Israelul organizează joi, 11 noiembrie, un exercițiu național ca să evalueze cât de pregătită este țara pentru următorul val de COVID-19, a anunțat biroul prim-ministrului.
Acțiunea, despre care administrația a spus că se va desfășura sub forma unui „joc de război”, a fost denumit „Exercițiul Omega”, potrivit Jerusalem Post.
Prim-ministrul Naftali Bennett a făcut deseori referire la „tulpina Omega”, următoarea variantă COVID-19, care nu a fost încă descoperită.
„Statul Israel este într-o formă excelentă. Am învins valul patru și suntem pe punctul de a lăsa în urmă varianta Delta”, a declarat premierul. „În același timp, privim către viitor”, a adăugat el.
Deși Ministerul Sănătății a raportat doar 475 de noi infectări cu SARS-CoV-2, în ultimele 24 de ore și numărul bolnavilor gravi a coborât sub 150, experții în sănătate publică spun că un nou val de contaminări ar putea să apară pe perioada iernii.
Israelul permite accesul în țară al turiștilor vaccinați și elaborează reguli pentru vizitatorii care au fost vaccinați cu doar două doze, care ar putea alimenta posibilitatea ca noi variante ale virusului să pătrundă pe teritoriul său.
La exercițiu vor participa oficiali de la nivel înalt și echipe din toate ministerele și sectoarele. Acesta va evalua gradul de pregătire în domeniile sanitar, legal, economic, securitate națională, călătorii și comunicare și va... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 09:37
Certificatul verde COVID-19 este obligatoriu începând de luni, 20 septembrie, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este între 3 și la 6 la mia de locuitori.
Documentul este obligatoriu pentru accesul în baruri, restaurante, evenimente private, spectacole s.a.m.d., iar măsura este valabilă inclusiv pentru copii.
Cei cu vârsta de peste 6 ani vor avea nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vineri.
Singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra COVID-19 sunt copiii ce au mai puțin de 6 ani.
Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă după ce rata de infectare trece de 3, fără a depăși 6 la mia de locuitori, însă accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
Obligativitatea Certificatului verde a fost introdusă de Guvern vineri, 17 septembrie, printr-o hotărâre. ...citeste mai departe despre "Certificatul verde COVID-19 este obligatoriu începând de luni. Când trebuie prezentat documentul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Septembrie 2021, ora 09:05
Răspândirea rapidă a variantei Delta a COVID-19 va avea, probabil, un impact limitat asupra economiei zonei euro, care rămâne în grafic pentru o creştere robustă, anul acesta şi anul viitor, a afirmat miercuri, 26 august, economistul şef al Bancii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, într-un interviu acordat Reuters.
"Faptul că varianta Delta nu a necesitat măsuri mult mai extinse şi că cele adoptate local au avut efecte rezonabile indică faptul că, în ceea ce priveşte economia în ansamblu, impactul este până acum destul de limitat", a declarat oficialul BCE.
Campania avansată de vaccinare şi măsurile din sistemul sanitar fac din Europa o excepţie, în timp ce alte ţări introduc noi restricţii în urma creşterii numărului de cazuri, a explicat Lane.
Aproximativ două treimi dintre rezidenţii zonei euro au primit cel puţin o doză de vaccin şi majoritatea celor 19 state menţin o serie de restricţii, inclusiv masca obligatorie şi reguli de distanţare socială.
Rezilienţa zonei euro, alături de datele peste aşteptări din trimestrul doi, arată că avansul economiei rămâne în linie cu estimările publicate de BCE în iunie, a mai adăugat Lane.
BCE a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei
În linie cu estimările analiştilor, BCE a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului... mai mult
Joi, 26 August 2021, ora 10:22
Potrivit site-urilor oficiale ale guvernului de la Atena turistii care intra in Grecia sunt supusi unor teste rapide in mod aleatoriu. Informatia contrazice comunicatul Ambasadei Romaniei la Atena si declaratiile MAE de miercuri, 30 iunie, care a anuntat ca toti turistii care ajung in Grecia vor fi supusi unor astfel de teste.
