Decizia Curtii Constitutionale privind celebra OUG 13 ar putea duce la prabusirea dosarului Rompetrol II, cu sechestre de aproape 700 de milioane de euro, in care procurorii DIICOT ancheteaza rostogolirea datoriei istorice a Rompetrol Rafinare de catre Guvernul Adrian Nastase.
Jurnalistii de la Romania Curata sutin ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale din 27 februarie privind ordonanta 13/2017, fostii ministri Dan Ioan Popescu si Mihai Tanasescu, doi dintre cei patru ministri pusi sub acuzare in dosar, ar putea scapa de acuzatia cheie de abuz in serviciu in legatura cu emiterea OUG 118/2003, deoarece procurorii nu i-ar mai putea ancheta pentru ca au decis sa rostogoleasca creanta Rompetrol, daca nu au dovezi ca acestia au primit mita pentru adoptarea ordonantei.
Prin OUG 118/2003, datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, in cuantum de aproximativ 603 milioane dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.
Dupa decizia Curtii Constitutionale privind ordonanta 13, prin care magistratii au stabilit ca anchetatorii nu pot investiga oportunitatea si legalitatea actelor Guvernului, acuzatiile conform carora Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice, si Popescu, fost ministru al Economiei si Comertului, si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003, ar putea pica, conform unor surse judiciare citate de Romania Curata.
Fostii ministri ar... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 12:11
3Ministrii Sebastian Vladescu, Varujan Vosganian si Gheorghe Pogea sunt cei care erau obligati de lege sa creeze cadrul legislativ necesar tranzactionarii pe Bursa de Valori Bucuresti a obligatiunilor subscrise in cazul Rompetrol Rafinare de catre Ministerul Finantelor Publice, nelistarea actiunilor respective fiind motivul pentru care statul roman nu a putut recupera creantele, sustine DIICOT.
Procurorii DIICOT arata in detaliu cum Dinu Patriciu si George Philip Stephenson ar fi intrat in posesia unor active de aproximativ 2,7 miliarde de dolari.
Un nou dosar Rompetrol: DIICOT pune sechestru pe instalatiile rafinariei si pe benzinarii - surse UPDATE
"In fapt, scopul initial pentru care a fost initiat si constituit acest grup infractional organizat a fost acela ca, pe de o parte, sa se intre in posesia sumelor de bani gestionate de SC Rompetrol SA, destinati bugetului de stat si proveniti din contracte de cooperare economica internationala incheiate inainte de 31 decembrie ...citeste mai departe despre "Noul dosar Rompetrol: Ministrii din cauza carora statul nu si-a recuperat banii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 23:28
Curtea de Apel Bucuresti a amanat marti, pentru 7 octombrie, decizia definitiva in dosarul Rompetrol, in care 12 persoane sunt acuzate de mai multe infractiuni, printre care manipularea pietei de capital, complicitate la delapidare si la spalare de bani.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au incheiat in 9 septembrie dezbaterile in dosarul Rompetrol, in care sunt judecati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Rosca Stanescu, fostul ministru Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache si Irina Mihaela Popovici. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Dinu Patriciu, acesta decedand in urma cu o luna, precizeaza Mediafax.
Instanta a amanat atunci pronuntarea unei decizii in dosarul Rompetrol pentru 23 septembrie.
Marti, judecatorii au stabilit ca solutia in acest caz sa fie anuntata in 7 octombrie.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecata, sa se constate incetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantis si senatorul Sorin Rosca Stanescu, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris, precum si in cazul lui Dinu Patriciu, in urma decesului acestuia.
Procurorul DIICOT a sustinut ca decizia de achitare data in prima instanta in cazul tuturor inculpatilor din aceasta cauza nu este motivata. Acesta a cerut ca Victor Eros, Gabriela... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:02
Dinu Patriciu, principalul acuzat in procesul Rompetrol, a fost achitat marti de catre judecatorii Tribunalului Bucuresti. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata de procurori.
Procurorii au cerut ca Patriciu sa faca 20 de ani de inchisoare.
