Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.
Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.
"Grexit", sinonim cu febra aurului
Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".
In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.
Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.
Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.
O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.
Aurul nebunilor
Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.
"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
1Cotatia aurului a atins, vineri, maximul ultimelor trei luni, depasind nivelul de 1.300 de dolari pe uncie, castigand un procent in cea mai buna saptamana din ultimele sase luni, dupa ce evolutia slaba a industriei SUA a pus presiune pe dolar.
Aurul si-a revenit in fata titlurilor, care au fost sub presiunea incertitudinilor economice si a pietelor emergente, conform The Economic Times.
Vineri, indicele S&P 500, care este calculat pe baza titlurilor americane, au crescut cu 0,5%.
Cotatia aurului a crescut cu 1,2%, la 1.317,9 dolari pe uncie la jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, dupa ce a atins un maxim istoric in noiembrie, una dintre cele mai bune evolutii din iulie 2011. La nivelul intregii saptamani, aurul a gastigat 4%, cea mai buna evolutie din ultimele luni.
Volumul tranzactiilor, in scadere
Conform datelor preliminare publicate de Reuters, volumul tranzactiilor a fost cu 10 procente sub media ultimelor 30 de luni.
Cu toate acestea, unii traderi au remarcat ca in piata a aparut o tendinta de "supracumparare"
Aurul a urcat cu aproape noua procente de la inceputul anului, dupa ce in 2013 a pierdut 28% din pret, ca urmare a indoielilor privind recuperarea economiei SUA si a turbulentelor de pe pietele emergente.
Totusi, analisti raman precauti cu privire la pretul aurului pe termen mediu. Multi se asteapta ca economia SUA sa-si revina, iar dolarul sa se aprecieze, ceea ce face ca investitiile in aur, de obicei vazute ca sigure in... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 09:58
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
Pretul aurului a atins vineri cel mai redus nivel din ultimele 10 luni si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal dupa luna februarie, in urma speculatiilor ca intarirea dolarului si a economiei Statelor Unite va reduce interesul pentru plasamentele considerate sigure.
Contractele futures pentru aur cu livrare in iunie sunt in scadere cu 2%, la 1.534,4 dolari uncia, dupa un declin de pana la 2,1%, la 1.532 dolari uncia, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, transmite Bloomberg.
In aceasta saptamana cotatiile au coborat cu 2,7%. Pretul aurului cu livrare imediata a scazut cu 1,6%, la 1.535,5 dolari uncia.
Cotatia dolarului este in urcare cu 0,5% fata de euro, sustinuta de datele de joi privind scaderea numarului de solicitari pentru indemnizatii de somaj in Statele Unite. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:44
Uncia de aur ar putea sa ajunga la fabuloasa suma de 8.300 de dolari in primavara anului 2015, afirma Business Insider pe baza unei analize realizate de Erste Bank, folosind in calculul lor o lege economica, si anume principiul lui Pareto. Care sunt estimarile mai credibile pentru cotatia aurului in anii urmatori?
Principiul Pareto este numit, de multe ori, si "regula 80-20". Ideea de la baza principiului este ca 80% din efectele care influenteaza un lucru vin din doar 20% din cauze. Astfel, sa spunem ca 80% din populatie controleaza doar 20% din averi, sau 80% din vanzari vin din partea a doar 20% de clienti, scrie Business Insider.
Un raport al Erste Group, grup bancar de investitii din care face parte si BCR Romania, spune ca principiul Pareto poate fi aplicat si pe pietele internationale unde preturile se asteapta sa creasca, inclusiv pe cea a aurului, spune cei de la publicatia amintita.
Plecand de la teoria ca "80% din tendintele din trecut se vor manifesta pe finalul perioadei de evolutie, in ultimele 20% din zile", analistul Ronald-Peter Stoeferle spune ca uncia de aur va ajunge la 8.300 de dolari pana in 2015. Daca am presupune ca ultima perioada a tendintei incepe in august 2012 cu o cotatie de 1.600 de dolari/uncie, iar aprecierea a inceput in august 2001, ultima faza ar mai dura 29 de luni, si s-ar termina, astfel, in primavara anului 2015.
Pe baza principiului "80-20", aurul va atinge pretul de 8.300 de dolari. In anii '70, acest principiu s-a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:01
Pretul aurului a scazut miercuri la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, dupa comentariile de marti ale Rezervei Federale a Statelor Unite, care au temperat sperantele ca ar putea relua operatiunile de suplimentare a lichiditatilor pentru sustinerea economiei americane.
La ora 15:42 GMT, aurul spot era tranzactionat in scadere cu 1,6%, la 1.618,6 dolari uncia, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins 1.612,3 dolari uncia, cel mai redus nivel atins dupa 10 ianuarie. Cotatia aurului a scazut in aceasta saptamana cu 3%.
Politica monetara ultra-relaxata a Statelor Unite, cu dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero si operatiuni de suplimentare a lichiditatilor din piata, a contribuit la cresterea la un nivel record a pretului aurului, in 2011 .
Rezerva Federala a SUA a publicat marti seara minuta celei mai recente sedinte de politica monetara, care arata ca reluarea programului de achizitii de obligatiuni de pe piata secundara pentru cresterea lichiditatilor din economie este tot mai putin probabila, conducerea bancii centrale americane indepartandu-se tot mai mult de aceasta idee.
