Parlamentul Ungariei a adoptat, marti, o rezolutie a Fidesz de respingere a decizia Parlamentului European privind impunerea unor cote obligatorii de relocare a imigrantilor in toate statele membre ale Uniunii Europene. Rezolutia a fost adoptata cu 142 de voturi pentru si doar 3 impotriva, parlamentarii Partidului Socialist, ai Coalitiei Democratice si ai formatiunii ecologiste LMP au refuzat sa voteze.
Szilard Nemeth, vicepresedintele Fidesz, a declarat ca votul a indicat clar faptul ca "intreaga aripa stanga s-a aliniat planului Soros". "Nationalistii radicali ai Jobbik neaga existenta planului Soros intr-o zi si il recunoaste in urmatoarea zi, ceea ce s-a intamplat la vot. Votul a aratat clar cine sustine planul Soros si care apara interesele Ungariei si suveranitatea tarii", a spus Nemeth. Fidesz considera ca gardul ridicat la granita cu Serbia reprezinta un exemplu de solidaritate la nivel de UE, pentru ca a scutit tarile vest-europene de povara migratiei.
La inceputul lunii noiembrie, Parlamentul European a aprobat un raport al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), despre care guvernul ungar considera ca prezinta o idee distorsionata privind solidaritatea in fata migratiei, intrucat cere solidaritate fata de persoanele care intra ilegal pe teritoriul Uniunii Europene.
Curtea Europeana de Justitie a decis la 6 septembrie ca statele membre UE au obligatia de a accepta relocarea imigrantilor pe teritoriul lor, respingand... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 11:16
Comisia Europeana a decis, joi, trimiterea in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene a trei tari - Ungaria, Polonia si Republica Ceha - pentru ca nu si-au indeplinit obligatiile in ce priveste primirea de refugiati.
In momentele cele mai grave ale crizei migrantilor, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgenta a unor refugiati din Italia si Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproseaza celor trei state ca nu si-au indeplinit angajamentele, informeaza AFP.
"Ungaria nu a luat nicio masura de la debutul programului de relocare si Polonia nu a procedat la nicio actiune de relocare incepand din decembrie 2015. Republica Ceha nu a procedat la nicio relocare din august 2016 si nu a oferit niciun nou loc de peste un an", explica intr-un comunicat Comisia Europeana.
Executivul european, garant al tratatelor, a lansat deja doua avertismente in aceasta procedura de infringement impotriva celor trei tari. In absenta unui raspuns satisfacator din partea lor, Bruxelles-ul a decis sa trimita dosarul la Curtea de Justitie a UE.
Ungaria si Slovacia au incercat sa conteste mecanismul cotelor de refugiati la aceeasi instanta europeana, care a confirmat insa legalitatea masurii.
Masura se apropie de termenul de expirare si nou-sositii nu mai sunt eligibili. Dar au mai ramas inca "mii de persoane eligibile pentru relocare", dupa cum a reamintit joi, intr-o conferinta de presa, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 07:58
Presedintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit pentru 2 octombrie data desfasurarii referendumului initiat de guvern cu privire la sistemul de cote obligatorii de refugiati impus de Uniunea Europeana.
La referendum, alegatorii din Ungaria vor fi intrebati: "Doriti sa permiteti Uniunii Europene sa impuna relocarea cetatenilor non-ungari fara aprobarea Parlamentului?", informeaza MTI.
Guvernul de la Budapesta a anuntat la 24 februarie ca intentioneaza sa organizeze un referendum cu privire la cotele de refugiati.
Motivul oferit de ...citeste mai departe despre "Ungaria a stabilit cand va face referendum cu privire la cotele de imigranti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 13:38
Sefa guvernului polonez, conservatoarea Beata Szydlo (foto), a anuntat joi ca tara sa este dispusa sa accepte doar un "numar limitat de refugiati, deocamdata o suta de persoane", ea mentionand totodata ca in acest moment avem suficiente dovezi care arata ca Uniunea Europeana a gresit prin modul in care a abordat criza refugiatilor.
Fostul executiv de la Varsovia, condus de liberala Ewa Kopacz, a acceptat in cele din urma cotele obligatorii de refugiati impuse la Consiliul european Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie, desi anterior promisese ca nu o va face, transmite agentia EFE.
Merkel vrea sa tina sub control fluxul de refugiati, dar si granitele UE deschise
Odata ajunsi la putere in urma alegerilor legislative din ...citeste mai departe despre "Polonia va primi doar 100 de refugiati, pe care i-a verificat minutios" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 17:56
Viitorul Spatiului Schengen depinde de disponibilitatile statelor UE de a participa la o schema permanenta de distribuire a refugiatilor pe baza cotelor obligatorii, afirma cancelarul Germaniei, Angela Merkel, mentinand flexibilitatea fata de primirea extracomunitarilor.
Intr-un discurs de 40 de minute rostit in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), Angela Merkel a respins criticile privind riscurile de securitate generate de venirea imigrantilor din Orientul Mijlociu si din nordul Africii.
