Birocratii din corpul executiv al UE par tot mai atasati de aplicarea pedepselor, exemplul cel mai bun fiind stabilirea unei penalitati de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care va fi platita de statele care trebuie sa indeplineasca o cota de azilanti redistribuiti.
Analistii Bloomberg cred ca abordarea Comisiei Europene este gresita, mai ales in contextul in care valul de refugiati pare sa mai piarda din intensitate.
Viziune pe termen lung
Europa ar trebui sa aiba o abordare pe termen lung in problema crizei refugiatilor, stabilirea cotelor nefiind de foarte mare folos intr-un spatiu de libera circulatie.
In spatiul Schengen, orice azilant se poate stabili intr-o tara pentru a pleca apoi spre destinatia tintita initial.
Nu trebuie uitat nici faptul ca scopul principal a fost dintotdeauna reducerea influxului de refugiati in regiune si nu managementul de moment al unei situatii particulare.
Acordul incheiat cu Turcia in privinta reducerii numarului de refugiati si programul de redistribuire in interiorul UE pot reprezenta puncte de pornire in gasirea unei solutii, dar nu se constituie intr-o solutie finala a crizei refugiatilor.
Intarirea frontierelor externe ale UE si constituirea unei baze comune de date cu refugiatii intrati pe continent sunt si ele chestiuni cruciale in aceasta problema, dar un alt punct de pe lista il reprezinta si eliminarea restrictiilor pentru azilanti de pe pietele de munca din cele 28 de state.
Recompense in loc de... mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:04
Atentatele teroriste petrecute marti, 22 martie, in capitala administrativa a Europei lasa cicatrice adanci pe intreg continentul. Polonia a devenit primul stat care, dupa sangeroasele atacuri din Bruxelles, a anuntat ca refuza sa mai preia refugiati si nu va respecta cota stabilita de Comisia Europeana.
Premierul Beata Szydlo a anuntat ca Varsovia nu vede in acest moment nicio cale de a deschide granitele in fata celor cateva mii de refugiati pe care ar fi trebuit sa-i preia din Grecia si Italia, conform intelegerii perfectate intre CE si fostul govern polonez, relateaza Bloomberg.
"Voi foarte clara: in acest moment, nu vad nicio posibilitate pentru migranti de a veni in Polonia", a declarat Beata Szydlo, la o zi dupa atentatele de la Bruxelles, intr-un interviu acordat postului local Superstacja TV.
Purtatorul ei de cuvant, Rafal Bochenek a completat apoi afirmatia sefului de guvern, mentionand ca oficialii de la Varsovia "nu vor permite ca incidentele petrecute in Europa de Vest sa se repete in Polonia".
Polonia devine astfel primul stat din UE care refuza sa puna in aplicare planul de redistribuire in cele 28 de state a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia.
O intelegere stabilita intre liderii europeni si oficialii de la Ankara prevede ca fiecare refugiat care va traversa Marea Egee dinspre Turcia spre insulele grecesti sa fie returnat Ankarei, de acolo urmand sa fie inscris pe o lista de asteptare in vederea preluarii de catre un stat de adoptie... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 13:10
1Austria nu vrea sa participe la sistemul de distribuire a refugiatilor propus de Uniunea Europeana, afirma ministrul austriac al Apararii, Hans Peter Doskozil, citat de ziarul Oesterreich, informeaza site-ul agentiei Reuters.
"Noi avem deja partea leului..., pentru ca primim 37.500 de solicitanti de azil doar anul acesta. Acum, este si randul altora. De ce ar trebui Austria sa ia refugiati din Grecia?! Acest lucru ar transmite un semnal gresit", a declarat Hans Peter Doskozil.
Austria, care are 8,5 milioane de locuitori, a primit 90.000 de solicitari de azil in cursul anului in 2015.
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat in mai multe randuri pentru solidaritatea tarilor ...citeste mai departe despre "Viena se revolta: De ce ar trebui Austria sa ia refugiati din Grecia?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Martie 2016, ora 17:28
Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, este de parere ca daca cele 28 de state membre in Uniunea (Europeana) ar cadea de acord sa repartizeze un milion de refugiati, atunci "nu ar mai exista nicio problema pentru nimeni".
Afirmatia a fost facuta in cadrul unui interviu publicat marti de cotidianul francez Liberation, in care Schulz a subliniat si faptul ca tentatia autoritarismului nu exista doar in estul Europei, ci si in unele state din vest.
