Nu este vorba despre creditele de nevoi personale, asa cum unii ar tinde sa creada, ci de creditele ANL, care inca se mai "poarta" in Romania.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa accesezi un credit ANL.
Ele sunt perfecte pentru tinerii aflati la inceput de drum si care vor ceva ce sa nu le "gaureasca" buzunarele si portofelele.
Dobanda cu care vine un astfel de imprumut este una variabila - de 4,88% pe an (IRCC+3%).
Suma maxima imprumutata ajunge pana la 2,8 milioane de lei, dar daca iei suma aceasta sigur vrei sa cumperi un bloc intreg, nu o locuinta mai mica.
De asemenea, va trebui sa ai si tu un avans mic, de vreo 15% ca sa iti incepi drumul, iar perioada de creditare, mai ales daca esti tanar, poate merge pana la 35 de ani.
La genul acesta de imprumut mai ai si cateva comisioane, dar sunt ceva mai mici in comparatie cu cele care se practica la restul creditelor cu ipoteca. Poate cel mai mare comision este cel de analiza a dosarului care ajunge la cateva sute de lei.
In rest, daca indeplinesti conditiile pe care ti le impune banca, succes!
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu trebuie sa te grabesti daca vrei sa cumperi o casa anul... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 08:30
Banca Comerciala Romana (BCR) va putea acorda credite prin programul Prima Casa in valoare de circa 136 milioane lei, dupa ce a obtinut un plafon suplimentar in urma realocarii de catre Guvern a sumelor neutilizate pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, a anuntat luni institutia de credit
Banca estimeaza ca va acorda aproximativ 1.000 de imprumuturi pentru achizitia de locuinte de orice tip in cadrul programului guvernamental, pana la mijlocul lunii octombrie.
BCR a acordat in circa 3.700 de credite prin "Prima Casa 6", etapa derulata exclusiv in lei, iar de la inceputul programului a dat aproximativ 35.000 de imprumuturi, in valoare de 1,9 miliarde euro.
"Evolutia vanzarilor de credite ipotecare a aratat o crestere a creditului ipotecar standard ce a egalat vanzarile prin programul Prima Casa, insa, ca de obicei la finalul plafonului alocat Progamului, evolutiile recente indica vanzari mai puternice pe Prima Casa", se arata intr-un comunicat al BCR.
Persoanele care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa au la dispozitie un buget total de 710 milioane lei, in urma realocarii banilor neutilizati la achizitia locuintelor ANL catre toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente pana la sfarsitul anului pentru toate solicitarile, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Solicitarile pentru Prima Casa vor atinge maximul in perioada imediat urmatoare
Fondul estimeaza ca... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 14:19
Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.
Decizia a fost luata in sedinta de luni a Guvernului, potrivit Mediafax.
Anul trecut, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) prin programul Prima Casa, fondurile nefolosite anul trecut putand fi utilizate si in cursul acestui an pana la epuizare.
Din aceasta suma, au fost alocati pana in prezent 314,5 milioane lei unui numar de 15 banci, din care au fost acordate garantii in intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Garantii de inca 5,2 milioane de lei pana la finalul anului
Astfel, autoritatile estimeaza ca pana la finalul anului vor mai fi acordate garantii de circa 5,2 milioane lei pentru achizitiile ANL, utilizand acelasi algoritm de calcul, ceea ce inseamna ca se vor utiliza in total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 16:15
Guvernul va realoca sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.
In anul 2013, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de ANL prin programul Prima Casa, fondurile nefolosite anul trecut putand fi utilizate si in cursul acestui an pana la epuizare.
Cat a fost alocat pana in prezent
Din aceasta suma, au fost alocati pana in prezent 314,5 milioane lei unui numar de 15 banci, din care au fost acordate garantii in intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Astfel, autoritatile estimeaza ca pana la finalul anului vor mai fi acordate garantii de circa 5,2 milioane lei pentru achizitiile ANL, utilizand acelasi algoritm de calcul, ceea ce inseamna ca se vor utiliza in total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul vrea sa realoce sumele neutilizate pentru achizitiile de locuinte ANL catre banci pentru a le folosi ca garantii... mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 16:35
Tinerii chiriasi ai imobilelor apartinand Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) vor putea cumpara casa respectiva fie cu un credit bancar contractat cu garantia statului, fie cu plata in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare, procedura nepermisa pana in prezent.