In afara de Dinu Patriciu, si ceilalti inculpati au fost achitati de judecatorii Tribunalului Bucuresti. In cazul acestora, procurorii cerusera o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.
In cei sase ani de cand a inceput procesul, au avut loc peste 60 de infatisari.
"Eu m-am stiut intotdeauna nevinovat si, de aceea, mi se pare normal ceea ce s-a intamplat astazi (marti - n.r.). S-ar putea sa existe un recurs, dar eu cred ca banii contribuabililor ar putea fi folositi mai bine", a declarat Patriciu, intrebat daca se astepta la un recurs din partea procurorilor.
Oomul de afaceri a apreciat ca, si in cazul unui recurs, ar trebui mentinuta decizia de achitare. "Cu siguranta, pentru ca ma stiu absolut nevinovat si eu, si toti ceilalti", a spus Patriciu.
Avocatul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Budusan, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca achitarea clientului sau in dosarul Rompetrol, decisa marti de Tribunalul Bucuresti (TB), este o solutie care putea fi anticipata, fiind prefigurata de hotarari anterioare in acest caz.
In opinia avocatului, mai multe decizii ale instantelor romanesti date in dosarul Rompetrol sau in legatura cu acesta au prefigurat achitarea clientului sau. Budusan a enumerat, astfel, respingerea propunerii de... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 10:54
Tribunalul Bucuresti a decis, luni, amanarea verdictului in cazul Rompetrol, pentru 28 august. In proces sunt acuzate 12 persoane, printre care Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache.
Cazul Rompetrol: Cine sunt inculpatii
Judecarea dosarului a fost finalizata pe 18 iulie, iar verdictul, trebuia prezentat, initial, pe 2 august.
Primul verdict in cazul Rompetrol, amanat
Chiar daca judecatorii se vor exprima in privinta celor doua mari capete de acuzare adusa inculpatilor - creanta Libia si manipularea pietei de capital, cazul ar putea fi prelungit mai multi ani, urmand sa fie inchis abia dupa clarificarea apelului si a recursului, dupa cum a declarat, pentru Business24, avocatul Gabriel Biris.
In procesul Rompetrol se delimiteaza doua dosare, care au fost alaturate in mod "artificial", asa cum este de parere Gheorghe Piperea, Partener coordonator al casei de avocatura Piperea si Asociatii. "Sunt doua cazuri complet diferite, singurul element comun fiind Dinu Patriciu", indica avocatul.
In primul dosar, cel al "creantei Libia", Dinu Patriciu este acuzat ca si-a insusit, intre septembrie 1999 si noiembrie 2001, suma de 85 milioane de dolari care constituie "creanta Libia", din Acordul EPSA, care ar fi cuvenita, conform Procurorilor, bugetului statului.
A doua parte a dosarului Rompetrol este cea legata de manipularea pietei de capital la listarea companiei la Bursa de la Bucuresti, din 7 aprilie 2004.
Evenimentele... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 11:23
Rompetrol Well Services a anuntat un profit net de 6,5 milioane lei in primul semestru al acestui an, cu 2% mai mic comparativ cu valoarea inregistrata anul trecut, de 6,632 milioane milioane lei, potrivit informatiilor financiare transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Cifra de afaceri neta a companiei s-a ridicat la 47,396 milioane lei, in primele sase luni din 2012, in scadere cu 2,92% fata de perioada ianuarie - iulie 2011.
Rompetrol Well Services a raportat venituri totale de 49,695 milioane lei pentru primele sase luni ale anului, in crestere cu 16,36% fata de aceeasi perioafa din 2011, si cheltuieli totale de 41,756 milioane lei, in crestere cu 20,31%.
Societatea avea la 30 iunie 2012 creante de 58,756 milioane lei.
In primele trei luni din 2012, Rompetrol Well Services a inregistrat un profit net de 3,19 milioane lei, in scadere cu 7,3%, fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 3,44 milioane lei.