Concret, nu toti turistii care intra in Grecia vor fi testati, ci autoritatile vamale selecteaza la intamplare, pe baza unui sistem EVA, turisti pe care ii supun unor teste rapide.
"Fiecare calator care ajunge in Grecia, indiferent de certificatul aflat in posesia sa, poate fi supus unui control aleatoriu de sanatate. Daca sunteti selectat, va rugam sa retineti ca screeningul este obligatoriu. In caz de refuz, autoritatile isi rezerva dreptul de a refuza intrarea in tara. Selectia se face printr-un sistem de esantionare tintit "EVA" utilizat si in vara anului 2020", este informatia disponibila pe site-ul travel.gov.gr.
"Calatorii care sosesc in Grecia sunt supusi testelor de antigen RAPID la portile de intrare pentru indivizi selectati pe baza unui sistem de esantionare, bazat pe sistemul "EVA". - arata acelasi site oficial.
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat miercuri, 30 iunie, ca toate persoanele care intra in Grecia cu masina sunt testate la frontiera, indiferent daca au fost sau nu vaccinate. Daca rezultatul testului este pozitiv, persoanele nevaccinate intra in carantina 10 zile, iar cele vaccinate 7 zile.
"A fost... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 09:07
Pretul petrolului a continuat sa scada luni, 26 octombrie, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de coronavirus in Statele Unite si in Europa, care a ridicat ingrijorari cu privire la cererea de energie. La aceasta scadere a contribuit si cresterea accentuata a productiei din Libia.
Brent LCOc1 a scazut cu 88 de centi, sau 2,1%, la 40,89 dolari. Intermediarul West Texas din SUA (WTI) a scazut 92 de centi, sau 2,3%, la 38,93 dolari.
National Oil Corp a declarat vineri ca productia libiana va ajunge la un milion de barili pe zi in saptamanile urmatoare, o crestere mai rapida decat prezisera multi analisti.
"Intr-un mediu in care exista ingrijorari reinnoite cu privire la perspectivele cererii, ultimul lucru de care are nevoie piata acum este o oferta suplimentara", a spus pentru Reuters Warren Patterson, seful strategiei ING pentru marfuri. ...citeste mai departe despre "O noua prabusire a pretului petrolului. Cauzele: cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si productia ridicata a Libiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 17:35
Virusul SARS-Cov-2 pare sa depaseasca tot mai multe limite. Un studiu realizat de un laborator de biosecuritate din Australia arata ca noul coronavirus poate ramane activ saptamani intregi pe bancnote, pe sticla si alte suprafete.
Studiul atrage atentia asupra riscurilor pe care le aduce manipularea banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor manere si bare, scrie Bloomberg, citata de Digi24.
Cercetatorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor au aratat ca SARS-CoV-2 este "extrem de puternic", reusind sa supravietuiasca la temperatura camerei (20 de grade Celsius) timp de 28 de zile pe suprafete line precum ecranele telefoanelor mobile sau bancnotele de plastic, in timp ce durata de supravietuire a virusului gripal este de 17 zile.
In schimb, virusul supravietuieste mai putin de o zi pe unele suprafete daca temperatura este de 40 de grade, potrivit unui studiu publicat in Virology Journal. Astfel, aceste cercetari aduc noi dovezi ca noul coronavirus supravietuieste mai mult pe vreme rece, facandu-l mai greu de controlat iarna decat vara.
"Rezultatele noastre arata ca SARS-CoV-2 poate ramane contagios pe diverse suprafete, pe perioade lungi de timp, ceea ce subliniaza necesitatea mentinerii unor bune obiceiuri precum spalarea mainilor si curatarea suprafetelor", spune Debbie Eagles, directorul-adjunct al Centrului.
In acelasi timp, coronavirusul are tendinta de a rezista mai bine pe surpafate fine, lipsite de asperitati,... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 07:56
Presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor si al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, Cristina Chiriac a fost selectata drept ambasadorul Romaniei pentru Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale care va avea loc in perioada 9-13 noiembrie 2020.
"Organizata de Comisia Europeana, Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale este un eveniment anual in cadrul caruia organizatiile locale, regionale sau nationale prezinta ceea ce este mai bun din educatia si formarea profesionala (VET) - un sector capabil sa ofere tuturor oamenilor abilitatile de care au nevoie pentru o viata personala si profesionala implinita. Dupa cinci editii, evenimentul a devenit o platforma de comunicare pentru toate partile interesate de VET din Europa si nu numai.
