In fata furtunii economice de proportii care se prolifereaza la orizont, Romania se afla precum un avion cu rezervorul gol, pregatit pentru o aterizare fortata. Vor supravietui pasagerii (romanii si firmele) manevrelor facute de un echipaj a carui principala preocupare a fost pana acum sa acorde primul ajutor si prea putin sa rezolve problemele tehnice ale aeronavei (economia romaneasca)?
Desi echipajul de la Palatul Victoria promite ca va scoate Romania din furtuna economica, realitatea este ca niciunul dintre piloti nu are experienta unei asemenea misiuni. Vor reusi la prima tentativa?
Descrierea inedita a situatiei in care se afla Romania in aceasta perioada apartine analistilor de la compania de consultanta Frames care au incercat sa puna in oglinda datele economice din prezent cu cele care au dus la aterizarea fortata din 2009, cand am evitat o adevarata catastrofa doar urmare a interventiei,, operatorilor de zbor'' (FMI/CE/BM).
Radarele economice ale Comisiei Europene si FMI indica faptul ca Romania survoleaza o atmosfera tot mai incarcata. Dinspre Vest se acumuleaza norii unei crize economice de proportii, o depresiune economica care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va intinde pe urmatorii 10 ani.
Nici in tara, atmosfera economica nu este tocmai senina, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autoritati.
In primul rand, spun analistii de la Frames,,, aeronava romaneasca'' are prea putin,, kerosen'' (bani), care... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:18
Jurnalistii si publicul lor vad presa subordonata politicienilor, iar aceasta migratie a jurnalistilor catre politic, o simpla consecinta. Tinerii intre 22 si 40 de ani au canale de media preferate si condamna practicile de clickbait, dar recunosc ca sunt atrasi de titlurile pompoase. Iar persoanele de peste 40 de ani, educate, prefera sa isi caute singure informatiile si, deci, sa isi selecteze mereu sursele, fara sa fie fidele.
Jurnalistii arata ca presiunea financiara face ca, in ultimii 10 ani, multe institutii de media sa intre fie sub influenta politicului, fie sub "tirania audientei" si a logicii comerciale, care s-au rasfrant puternic in politica editoriala.
Raportul de cercetare calitativa "Starea Presei" a fost realizat impreuna cu agentia de cercetari de piata Brennan Group, la initiativa agentiei de PR Tudor Communication, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei.
"Oamenii vor in continuare o media puternica si onesta. Raportul efectuat arata ca atat pentru consumatorii de presa, cat si pentru jurnalisti, informatie de calitate si profesionalism jurnalistic inseamna documentare, surse multiple si verificate, corectitudine si obiectivitate in reflectarea adevarului. Toata lumea se uita cu speranta catre momentul in care consumatorii vor fi mai educati, mai pretentiosi si mai critici, sanctionand continutul de calitate indoielnica si lipsa de profesionalism, si fortand astfel o re-evaluare si re-orientare a presei spre practici si continut original... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 13:49
Comisia Europeana a inceput azi procedura de deficit excesiv pentru Romania, a anuntat ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu.
El a precizat ca a purtat negocieri in ultimele trei luni cu CE si a prezentat oficialilor europeni un plan de reducere a deficitului "sustenabil si credibil", plan ce a fost acceptat.
"Azi, Comisia Europeana a publicat trei documente si a facut un anunt pe care dumneavoastra deja il stiati: incepe procedura de deficit excesiv pentru Romania. Este foarte bine sa stiti adevarul despre aceasta informatie de la ministrul Finantelor Publice al Romaniei.
Am negociat cu CE in ultimele trei luni si trebuie sa stiti ca tot ceea ce am negociat a fost acceptat. Romania are un plan de reducere a deficitului sustenabil si credibil, acceptat in totalitate de CE, ceea ce inseamna ca expertii de la CE au incredere in acest guvern. Asa cum am promis, facem lucruri bune pentru Romania", a scris Florin Citu pe Facebook.
La mijlocul lunii februarie, Comisia Europeana a anuntat ca va declansa procedura de deficit bugetar excesiv in cazul Romaniei. Intr-un raport adoptat de CE, se arata ca tara noastra nu respecta criteriul deficitului definit in Tratatul de la Maastricht si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.
