Tot mai mulți români care vor să scape de carantină la întoarcerea în țară aleg să riște și să arate autorităților documente false ce atestă fie că s-au vaccinat contra COVID-19, fie că au trecut prin boală.
Totuși, nu puține au fost cazurile în care autoritățile și-au dat seama, iar acum riscă amenzi sau chiar închisoare.
Fenomenul se întâmplă la nivel global. De exemplu, în luna iulie, autoritățile din Italia transmiteau că au preluat controlul a zece canale de mesagerie criptată de pe Telegram, toate conectate la piața neagră de pe dark web, prin care oamenii își puteau cumpără certificate false de vaccinare contra COVID-19.
Prețul era între 100 și 150 de euro, potrivit euronews.ro.
Românii care au fost prinși cu acte false
România nu face excepție. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel din județul Alba. În urmă cu o lună, la doar nouă zile după ce a fost implementat în țara noastră certificatul digital de vaccinare, mai mulți români din străinătate ar fi apelat la un medic de familie pentru a le furniza astfel de certificate, cu toate că ei nu aveau de gând să se imunizeze.
Mai exact, medicul din Alba ar fi folosit dozele neutilizate dintr-un centru de vaccinare pentru a genera documentele necesare care să ateste că ele ar fi fost folosite și administrate persoanelor în cauză, potrivit Digi24.ro.
O situație asemănătoare a avut loc și în Timișoara, unde mai mulți... mai mult
Miercuri, 04 August 2021, ora 03:20
Grecia a început mobilizarea unităţilor de poliţie în principalele destinații turistice, pentru a impune măsurile luate de autorități privind stoparea răspândirii Covid-19, după ce Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a marcat cu „roşu închis” insulele greceşti din Marea Egee, ceea ce înseamnă că sunt descurajate toate deplasările spre şi dinspre acestea, cu excepţia celor esenţiale.
Între cele 13 insule vizate de CDC se numără Mykonos, Santorini şi Rodos.
Autorităţile au consolidat prezența poliției în insulele cunoscute pentru petreceri, precum Mykonos și Ios, după ce au apărut semnale că antreprenorii locali nu respectă măsurile sanitare ce au ca obiectiv limitarea răspândirii bolii.
„Varianta Delta înseamnă că fiecare ţară se confruntă cu al patrulea val acum şi nu în noiembrie, cum era aşteptat”, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis, citează The Guardian. „În timp ce hotelurile şi pensiunile de familie implementează protocoalele cu sârguinţă, este o mai mare congestie decât am fi vrut să vedem în baruri, mai ales în ceea ce privește tinerii... aşa că vrem să ne asigurăm că este păstrat un echilibru”.
Aproximativ 186 de poliţişti au fost trimişi doar în Mykonos, faţă de 56 câţi se aflau acolo anul trecut în aceeaşi perioadă.
Joi, alţi 30 de poliţişti, sprijiniţi de oficiali din apărare și agenți sub acoperire, au... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2021, ora 10:35
Aproximativ 4.000 de persoane, potrivit poliţiei, au protestat miercuri seară în centrul Atenei împotriva măsurilor guvernamentale anunţate luni pentru a combate răspândirea variantei Delta a coronavirusului, relatează AFP.
''Spunem nu!'', ''Demisia!'', au scandat manifestanţii, dintre care unii au atacat jurnalişti şi fotografi.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat luni obligativitatea vaccinării pentru îngrijitori şi personalul căminelor de bătrâni, în caz contrar existând riscul concedierii.
De vineri şi până la sfârşitul lunii august, locurile de divertisment, barurile, cinematografele şi teatrele şi toate locurile cu spaţii închise vor primi, de asemenea, numai persoane care au fost vaccinate.
Un număr de 4,3 milioane de persoane sunt complet vaccinate în Grecia dintr-o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, însă guvernul se teme de o recrudescenţă a cazurilor şi o supraîncărcare a spitalelor odată cu răspândirea variantei Delta.
Grecia a înregistrat miercuri peste 2.900 de noi cazuri de COVID-19, comparativ cu doar 800 în urmă cu o săptămână.
Proteste si in Franta
În timp ce Franţa şi-a sărbătorit miercuri Ziua Naţională, peste 19.000 de persoane, conform autorităţilor, au manifestat în toată ţara pentru a protesta faţă de hotărârea preşedintelui Emmanuel Macron de a introduce restricţii împotriva celor care nu au un certificat sanitar ce atestă că sunt vaccinaţi... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 07:38
Portalul web de pe care cetatenii romani sau straini isi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este disponibil incepand de joi, 1 iulie.
Specialistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), care au dezvoltat intregul sistem informatic, au facut ultimele optimizari, in conformitate cu prevederile OUG adoptata de Guvern.
Cei care vor dori un certificat pentru a calatori in siguranta pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispozitie, incepand de joi, 1 iulie, platforma https://certificat-covid.gov.ro.
Interfata aplicatiei este intuitiva, iar in mai putin de 10 pasi poate fi obtinut certificatul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Daca e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care dupa accesare va directiona utilizatorul in pagina principala a platformei.
