Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului arata cum a fost redus zgomotul seismic din Bucuresti de pandemia de coronavirus.
"Pamantul este o planeta 'vie' care vibreaza continuu sub actiunea unor factori naturali si antropici precum undele oceanice, vantul, ploaia, activitatile industriale, traficul, etc.
Aceste vibratii, cunoscute sub numele de zgomot seismic, sunt inregistrate permanent de statiile seismice din intreaga lume. Preocuparea permanenta a cercetatorilor seismologi este aceea de a reduce nivelul zgomotului seismic astfel incat inregistrarile cutremurelor utile in numeroase cercetari sa fie de o calitate cat mai buna.
Atingerea acestui deziderat se realizeaza in general prin instalarea statiilor seismice in zone 'linistite' afectate cat mai putin de sursele de zgomot antropic. Totusi, seismologii sunt nevoiti sa instaleze statii seismice si in zone urbane in vederea obtinerii unor date esentiale in studiile efectuate pentru reducerea riscului seismic din aceste zone", explica INFP intr-un comunicat.
Totusi, inregistrarile de la aceste statii sunt puternic afectate de activitatea umana cotidiana, iar acest lucru se reflecta in datele colectate printr-un nivel al zgomotului seismic crescut si o variatie a acestuia in functie de momentul zilei si ziua saptamanii.
Acum, odata cu introducerea restrictiilor de circulatie pe fondul pandemiei de COVID-19, zgomotul seismic in Bucuresti a fost redus.
"Fenomenul s-a observat... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 11:30