Raportul mai precizeaza ca Guvernul a ignorat total din 2017 pana in 2019 recomandarile Consiliului UE. In toata aceasta perioada, tara noastra s-a aflat sub guvernarea PSD.
Romania, prin... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:16
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune ca la nivelul CE nu exista ingrijorari in ce priveste capacitatea Romaniei de a gestiona presedintia Consiliului UE, timp de 6 luni, incepand de la 1 ianuarie 2019.
In timpul unei conferinte de presa sustinute, luni, de Schinas, o jurnalista l-a intrebat daca exista ingrijorari la nivelul Comisiei Europene in ce priveste capacitatea Romaniei de a avea o presedintie buna la Consiliul Uniunii Europene, in contextul in care Victor Negrescu nu mai ocupa functia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, el fiind unul dintre principalii responsabili de preluarea mandatului.
"Nu suntem ingrijorati. Avem incredere in profesionalismul viitoarei presedintii romanesti si in nivelul satisfacator de administrare inaintea acesteia si asteptam cu nerabdare sa colaboram.
Aceasta intrebare imi da ocazia sa reiterez apelul presedintelui Juncker pentru necesitatea consensului national si politic in Romania atat inaintea, cat si in timpul presedintiei romane a Consiliului UE", a fost raspunsul lui Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al CE.
Amintim ca Victor Negrescu a demisionat din functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. In locul sau a fost numit George Ciamba, care a depus, miercurea trecuta, juramantul de investitura, dupa ce cu o seara in urma, presedintele Klaus Iohannis semnase decretul pentru numirea sa in functie.
Citeste si:
Iohannis ureaza succes lui Ciamba si Guvernului: Inca... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 15:33
Demisia lui Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a luat prin surprindere pe toata lumea, el fiind unul dintre principalii responsabili de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre Romania, de la 1 ianuarie. Daca acest episod nu este gestionat rapid si bine, credibilitatea internationala a Romaniei e pusa in pericol, spun specialistii.
Informatia referitoare la demisia ministrului Negrescu a aparut sambata, pe surse, fiind confirmata evaziv de colegii din Executiv Rovana Plumb si Eugen Teodorovici. Victor Negrescu a transmis ulterior un comunicat in care a precizat ca nu discuta acest subiect decat in Guvern si la partid.
Citeste mai multe despre:Victor Negrescu, ministrul pentru Afaceri Europene, si-a dat demisia, dupa o discutie tensionata cu Dancila
Cu toate acestea, reactiile nu au intarziat sa apara. Fostul premier PSD Victor Ponta a comentat situatia spunand: "Se pare ca cineva chiar si-a propus sa ne scoata din Uniunea Europeana" si reamintind ca marti, 13 noiembrie, Parlamentul European voteaza o rezolutie critica la adresa Romaniei.
"Demisia lui Negrescu reprezinta o problema serioasa pentru Guvern", a scris pe Facebook si Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.
"Daca nu este rapid si bine gestionata, va pune in pericol, o data in plus, credibilitatea internationala a Romaniei, rapindu-i sansa de a-si creste influenta internationala si importanta europeana si printr-o presedintie UE de... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 18:10
Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri, ca Romania redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital, fapt probat de ultimele cifre ale Eurostat, aratand ca este meritul sacrificiilor romanilor.
"Acum 2 zile Eurostat a publicat cifrele anului 2012 si este foarte important ca Romania este inregistrata cu o datorie publica de 37,8% din PIB si cu un deficit la bugetului de stat de 2,9%. (..) Nu exista niciun stat din UE care sa fi avut deficit de 9% si sa-l reduca in interval de practic 2 ani si jumatate.
A fost un efort urias pe care l-au facut romanii, care a aratat ca natiunea romana este capabila de performanta, iar sacrificiul pe care l-au facut romanii in aceasta perioada de austeritate este un sacrificiu pe care putine natiuni din Europa l-au facut. (...) In acest moment, bazat pe aceste cifre, Romania revine in randul tarilor cu un deficit in parametrii Acordului de la Maastricht si redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.