"VET pentru tranzitii ecologice si digitale" este tema editiei din acest an, care va fi un eveniment hibrid, avand loc atat la Berlin, in Germania, cat si in format digital la nivelul intregii Uniuni Europene, in perioada 9-13 noiembrie 2020", se arata in comunicatul evenimentului.
Pandemia a adus si o serie de provocari, astfel ca "Saptamana din 2020 va juca un rol deosebit de important, avand in vedere provocarile cu care se confrunta comunitatea VET din Europa ca urmare a pandemiei de COVID-19, deoarece ofera un forum incomparabil pentru identificarea problemelor comune si pentru schimbul de solutii".
Ambasador al Romaniei pentru Ambasador al Romaniei pentru Saptamana Europeana... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:49
Daca in urma cu o luna, turistii romani care mergeau in vacanta in Grecia stateau in coloane de pana la 1,5 kilometri la vama Kulata-Promachonas, acum cozile de la vami ar fi disparut, iar procedura de granita s-ar fi simplificat, formalitatile durand in jur de cinci minute, dupa cum declara mai multi turisti, pe grupul Forum Grecia.
"Buna dimineata grup. Revin cu informatii... Numai ce am ajuns acasa din Lefkada, pe ruta Macedonia - Serbia - RO. Drumul este incredibil de liber, fara nicio coada in vami. Am fost singura masina la Gevgelia si singura masina in vama la sarbi. M-au intrebat de unde venim. ATAT. Doar la Moravita am avut o masina in fata, cu numere de Elvetia. Totul a durat 5 minute. Doamna de la DSP, ne-a intrebat de unde venim, ne-a luat temperatura, ne-a scris intr-un registru seria de CI, a notat temperatura si de unde venim. Atat. Am facut 13 ore din Lefkada pana in fata casei", scrie o turista pe grupul de Facebook, in urma cu 9 ore.
Aceasta este experienta mai multor romani, care s-au mirat de usurinta cu care au ajuns in Grecia.
"In vama Kulata (la ora 18:40) am stat foarte putin, era gol! Am fost testati faringian toti 3 din masina, a durat foarte putin aceasta testare", marturiseste un alt turist.
"Buna dimineata din Grecia! In 5 minute am trecut, nu era nici o masina in fata noastra (vama Kulata). A fost testata doar o persoana", mai scrie un barbat.
Toate persoanele care calatoresc in Grecia, pe cale terestra si maritima, prin toate... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 09:51
Tarile din regiunea Europei de Sud-Est (ESE) prezinta mai multe avantaje in fata crizei economice viitoare, arata o analiza a platformei de afaceri SeeNews, care releva ca Albania are cea mai performanta economie din Europa de Sud-Est, in timp ce Romania este printre acele tari care nu vor fi capabile sa-si redreseze total nivelul PIB-ului in 2021.
Analiza a urmarit sa afle care este impactul crizei Covid-19 asupra sistemelor de sanatate si economiilor din cele 11 tari din sud-estul Europei si care sunt perspectivele de revenire ale acestora.
Raportul "Covid-19 si Europa de Sud-Est (ESE): Perspectivele initiale de combatere a crizei" acopera Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Slovenia. Analiza se bazeaza pe 11 indicatori cheie: masuri de oprire a evolutiei, masuri economice, recuperare a PIB-ului, risc de expunere la datorii, productie industriala, ratinguri de credit, risc sectorial, stimulare a valorii adaugate brute, piata muncii, risc fiscal si risc la export.
"Avand in vedere mediul imprevizibil si in continua schimbare, analiza este, in prezent, o radiografie a situatiei si ofera o prognoza bazata pe masurile de recuperare luate pana acum in cele 11 tari. Datele arata ca tarile din regiunea Europei de Sud-Est (ESE) prezinta mai multe avantaje in fata crizei economice viitoare. In primul rand, majoritatea tarilor aveau un nivel scazut al datoriei publice in momentul anuntarii... mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 14:41