Taxa pe activele financiare nete ale bancilor va fi o taxa anuala platita semestrial, iar in 2019 primul termen de plata este 25 august, a anuntat vineri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.
"Taxa este anuala, platita semestrial, de catre institutiile bancare, si reprezinta produsul dintre baza de impozitare si cota de taxare, iar suma rezultata se reduce conform celor doua criterii de ajustare. 25 august este termenul de plata al taxei pe active, calculata la nivelul primului semestru, iar regularizarea taxei pe active se realizeaza pana la 25 august inclusiv a anului viitor", a explicat ministrul Finantelor.
Taxa pe active nu se plateste daca institutiile bancare inregistreaza pierdere contabila la sfarsitul semestrului, respectiv la sfarsitul anului pentru care se datoreaza taxa. De asemenea, taxa nu se plateste de catre institutiile bancare pentru care BNR a impus restrictii de creditare, pentru perioada in care opereaza restrictia, sau pentru aceste institutii care au indeplinit 100% tinta de crestere a creditarii sau tinta de diminuare a marjei de dobanda sau daca nivelul procentual agregat al cresterii creditarii si al diminuarii marjei de dobanda este de cel putin 100%.
"Dorinta noastra este de a creste intermedierea financiara, de a reduce costurile de refinantare pentru populatie la creditele in lei, acest nou indice de referinta categoric se... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 12:14
Institutiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare nete, aceasta urmand sa fie de 0,4% pe an pentru institutiile cu o cota de piata mai mare sau egala cu 1% si de 0,2% pe an pentru cele cu o cota de piata sub 1%, conform unui proiect de Ordonanta de urgenta privind modificarea OUG 114, publicat marti seara de Ministerul Finantelor Publice.
Cota de piata va fi cea stabilita la finele semestrului/anului pentru care se datoreaza taxa.
Taxa pe active se va calcula prin aplicarea cotelor prevazute asupra bazei impozabile reprezentata de activele financiare nete ale institutiei bancare existente in sold la sfarsitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datoreaza taxa, potrivit evidentei contabile, din care se scad urmatoarele active financiare: numerarul; solduri de numerar la banci centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; expuneri neperformante la valoare neta; titluri de datorie emise de administratii publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite si avansuri acordate administratiilor publice la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite acordate de institutiile de credit sectorului neguvernamental purtatoare de garantii primite din partea administratiei publice centrale la valoare neta, din care se exclud expunerile neperformante; credite acordate institutiilor de credit, creante atasate si sume de amortizat, la valoare neta, din care se exclud expunerile... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:53
Bancile din Romania nu au posibilitatea sa isi deduca integral pierderile rezultate din vanzarea de credite neperformante.
Tara noastra este singura din UE aflata in aceasta situatie, arata un studiu realizat de Deloitte la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor si citat de Profit.ro.
Regimul fiscal al deductibilitatii creantelor instrainate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, initial prin OG 25/2017, iar apoi prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonante.
Legea prevede ca deductibilitatea este plafonata la 30% din valoarea pierderii nete care reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantei vandute.
Institutiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantelor scoase din conturile bilantiere si instrainate.
In cazul specific al tranzactiilor cu creante neperformante scoase in afara bilantului, institutiile financiare datoreaza impozitul asupra sumei pe care o incaseaza de la cumparator si asupra a 70% din diferenta dintre valoarea creantei vandute si pretul de vanzare al acesteia.
Cum este in celelalte state membre UE
Potrivit studiului Deloitte, 22 de state membre acorda deductibilitate integrala la calculul impozitului pe profit pentru pierderile inregistrate de catre institutiile de credit ca urmare a vanzarii de creante rezultate din credite neperformante.
Cehia, Slovacia si Polonia impun anumite limitari, dar acorda si posibilitatea deducerii integrale in... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 11:49
Plafonarea dobanzilor, prevazuta intr-un proiect aflat in dezbaterea Parlamentului, ar putea duce la reducerea creditelor acordate populatiei, la scaderea consumului si ar putea afecta investitiile, ducand la o atenuare a cresterii economice, arata un studiu realizat la solicitarea bancilor.
Drept urmare, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) solicita Parlamentului asigurarea unui dialog real si constructiv in dezbaterea celor trei proiecte initiate de senatorul liberal Daniel Zamfir: limitarea dobanzilor la credite, sumele ce pot fi cerute de recuperatori si eliminarea calitatii de titlu executoriu al contractelor.
Un studiu realizat de catre KPMG Advisory arata ca impactul individual, cat si cel cumulat al celor trei propuneri legislative ar putea fi o incetinire a cresterii economice, o scadere a consumului si investitiilor, cat si la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat, pe langa alte efecte ce vor afecta consumatorii in mod direct si imediat.
In cazul propunerilor legislative privind plafonarea dobanzilor si eliminarea caracterului de titlu executoriu al unui contract de credit, studiul KPMG arata ca o potentiala reducere a creditarii populatiei cu 5% ca urmare a diminuarii capacitatii institutiilor de credit de a finanta sectorul privat este estimata sa conduca la reducerea consumului cu 1,39%, a investitiilor cu 0,17% si a PIB cu 1,80%.
In cazul propunerii legislative privind limitarea valorii... mai mult
Luni, 12 Martie 2018, ora 13:38
Presedintele Comisiei economice, industrii si servicii, senatorul PNL Daniel Zamfir i-a cerut,joi, ministrului Finantelor, Ionut Misa, sa transmita comisiei, pana la data de 10 august 2017, lista celor 31 de banci care opereaza in Romania si nu au platit in ultimii cinci ani impozit pe profit.