Facilitatile la cumpararea de catre tineri a unei locuinte ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri.
Legislatia aplicata pana in prezent stabileste ca locuintele ANL pentru tineri in varsta de pana in 35 ani destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate, pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.
Pretul locuintei putea fi insa achitat doar integral la data incheierii ...citeste mai departe despre "Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 09:07
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat in primele sase luni peste 11.000 de garantii in cadrul Programului "Prima Casa", aproape 30% fiind pentru beneficiari din Bucuresti (3.036), in timp ce in Calarasi, Ialomita si Giurgiu au fost cele mai putine cereri, cate 33.
In topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, se afla Municipiul Bucuresti cu 27,6%, judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, judetul Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi, cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare, potrivit Mediafax.
Cele mai putine solicitari au venit din Calarasi, Ialomita si Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garantiilor acordate in primele sase luni, respectiv cu cate 33 de credite.
Din analizele statistice efectuate reiese ca programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de 2 camere.
Prin contractele incheiate de la inceputul Programului (2009) si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro.
"Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:10
Agentia Nationala pentru Locuinte participa in perioada 24-27 aprilie la editia de primavara a Targului Imobiliar National tIMOn, informeaza un comunicat al institutiei.
Potrivit sursei citate, la aceasta editie a targului, ANL isi propune sa promoveze proiectele noi prin credit ipotecar din localitatile Alba Iulia, Ploiesti, Alexandria, Busteni, Mangalia, Campina, Timisoara si Brasov si sa prezinte oferta locuintelor ramase libere care pot fi contractate prin acest program.
"Proiectele derulate de ANL vizeaza atat construirea de locuinte prin programe guvernamentale, cu finantare de la bugetul de stat (locuinte pentru tineri destinate inchirierii, locuinte pentru medici rezidenti), cat si dezvoltarea de ansambluri rezidentiale prin credit ipotecar. (...) Pana in prezent, prin ANL au fost finalizate 34.324 de locuinte la nivel national, dintre care 31.124 sunt locuinte destinate tinerilor, iar 3.200 au fost construite prin credit ipotecar", informeaza ANL.
ANL mai anunta ca in cadrul programului destinat tinerilor, o componenta importanta o constituie posibilitatea de vanzare a locuintelor catre chiriasi, dupa primul an de inchiriere.
"In anul 2013, ANL a inregistrat o crestere a vanzarilor acestei categorii de unitati locative cu 52,8% fata de anul precedent, ajungandu-se la un total de 732 de locuinte vandute fostilor chiriasi. Cresterea a fost determinata de masura guvernamentala de reducere a pretului acestor locuinte (incepand cu august 2013), coroborata... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 13:54
Limitarea programului Prima Casa la imprumuturile in lei va permite bancilor care nu au fost foarte active pe acest segment sa vanda credite ipotecare in valuta, care sunt mai avantajoase ca pret si suma accesibila, potrivit sefului Departamentului dezvoltare produse din Volksbank, Marius Istrati.
"Creditele din programul Prima Casa nu sunt profitabile pentru toate bancile. Bancile care au fost mai active pe Prima Casa au urmarit in principal sa-si creasca volumul de clienti (...) Odata cu limitarea Prima Casa doar la lei, vor fi oferte in euro mai atractive pentru clienti si celelalte banci vor putea vinde ipotecare" , a declarat Istrati la un seminar organizat la Sinaia.
El a explicat ca la un credit Prima Casa in lei o familie cu venituri medii poate lua un credit cu 25% mai mic fata de varianta anterioara a programului in euro, iar in piata exista in prezent oferte standard in euro care permit accesarea unor sume mai mari cu 10-15% comparativ cu programul Prima Casa in lei.
Reprezentantul Volksbank a aratat ca la nivelul creditarii populatiei refinantarile joaca in continuare un rol important, in conditiile in care exista 4,3 milioane de clienti care au accesat credite bancare, din care 500.000 de pensionari si restul salariati. In Romania sunt 4,3 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari.
Potrivit lui Istrati, valoarea medie a unui credit a scazut de la 6.000 de euro la 3.000 de euro pentru consum si de la 39.000 de euro la 36.000 de euro pentru... mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 09:50
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.
Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.
Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori
Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.
Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 08:04