Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.
Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.
"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16
In acest moment, toate bancile din Romania ar fi trebuit sa se alinieze noilor norme BNR privind creditarea, insa doar sapte au facut-o. Procesul este lent si dureros, cel mai mult urmand sa sufere imprumuturile pentru nevoi personale.
Dintre cele 37 de banci care acorda credite pe piata romaneasca, doar sapte s-au aliniat noilor norme BNR: BCR, ING Bank, CEC Bank, RBS, Emporiki, Alpha Bank si Garanti Bank. Aprobarile BNR pentru acordarea de imprumuturi dupa regulile noi este lent, mai ales ca bancile s-au inghesuit sa trimita documentatia pe ultima suta de metri.
Institutiile nu s-au grabit sa se conformeze noilor norme, care dau o lovitura dura creditarii, mai ales celei pentru nevoi personale si in valuta.
Principalele modificari vizeaza scurtarea perioadei maxime de acordare a imprumuturilor de nevoi personale pana la cinci ani si stabilirea unui avans de minimum 25% pentru creditele ipotecare in euro. Si creditele de consum in valuta sunt afectare, bancile fiind obligate sa solicite clientilor garantii de 133% din suma imprumutata.
De noile norme scapa creditele de refinantare si cele acordate cu garantii de la stat.
Scadere dramatica a creditelor
Conform unei analize realizate de compania Cooper Pear, noile norme vor duce la scaderea cu circa 40% a valorii creditelor de consum. Cele mai afectate sunt imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, fara component de refinantare.
Creditele ipotecare nu au fost afectate in mare masura din punct de... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 19:31
Programul Prima Casa nu va fi afectat de noile norme BNR, dupa cum sustin reprezentantii Bancii Centrale. Mai mult, analistii considera ca programul este facilitat de restrictiile care se adreseaza sistemului bancar, iar sansele ca demersul sa castige popularitate cresc considerabil.
"Programul Prima Casa va fi mai atractiv tocmai din pricina faptului ca nu i se aplica aceleasi constrictii ca celorlate categorii de credite ipotecare", este de parere analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu.
Din cauza prudentei institutiilor financiare, in contextul crizei economice, majoritatea creditelor imobiliare sunt contractate prin intermediul acestui program, iar cererea ar putea creste si mai mult din cauza masurilor restrictive adoptate de Banca Centrala. Cu toate acestea, bancherii sustin ca nu se asteapta la un dezechilibru foarte mare.
"In ultima perioada, mare parte din credite erau contractate prin Prima Casa, iar restul reprezentau o proportie destul de scazuta si chiar daca acest rest va fi mai putin favorizat decat in trecut, este destul de mic ca sa nu afecteze stocul per total", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.
Noi modificari pentru Prima Casa 4
In schimb, Ministerul de Finante pregateste noi schimbari, potrivit unui proiect de modificare a ordonantei de urgenta care reglementeaza programul, suspus dezbaterii publice pentru 15 zile.
Printre principalele modificari propuse se numara posibilitatea inlocuirii locuintei cumparate initial in... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:16