3. Se acceseaza butonul verde "Certificat nou".
4. Se alege tipul actului de identitate in baza caruia solicitantul a fost inregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetatenii romani si cei cu CNP emis de autoritatile romane acceseaza butonul "CNP", urmat de categoria de varsta. In campurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, initiala numelui, initiala prenumelui si tipul certificatului dorit. Cetatenii straini selecteaza optiunea "Pasaport/Act de identitate" si completeaza campurile care cuprind: "Tara care a emis pasaportul", numarul "pasaportului sau al cartii de identitate",... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 11:19
Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.
''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.
Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.
Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.
Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.
Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
Certificatul digital al UE privind COVID va putea fi descarcat incepand cu 1 iulie de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. STS a publicat un ghid care explica pe intelesul tuturor cum poate fi obtinut documentul simplu si rapid.
Toti cetatenii UE care au fost vaccinati sau au un rezultat negativ la un test PCR ori s-au vindecat de COVID-19 vor putea demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID, a transmis, marti, 29 iunie, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) impotriva COVID-19.
Portalul web de pe care cetatenii romani sau straini isi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregatit pentru lansarea din 1 iulie 2021. Specialistii STS, care au dezvoltat intregul sistem informatic, au facut ultimele optimizari, in conformitate cu prevederile OUG adoptata de Guvernul Romaniei.
Ghid pentru obtinerea certificatului digital
Cei care vor dori un certificat pentru a calatori in siguranta pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispozitie, incepand de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfata aplicatiei este intuitiva, iar in mai putin de 10 pasi, poate fi obtinut certificatul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Daca e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care dupa accesare va directiona utilizatorul in pagina principala a platformei.
3. Se acceseaza butonul verde... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 09:41
Europarlamentarii au aprobat definitiv miercuri, 9 iunie, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita calatoriile in interiorul UE si pentru a contribui la redresarea economica.
Certificatul COVID a primit 546 voturi "pentru", 93 "impotriva" si 51 de abtineri (cetatenii Uniunii) si cu 553 voturi "pentru", 91 "impotriva" si 46 de abtineri (resortisanti ai tarilor terte), potrivit unui comunicat remis News.ro.
Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe suport de hartie. El va include si un cod QR.
Documentul va dovedi ca detinatorul a fost vaccinat, s-a vindecat in urma infectarii sau a obtinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. In practica, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea de a le verifica in intreaga Uniune Europeana. Astfel se vor preveni frauda si falsificarea.
Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie. In acelasi timp, certificatul nu va fi considerat un document de calatorie.
Restrictii de calatorie suplimentare - doar daca sunt justificate
In cadrul negocierilor dintre institutii, eurodeputatii au obtinut un acord pentru ca tarile Uniunii sa nu poata impune restrictii de calatorie suplimentare... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 11:06
Serviciile de sanatate britanice nu au inregistrat marti, 1 iunie, nicun deces cauzat de noul coronavirus in ultimele 24 de ore, o premiera incepand cu 30 iulie 2020, in timp ce Regatul Unit este ingrijorat de cresterea cazurilor legate de varianta Delta, relateaza AFP.
Conform ultimului bilant oficial, tara - cea mai afectata din Europa, cu 127.782 de decese in total - a inregistrat marti 3.165 de cazuri de contaminare suplimentare (aproape 4,5 milioane in total), o crestere fata de saptamanile anterioare.
Acesta este rezultatul unor restrictii indelungate si al unei campanii masive de vaccinare incepute in decembrie, care a facut posibila administrarea unei prime doze la mai mult de 39 de milioane de persoane (74,9% din populatia adulta) si a unei a doua doze la peste 25 de milioane (48,9 % dintre adulti). ...citeste mai departe despre "Vesti bune din Marea Britanie: niciun deces cauzat de COVID 19 in ultimele 24 de ore" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Iunie 2021, ora 20:07
Romanii pot merge in vacanta in Grecia si in Bulgaria chiar daca nu sunt vaccinati contra COVID-19. Daca au facut boala, nu este cerut nici macar testul PCR. Totusi, trebuie sa prezinte un document care sa ateste ca s-au vindecat.
Este vorba despre un buletin de analize care demonstreaza ca ati trecut prin boala si ca aveti anticorpii necesari. Mai mult, daca parintii au fost diagnosticati anterior cu COVID-19, nu mai trebuie sa plateasca un test PCR nici pentru copii, potrivit Digi24.ro.
Buletinul de analize se primeste pe mail de la laboratorul unde a fost facut testul sau de la Directia de Sanatate Publica, in cazul in care medicii de pe ambulanta au prelevat probele.
Documentul trebuie sa contina numele si prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost facut testul si trebuie sa fie tradus in limba engleza. Sunt acceptate si testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, facute doar in laborator.
Totusi, testele de anticorpi nu pot fi folosite deoarece nu dovedesc si care este momentul exact al trecerii prin boala.
Bulgarii cer un test pozitiv facut cu maximum 180 de zile inainte de intrarea in tara.
Grecia solicita un test pozitiv care sa ateste trecerea prin boala intr-o perioada cuprinsa intre 2 si 9 luni anterior datei sosirii.
Totusi, in cazul romanilor care se intorc din Grecia, regula nu se mai aplica. Daca nu arata un test PCR negativ sau dovada vaccinarii, trebuie sa stea 14 zile in carantina.
"Pe langa asta, trebuie sa aveti un... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 10:03