percep dobanzi mari, pe fondul cresterii ingrijorarilor cu privire la gradul excesiv de indatorare al gospodariilor. La inceputul acestui an, Finlanda a redus plafonul dobanzilor iar Norvegia a impus o limita cu privire la raportul dintre datorie si... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 13:24
Jumatate dintre locuitorii din mediul urban nu au si nu vor sa ia un credit, in timp ce doar 10% ar vrea sa ia un imprumut, principalul motiv fiind acela de a cumpara o casa, conform unui sondaj realizat de IRSOP Market Research & Consulting.
"Aici se cumuleaza mai multe motive. Primul motiv, poate nu in ordinea aceasta, il constituie cei care nu au resursele necesare pentru a face fata sau considera ca nu au posibilitatea sau considera ca nu sunt eligibili pentru un credit.
A doua categorie o reprezinta cei care pur si simplu se tem de credit, intrucat considera ca s-ar putea sa nu poata sa-l ramburseze.
A treia categorie o reprezinta cei care nu au nevoie efectiva de credit pentru ca ori isi rezolva problemele pe care le au cu veniturile proprii sau cu economiile pe care le au, fie nu au probleme care sa necesite rezolvarea lor si atunci aceste lucruri fie se pot cumula, fie sunt segmente independente", a explicat Petre Datculescu, directorul IRSOP, cu ocazia prezentarii sondajului efectuat pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Potrivit studiului, 44% dintre cei care vor sa ia un credit (10% dintre respondenti) au ca scop achizitia unei locuinte, 23% efectuarea de reparatii in locuinta, 11% cumpararea unui autoturism, 8% vor bunuri suplimentare pentru casa, 4% pentru afaceri, 4% pentru educatie si 6% pentru cheltuieli curente.
Conform sondajului, 40% dintre cei intervievati au deja un credit luat si nu mai vor altul.... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 18:26
Unul dintre subiectele care au tot revenit in atentie anul acesta a fost faptul ca bancile din Romania acorda credite romanilor aflati in strainatate, in anumite conditii. O tema de interes ramane si programul Prima Casa, pentru care sunt depuse sute de mii de dosare, dar si evolutia creditelor de nevoi personale.
Deprecierea leului in fata euro i-ar putea afecta pe romanii cu credite in lei, sustin analistii. Sunt vizati in primul rand cei care au credite Prima Casa, insa exista si vesti bune, cum ar fi faptul ca tot mai multe banci ofera sprijin romanilor care lucreaza in strainatate si care isi doresc sa obtina un credit in tara.
Exista cu siguranta cerere, avand in vedere faptul ca romanii se aflau in anii trecuti pe primul loc in topul strainilor care solicita credite pentru casa in Italia, potrivit site-ului cu informatii imobiliare mutuionline.it.
Ce banci ofera credite romanilor care lucreaza in afara tarii
Ofertele vin de la Banca Transilvania, BRD, CEC Bank sau Bancpost, vechimea totala in munca necesara fiind de minimum un an si de 3-6 luni la ultimul loc de munca.
Ce trebuie sa iei in calcul la contractarea unui credit de nevoi personale
Unul dintre principalele criterii pe care le urmaresc romanii atunci cand isi doresc sa solicite un credit este valoarea mica a dobanzilor. Cateva banci se diferentiaza prin credite de consum cu dobanzi mici si oferte mai bune pentru clientii de casa, care incaseaza salariul intr-un cont deschis la acea banca,... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 13:26
Institutiile de credit au relaxat standardele de creditare in cel de-al treilea trimestru din acest an pentru creditele ipotecare si le-au inasprit pentru cele de consum, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Comparativ cu trimestrul anterior, in T3/2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum.
Deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor reprezinta factorii de influenta ai acestor evolutii", se arata in document.
Principalul factor mentionat de institutiile de credit care a condus la relaxarea
standardelor de creditare pentru creditele ipotecare in T3/2017 este reprezentat de
cresterea concurentei din sectorul bancar.
Totodata, bancile au avut in vedere factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, mentioneaza sursa citata.
Pentru cel de-al patrulea trimestru, bancile anticipeaza o inasprire semnificativa a
standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul
creditelor ipotecare. mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 06:28
Stabilitatea sistemului financiar din Regatul Unit este periclitata de pofta nemasurata a britanicilor pentru creditele de consum, arata ultimele date prezentate de Comitetul de Politici Financiare din Banca Angliei.
Insularii par sa fi prins din nou gustul creditelor de consum, in 2016, dupa cum au sesizat si reprezentantii Bancii Angliei, imprumuturile poersonale si cardurile de credit accelerand fenomenul, mentioneaza BBC.
