Credex IFN, principalul partener de creditare al retelei Altex, lanseaza, in premiera, servicii de finantare destinate IMM-urilor. Companiile pot primi credite rapide, intre 5.000 si 500.000 lei, pentru achizitionarea de echipamente IT&Telecom, aparatura electronica si electrocasnica, de la comerciantii parteneri Altex si Media Galaxy. CREDExpress, linia de produse financiare destinata companiilor mici si mijlocii, include CREDExpress Invest - credit pentru achizitia de bunuri in rate de la comerciantii parteneri si CREDExpress Revolving - pentru achizitia de marfuri cu plata la un termen de la livrare.
CREDExpress este optiunea ideala pentru acele companii care au nevoie de finantare, intr-un timp foarte scurt, pentru dezvoltarea sau extinderea afacerii sau pentru a tine pasul cu noile tehnologii. Avantajul accesarii unei astfel de finantari consta in faptul ca intreg procesul este mult mai facil, comparativ cu accesarea unui credit bancar, interactiunea este digitala si flexibila, proprietarii economisesc timp si au acces la o varietate de produse necesare pentru afacerile lor.
Procesul de analiza si acordare al unui credit este unul rapid, de maximum 24 de ore, iar companiile au nevoie de putine documente pentru dosarul de analiza.
Astfel, intreaga gama de zeci de mii de produse disponibile in magazinele Altex si Media Galaxy pot fi achizitionate de acum si de persoanele juridice, cu plata la un termen stabilit sau in rate, in limita sumei aprobate. Companiile... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 12:36
In contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare in Romania incepand cu luna martie a anului 2020, piata creditului a inregistrat modificari importante in primul trimestru (T1 2020). Astfel, in aceasta prima parte a anului 2020, o pondere moderata a institutiilor de credit au inasprit standardele de creditare, in timp ce cererea de credite s-a redus.
Pentru cel de al doilea trimestru (T2 2020), cele mai multe banci estimeaza inasprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite.
Cererea de credite este estimata sa se reduca si in T2 2020, bancile semnaland acest lucru intr-o proportie insemnata. Acestea ar fi principalele concluzii ale recentului Sondaj privind creditarea companiilor si populatiei realizat de BNR.
Aproximativ 13% dintre institutiile de credit au declarat ca in T1 2020 standardele de creditare au cunoscut o inasprire. Pentru T2 2020, o parte majoritara dintre banci - 54% - prevad o inasprire a standardelor de creditare aferente companiilor. Aceasta evolutie este preconizata a fi mai pronuntata in cazul creditelor pe termen scurt acordate IMM.
In opinia bancilor, factorii care au avut o contributie mai mare la evolutia standardelor de creditare au fost situatia actuala sau asteptata a capitalului bancilor si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR. Intr-un procent net de doar 3,3% institutiile de credit au apreciat ca asteptarile privind situatia economica generala au condus la inasprirea standardelor de creditare.... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 12:00
Bancile prognozeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in trimestrul trei din 2019 in cazul ambelor segmente destinate populatiei, credite imobiliare si de consum, in timp ce pe palierul companiilor nefinanciare estimeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare, indiferent de dimensiunea firmelor, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind creditarea.
Potrivit raportului, standardele de creditare aferente imprumuturilor destinate populatiei (credite de consum si credite pentru achizitia de locuinte si terenuri) s-au mentinut constante in cel de-al doilea trimestru al anului 2019. In mod similar, la nivelul companiilor nefinanciare, standardele de creditare nu au suferit modificari.
Cererea populatiei pentru credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri a scazut moderat, in trimestrul II, in timp ce in cazul imprumuturilor de consum aceasta s-a majorat semnificativ. Raportul BNR arata ca pentru companiile nefinanciare se observa o crestere importanta a cererii de creditare la nivel agregat, in special din partea intreprinderilor mici si mijlocii. In cazul corporatiilor, cererea de imprumuturi pe termen scurt s-a contractat marginal, in timp ce pentru creditele pe termen lung a crescut nesemnificativ.
In trimestrul III din acest an, asteptarile institutiilor de credit sunt de mentinere nemodificata a cererii populatiei pentru credite imobiliare si de crestere moderata pentru imprumuturile de consum. Pe... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 14:02
Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) a organizat, marti, o conferinta de presa pentru a prezenta, in detaliu, efectele dezastroase pe care OUG 114/2018 le va avea asupra economiei, daca va fi mentinuta in forma actuala.