Profitul Rompetrol Well Services scade in primul trimestru
Rompetrol Well Services (RWS), parte a Grupului Rompetrol, a inceput in luna mai lucrarile la o sonda de explorare din Bazinul Muglad din Sudanul de Sud, in baza unui contract de aproximativ 800.000 de dolari incheiat de companie in luna martie.
mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 16:28
Verdictul in cazul Rompetrol a fost amanat pana pe 20 august, dupa ce Tribunalul Bucuresti ar fi trebuit sa se exprime in acest proces in cursul zilei de joi.
In acest caz sunt acuzate 12 persoane, printre care Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache. Judecarea dosarului a fost incheiata pe 18 iulie, cand s-a stabilit ca verdictul va fi pronuntat joi, 2 august.
Chiar daca judecatorii se vor exprima in privinta celor doua mari capete de acuzare aduse inculpatilor - creanta Libia si manipularea pietei de capital, cazul ar putea fi prelungit mai multi ani, urmand sa fie inchis abia dupa clarificarea apelului si a recursului, dupa cum a declarat, pentru Business24, avocatul Gabriel Biris.
Sensibilitatile cazului Rompetrol - creanta Libia
In procesul Rompetrol se delimiteaza doua dosare, care au fost alaturate in mod "artificial", asa cum este de parere Gheorghe Piperea, Partener coordonator al casei de avocatura Piperea si Asociatii. "Sunt doua cazuri complet diferite, singurul element comun fiind Dinu Patriciu", indica avocatul.
In primul dosar, cel al "creantei Libia", Patriciu este acuzat ca si-a insusit in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane de dolari care constituie "creanta Libia", din Acordul EPSA, care ar fi cuvenita, conform Procurorilor, bugetului statului. Patriciu ar fi incercat sa piarda urma banilor prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 08:10
Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte, pe 2 august, intr-unul din cele mai importante procese anticoruptie din istoria Romaniei. Nume sonore precum Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis risca pana la 20 de ani e inchisoare cu executare, in cazul Rompetrol.
La ultima infatisare, din 18 iulie, procurorul Parchetului instantei supreme a cerut condamnarea lui Dinu Patriciu si a lui Alexandru Bucsa la 20 de ani de inchisoare cu executare, pentru infractiunile de care sunt acuzati in dosarul Rompetrol. In cazul celorlalte zece persoane acuzate in acest dosar, s-a cerut minimul pedepsei, adica zece ani de inchisoare cu executare.
Conform Parchetului, dosarul este impartit, practic, pe doua categorii, dupa activitatea infractionara a inculpatilor. Prima parte este legata de "creanta Libia", iar a doua implica manipularea pietei de capital.
Dosarul Rompetrol a fost deschis in septembrie 2006, cand omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Alaturi de el, sunt inculpati si Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Cazul Rompetrol: Cine sunt inculpatii
Creanta Libia
- Patriciu este acuzat ca, in calitate de administrator al SC. Rompetrol SA, si-a insusit in perioada septembrie 1999 -... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 08:15
Comisia interministeriala pentru recuperarea creantelor Rompetrol va reanaliza, pana in 5 aprilie, punctul de vedere romanesc in negocierile cu actionarul majoritar, compania de stat kazaha KazMunayGaz, dupa ce premierul Mihai-Razvan Ungureanu a decis, marti, relansarea procesului de negociere, a anuntat Guvernul.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, prin decizia premierului Ungureanu, conducerea comisiei interministeriale privind creantele Rompetrol revine acum Ministerului Afacerilor Externe, prin ambasadorul Mihnea Constantinescu.
"Premierul a decis relansarea procesului de negociere pentru recuperarea creantelor Rompetrol, prin reasezarea comisiei interministeriale care realizeaza acest demers. Conducerea comisiei, grupului interministerial revine acum Ministerului Afacerilor Externe si a fost atribuita ambasadorului insarcinat special, Mihnea Constantinescu. Pana pe 5 aprilie trebuie ca aceasta comisie sa-si reevalueze pozitiile si sa-si reanalizeze punctul de vedere romanesc in negocierile cu actionarul majoritar KazMunayGaz", a spus Dan Suciu, dupa sedinta de Guvern de marti. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 17:31