"Nu as fi surprins daca pretul aurului va cobori spre nivelul de 1.600 de dolari uncia, care va functiona ca un palier ", a declarat Walter de Wet, analist la Standard Bank.
Si alte metale pretioase au avut o evolutie negativa, cotatia platinei coborand cu 2,3%, la 1.597,39 dolari uncia. Pretul argintului este in scadere cu 3,6%, la 31,46 dolari uncia. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:46
Pretul aurului se indreapta, marti, spre cea mai mare crestere lunara dupa cea inregistrata in august 2011, sustinut de problemele economice din Europa si SUA care maresc probabilitatea revenirii cotatiilor spre recordul de aproape 1.900 dolari pe uncie atins anul trecut, transmite Reuters.
Interesul pentru plasamentele in aur de la sfarsitul lui ianuarie contrasteaza cu situatia din decembrie, cand preturile au scazut cu peste 10%, cel mai amplu declin lunar consemnat dupa prabusirea bancii Lehman Brothers.
La ora locala 17:23, aurul era tranzactionat in crestere cu 0,8%, la 1.742,59 dolari uncia, dupa un varf de 1.747,39 dolari uncia atins in timpul tranzactiilor, cel mai ridicat nivel dupa jumatatea lui decembrie si in urcare cu circa 11% pe parcursul acestei luni.
Cererea este sustinuta de informatii sub asteptari privind increderea americanilor in economia SUA, temeri ca Portugalia ar putea urma un parcurs asemanator cu cel al Greciei, dar si de asteptarile unei evolutii economice slabe a zonei euro in primul trimestru.
Cotatia aurului a coborat in ultimele cateva luni de la un nivel record de 1.920,3 dolari uncia atins in septembrie anul trecut, iar investitorii se intreaba daca tendinta ascendenta din ultimii 11 ani a luat sau nu sfarsit. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 20:40
Cotatia aurului a atins luni un nou record, peste 1.622 dolari pe uncie, dupa ce negocierile dintre politicienii americani pentru cresterea plafonului de indatorare au intrat in impas la sfarsitul saptamanii trecute, amplificand temerile privind o posibila incetare de plati a SUA, transmite Reuters. Lipsa progreselor in discutiile pentru cresterea limitei de indatorare a crescut atractivitatea aurului fata de active americane, precum titluri ale Trezoreriei si dolarul, informeaza Mediafax.
Politicienii democrati si republicani sunt puternic divizati in privinta planurilor de a reduce deficitul bugetar al Statelor Unite, masura necesara inainte de cresterea plafonului de indatorare.
Odata cu apropierea termenului limita de 2 august, pana la care statul american mai dispune de fonduri pentru a opera plati, cea mai mare economie a lumii se confrunta cu perspectiva intrarii in incetare de plati.
Daca Statele Unite vor ajunge in aceasta situatie, investitorii ar putea renunta la dolar si titlurile Trezoreriei SUA.
Chiar daca majoritatea investitorilor considera ca se va ajunge la un acord, nervozitatea de dinaintea deciziei pune presiune pe dolar, creste randamentul titlurilor emise de Trezorerie si sustine aurul.
"Situatia aduce aminte oamenilor de riscurile pe care le prezinta obligatiunile guvernamentale.
Pentru unii investitori aurul este o varianta ca activ considerat sigur. Daca politicienii ajung la un acord, dupa cum ma astept, pretul aurului va... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 15:03
Cotatiile aurului si argintului au atins noi recorduri, iar pretul petrolului a avansat pentru a patra zi, in timp ce dolarul SUA s-a depreciat, iar tranzactiile futures au urcat, pe fondul anuntului privind cresterea achizitiilor de noi locuinte in Statele Unite, relateaza Mediafax. Pretul argintului cu livrare imediata a urcat cu 4% la New York (ora 6:50 a.m.), dupa ce mai devreme crescuse cu 5,4%, atingand maximul istoric de 49,79 dolari uncia. Aurul a crescut pentru a noua zi, iar petrolul a avansat cu 0,4% la New York.Indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 0,3%, iar indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0,2%, in timp ce companii ca Posco si Acer au anuntat profituri mai mici decat cele estimate.Moneda americana a coborat fata de 12 dintre cele mai importante 16 valute. Yenul s-a depreciat fata de euro cu 0,4%, ajungand la 119,74 yeni/euro.
Pretul aurului cu livrare imediata a crescut cu 0,8% pana la valoarea record de 1.518,32 dolari uncia.
Potrivit analistilor citati de BBC News, pretul aurului ar putea sa mai creasca, ajungand la 1600 de dolari uncia pana la sfarsitul anului.Pretul aurului a crescut de sase ori in ultimii zece ani, metalul dublandu-si valoarea de la criza financiara mondiala din 2008.Pretul argintului a fost chiar si mai volatil, inregistrand de cinci ori valoarea din 2008 si de 12 ori valoarea din ultimii 10 ani.
In timp ce Federal Reserve pompeaza sume fara precedent pe pietele financiare exista totusi temeri ca dolarul si-ar... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 17:24