Reamintim ca aceasta ordonanta, adoptata de Guvern pe 29 decembrie 2018, impune noi taxe companiilor din mai multe domenii. Printre ele se numara si bancile, care ar urma sa achite trimestrial o taxa pe active, calculata in functie de nivelul ROBOR. Intr-o astfel de situatie, profiturile obtinute de banci se vor reduce drastic.
In context, vicepresedintele Bancii Transilvania, Tiberiu Moisa, a tinut sa explice de ce banca trebuie sa obtina profit pentru a putea incuraja dezvoltarea economiei romanesti.
Potrivit lui Moisa, mediul de business poate fi privit ca un soi de piramida a carei baza este alcatuita din IMM-uri, in vreme ce la varf sunt asezate marile companii.
"Haideti sa ne gandim la IMM-uri. Multa lume le priveste ca pe o masa compacta dintr-o zona omogena, in care activeaza sute de mii de firme. In realitate, insa, zona nu este nici compacta, nici omogena. Noi am fost foarte aproape de acest sector, in ultimii ani, si am vazut bine cum este el organizat.
Exista baza alcatuita din foarte multe firme mici. Acestea nu au garantii, nu au foarte mult acces foarte bun la know-how. In schimb, au daruirea antreprenorului, care vrea sa se dezvolte. La varf, in schimb, sunt companiile mari. Pentru firmele mari, accesul la finantare nu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 12:38
Revenirea la crestere economica in Zona Euro atrage dupa sine insanatosirea unor factori-cheie de profitabilitate in zona serviciilor financiare: apetitul companiilor pentru credite creste din nou, iar fluxul de numerar pentru gospodarii si companii se imbunatateste. Dar revenirea nu este ferita de obstacole, se arata in raportul EY, Eurozone Financial Services Forecast.
Dupa ce au trecut printr-o contractie pe durata a sapte trimestre consecutive, este de asteptat ca investitiile de business sa se revigoreze in acest an. Ameliorarea cresterii PIB-ului si a conditiilor de creditare au redeschis treptat apetitul pentru imprumuturi.
Dupa o contractie de 2% in 2013, bancile din Zona Euro estimeaza sa dea credite destinate zonei de business in valoare 4,6 mii de miliarde de EUR in 2014 - cu 3,8% mai mult decat in 2012. Cresterea creditelor acordate pentru business este prevazuta in toate economiile majore din Zona Euro in 2014.
Astfel, creditarea e prognozata sa creasca cu 3,8% in Italia, cu 3,2% in Spania si cu 2,7% in Franta si Olanda. Semnele bune de revigorare a exporturilor vor atrage dupa sine o crestere viguroasa a creditarii in Germania, estimata la 5% in 2014.
Conditiile pentru creditele de consum s-au relaxat in T2 2013, pentru prima data dupa 2007. Se estimeaza ca creditele pentru consumatori vor cunoaste o crestere generala de pana la 1,7% in 2013, cu varfuri marcate in Germania si Franta, unde creditarea va atinge cresteri de 3% si, respectiv,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 12:40
O companie care doreste sa se finanteze de pe piata locala va plati o dobanda bancara si de patru ori mai mare decat in alte tari europene. Dezavantajul a fost subliniat inclusiv de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care isi exprima ingrijorarea fata de situatia din industrie.
"Nu sunt multumit de finantarea de catre banci a industriei. Bancile ar trebui sa concureze pentru a atrage interesul cat mai multor industriasi. Acest lucru nu se intampla in Romania. Industriasii romani sunt dezavantajati la nivel european din punct de vedere al creditarii si al ratelor de dobanda", a declarat Varujan Vosganian.
In luna aprilie, dobanda medie practicata de banci pentru imprumuturile sub un milion de euro (echivalent in lei) era de 10%, iar in cazul imprumuturilor care depasesc aceasta suma, de 8,65%. In Cehia, in schimb, imprumuturile intre 300 de mii si un milion de euro (echivalent coroane cehe) au o dobanda de 2,5%, iar cele care depasesc aceasta suma, 1,76%.
