Reducerea ratingului ar putea determina investitorii sa ceara dobanzi mai mari de la guvernul american si alte entitati din SUA care cauta imprumuturi, crescand costurile de credit pentru autoritati, companii si populatie, potrivit Mediafax.Multi analisti au aratat insa ca impactul deciziei ar putea fi unul modest, partial si pentru ca celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, au decis sa nu reduca, cel putin momentan, ratingul guvernului american.
Anuntul S&P a venit dupa inchiderea pietelor financiare inainte de weekend si nu pare ca au avut loc turbulente majore in urma evenimentului, noteaza NYT.
Un reprezentant al Rezervei Federale a declarat ca decizia nu va afecta capacitatea bancilor de a se imprumuta cu titluri de trezorerie drept colateral, comentariu care ar putea da tonul, luni, la reactia pietelor.
S&P a pregatit anterior investitorii pentru reducerea ratingului SUA, prin mai multe avertismente transmise in acest an privind divergentele de pe scena politica pe problema plafonului datoriei de stat si adoptarii unui plan pe termen lung de reducere a deficitului bugetar cu cel putin 4.000 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.
Agentia a notificat vineri Trezoreria ca intentioneaza sa reduca ratingul SUA dupa inchiderea pietelor, transmitand ministerului anuntul in avans, conform procedurilor normale intr-o astfel de situatie. Un oficial al Trezoreriei a observat eroarea de 2.000 de miliarde de dolari in mai putin de o ora, potrivit... mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 18:14
Beijingul, care detinea in luna mai obligatiuni americane in valoare de circa 1.160 miliarde de dolari, "are toate drepturile ca ceara Statelor Unite sa se ocupe de problema structurala a datoriei", scrie sambata agentia oficiala Xinhua, transmite NewsIn.Ea a amintit ca agentia chineza de evaluare financiara Dagong a scazut ratingul SUA inca de miercuri.
"Zilele in care Uncle Sam (SUA - n.r.), paralizat de datorii, putea cu usurinta sa contracteze imprumuturi infinite din strainatate par numarate", potrivit Xinhua.
"Pentru a rezolva dependenta sa de datorii, Statele Unite trebuie sa reaplice principiul de bun simt potrivit caruia fiecare trebuie sa traiasca in functie de mijloacele de care dispune", a adaugat agentia oficiala.
Alte tari au avut, insa, o reactie mai moderata.
"Franta are incredere completa in soliditatea economiei americane si bazele sale", a declarat ministrul francez de finante Francois Baroin. Cu toate acestea, "ministrii de finante din G7 sunt in contact permanent pentru a supraveghea situatia pietelor si a discuta actiunile necesare", a adaugat el.
Japonia, a doilea creantier al Statelor Unite, a dat asigurari ca politica sa de cumparare de obligatiuni americane va ramane neschimbata, in pofida scaderii ratingului.
"Increderea noastra in obligatiunile Trezoreriei americane si atractivitatea lor ca investitie nu se va schimba in urma acestei actiuni", a spus un oficial guvernamental nipon.
Tokyo, care depune in prezent eforturi pentru a evita o... mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 17:50