Persoanele care sosesc in Republica Malta din statele/zonele portocalii, inclusiv Romania, trebuie sa prezinte un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infectia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrarii pe teritoriul acestui stat, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
MAE recomanda ca documentul care atesta rezultatul testului pentru infectia cu SARS-CoV-2 sa fie redactat in limba engleza, avand in vedere ca autoritatile malteze nu au precizat informatii suplimentare cu privire la acest aspect.
In situatia neprezentarii testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infectia cu SARS-CoV-2, persoanele care sosesc din state/zone portocalii au obligatia fie de a efectua un test la momentul intrarii in Republica Malta, fie de a se supune masurii de carantina pentru o perioada de 14 zile, cu suportarea de catre persoana in cauza a costurilor aferente testarii sau carantinarii, dupa caz.
Sunt exceptate de la masura prezentarii testului PCR persoanele care detin un document de identitate maltez si cele care au rezidenta pe teritoriul maltez.
Totodata, persoanele care sosesc in Republica Malta trebuie sa completeze doua formulare - Declaratia Calatorului - Travel Declaration Form si Formularul de localizare a pasagerului - Passenger Locator Form. Acestea sunt disponibile la: www.maltairport.com/declarationforms/.
Informatii suplimentare privind conditiile de calatorie in Republica Malta pot fi... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2020, ora 09:19
Statele Unite au devenit prima natiune care a depasit pragul de 10 milioane de infectii cu noul coronavirus de la inceperea pandemiei, conform unui bilant realizat duminica de Reuters, pe masura ce al treilea val de cazuri de COVID-19 se extinde in intreaga tara.
Punctul de referinta sumbru a fost atins in aceeasi zi in care la nivel mondial s-a depasit pragul de 50 de milioane de cazuri de coronavirus.
Statele Unite au raportat aproximativ un milion de cazuri in ultimele zece zile, cea mai mare rata de infectare de la momentul in care tara a anuntat primul sau caz de coronavirus nou, in statul Washington, in urma cu 293 de zile.
Tara a raportat sambata un numar record de 131.420 de cazuri de COVID-19 si peste 100.000 de infectii zilnice de cinci ori in ultimele sapte zile, potrivit unui bilant al Reuters.
Media pe sapte zile de 105.600 de cazuri zilnice inregistrata in SUA - o crestere cu cel putin 29% - este mai mare decat media combinata din India si Franta, doua dintre cele mai afectate tari din Asia si Europa.
Peste 237.000 de americani au murit de COVID-19 de la momentul in care boala provocata de coronavirus a aparut pentru prima data in China, la finalul anului trecut.
Media zilnica de noi decese raportate in Statele Unite reprezinta unu din unsprezece decese inregistrate la nivel mondial in fiecare zi, conform unei analize Reuters.
Numarul deceselor raportate la nivel national a crescut cu mai mult de 1.000 pentru a cincea zi consecutiv,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 10:21
Spitalul municipal din Aiud va trece in categoria unitatilor medicale de suport COVID, urmand ca aici sa fie alocate 200 de paturi pentru cazurile medii de infectare cu COVID-19 si 20 de paturi pentru Terapie Intensiva, a declarat miercuri, la Alba Iulia, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
"Prin ordin de ministru se va trece Spitalul Aiud in randul spitalelor de suport COVID. Acolo vom avea pana in 200 de paturi pentru patologie medie si 20 de paturi pentru Terapie Intensiva. In continuare, pana se va operationaliza Terapia Intensiva la Aiud, in 7-10 zile, Spitalul Judetean va asigura Terapia Intensiva pentru pacientii critici", a aratat ministrul Sanatatii.
Nelu Tataru s-a intalnit miercuri, 4 noiembrie, cu autoritatile din judetul Alba pentru a evalua situatia epidemiologica din zona, precum si capacitatea de extensie a numarului de paturi la Terapie Intensiva.
El a mentionat ca din analiza efectuata cu reprezentantii administratiei judetene, in urmatoarea perioada vor mai trebui impuse anumite restrictii in vederea scaderii transmiterii comunitare. Restrictiile vor fi stabilite de autoritati si Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Indicele de incidenta a cazurilor de COVID-19 in judetul Alba este mai mare de 4, iar in municipiul Alba-Iulia depaseste valoarea de 6, a mai precizat ministrul Sanatatii. ...citeste mai departe despre "Un nou spital municipal din Romania va trece in categoria celor de suport COVID-19. Unitatea medicala va avea 20 de... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:12
Unu din trei romani din mediul rural inca mai alege sa cumpere paine neambalata (35%), in timp ce, in mediul urban, procentul acesta este ceva mai incurajator, unde doar unu din zece romani (10%) consuma paine neambalata, se arata intr-un studiu realizat recent de New Challenge Marketing Research, la comanda Asociatiilor Pretuieste Calitatea si Proconsumatori.