Cea mai dificila zi pentru Basescu din viata de presedinte: 6 mai 2010
Presedintele Traian Basescu a reamintit de expresiile pe care le-a folosit in anul 2010, facand referire la necesitatea luarii unor masuri de restabilire macroeconomica: "Romania, nava in furtuna pe care o sa o pun la cheu linistit", "omul gras care era statul si care statea in spatele unuia slab si firav care erau cei care produceau in economia... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 09:43
Statele candidate la Uniunea Europeana vor urma un proces de aderare mai aspru, dupa ce noile state membre, precum Romania, au subminat principiile statului de drept, care stau la baza UE.
In acest scop s-au stabilit noi standarde si masuri de control pentru a monitoriza statele candidate in procesul de aderare, scrie Financial Times, citat de Mediafax.
"Este important sa abordam statul de drept si nu doar prin bifarea unor standarde, ci prin progresul realizat", a declarat comisarul UE pentru extindere, Stefan Fule.
Cel mai probabil, aceasta noua atitudine a comisiei va incetini aderarea noilor state, acestea urmand sa fie monitorizate mai atent in materie de respectarea principiilor democratice.
"Noua abordare a negocierilor in domeniul statului de drept introduce necesitatea inregistrarii riguroase a implementarii reformelor ce se va realiza pe intreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie sa fie adanc inradacinate si sa fie ireversibile", a mai spus Fule.
Romania, penalizata de Comisia Europeana cu 3,84 milioane de euro
Romania trebuie sa returneze 3,84 milioane de euro catre Comisia Europeana pentru ca a incalcat legislatia privind Politica Agricola Comuna.
Comisia Europeana a anuntat vineri penalizari in valoare de 215 milioane de euro pentru statele membre care au incalcat legislatia europeana in cadrul Politicii Agricole Comune.
Pe langa Romania, alte tari penalizate sunt Germania, Irlanda, Grecia, Franta, Italia, Letonia,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 11:04
Guvernul Romaniei intentioneaza sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe inca doi ani, pana in 2015, iar prelungirea unei astfel de intelegeri ar da credibilitate tarii noastre si economiei, potrivit analistilor.
"Oricat de neplacut ar fi un acord cu FMI-ul in acest moment, in conditiile in care ne imprumutam in permanenta, acordul trebuie sa fie mentinut pentru ca Romania pierde imens din credibilitate pe plan extern si nu va putea atrage investitii straine decat intr-o masura infima. Avem nevoie de acesta, dar sa fie renegociat, cel putin din punctul de vedere al promisiunilor pe care Guvernul le-a facut," a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Si Constantin Rudnitchi, analist economic, este de parere ca Romania are nevoie de un astfel de acord, singura mentiune este greutatea cuvantului statului in acesta. "Trebuie sa se regaseasca si solutii de crestere a economiei si altfel de solutii cu privire la companiile de stat", a spus acesta.
Pana acum, relatia dintre Romania si Fondul Monetar International a fost una relativ buna, in care ei au dat indicatii si noi am executat, dar acest lucru ar trebui sa se schimbe in viitor pentru a ajuta economia.
Ministrul Finantelor: Guvernul vrea inca un acord preventiv cu FMI
Masurile economice adoptate la indemnul FMI, printre care reducerile salariale, reducerea pensiilor prin introducerea contributiei de 5% pentru CASS, cresterea TVA la 24% si taierea a numeroase plati sociale, nu au fost... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:45
Romania a reusit sa-si castige crebilitatea in UE prin eforturile pe care le-a facut in acesti an, in opinia europarlamentarului PDL, Theodor Stolojan.
Theodor Stolojan a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Romania trebuie sa demonstreze ca este o tara care isi pastreaza stabilitatea financiara si isi indeplineste angajamentele asumate.
Romania a reusit sa-si construiasca cu multa durere credibilitatea si stabilitatea economica. Avem multe atuu-uri fata de alte tari din zona euro: o situatie stabila din punct de vedere al datoriilor publice si al evolutiei,lucruri facute cu multe eforturi care au acumulat nemultumire.
Potrivit acestuia, acordul preventiv de 5 miliarde de euro cu CE, FMI si Banca Mondiala va fi folosit in cazul in care semnalele negative care vin din afara cu privire la evolutiile economice devin si mai rele.
In opinia acestuia, zona euro ar putea reintra in recesiune avand in vedere ca prognoza de crestere economica pentru 2012 a zonei euro a fost redusa de la 3,6% la 2,5%. mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 13:50