Angela Merkel cere UE sa ofere migrantilor cai legale de a ajunge in Europa si sa instituie noi cote
Insa el a acuzat din nou statele est-europene de lipsa de "solidaritate" pentru ca in chestiunea refugiatilor au o abordare diferita fata de cele din vest si a sustinut in acest context ca discursul unor guverne din estul Europei este similar cu cel al extremei drepte din vest.
"Reactiile statelor au fost eterogene. Germania si Suedia au dat un raspuns bazat pe solidaritate, estimand ca este vorba despre un principiu ...citeste mai departe despre "Martin Schulz: Daca statele UE si-ar imparti un milion de refugiati, nimeni nu ar mai avea probleme" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 20:15
Pentru a opri imigratia ilegala, Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca mecanisme care sa permita migrantilor sa ajunga in Europa in mod legal si in siguranta, a apreciat luni cancelarul german Angela Merkel, in timpul unei vizite in Turcia.
Sefa guvernului de la Berlin intreprinde aceasta vizita pentru a discuta cu autoritatile de la Ankara despre planul de actiune convenit intre UE si Turcia, prin care guvernul turc s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar cu o valoare initiala de trei miliarde de euro - destinat refugiatilor sirieni de pe teritoriul turc - si a reluarii procesului de aderare a Turciei la UE, precum si a celui de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci, relateaza agentia EFE.
Liderul unei tari UE: Trimiteti refugiatii inapoi in Turcia!
"Daca dorim sa punem capat migratiei ilegale, trebuie sa fim dispusi sa primim in mod legal un anumit numar de migranti, mai ales refugiati sirieni", a mentionat ...citeste mai departe despre "Angela Merkel cere UE sa ofere migrantilor cai legale de a ajunge in Europa si sa instituie noi cote" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 23:03
Ce-ar fi daca afluxul de imigranti cu care se confrunta acum UE ar merge in sens invers si europenii ingroziti de atrocitati ar cauta refugiu in Orientul Mijlociu?
Un regizor francez, Ted Hardy-Carnac, exploreaza aceasta situatie ipotetica in scurtmetrajul "Tunisia 2045", care incepe cu o coada interminabila de refugiati, asteptand in fata unui birou pentru imigrari din Tunisia, scrie Huffington Post.
"Imi pare rau, dar nu pot face nimic. Cotele pentru refugiati europeni au fost deja atinse", ii spune o femeie de la serviciul de imigrari unui tata care asteapta la coada alaturi de fiica sa.
Barbatul o implora sa ii ajute: "Dar stiti ce se intampla in Europa, stiti cum arata Parisul acum!". "Eu doar imi fac meseria. Chiar nu va pot ajuta cu nimic", ii explica femeia.
Un imigrant care vorbeste in limba germana se apropie de biroul ei si o cearta ca se misca prea incet. Da cu pumnul in masa si devine din ce in ce mai agresiv. Fortele de ordine sunt nevoite sa intervina. Femeia ...citeste mai departe despre "Ce-ar fi daca europenii ar fi refugiati in Orientul Mijlociu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 12:57
Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.
Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.
Singura usa deschisa
Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.
"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.
Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.
In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
1Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa marti la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne pe tema migratiei, care va avea loc la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat MAI, in cadrul reuniunii vicepremierul Oprea va sustine mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta conform caruia "Romania isi manifesta solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate in nevoie de protectie internationala prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii" (in total 1785).
Criza imigrantilor: Semnalul ca nicio solutie nu va fi adoptata la... citeste mai departe despre "Oprea, la Consiliul JAI de marti, cu acelasi mandat: Romania poate primi 1.785 de imigranti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 07:18
Premierul Olandei, Mark Rutte, cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele central si est-europene care se opun propunerii au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa asume responsabilitati.
"Uniunea Europeana trebuie sa ajunga la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiatilor. Preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari; trebuie sa se puna capat comertului cu drepturile de azil, cu faptul ca imigrantii merg doar in tarile mai prospere", a declarat Rutte.
"Este necesar un sistem obligatoriu de distribuire", a adaugat Mark Rutte.
"Europa de Est s-a putut baza, in ultimii zece ani, pe o contributie importanta din partea Europei; acum trebuie sa preia responsabilitati. Fonduri importante au fost investite in economiile din Europa de ...citeste mai departe despre "Premierul Olandei ne bate obrazul: Ati luat fonduri UE, acum aveti responsabilitati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 21:00