Anul trecut, in Marea Britanie, moda creditelor de consum a inregistrat o crestere la fel de accelarata precum cea din 2005, in luna noiembrie nivelul acestora marcand o crestere anuala de 10,9 procente.
"Finantarile pentru achizitia de noi autoturisme au avut cea mai pregnanta expansiune in ultimii ani, dar cardurile de credit si imprumuturile personale au contribuit material la accelerarea vazuta la creditele de consum in 2016", au anuntat oficialii bancii centrale.
Clientii britanici par si sa nu mai fi fost atat de interesati de detalii, alegand in multe cazuri credite care aveau o oferta in care erau scutiti de plata dobanzilor pe perioade de pana la 43 de luni.
Insa, acestea ascund in spate, de cele mai multe ori, dobanzi peste medie percepute ulterior de care creditori, ca si riscuri pentru bancile care spera ca acesti clienti sa ramana buni platnici in viitor.
Astfel, desi creditele de consum se mentin inca la 10 procente din nivelul total de credite acordate populatiei din Regatul Unit si mult sub marja de 70% reprezentata... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 18:01
Ploaia iti incurca planurile? Traficul e dat peste cap si nu prea mai ai timp sa-ti rezolvi toate lucrurile pe care le-ai trecut in agenda zilei? In plus, Sarbatorile de Iarna se apropie cu pasi repezi, deci trebuie deja sa-ti faci planurile legate de cadouri si de bugetul aferent.
Vremea nu o putem controla (cel mult o putem prezice), dar in loc sa alergi prin ploaie de colo-colo sau sa astepti pana in decembrie ca sa faci rost de bani, cand e posibil sa umbli printre troiene, ai putea sa-ti faci un credit online.
Faptul ca nu mai trebuie sa te duci la banca te scapa de o mare bataie de cap.
In plus, nu mai pierzi timp pretios: toata operatiunea dureaza doar o jumatate de ora. Iar cu timpul ramas poti trece in revista site-urile de cumparaturi online preferate, ca sa-ti cumperi tot ce ai nevoie.
Este vorba despre Creditul Online de la Libra Internet Bank, care iti aduce o serie de avantaje importante:
Usor de obtinut: solicitarea si aprobarea creditului se efectueaza ...citeste mai departe despre "Creditul online te scapa de drumuri la banca! Intri pe Internet si primesti banii direct in cont" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 09:30
Un client care isi refinanteaza in acest moment un credit de consum in lei poate sa-si reduca nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, sef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice in cadrul Volksbank Romania.
"Noi credem ca refinantarile pentru creditele de consum in lei vor avea o pondere foarte mare pentru tot ce inseamna creditare a populatiei. Pe segmentul imprumuturilor de consum, creditul de refinantare reprezinta peste 60% din vanzarile de noi credite", a precizat Istrati in cadrul unui colocviu organizat de Piata Financiara la Sinaia.
Potrivit reprezentantului Volksbank, dobanda medie in lei la credite de consum in stoc este, conform datelor BNR, de 13,68%, iar dobanda medie in lei la credite noi de consum acordate de banci este 11,36%.
Istrati a mai aratat ca soldul creditului de consum a scazut cu 25% pe fondul scaderii apetitului populatiei si al inaspririi conditiilor de creditare. Insa soldul creditului pentru locuinte a crescut cu 86%, fiind impulsionat de programul Prima Casa. Ponderea creditului imobiliar se apropie de 40%, fata de 20% in 2008.
La nivelul pietei, peste 60% din creditele noi de consum sunt destinate refinantarilor, iar la creditele pentru locuinte, peste 90% din noile cereri de credite acordate sunt finantari noi.
De asemenea, la nivelul sistemului, pe portofoliul existent valoarea medie a unui credit de consum este de 6000 euro, iar la creditele noi este de 3000 euro. Totodata, la nivelul... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 12:36
Romanii au contractat mai putine credite credite imobiliare si de consum in luna ianuarie 2013, volumul acestora reducandu-se cu 0,62% si respectiv 1,53%, a anuntat BNR.
Astfel, volumul creditelor pentru locuinta s-a cifrat la 36,834 miliarde lei, dintre care peste 30,092 miliarde lei reprezinta volumul creditelor in euro pentru locuinte, peste 4,069 miliarde lei volumul creditelor in in alte valute si 1,861 miliarde lei in moneda nationala, scrie Agerpres.
In ceea ce priveste volumul creditelor pentru consum si alte scopuri, acesta a scazut, de asemenea, cu 1,53%, la aproximativ 66,360 miliarde lei in ianuarie, fata de nivelul inregistrat la finalul lunii decembrie 2012.
Dintre acestea, peste 32,348 miliarde lei erau in moneda nationala, 25,610 miliarde lei erau in cea europeana, iar peste 8,4 miliarde lei erau in alte valute. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:43