Manuel Valls: UE nu trebuie sa mai primeasca imigrantiMiting anti-imigranti, intrerupt de Oda BucurieiNorvegia creste impozitele ca sa intretina refugiatii: Suma uriasa alocata pentru imigranti
"Cel mai puternic raspuns dat teroristilor este sa ne continuam vietile normal si sa mentinem valorile de pana acum, cu incredere si in libertate", a declarat Merkel, potrivit ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor - Merkel: Viitorul Schengen depinde de acceptarea cotelor obligatorii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:49
Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, va lansa o campanie pentru strangerea de semnaturi in sensul sustinerii politicilor impotriva cotelor obligatorii stabilite de UE pentru distribuirea imigrantilor.
Lajos Kosa (foto), liderul grupului parlamentar Fidesz, a apreciat ca sistemul Uniunii Europene de distribuire a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii este "lipsit de fundament", sporind riscul terorist si infractionalitatea, informeaza MTI.
In plus, a insistat el, sistemul intra in contradictie cu tratatele internationale, astfel ca nu poate fi o solutie la o "invazie de tip modern".
Principalele destinatii ale extracomunitarilor sunt Germania, Danemarca si Suedia, a subliniat Kosa. "Daca se aplica sistemul cotelor, acesti oameni nu vor putea fi tinuti cu forta, doar daca nu ii pazeste cineva. Astfel ca vor incalca reglementarile si vor merge in tarile preferate", a subliniat Kosa.
"Nu a fost intrebat nimeni in Europa daca accepta sistemul cotelor ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Strangere de semnaturi impotriva cotelor obligatorii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 09:03
Fostul presedinte Traian Basescu a reactionat, marti, dupa ce Uniunea Europeana (UE) a aprobat cotele obligatorii de refugiati, in ciuda opozitiei a patru state membre, printre care si Romania.
Decizia a fost luata in cadrul Consiliul JAI de la Bruxelles, unde tara noastra a fost reprezentata de vicepremierul Gabriel Oprea.
UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?
Fostul presedinte considera ca Romania a comis doua erori majore.
"Am gresit in momentul in care am acceptat primele cote de imigranti, in Consiliul European din iunie, pentru ca atunci am acceptat principiul de cote obligatorii", a opinat fostul presedinte, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.
Iohannis: Am putea fi obligati de UE sa primim mai multi refugiati. Cu ce mandat se duce Oprea la JAI
O alta eroare in opinia fostului sef de stat a fost aceea ca pozitia Romaniei, conform careia nu putem primi mai mult de 1.785 de solicitanti de azil, nu a fost ratificata de ...citeste mai departe despre "Cote obligatorii de refugiati - Basescu spune ca se incalca Constitutia: Ii iubesc pe islamici, dar Europa e crestina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 20:51
Comisia Europeana este pregatita sa renunte la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea a 120.000 de imigranti extracomunitari intre statele membre ale Uniunii Europene, in favoarea unui sistem voluntar preferat de tarile est-europene, au declarat miercuri oficiali.
Propunerea intervine in conditiile in care ministrii europeni ai Justitiei si Afacerilor Interne nu au reusit luni sa ajunga la un acord privind sistemul de cote obligatorii, transmite Mediafax.
Deocamdata nu este insa clar daca noul plan al Comisiei Europene va fi acceptat de Franta si Germania, care probabil vor fi nevoite sa primeasca mai multi refugiati decat in baza sistemului de cote obligatorii.
Europarlamentar roman: UE n-a facut ce trebuia in criza imigrantilor, existau informatii - care era solutia
De asemenea, Agerpres anunta ca Parlamentul European a aprobat joi in procedura de urgenta si cu ampla majoritate... citeste mai departe despre "Comisia Europeana, gata sa renunte la cotele obligatorii de refugiati - procedura de urgenta in PE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:30
Uniunea Europeana se indreapta, in opinia mea, spre cea mai grava criza din istoria ei, una prin comparatie cu care momentul Grecia ni s-ar putea parea un mizilic.
In fata valului de refugiati, Comisia Europeana incearca sa impuna cote obligatorii pentru fiecare tara UE. Stim deja ca Romania, care se oferise sa primeasca in jur de 1.700 de refugiati, ar putea fi nevoita sa primeasca peste 6.000. Nu suntem singurii in aceasta situatie.
De ce aceasta solicitare imperativa a dlui Junker nu mi se pare greu de inteles. Este o aplicare a principiului solidaritatii intre tarile UE, care sta la baza constructiei europene, astfel incat efortul primirii refugiatilor sa nu cada pe umerii catorva tari, care sunt de altfel si tinta exodului. Solidaritatea, cu mult prea lejer invocata, cu imigrantii a adus in discutie solidaritatea europeana.
Pe de alta parte, cantonarea in tari care nu fac parte din Schengen, precum Romania, prezinta avantajul ca refugiatii nu se vor putea deplasa in tot ...citeste mai departe despre "Planul diabolic de distrugere a Europei?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 07:47