Chiar si in aceste conditii, procentele celor care consuma paine neambalta sunt destul de ridicate, daca luam in considerare faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentioneaza ca principale posibilitati de contaminare cu virusul SARS-COV-2 (care duce la imbolnavirea cu COVID-19) contactul direct prin secretii respiratorii eliminate prin tuse sau stranut si atingerea unor suprafete contaminate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti (UB), dat publicitatii in luna septembrie, virusul SARS-CoV-2 ramane ore bune detectabil pe paine. Cercetatorii se asteptau ca acesta sa fie distrus de procesele chimice din timpul fabricatiei, dar, spre surprinderea lor, virusul a fost detectat mai mult timp dupa contaminarea painii supuse cercetarii.
CITESTE SI: VIDEO Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2. Ambalati painea - recomanda studiul facut de Universitatea Bucuresti
Studiul privind riscurile si caile de transmitere si de contaminare cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unor produse de panificatie preambalate si formularea unor propuneri... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 16:51
Profilul bolnavului de COVID-19 s-a schimbat substantial, avertizeaza medicii infectionisti din Iasi. Dupa opt luni de observare a pandemiei, simptome precum lipsa gustului, a mirosului sau temperatura nu mai sunt relevante. Din ce in ce mai multe cazuri de fosti pacienti, declarati negativi, se reintorc cu boala in spital.
"Ca o modificare a ceea ce inseamna simptomatologia bolii, la inceputul pandemiei pierderea gustului si a mirosului erau un semn cardinal si de debut. In prezent, aceastea lipsesc in cele mai multe cazuri, sau apar tarziu, dupa 7-10 zile de la confirmarea cu boala", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, infectionist, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, pentru Ziarul de Iasi.
Aceasta a adaugat ca si febra de peste 37,5 grade nu mai este un criteriu imperativ in punerea diagnosticului. Mai exact, au fost pacienti care, desi nu au prezentat febra, au avut mialgii, dureri musculare foarte puternice, cu o durata de cateva zile, si in cele din urma s-au dovedit pozitivi.
Dupa cum sustin infectionistii, in ultima perioada s-a remarcat faptul ca formele medii de boala, chiar daca nu se agraveaza, se prelungesc. "Asta inseamna ca se negativeaza dupa 3-4 saptamani, sau chiar mai mult. Daca la inceputul pandemiei sustineam ca acest lucru se putea intampla la cei care aveau comorbiditati, in momentul de fata astfel de situatii se intalnesc la pacienti care au forme medii, si care nu au nicio boala asociata. Si asta inclusiv la tineri.", a atras... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 11:21
Rusia a depus la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o cerere de precalificare a primului sau vaccin impotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, Sputinic V, a anuntat marti Fondul suveran rus, relateaza AFP.
Implicat in dezvoltarea acestui vaccin, Fondul suveran a anuntat intr-un comunicat ca a depus o cerere de "inregistrare accelerata si o precalificare" a Sputnik V la OMS.
Rusia "este una dintre primele tari din lume care cere OMS precalificarea vaccinului sau impotriva noului coronavirus", subliniaza autoritatile.
"In contextul pandemiei, inregistrarea accelerata a vaccinului potrivit procedurii (OMS) va face vaccinul rus accesibil tuturor intr-un termen mai scurt in comparatie cu procedurile convetionale", se precizeaza in cmunicat.
"O preselectie reusita va permite vaccinului Sputin V sa fie inclus pe lista medicamentelor folosite de (...) de catre tari la cumparari angro de medicamente", se precizeaza in comunicat.
Rusia a anuntat la inceputul lui august ca a dezvoltat si inregistrat "primul" vaccin impotriva covid-19 pus la punct de Centrul de Cercetare Gamaleia din Moscova impreuna cu Ministerul rus al Apararii.
In Rusia, inregistrarea de catre autoritati este o etapa prealabila fazei finale a testelor clinice.
Denumit Sputinik V - o trimitere la primul satelit artificial din Istorie conceput de Uniunea Sovietica -, el a fost primit cu scepticism in lume, mai ales pentru ca nu a atins faza finala a testelor la momentul anuntului.