"In urma afirmatiei dumneavoastra din spatiul public potrivit careia 31 de institutii bancare care opereaza pe teritoriul Romaniei nu au platit in ultimii cinci ani impozit pe profit, va solicit sa trasmiteti Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului urmatoarele informatii: lista celor 31 de banci la care faceati referire in afirmatiile dumneavoastra; situatia platii impozitului pe profit a institutiilor financiare nebancare si a colectorilor de creante in ultimii 10 ani", se arata in scrisoarea pe care presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Daniel Zamfir, a transmis-o ministrul de Finante.
Daniel Zamfir a precizat ca ar fi "util" ca Misa sa transmita materialul comisiei pana la data de 10 august 2017.
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, miercuri, la Antena 3, ca bancile in proportie de 70% nu platesc impozit pe profit.
"Bancile, in proportie de 70%, nu platesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unitati bancare, 31 au declarat pierderi insumand 9,8 miliarde de lei. In ultimii cinci ani, doar 15 banci au platit impozit pe profit si am inclus aici si bancile care au platit doar intr-un singur an din cei cinci. Suma... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 23:39
Bancile din Romania au vandut in primele zece luni credite cu o valoare cumulata de circa 1,5 mld. de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat pentru NewsIn directorul general al Kruk International.
Valoarea totala a creantelor cumparate in primele zece luni de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2,8 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. Pana la jumatatea anului trecut au vandut preponderent bancile mari si medii, insa in ultimele 12 luni au inceput sa vanda si bancile de talie mica si medie care nu facusera niciun fel de tranzactie de vanzare. De asemenea, in prezent sunt in curs de derulare licitatii pentru portofolii care apartin unor banci care nu au vandut niciodata creante", a mentionat directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"De anul acesta, bancile au inceput sa vanda nu doar creante de retail si ci credite pentru IMM. Bancile vand preponderent credite de retail, insa exista deschidere si catre segmentul al creditelor pentru IMM-uri.", a explicat Isabela Iacob.
Directorul general al Kruk International a subliniat ca marea majoritatea a bancilor au vandut cel putin... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 16:07
Piata de vanzare de creante a fost in primele cinci luni din acest an de aproximativ un miliard de lei, iar pana la finalul anului va ajunge la 2,6 miliarde de lei, a declarat miercuri Isabela Iacob, director general Kruk International.
"In primele cinci luni din acest an, piata creantelor a fost in jur de un miliard de lei, iar noi am avut 30-40%. Estimam ca piata va ajunge pe zona de vanzare creante la un nivel similar sau peste nivelul anului trecut. Daca anul trecut am vorbit de o piata de doua miliarde de lei pe partea de vanzare de potofolii de creante, anul acesta, fara a lua in calcul eventulalele portofolii de credite ipotecare si imobiliare, va ajunge in jur de 2,6 miliarde de lei", a spus Isabela Iacob.
Ea a spus ca au vandut portofolii de creante bancile mari si de talie medie. De asemenea, Isabela Iacob a spus ca sunt banci care vand cu regularitate: lunar, trimestrial sau la doua luni, iar altele vand o data pe an. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 14:01
Bancile din Romania au vandut anul trecut credite cu o valoare cumulata de circa 1,6 miliarde de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat marti directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.
Valoarea totala a creantelor cumparate anul trecut de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2 miliarde lei.
"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. In urma cu doi-trei ani au vandut in mod special bancile de talie mare si medie. Incepand cu sfarsitul anului 2010 au inceput sa vanda si bancile mai mici, astfel ca peste 90% din bancile de pe piata care au portofoliu de credite de retail au vandut", a mentionat directorul general al Kruk International.
Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".
"In prezent suntem in discutie cu doua banci si pentru achizitia de portofolii de credite ipotecare si imobiliare", a mai spus Isabela Iacob.
Potrivit acesteia, creditele externalizate la nivel de piata in 2011 se ridica la circa 4 miliarde lei, din care aproximativ 60% reprezentau creditele externalizate de banci.
"In prezent lucram cu noua banci si suntem in discutie avansata cu inca sapte. In ceea ce priveste cumpararea de credite,... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:44
Bancile sunt increzatoare in recuperarea creantelor, de aceea promit romanilor ca nu vor organiza o executare in masa a creditelor neperformante. "Procesul de recuperare a creantelor bancare in urma creditelor neperformante din imobiliare va fi unul normal. Nu va exista o executie in masa", a declarat pentru Bloombiz.ro, Mircea Busuioceanu, Chief Risk Officer Raiffeisen Bank."Pe piata locala nu s-a pus niciodata problema ca bancile sa fie salvate. Bancile au invatat foarte multe, Intreaga economie a trecut printr-un proces de maturizare in urma acestei crize. In ceea ce priveste piata internationala, a fost vorba de un vid de reglementare, iar compensarea vidului de reglementare e un lucru natural", a declarat pentru Bloombiz, Mircea Busuioceanu, Chief Officer Risk Raiffeisen Bank.
In opinia acestuia, orice criza are mai multi vinovati, insa important e ca institutiile financiare sa nu mai repete greselile din trecut.
Busuioceanu considera ca imbunatatirea rating-ului de tara va avea un efect pozitiv in perioada urmatoare chiar si in industria bancara, in contextul in care Romania incearca sa intre pe o panta ascendenta.
"Doua din cele 3 agentii mari de rating catalogheaza Romania ca fiind <<investment grade>>, ceea ce da o nota pozitiva pentru economia Romaniei, in special in ceea ce priveste atragerea de investitii straine", a declarat reprezentantul Raiffeisen Bank.
Cu toate ca sectorul bancar romanesc are un portofoliu destul de mare de credite... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:04