"Dobanda de referinta este mult mai ridicata in Romania si inflatia de asemenea. La nivelul crescut al dobanzilor contribuie si neincrederea in economie care vine din ambele parti, atat dinspre bancheri, cat si dinspre companii", explica Radu Ciofu, analist financiar.
Dobanda cheie este de 5,25% in Romania, fata de 0,05% in Cehia. De asemenea, rata inflatiei s-a ridicat la 5,29% in tara noastra, fata de 1,7% in Cehia.
Cat platesc companiile de afara
In ciuda dificultatilor financiare cu care se... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 07:26
Banca Comerciala Romana (BCR) va acorda credite imobiliare numai in lei, pentru a proteja clientii de riscul valutar.
In acelasi timp, banca a lansat un imprumut in lei pentru locuinta sau nevoi personale, solicitantii putand obtine credite cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani, potrivit Mediafax.
"Facem un pas important, in acelasi timp indraznet si necesar, de a acorda credite pentru casa numai in lei. Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a declarat seful departamentului Credite Garantate in cadrul BCR, Ioana Mihai.
Creditele garantate in lei se pot contracta pe maxim 30 de ani, banca finantand 85% din valoarea garantiilor aduse de clienti, inclusiv imobile care apartin altor persoane, iar solicitantii pot avea pana la trei coplatitori.
BCR nu percepe comisioane de analiza si administrare a creditului, iar dobanda este stabilita in functie de raportul dintre suma creditului si valoarea garantiei.
Creditele garantate in euro vor fi disponibile doar pentru clientii care realizeaza venituri in aceasta moneda.
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:35
Conditiile de finantare s-ar putea inaspri in al treilea trimestru al anului, dupa ce in al doilea trimestru situatia a ramas neschimbata.
Astfel, in aceasta toamna, persoanele juridice se pot astepta la solicitarea unor prime de risc aditionale, dar si la cresterea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR 1M, arata un sondaj realizat de BNR.
Standardele de creditare s-au caracterizat printr-o restrictivitate ridicata in al doilea trimestru, similar cu evolutia inregistrata in primele trei luni ale anului. Peste 55% din banci au inasprit standardele creditarii imobiliare, si 45% la creditele de consum.
In ciuda faptului ca bancile se asteptau ca standardele de creditare sa cunoasca o inasprire in al doilea trimestru al anului, acestea s-au mentinut aproape neschimbate. Totusi, 20% din institutiile de credit continua sa previzioneze o tendinta de crestere a restrictivitatii standardelor de finantare pentru majoritatea categoriilor de credit, dar mai ales pentru cele pe termen lung.
Prin comparatie, institutiile de credit din zona euro au aplicat in al doilea trimestru al 2012 o serie de modificari asupra conditiilor de finantare, cu o amplitudine similara celei din trimestrul anterior, respecitv 10%, fata de 9%.
In aceeasi perioada, cererea de finantare din partea companiilor a inregistrat o crestere marginala fata de perioada anterioara. Pentru al treilea trimestru, bancile se asteapta la o mentinere a valorilor, singura directie din... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 18:50
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in septembrie cu 2,7% fata de nivelul din august, la 221,43 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 6,5%, potrivit datelor prezentate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pe segmente, creditarea in lei a crescut cu 0,7%, pana la 80,67 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 3,8%, la echivalentul a 140,77 miliarde lei.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a urcat cu 0,1%, la 35,65 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta au crescut cu 2,8%, la valoarea echivalata in lei de 68,80 miliarde. Creditarea companiilor a sporit cu 1,1% pe componenta in lei, la 45,01 miliarde lei si a avut un avans de 4,8% pe cea in valuta, la 71,97 miliarde lei.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in septembrie cu 4,3% fata de luna similara din 2010, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 5,2%. Creditele in lei acordate companiilor au crescut in septembrie, in ritm anual, cu 10,7%, iar cele in valuta au sporit cu 11,3%. Per ansamblu, creditarea in lei a crescut cu 3,5% in ritm anual la finalul lunii septembrie, in vreme ce creditarea in valuta a sporit cu 8,3%.
Creditul guvernamental a crescut in septembrie cu 1%, pana la 65,20 miliarde lei. La 30 septembrie 2011, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 20,5% (16,4% in termeni reali) fata de 30 septembrie 2010.
Masa monetara in... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 11:24