O mare... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 19:26
Europa trebuie "sa accelereze serios" lupta impotriva coronavirusului dar Organizatia Mondiala a Sanatatii ramane optimista in privinta faptului ca tarile europene nu vor fi nevoite sa intre in blocaje nationale, au spus, luni, oficialii OMS.
"Suntem inca optimisti ca tarile nu vor trebui sa intre in asa-numitul blocaj national", a spus Maria van Kerkhove, director tehnic la OMS pentru Covid-19, intr-o conferinta online, cand a fost intrebata despre numarul in crestere al cazurilor de infectii din Europa, potrivit Reuters.
"Acum suntem in urma virusului in Europa, asa ca depasirea lui va necesita o accelerare serioasa a masurilor", a adaugat Mike Ryan, expert la OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a recunoscut ca dupa luni de lupta contra pandemiei care a cauzat mai mult de 1,1 milioane de decese, o oarecare oboseala s-a instalat dar el a facut apel la continuarea luptei la o zi dupa ce un inalt responsabil al administratiei Donald Trump a lasat sa se inteleaga ca Statele Unite renunta "sa preia controlul pandemiei dar ar paria pe medicamente si vaccinuri".
Directorul OMS a insistat: "Cand responsabilii actioneaza rapid, virusul poate fi suprimat". "Nu putem renunta. Nu trebuie sa renuntam", a spus el luni. ...citeste mai departe despre "Oficiali OMS: Europa trebuie "sa accelereze serios" lupta contra COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 23:09
Prefectul judetului Constanta, Silviu Cosa, a afirmat ca judetul nu raporta, pana de curand, numarul total de teste COVID-19 realizate, nefiind incluse cele facute in unitati private, insa au fost raportate toate cazurile pozitive.
"Ceea ce a diferit in raportari a fost numarul de teste care a fost raportat, nu rezultatul lor", a sustinut prefectul, precizand ca aceasta problema a fost remediata si in prezent sunt raportate la Bucuresti toate testele de COVID-19 realizate in Constanta.
Silviu Cosa a declarat, luni, pentru Agentia de presa News.ro, ca Directia de Sanatate Publica din Constanta nu a raportat toate testele de COVID-19 la Bucuresti, fiind trimise doar cele facute in unitati de stat, precizand ca numarul populatiei infectate in ultimele 14 zile a fost raportat insa corect.
"Rata de incidenta de care se tine cont atunci cand se iau anumite masuri este calculata ca un procent intre numarul populatiei localitatii respective si numarul de infectati, numarul de persoane determinate pozitive in ultimele 14 zile. Acest numar al populatiei infectate in ultimele 14 zile a fost intotdeauna exprimat corect. Ceea ce a diferit in raportari a fost numarul de teste care a fost raportat, nu rezultatul lor. De ce? Pentru ca s-au facut teste de unitati de stat sau unitati particulare, unele din unitatile particulare trimitand aceste teste spre prelucrare in exteriorul judetului, dar la intoarcere toate rezultatele, fie pozitive sau negative, au fost contorizate la... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 17:07
Dolarul american s-a apreciat, iar yenul japonez, o valoare de refugiu, a inregistrat vineri cel mai puternic salt din ultima luna, dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat ca a fost testat pozitiv cu Covid-19, cu o luna inaintea alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie, transmite Reuters.
"In seara aceasta, Prima Doamna si eu insumi am fost testati pozitiv la Covid-19", a anuntat pe Twitter presedintele SUA. "Intram imediat in carantina si in procesul nostru de recuperare. Vom reusi IMPREUNA", si-a exprimat convingerea Donald Trump.
Acest anunt ar putea declansa un nou val de volatilitate pe piete inaintea alegerilor prezidentiale. La 74 de ani, Donald Trump este in grupa de risc crescut pentru coronavirus, atat din cauza varstei, cat si pentru ca este considerat supraponderal.
"Presedintele SUA are o boala care ucide oameni. Investitorii isi reduc riscurile din cauza acestui lucru", a spus Chris Weston, director de cercetare la firma de brokeraj Pepperstone.
Weston si alti analisti spun ca diagnosticul lui Trump ar putea sa ii afecteze campania, insa este neclar care vor fi consecintele pentru piete, iar acest lucru depinde de starea de sanatate a lui Trump, cat de mult se va raspandi virusul in randul politicienilor americani si care va fi raspunsul votantilor.
"Din cate stim, Trump nu este grav bolnav. Este posibil ca pana la deschiderea bursei de la New York pietele sa se calmeze", a spus Yako Sero, analist la Sumitomo Mitsui Trust Bank in... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 14:02